הכנות לטבילה במקווה, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

הכנות לטבילה במקווה

ב' בסיון תש"ף 25.5.2020
קו מפריד גלויה

לקראת הטבילה אישה צריכה לרחוץ עצמה ולהסיר מעצמה כל חציצות שימנעו מגופה לטבול כראוי ובאופן מלא במים. יש נשים שנוכח ההוראות שהועברו אליהן וההכנות בפועל לקראת הטבילה חשות לחץ ואף חרדה. לאמיתו של דבר, הוראות הכנת האישה את עצמה לקראת טבילה אינן קשות לביצוע בימינו בזכות סטנדרט ההיגיינה והאסתטיקה של העת הזו. אכן, יש להתכונן לטבילה – אבל ההכנות יכולות להתקיים בנחת ולסייע לטבילה להיות גם כשרה וגם נינוחה.

הטבילה במקווה חותמת את תקופת הנידה ורק באמצעות 'טקס מעבר' זה עוברים בני הזוג ממצב של איסורי קרבת גוף למצב של טהרה, קרבה ואפשרות לאחדות גופנית. יש נשים אשר הטבילה עבורן היא רגע שיא במחזור החודשי של גופן ויש נשים אשר מקיימות את הטבילה כחלק מן המצוות התלויות בטהרה. אלו ואלו צריכות להתכונן לקראת הטבילה ולהסיר כל חציצה מהגוף וכל אחת מתרגמת את החובה ההלכתית לכדי חוויה משלה. על מנת להתכונן אל הטבילה כפי שצריך להלכה, אבל מבלי לחוש לחץ מיותר, יש להכיר את חובת ההכנות המעשיות מתוך מחוייבות ומתינות גם יחד.

ככלל, יש להכיר כי ההכנות בעת הזו שהמים זורמים בבתים וישנם חדרי רחצה ביתיים שאנו פוקדות ממילא יום ביומו – הן הכנות שונות לעומת התנאים בהם נשים התכוננו לטבילה לאורך ההיסטוריה האנושית. יתרה על זאת, נשים אינן מגיעות לרוב אל חובת ההכנות מתוך זוהמה נצברת בשל רחצה נדירה, עבודות חקלאיות ומשק בית הכולל טיפול בחיות ועוד. תנאי המחיה היום, המאמץ הגופני, תכיפות הנקיון והסטנדרטים של ההיגיינה והאסתטיקה שונים מאוד מן העבר. בשל כך, חשש לחציצות רבות נמוג נוכח אורח החיים בימינו. עדיין, מתקיימות חציצות אפשריות כגון שכחת תכשיט על הגוף, לכלוך טבעי שנשאר ממרוצת היום וכיוצ"ב. ברם, לא דומה ההתמודדות של ההכנות טרום הטבילה היום להתמודדות של ההכנות כמאה שנה לאחור ואף יותר.

ידיעה זו עשויה להקל על מי שנמסרו לה תיאורים מפורטים ביותר ואווירת חשש כבד לחציצה שלא תרד מן הגוף. גם בחובה הלכתית זו, כמו גם בחובות אחרות, מעשה מתוך מתינות יסייע גם לביצוע נכון ומדוייק וגם יתרום להפגת חששות ולחצים מיותרים.

הכנות לטבילה במקווה -  הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
מקווה בסינגפור צילום: שירה היימליך

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

מתי להתחיל הכנות לטבילה?

ההכנות לקראת הטבילה מתחילות למעשה שבוע לפני הטבילה, עם ביצוע בדיקת 'הפסק טהרה' בסיום הווסת ועם ספירת ה'שבעה נקיים'. בנוסף לכך ישנה ההתכוננות הפיזית לטבילה עצמה. רגע הטבילה הוא אכן רגע קצר ביותר שבו מתרחש מעבר שבין תקופת הריחוק בין בני הזוג (ימי הווסת ועוד שבעה ימים נקיים), ובין שיבה לתקופה של קרבה פיזית. על מנת שרגע הטבילה אכן יביא למעבר זה, יש להשקיע רגעים ארוכים יותר של ספירה, המתנה, הכנה וברכה. ברם, עם ביצועה של הטבילה נחתמות כל ההכנות ובתוכן כל תקופת הנידה.

ההתארגנות לקראת הטבילה מחולקת לשני שלבים:
1. הרחצה והחפיפה: רחצת הגוף וחפיפת שיער הגוף על מנת להסיר כל חציצה ממנו
2. העיון: שיבה ובדיקה עצמית כי הכל נעשה כיאות ודבר לא נשכח, חלילה

לפני תיאור החובות השונות, חשוב לומר שלכל אישה הדרך שלה להתארגן – הסדר של פעולות ההכנה משתנה מאישה לאישה ומעת לעת. יש מי שמסגלות לעצמן הרגלים קבועים וסדר מובנה, ויש שמתארגנות ללא סדר קבוע, בזרימה שיוצרת רוגע והפחתת מתח. אפשר להתכונן לטבילה בבית ולהגיע מוכנה ישר אל הטבילה, ואפשר להשתמש בחדרי ההכנה היעודיים במקווה. הדבר תלוי בהחלטת הטובלת.

מאחר שהמשמעות המעשית של ההיטהרות היא התחדשות הקרבה הפיזית בין בני הזוג, נשים רבות מבקשות לחוש התרוממות רוח בעצם מעשי ההכנה – ולעתים דווקא רצון זה לחווית הכנה משמעותית הוא הגורם המלחיץ, המעמיס ציפיות והכנות נוספות על תהליך שיכול להיות מינימלי ומהיר יחסית. יש שהופכות את יום הטבילה למעין 'יום ספא' חודשי קבוע ועתיר פעולות הקשורות לטיפוח הגוף, וזה בסדר גמור – אך חשוב לזכור את ההבדלים בין עיקר הדין ההלכתי ובין חומרות או תוספות אישיות.

רחצה וחפיפה

'חפיפה' הוא מונח הלכתי שמשמעותו רחצה יסודית של הגוף ושל השיער במים חמים ובסבון. העקרון המנחה של החפיפה הוא נקיון הגוף מלכלוך ומחציצות.

כדאי להתחיל את החפיפה בסמוך לשקיעה. נהוג להתרחץ באמבטיה כדי שהמים יגיעו לכל הגוף, אך אין זו חובה. אם את מתרחצת ללא אמבטיה, הקפידי שכל חלק הגוף נשטפים כראוי. בשימוש במרכך, יש להקפיד לשטוף אותו היטב, כך שלא ישארו שאריות מהחומר על השיער. שימי לב שנשטפים היטב כל המקומות והקפלים הנסתרים שבגוף (טבור, בית שחי, אזניים, חזה).

בנוסף לרחצת הגוף יש לסרק את שיער הראש היטב ולהפריד בעזרת האצבעות את שיערות הגוף; לצחצח את השיניים היטב ולנקות אותן מלכלוך ומשאריות מזון; לגזור ציפורניים בידיים וברגליים ולנקות אותן היטב; להסיר איפור ומוצרי קוסמטיקה; להסיר תכשיטים, עדשות מגע וכל מה שאינו חלק מהגוף. 

הכנות לטבילה במקווה -  הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: element5

דברים שאינם חציצה

אין חובה להסיר לק או בניית ציפורניים – אם הלק במצב שלם, ולא סדוק או פגום. אותו הדין לגבי איפור קבוע – אין חובה להסירו והוא אינו חוצץ. כך גם תסרוקת קבועה בשיער, למשל תוספות שיער, צבע או ראסטות, לא נתפסות כחציצה.

שיער אינו חוצץ כל עוד הוא מחובר לגוף, גם אם מדובר בשיער שאינו רצוי (בבית השחי, ברגליים, גבות וכו'). 

עיון

'עיון' הוא החובה לעיין בגוף בסמוך לטבילה. זהו חיוב מדאורייתא: מעבר על רשימת ההכנות והחציצות האפשריות, כדי לוודא שלא נשכחו חציצות אפשריות, וכדי להימנע ממכשלה. שימי לב, האחריות על העיון בגופך היא שלך. בחלק מהמקוואות נהוג שהבלנית מזכירה את "רשימת האזורים והתזכורות" לשם העיון, ותוכלי להיעזר בבלנית לשם העיון אם תבחרי בכך, אך זו לא חובה. יציאת ידי חובת העיון תלויה אך ורק בך, בכל דרך שבה תבחרי לעשות זאת.

הטבילה והברכה

הטבילה היא למעשה צלילה והכנסה של כל הגוף בבת אחת אל תוך המים, ללא חציצות. כדאי להיכנס אל המקווה ולהרטיב את כל גופך, ורק אז לטבול, בגוף רפוי, על מנת שהמים יגיעו לכל חלקי גופך. מנהגי הטבילה משתנים בין עדות ובין משפחות. ככלל, ספרדיות נוהגות שבע טבילות ואשכנזיות נוהגות שלוש. זה המקום לברר מה המנהג המשפחתי של אמך ושל קרובותייך, וכך להמשיך את המסורת המשפחתית; זאת מצד החשיבות של 'מנהג אמהוֹת' – אך חשוב לציין כי מעיקר הדין מספיקה טבילה אחת להיטהרות מטומאת נידה.

הטבילה במקווה, ככל מצווה, מלווה בברכה: "ברוך אתה ה‘ אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על הטבילה".

הכנות לטבילה במקווה -  הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
מקווה בסינגפור צילום: שירה היימליך

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

קיימים מנהגים שונים גם לגבי אמירת הברכה: הספרדים פוסקים כי יש לברך לפני הכניסה לחדר שבו נמצא בור הטבילה, בלבוש מכסה (בדרך כלל בחלוק או במגבת), ומיד אחר כך להסיר את החלוק ולהיכנס לטבול. האשכנזיות נוהגות לטבול פעם אחת ללא ברכה, ואז לברך את ברכת הטבילה בתוך בור הטבילה. כאשר הברכה נאמרת בתוך בור הטבילה, נהוג להניח את הידיים משולבות באופן רופף באיזור המותניים, על מנת ליצור חציצה בין הראש והלב ובין הערווה. יש נשים הנוהגות לכסות את הראש במגבת בזמן אמירת הברכה.

הטבילה וסדר הפעולות המובנה לקראתה יכולים להיות אירוע רוחני, היוצר סביבו אדוות חיוביות שנמשכות אל תוך המפגש עם בן הזוג והמשך החודש; ומאידך עלולים להיווצר קושי ומועקה, שגם הם נמשכים הלאה, אל הבית ואל הנפש. דיני נידה לא אמורים ליצור קושי או מתח, אישי או זוגי (אם אתם זוג מעורב דתי-חילוני, גם לכם יש פתרונות). אם זהו המצב – כדאי לשוחח עם איש או אשת הלכה ולברר את פרטי ההלכות – מה הכרחי ועל מה אפשר לוותר למען שלום בית.

המדריכה לטובלת היא סדרת מאמרים מתעדכנת בנושאי שאלות נפוצות על טבילה, כולל הנחיות מעשיות. לחצי לקריאת כל הפוסטים בסדרת המדריכה לטובלת >>

לקריאה נוספת במגזין גלויה על הטבילה:

בגץ המקוואות - פסק דין טבילה ללא בלנית - מגזין גלויה
צילום מתוך כתב פסק הדין המלא

לשון פסק הדין בתשובה לעתירת טובלות שביקשו לאפשר להן לטבול ללא בלנית – התקבל ב-19.9.2016 >>
הנחיות בתוך חוזר המנכ״ל של המשרד לשירותי דת (2016) על יישום פסק הדין והחובה לאפשר לכל אישה לטבול במקווה ללא בלנית, באם היא מבקשת כך >>

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י"ג בניסן תש"ף 7.4.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 6 דקות קריאה
הבלנית יכולה להיות מכוונת ברגישות המקסימלית אל הטובלת, ולראות את עולמה ואת האופן שבו היא באה אל המצווה.
י״ג בניסן תשפ״ב 14.4.2022
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 7 דקות קריאה
רשומה שניה בבלוג ׳גלוית-לב׳ ובה הסיפור על איך בכלל עלה הרעיון להקמת האתר, איך נאמר לי שאין סיכוי ואיך כנראה גם לזה יש חלק במימוש.
ט"ז בכסלו תשפ"ד 29.11.2023
גלויה מראיינת את
יונינה פלנברג
שיחה גלויית עיניים עם יונינה פלנברג על מוגנות ושערי פגיעה, טיפול והתמודדות עם טראומה, ועל האתגרים החדשים שעלו בעקבות השבעה באוקטובר.
כ"ט בניסן תש"ף 23.4.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
יָדָהּ מְשֻׁבַּחַת וּמַרְבָּה לִבְדֹּק / כְּקֶצֶב הָעוֹנָה / הַחוֹמֶקֶת מִכָּל סִדְרָה
י"ז באלול תש"ף, 6.9.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 4 דקות קריאה
הצעה להתבוננות וחלופות ניסוח שונות שעשויות לסייע בעצם הודעת ההיאסרות בעקבות נידה
י״ז בכסלו תשפ״ד 30.11.2023
תפילה מאת
הרבה תמר אלעד-אפלבום והרבנית שרה סגל-כץ
לָכֵן בַּעַל הָרַחֲמִים / יְגַלֶּה סִבְלוֹתֵינוּ לְעוֹלָמִים / וּמִסּוֹף הָעוֹלָם וְעַד סוֹפוֹ / יִשְׁמְעוּ הַקּוֹלוֹת הַנֶּאֱלָמִים

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם