הבדידות היא חלק מהדינמיקה של הזוגיות, שיש בה גאות ושפל של התקרבות והתרחקות. לעולם הפנימי יש קצב התרחשות משלו. כיצד, עם השלמת התהליך הרגשי אצל שני בני הזוג, תשוב הגאות תהיה קרבה והבדידות תתפוגג.
"לפיכך נברא אדם יחידי", אמרו חז"ל במסכת סנהדרין כדי להדגיש שכל נפש היא עולם בפני עצמו. במדרש זה עומדים חז"ל על כך שהקב"ה ברא את האדם הראשון בודד, ולא החל את המין האנושי בבריאת בני אדם רבים. לפי חז"ל, האדם הבודד הוא תשתית הבריאה. על אף השמחה שבמציאת בן זוג, ועם כל האושר והטוב שבחיי זוגיות, כל אדם נותר פרט בפני עצמו. גם בתוך זוגיות בריאה, יפה ומאושרת ישנם רגעים של חוויית קושי, ויש רגעים בהם למרות היחד, ישנה תחושת בדידות חריפה.
מה עושים עם כל הלבד הזה?
אני כל כך לבד בזה
תחושת הבדידות יכולה לנבוע מכל מיני סיבות. יש תקופות בהן שגרת החיים והעומס מביאות לכך שכל אחד מבני הזוג מנהל את יומו וחייו כמעט בנפרד כי בקושי מתראים ובקושי מדברים. לפעמים יש מתיחות שקטה מתחת לפני השטח, שעשויה להיות שארית ממריבה שהתרחשה, או של סיבה אחרת שנשכחה זה מכבר, אך הותירה אחריה מרירות. לעתים אחד מבני הזוג מסתגר עם תחושותיו והקושי שלו וזקוק לזמן לעצמו, והצד השני יכול לחוש נטישה, עלבון ובדידות. יכול גם להיות שהכל בסדר בהתנהלות הזוגית, אך התמודדות כלשהי של אחד מבני הזוג רובצת על כתפיו, וכל השיתוף, התמיכה והאמפתיה לא עוזרים לפוגג את התחושה הקשה: אני כל כך לבד בזה.
תחושת הבדידות היא תחושה צורבת, עמוקה ומדכאת, אך זוהי תחושה נורמלית, וכמו תחושות נוספות היא חלק מקשת הרגשות של אדם בחייו. הבדידות היא מצב קיומי יסודי. לרוב אין היא מורגשת כל כך בתדירות יומיומית, אך היא עלולה לצוץ מדי פעם ועל אף חוסר הנעימות שבתחושות אלה, יש מקום לשנן ולזכור שהתחושה נורמלית וטבעית. אין טעם להיבהל או לקבל החלטה נמהרת המבוססת על התחושה הקשה. מוטב לחוות את התחושה הזו כהזדמנות להתכנסות: להתבונן בחוויה ולנסות להבין אותה, לשהות בה ולראות מה היא מזמנת לעולם הרגשי, או פשוט לנצל את זמן הבדידות למרחב אישי. לעשות דברים המביאים רוגע, עניין או אושר.
להוציא טוב מהבדידות
הבדידות היא הזדמנות להיזכר ולהתמקד מחדש ברצונות ובהעדפות האישיות. בשעות בדידות אפשר למשל לראות סדרה, כזו שלבן הזוג אין שום עניין בה, והיא החשק הפרטי שלך. גם קריאת ספר, האזנה למוזיקה או כל פעילות מרגיעה אחרת – כושר, בישול, ציור, טיול רגלי – יכולים להיטיב ולהפוך שעה מדכאת לבילוי איכותי ומיטיב של אדם עם עצמו. זמן שקט ועצמאי להתבוננות פנימית, או פשוט להנאה ועניין.
אפשר גם להשקיע את הזמן בחיי החברה. אינטרקציה אנושית יכולה להפיג בדידות היטב.
אין מה לדחוק בתחושה או ברגע. הבדידות היא חלק מהדינמיקה של הזוגיות, שיש בה גאות ושפל של התקרבות והתרחקות. לעולם הפנימי יש קצב התרחשות משלו, ועם השלמת התהליך הרגשי אצל שני בני הזוג תשוב הגאות, תהיה קרבה והבדידות תתפוגג. עד אז, זוהי הזמנה לעבור תהליך עם עצמך. הזמנה לנצל את המשאבים הנפשיים האישיים כדי לטפח ולחזק את עצמך. כשתתחדש הקרבה הזוגית תהיה תחושה אחרת: מוכנות, בשלות ועומק רב יותר בתוך הזוגיות, שנבנית גם בזכותם של זמנים כאלה.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
ועדיין, אתם צוות. אמנם נבראנו יחידים ואין זוגיות שאין בה רגעים של בדידות, אבל בתוך מערכת זוגית חשוב להיות עם האצבע על הדופק: האם באמת מדובר בתקופה קצרה שתחלוף או שזה מצב שנמשך יותר מדי זמן, עם רגעים הולכים ומתקצרים של ביחד בתוך כל הלבד הזה? גם אם אפשר להוציא יתרונות מהלבד, צריך לבדוק עם עצמכם, ולעתים גם עם בני הזוג, מתי מדובר בתקופה קצרה שתחלוף – ומתי מדובר במצב מהותי בתוך הזוגיות שלכם שמצריך שיחה, או אפילו התערבות טיפולית.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
***
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- מה שרציתם לדעת על ייעוץ זוגי – קרן חדד טאוב
- על בעלי תשובה והעולם הטיפולי מפסיכולוגית בעלת תשובה – אנה קרא-איוונוב
- הקשבה ואמפתיה: כלים לתקשורת מקרבת – פסית שיח
- הכל בסדר? אתגר האינטימיות בתקופת הסגר – צוות גלויה
- המרה רוחנית לא מדוברת – מרווקות לנישואים – הרבנית שרה סגל כץ
- עֵת לִרְחֹק מֵחַבֵּק: איך להודיע על ביאת ימי הנדודים? – הרבנית שרה סגל כץ
- סליחה, אפשר קצת ספייס?: על הצורך במרחב אישי בתוך הזוגיות – הרבנית שרה סגל כץ
כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה
שירים בנושא זוגיות במגזין גלויה:
- למה סירבתי ללכת לטיפול זוגי – מוריה נחום
- קריעת שמע – רפאל נפתלי
- רק שירי תפילה יגידו לי משהו על זה – נויה גופמן
- תבונת זיכרון-התבן – צוריאל אסף
- התחממות גלובלית – דפנה שן
- בניגוד לכל הסיכויים – מוריה נחום
- אחרי הריב – יעל צבעוני
- שלוש מילים – עדי פלד שריג
- לשאת בשנים – חמוטל בר-יוסף
- *(בין ערמות אבק ופרטים ישנים) – נועה ברנד
- התנערי – סלעית
- מערכת יחסים – איילת בטיסט