שם קוד "ענבל" - טיפול כחגורת הצלה לזוגיות, מאת: גרציה ברדוגו - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

שם קוד "ענבל" – טיפול כחגורת הצלה לזוגיות

ג' באדר תש"ף 27.4.2020
קו מפריד גלויה

מבחינתי, טיפול זוגי היה מן אפשרות לא לפחד להיות חלשים, לא לראות בכלל את מה שהשני רואה אבל להיות מסוגלים לרצות לראות יחד. שיתוף של "גרציה ברדוגו" (שם עט) מתוך הכרעה להיטיב את חיי הזוגיות ולהתמודד בכל פעם מחדש כשפערים עולים וכשדפוסי עימות צצים. מוזמנות ומוזמנים לקרוא על החוויה שהטיפול היווה חגורת הצלה משמעותית ותזכורת לרצון ההדדי בטוב משותף.

שם קוד "ענבל" היווה את חגורת ההצלה שלנו מכל וויכוח גדול וקטן במשך תקופה לא מבוטלת. אחרי שנתיים נישואין ושנת חברות, מצאנו את עצמנו במבוי סתום, אוהבים אבל כמעט כל שיחה שטותית מתגלגלת לריב שמעכיר את האווירה ולא כיף. בלתי נסבל.

אותי המחשבה על טיפול זוגי תמיד הקסימה. ההורים שלי הם הורים כאלו שלא בקטע. הם הורים שהיו "הפסיכולוגים" של ההורים, האחיות ובני הדודים שלהם. אבל ללכת לטיפול, עבורם, סימל נקודת שבר, אל־חזור, one way ticket. מבחינתי, טיפול זוגי היה מן אפשרות לא לפחד להיות חלשים, לא לראות בכלל את מה שהשני רואה אבל להיות מסוגלים לרצות לראות יחד.

טיפול זוגי חן דרעי
צילום: שרה סגל-כץ

למזלי כי רב, בסביבתי, היו לי חברים רבים שפסיכולוג היה חלק אינטגרלי משגרת חייהם ושפיותם, האישית והזוגית. בכל זאת, דור שנות ה-90 סבל כמה טראומות וגם לא כל אחד נולד למשפחה מושלמת. בעצם מי כן?

גיששתי מסביב, בררתי וחברה טובה היקרה לי מפז, בלי קשר, המליצה לי על מכון לטיפול זוגי ומשפחתי. בחירה של מטפל או מטפלת היא אולי השלב הקריטי ביותר בטיפול זוגי, ובאופן די אירוני, בדומה לבחירת בן זוג, צריך יותר מזל משכל. המלצות הן הטובות ביותר, אבל לפעמים גם הן לא מספיקות.

לסכם הכל ב-50 דקות

התחלנו. מצדי זה היה מחויב המציאות. בן הזוג ראה במריבות המתישות שלנו חלק אינטגרלי ודי טבעי במערכת זוגית. אבל לאור העובדה שמבחינתי לא הייתה אפשרות אחרת, גם בן הזוג נאות לנסות כי: "למה לא". חשוב להבין, שבהרבה מקרים אחד הצדדים מושך יותר לכיוון הטיפול ואחד קצת יותר נרתע. הפגישה הראשונה מאפשרת לבחון את הבחירה במטפל או המטפלת. אם לאחר הטיפול עם המטפל או המטפלת שבחרתם, יציין הצד הפחות נלהב כי "וואלה, על זה לא חשבתי", המשמעות היא שזה המטפל\ת הנכון בשבילכם.

מעבר לרתיעה של אחד מבני הזוג מהטיפול, הכניסה לטיפול הראשון היא קשה. איך, למען ה', מעבירים לאדם שמולך את השתלשלות הדורות, את הכאבים שלך ממערכות יחסים קודמות, את הכאבים שלו מההגירה שהוא לא מכיר בהם. איך שנות זוגיות ודפוסים מושרשים יכולים להסתכם ב-50 דק' אמוציונאליות מזוקקות? הדיון שערכנו קצת לפני הטיפול ובטיפול הראשון עזרו בכך מאד. למה אנחנו כאן? לא ברור כיצד לא נשאלה השאלה הכל כך פשוטה הזאת, כשהמצב הלך והסתבך והשיחות הפכו לדיאלוג חירשים.

לראותאת בן הזוג באור חיובי
צילום: volodymyr hryshchenko

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

אחרי שעוברים את משוכת הפגישה הראשונה יש מסלולים רבים, כל זוג ומסלולו. ישנן פגישות סוערות ומטלטלות, ישנן פגישות המרגישות מיותרות. ובסופו של דבר, כשמרגישים טוב ושעכשיו אפשר להמשיך מכאן לבד, זה שווה את הכל.

הדינמיקה של הטיפול היא קסומה ונפלאה, אך הדינמיקה הזאת שונה בין זוג למשנהו. אני רק יכולה להגיד, שלאורך תקופת הטיפול היו שלבים שאזכור שם המטפלת – ענבל – היווה איזשהו באפר ותמרור אזהרה, תמרור הקשבה. הקשבה היא לא לבן הזוג, היא לעצמי, היכולת להבין ולהסביר לצד השני למה אני מגיבה כמו שאני מגיבה, פתחה לי צוהר לעצמי.

בנוסף, אחד הדברים הנפלאים שגיליתי היה כמה אני רואה על בן הזוג מה שהוא אינו רואה בעצמו וכמה הוא רואה בי שאני לא רואה בעצמי. הצד השני, שמסתכל במבט אוהב רואה את החולשות שאנחנו מסרבים להודות בהן – היחסים המורכבים שלנו עם ההורים שלנו, עם האחים שלנו ועם החברים שלנו, הדפוסים הקבועים שאנו מסרבים לשנות, נפתחים בפנינו בטיפול, למעשה אנחנו מתירים את עצמינו להשתנות על ידי בן הזוג שלנו. וזאת התרה לא קלה.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

פעילה פמיניסטית, מחוברת למסורת הספרדית. מפרסמת במגזין גלויה תחת שם עט.

תוכן נוסף מהמגזין:

י״ח באייר תשפ״ג 9.5.2023
מאת
צוות גלויה
מקבץ המלצות לקריאה במגזין על מנת להנגיש ידע עבור החתן המאורס ולסייע בעת הלימוד לקראת החתונה
ראש חודש סיון
מאת
השל״ה הקדוש, הרב ישעיה הלוי הורוביץ
תפילת השל"ה היא תפילה שנוהגים להתפלל הורים על ילדיהם וילדותיהן בראש חודש סיון. התפילה הובאה בספר שני לוחות הברית (=של"ה), על-ידי הרב ישעיה הלוי הורוביץ.
ו' בכסלו תש"ף 4.12.2019
מאת
צוות גלויה
לפני שאתם מתייאשים ממחירי החופשות ומרגישים רחוקים מהחופשה הבאה, קחו נשימה ותארגנו לעצמכם חופשה שווה בזול.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
מעמד הברית הוא מהטקסים העתיקים ביהדות. איך מעניקים לו עומק? וכיצד להעניק משמעות גם לברית הבת עם אלוהיה?
כ׳ בסיוון תשפ״ב 19.6.2022
גלויה מראיינת את
יפה צוקרמן
גלויה שמחה לראיין את יפה צוקרמן ולשמוע על העשיה שלה בתחום המיניות הבריאה ועל תובנות שמלוות אותה בפעילותה בהדרכות ובנוכחות ברשתות החברתיות
כ׳ בסיון תשפ״ג 9.6.2023
מאת
צוות גלויה
ראיונות, שירים ותפילות שעלו למגזין גלויה עם השקת המיזם ״ברית אמונים״ העוסק במוגנות אישית וקהילתית של בעלי ובעלות תפקיד רבני והנהגתי וחברי וחברות קהילה. המיזם צומח במסגרת רבנות ישראלית, במכון הרטמן.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם