תהום אל תהום - תהום אל תהום - שירים, תפילות ומאמרים לשמחת תורה מאז השבעה באוקטובר והפעם גם: Poems translated into English - מגזין גלויה ורשות הרבים
תפריט
תפריט

בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 ולאורך ימי המלחמה, קיבצנו אל המגזין מאות שירים, תפילות וכתיבה אישית.
פירסמנו אסופות דיגיטליות רחבות היקף וראיונות אישיים, כדי לסייע במעט בתוך הכאב הגדול.
תגיות נוספות באתר מפנות לקריאה רחבה על: אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון, ואף על ליווי רוחניאמונה, תקווה ותיקון, קריסה וגאולה.

כ׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 22.10.2024

תהום אל תהום – שירים, תפילות ומאמרים לשמחת תורה מאז השבעה באוקטובר והפעם גם: Poems translated into English

אסופת שירים תפילות ומאמרים שפורסמה באתר, ולא רק. אסופה זו אוצרת שירים ותפילות שפורסמו במהלך השנה האחרונה במגזין גלויה לצד תכנים חדשים שליקטנו בכל אסופה מונחות מילים שאנו מקוות שיעזרו להחזיק יחד את הכאב הפועם, את הזיכרון של כל מאורעותינו ואת ההתעקשות והתקווה.

לחצו על החוברת שכאן והגיעו לאסופה ולדפדוף בדפיה >>

״הַזְּמַן הוֹלֵךְ וּמִתְאַחֶה לִזְמַן אֶחָד, / אַךְ לֹא בְּאֹרַח גְּאֻלִּי, כִּי בִּקְרִיסָה, בִּנְגִיסָה / בְּמֻשְּׂגֵי הַזְּמַן״, כותבת נועה שורק ומתארת את האשליה והמתח בין השניים. עם הכניסה לחג ׳שמחת תורה׳ ישנה ציפיה כי התורה תשיב את הנפש, הן כהפחת חיים ממשיים והן בהפחת חיי רוח. בכל שנה יש ציפיה כזאת, השנה אנו מגיעות ומגיעים עם יותר מכוות. הציפיה יכולה להיות גדולה יותר או קטנה יותר, אך עודנה קיימת. 

באסופה זו כלולים שירים, תפילות ומאמרים כהצעה נוספת למשענת במהלך חודש תשרי/אוקטובר. במהלך האסופה אפשר לחוש היטב את השיבה אל רגע התחלת מתקפת השבעה באוקטובר בבוקר החג. בדומה לאסופות הקודמות איגדנו קולות מגוונים המביעים התמודדויות שונות לאורך כל השנה שעברה עלינו ועם הימשכות המלחמה והשבי של החטופות והחטופים.

בפרק המאמרים באסופה אפשר לצאת למסע בירור ולימוד נוסחי תפילה חלופיים שיתאימו יותר לזמן הזה, מציאת פרשנויות חדשות למילים המוכרות, וכל זה בניסיון לחבר בין השמחה המיוחסת לחג  לבין תחושת האבל המתמשכת. 

לקראת סופה של האסופה תמצאו פרק מאמרים עשיר של תלמידות ותלמידי חכמים ומובילי קהילות, המציעים דרכים שונות לעיצוב היום הזה ולמציאת דרך הזהב שתיתן מקום לשמחה לצד העצב. 

פרק נוסף שמופיע לראשונה בסדרת אסופות זו, אוחז בתוכו תרגומים לאנגלית של שירים מהאסופות הקודמות וכן חדשים, מתוך הבנה כי כל שקורה לנו כאן מחובר בחוטים בלתי נראים לקהילות יהודיות היושבות בתפוצות. 

במעשה התרגום איננו מביאים רק את ה׳שפה׳ הישראלית, אלא את הכתיבה שרלוונטית ליחידים, למשפחות ולקהילות ברחבי העולם היהודי. השיחה ההדדית תמיד מתקיימת, והשנה התחושה החזקה היא שגם ישנה קריאה ברורה בין תהום לתהום. פרק זה פונה גם ליהודים מחוץ לישראל, שהושפעו ומושפעים לגמרי מההתרחשויות שבישראל, כי האדמה של כולם רועדת.

יותר מהכול, אסופה זו, כשמה, באה להזכיר לנו: אין תהום שעומדת לבד. יש חוט המשוך בין התהומות. הסבל יכול לכאורה להתקיים בתהום אחת, אבל יש לו השפעה גם על אחרת. גם כשנדמה כי יש המבדיל בין התהומות, הרי שתהום היא תהום היא תהום.

באסופה זו מונחת הזמנה להכיר בעומק הבור של כל אחד ואחת מאתנו ולבוא עם חמלה ועדינות לגעת בהן. הצער הרחב של השנה הזו מספר לנו שכל תהום מהדהדת את רעותה; והדיאלוג מתקיים כל העת – בקול ממשי ובדרכי חיבור שקטות וסמויות מהעין.

אם ישנה קריאה מהותית היוצאת מאסופה זו, הרי היא הבקשה והתפילה כי התהומות שלנו יפגשו זו את זו. התהום שכאן, בארץ, וזו שמעבר לים; תהום בדידותם של הניצולים ושותתי הכאב ותהום כל מי שחשים שיש חובה לשמוח, אף על פי כן.

זעקה עולה אלינו מן התהומות, בהגיע עונת החגים מבלי שהסבל נחתם. זעקה בלתי נשמעת מהמנהרות והתעלות שבהן כבולים חטופות וחטופים, וזעקתן הגוברת של משפחותיהם וקהילותיהם. גם אם אנו חשים חסרי אונים לנוכח המציאות, עמם אנחנו בצרה. 

התהומות שלנו פועים אל מול וגם יחד עם תהומות הסבל בזעקה תמידית, כבשיר 'אילה' של איריס אליה־כהן: ״אֲנִי רוֹאָה אוֹתָךְ מֵאֲפֵלוֹת עֵינַיִךְ / זְהוֹרִית חָתְכָה נַפְשִׁי כְּתַעַר״, ועם ההבטחה שהבטחנו מרגע המתקפה ועוד לא פרענו אותה במלואה ״אַיָּלָה נָשִׁיב אוֹתָךְ מִטֶּלֶף רֹעַ צִפָּרְנַיִם / עוֹד סָמוּךְ הַיּוֹם״.

בשׂורת מותה של שיראל גולן ז״ל טלטלה אותנו רגע לפני פרסום אסופה זו. היא מחזקת את תפילתנו כי לא נעמוד עוד לבד. אם נעמוד יחד, כך אנו מקוות, נוכל לשאת יותר, כמו שאנו נושאות ונושאים את ספרי התורה, יחד, מוקפים במעגלים ובקהילות. 

״אַתְּ לֹא תִּקְּחִי מִמֶּנִּי אֶת הַחֶמְלָה וְלֹא אֶת הָאַהֲבָה״, כותבת לאה צבי דובז'ינסקי הפונה לישות האמורפית 'מלחמה', ומוסיפה: ״אֶת נִשְׁמָתִי, לֹא תַּשְׁחִיתִי / אֲנִי אֶשָּׁאֵר אֲנִי״. מילים אלו עומדות בתבנית שירית המבטאת הבטחה ניצחת, בבחירת ניסוחים נאיביים במידת מה, ובד בבד נשאלת השאלה: האומנם נישאר אנחנו, האומנם נשמותינו לא יישחתו מתוך מאורעות וזוועות הזמן הזה? ומי נהיה בסופם? האם שמחת תורה השנה תוכל להיות לנו עוגן להיאחז בו בחמלה ובאהבה? 

שהרי הצרות – מתרגשות עלינו מעצמן, ואולי דווקא השנה אנו זקוקים לריקוד של יחד, כדי לרקוע ברגלינו את הכאב, כדי להישען שכם אל שכם ולחוג יחד במעגלי תמיכה, כדי לטעום מהאותיות המתוקות של התורה ולשאוב ממנה כוחות ורוח של אור וטוב – בעיניים דומעות ובלב שבור שלא ממשיך להיות פתוח בציפיה.

בתפילה לבראשית ולעולם של אחרי התוהו ובוהו,
הרבנית שרה סגל-כץ 

shana tova gluya 5785

לחצו על החוברת שכאן והגיעו לאסופה ולדפדוף בדפיה >>

לקריאה נוספת על:

רשות הרבים היא רשת ירושלמית של 40 ארגוני יהדות-ישראלית, חילונים, מסורתיים ודתיים, שפועלים יחד להפיכת המרחב הציבורי הירושלמי לסובלני ופתוח לכל.

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל המגזין המקוון ״גלויה״, מנהלת גם את מיזם ״ברית אמונים״.
מורת הלכה המשיבה לציבור רחב, כותבת ומפרסמת בבמות שונות: מאמרים, שירים ותפילות.

מוסמכת תכנית ההלכה לנשים של בית מורשה ובוגרת כולל ההלכה לנשים של ישיבת מעלה גלבוע.
בעלת הסמכה נוספת גם מישיבת מהר״ת, ניו יורק.
מוסמכת גם מבית המדרש לרבנות ישראלית במכון הרטמן.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״ ואף בארגון קולך, במסגרתו עוסקת בקידום נשים למדניות והתנדבה כרכזת בתחום הפגיעות המיניות.

מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה, ביחס למקוואות ולבחינות הרבנות מטעם המדינה, הסגורות בפני נשים.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה עם משפחתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: הרבנית שרה סגל־כץ, יותם פוגלתפארת גולדפרד ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל־כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: חורש אל-עמי, ליאור שפירא, מאיה מזרחי, מרב למברגר, יהודית קגן, רחל רז, רינה איבלמן, נעה איזנברג, פלג בר-און ועדן לויטה.

לקריאה מורחבת על מגזין גלויה – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

אנא עקבו אחר תקנון האתר ביחס לתנאי השימוש במגזין גלויה ובתכנים המפורסמים בו. הטקסטים הפואטיים וביצועי שירים המופיעים ב׳גלויה׳ מתפרסמים הודות להסדרת זכויות היוצרות והיוצרים באקו״ם. באם נפלה שגגה ויש לתקן פרסום כלשהו באתר, אנא שלחו לנו הודעה.

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים שנכתב עליהם במגזין.

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל־כץ

ח׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 10.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
מיום כיפורים שעבר עד יום כיפורים הבא, אנחנו ניצבים בתווך. עם בקשה דחופה מהלב שימצא את הדרך להתפלל - בלחישה, באמירה, בזעקה, ברעם. זו אסופה שלישית, הנושאת את השם: ״מֶה הָיָה לָנוּ״. אפשר למצוא בה כותבות.ים מגוונים ולשמוע היטב את ריבוי הקולות, בתוך המתח של איך בכלל אפשר להחזיק את היום הזה ולאן למען את הגעיות והתחינות.
ז׳ במרחשוון ה׳תשפ״ה 8.11.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
אסופת שירים, תפילות ומאמרים מתוך הכרה בתהומות הכאב ובידיעה כי הצמיחה וההתחדשות לא פוסקים, גם בתוך האבלות המתמשכת. באסופה אפשר למצוא התייחסות אל הנורא אשר קרה ואל הדבקות בתקווה, למרות הכל. זוהי אסופה שישית מתוך סדרת האסופות לחודש תשרי/אוקטובר, המבקשת להיות למשענת בזמן הקשה מאז מתקפת השבעה באוקטובר ואילך. סדרת האסופות יוצאת כשת״פ של גלויה ורשות הרבים עם ארגונים קולגיאליים נוספים.
י״ג באלול ה׳תשפ״ד 16.9.2024
מאת
׳גלויה׳, ׳רשות הרבים׳ ו׳יחדה׳
כבר תקופה שאנו מאגדים חלק מהטקסטים שפורסמו ב׳גלויה׳ לכדי אסופה שתיכרך כספר עם תפוצה דיגיטלית, מתוך שותפות עם ׳רשות הרבים׳ ו׳יחדה׳. כשאנו לקראת חתימת המלאכה, אנו מזמינות.ים עוד קולות מגוונים שיביעו את רחשי הלב, המחשבות והתובנות שלכם.ן. 
י״ג בתשרי ה׳תשפ״ה 15.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
כָּל שִׁבְעַת הַיָּמִים אָדָם עוֹשֶׂה סֻכָּתוֹ קֶבַע וּבֵיתוֹ עֲרַאי (משנה סוכה, ב' , ט') - מה קבוע ומה ארעי בחיינו? השנה האחרונה זימנה לנו מפגש בדיוק עם השאלה הזו. הַבַּיְתָה - אסופה דיגיטלית יצאה לכבוד חג הסוכות, כהצעה למסע בין קבע לארעי, בין הבית שקירותיו קרסו לבין הסוכה ובכל הדרכים שביניהם.
כ׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 22.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
שמחת תורה, החג שלא ישוב להיות כשהיה. חג שבו נהוג לבקש על הגשם, והשנה, אחרי המבול הגדול, אנו בבקשה לגשם מרווה שיצמיח את שדותינו. האסופה שלפניכן.ם מנסה בעדינות רבה לאסוף מילים ומחשבות מאותו יום ארור ולהציע קריאה שיש בה מימד של כאב, אבל, ואבדן אך גם תקווה שמבצבצת ממעבה האדמה.
ד׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 6.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
אסופה שניה, לציון יום הזכרון למתקפת השבעה באוקטובר. אסופה זו היא חלק מסדרת אסופות שיצרנו ב״מגזין גלויה״ יחד עם "רשות הרבים". האסופות משקפות את ההתמודדות בשנה החולפת בכאב ובצער, מהשבעה באוקטובר 2023 ועד אוקטובר 2024.
כ׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 22.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
שמחת תורה, החג שלא ישוב להיות כשהיה. חג שבו נהוג לבקש על הגשם, והשנה, אחרי המבול הגדול, אנו בבקשה לגשם מרווה שיצמיח את שדותינו. האסופה שלפניכן.ם מנסה בעדינות רבה לאסוף מילים ומחשבות מאותו יום ארור ולהציע קריאה שיש בה מימד של כאב, אבל, ואבדן אך גם תקווה שמבצבצת ממעבה האדמה.
י"ח בשבט תש"ף, 13.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
בילויים בנפרד ומרחב אישי בתוך זוגיות יכולים לתרום לא רק לאינדיווידואלים שאתם אלא גם לזוגיות שלכם.
י"א בטבת תש"ף, 8.1.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
רעיונות לדייטים ולבילויים זוגיים בבית ומחוץ לבית, והטבות לסדנאות
ד׳ בסיוון תשפ״ב 3.6.2022
גלויה מראיינת את
הרב חננאל רוס
שוחחנו עם הרב והמטפל חננאל רוס ושמענו על הדומה והשונה בין עולמו של פוסק לעולמו של מטפל ועל ההשראה ההדדית.
כ"ט בניסן תש"ף 23.4.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
יָדָהּ מְשֻׁבַּחַת וּמַרְבָּה לִבְדֹּק / כְּקֶצֶב הָעוֹנָה / הַחוֹמֶקֶת מִכָּל סִדְרָה
י"ט בכסלו תש"ף 17.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הרצון להישאר בטהרה גורם לנשים לבוא לידי החמרה מיותרת על עצמן או להתעלם מבשרן. איך לאזן בין השניים, מבלי להתכחש לגוף?
לכבוד ״שבת דינה״, בפרשת ״וישלח״
מאת
צוות גלויה
כאן תוכלו למצוא פירוט והפנויות לכל התכנים שהעלינו במסגרת קיום ההתכנסות ״מה שלומך אחות״ ו״שבת התייצבות לצד דינה״. יוזמה זו התקיימה לכבוד שבת פרשת ״וישלח״ ולמען הפניית תשומת הלב, תוך הבעת תמיכה בדינה ובנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. הפעילות התקיימה בנובמבר 2023. *רשומה זו מובאת במסגרת עדכוני התוכן במגזין גלויה - במדור ׳מה חדש׳ - ומהווה מעין תוכן עניינים.
ט׳ בניסן התשפ״ב 10.4.2022
מאת
צוות גלויה
לכבוד סדר פסח, לכבוד התחושה של כשנתיים אחרי העולם שנסגר ועם תקווה שהשגרה כבר כאן... אנחנו משתפות בתמונות ובסרטון ממסיבת ההשקה של מגזין גלויה, חורף 2020. צפיה מהנה!
כ״ו באלול ה׳תשפ״ד 29.9.2024
מאת
צוות גלויה
עדכונים על תכנים חדשים, הצעות לטקסי מעבר אל השנה החדשה ופעילויות אחרות עם חתימת שנת ה׳תשפ״ד והגעת שנת ה׳תשפ״ה.
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל מושג החירות והמפגש בחג הפסח.
מאת
צוות גלויה
המפגש בין רפואה ומגדר מעורר חוויות שונות - בין קונפליקטואליות, לבין תחושת רווח והצלה. המבט ההיסטורי על דפוסים שהיו לבין בקשת דפוסים בהווה - מעלים צורך בדיון צומת זה באמצעות מאמרים, שירים וכל יצירה אחרת.
ז׳ במרחשוון ה׳תשפ״ה 8.11.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
אסופת שירים, תפילות ומאמרים מתוך הכרה בתהומות הכאב ובידיעה כי הצמיחה וההתחדשות לא פוסקים, גם בתוך האבלות המתמשכת. באסופה אפשר למצוא התייחסות אל הנורא אשר קרה ואל הדבקות בתקווה, למרות הכל. זוהי אסופה שישית מתוך סדרת האסופות לחודש תשרי/אוקטובר, המבקשת להיות למשענת בזמן הקשה מאז מתקפת השבעה באוקטובר ואילך. סדרת האסופות יוצאת כשת״פ של גלויה ורשות הרבים עם ארגונים קולגיאליים נוספים.
Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם