רווקות או יחידאות, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

רווקות או יחידאות

י"ט בכסלו תש"ף, 17.12.2019
קו מפריד גלויה

גם רווקים המייחלים להינשא מקיימים חיים עשירים ובעלי משמעות. מהות החיים היחידאיים לא מתמצה בבדידות. כלולים בה כל התכונות, הרגשות והמאוויים של האדם העומד בפני עצמו.

"המילה רווקה היתה מתועבת. משהו סדוק וצחיח בחיבור של ה-ו' עם ה-ק' ושני הקמצים היצוקים בנוקשות חמורה ואין ביניהם הגה רך כמו שווא, או עליז כמו חיריק. כמו שלוש צפרדעים זקנות מתקרקרים להם שלושת האָה אָה אָה האלה".

כפתורים רכוסים היטב / מירה מגן

לא מעט מטענים וקושי נקשרים למילה 'רווקות' – המילה שמתארת את התקופה בה אדם חי ללא זוגיות, נגזרת מהשורש ר.י.ק. כמה החמצה יש כאשר הפוקוס ממוקד בבדידות ובחסר במקום באספקטים רבים וחשובים בתקופת חיים משמעותית זו.

רווקות או יחידאות - להבין מעט   יותר את חיי הרווקות - מגזין גלויה -  הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Drew Beamer

חז"ל מדייקים כי הקב"ה בחר להביא את האנושות לעולם על ידי בריאה של אדם בודד, ולא גדוד של אנשים: "לפיכך נברא אדם יחידי". מכאן הם מלמדים כי כל אדם הוא עולם מלא, העומד בפני עצמו. בני אדם אינם נולדים נשואים: הקיום האנושי הראשוני והבסיסי הוא קיום של יחיד, הגדל ומתגבש להיות אדם שלם ובוגר. אכן, חלק מהיות בוגר ושלם הוא המסוגלות ליצור קשר ולכרות ברית עם אדם בוגר אחר. אך כל זה אינו מפחית מן המשמעות והעומק בקיומו של האדם היחיד, מן העושר של תקופת היחידאות.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

פרוזדור שבסופו מוצב הטרקלין הנכסף

תפיסה רווחת רואה ברווקות מעין פרוזדור שבסופו מוצב הטרקלין הנכסף – זוגיות. כל מהותה של הרווקות לפי ראייה זו היא תהליך ארוך ומפרך, המכין את האדם אל עבר הקשר לו יזכה כאשר יהיה ראוי לכך. גישת ה"בקרוב אצלך" הזאת, גם אם היא מגיעה ממקום של דאגה, היא פרספקטיבה צרה, המחמיצה את היסוד הקיומי הבסיסי שבחיים היחידאיים. גם רווקים המייחלים להינשא בכל לבם ומאודם מקיימים חיים עשירים ובעלי משמעות. מהות החיים היחידאיים אינה מתמצה בבדידות. כלולים בה כל התכונות, הרגשות והמאוויים של האדם הפרטי, העומד בפני עצמו.

תקופת היחידאות היא הזדמנות לעבור תהליך משמעותי של בנייה, התפתחות ומימוש עצמי. בראייה צרה של רווקות, נחשבים כל התהליכים האישיים כאמצעים ומכשירים למציאת זוגיות, וכל בחירה וצעד הם חלק מהחישוב להשגת דייט נוסף, ולהתקרבות אל הזוגיות המיוחלת. אך היחידאות מאפשרת התכנסות והתמקדות של האדם בעצמו, בלי שום מטרה מלבד השאיפה לעצב זהות שלמה ומשמעותית, ולהיבנות כאדם טוב יותר. באופן עצמאי. שיפור עצממי למען השגת זוגיות זו אמנם מטרה חשובה, אך היא תושג ממילא כרווח משני של התהליכים אותם אדם מקיים בינו לבין עצמו, בלי חישובי תועלתנות והישגיות. תקופת היחידאות מאפשרת חירות לטייל, ללמוד, להתנדב, להתנסות, לתהות, לסעור, לחגוג, ולחוות חוויות חיים נוספות שאין להן תחליף, חוויות מעצבות שמעניקות שלווה ויציבות פנימית, ובונות בטחון עצמי.  

רווקות או יחידאות - להבין מעט   יותר את חיי הרווקות - מגזין גלויה -  הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: שרה סגל-כץ

הרווקות היא תקופה בה מוקד ומרכז החיים מתנקז אל העצמי. זו לא הזמנה להתנכרות חברתית או אישור להתנהגות אנטיפתית, אלא להתיידדות של אדם עם עצמו. אדם שנהנה לשהות בחברת עצמו, שהופך להיות החבר הטוב ביותר של עצמו, אדם בעל ערך עצמי שלא נגזר מזהותו של בן או בת הזוג, וללא צורך באישורים חיצוניים מן החברה. בטחון עצמי ושלווה פנימית מוסיפים מאליהם חן וערך לאדם, אך כאמור, זהו רווח משני ולא תכלית עצמאית. אדם המעריך, מכבד ומנצל את זמנו, יכולותיו וכוחותיו, מפיק את המירב מתקופת חיים זו. גם אם החוסר בזוגיות מכאיב ובוער, היחידאות אינה זמן בדידות או תקופת ריק. זו חלקה פרטית, פורייה וייחודית, שניתן לשתול בה זרעים וגידולים מגוונים, ועם מידה של טיפוח להצמיח בה כל טוב ושפע.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

שירים על חיי יחידאות:

תכנים נוספים מתוך האתר, להרחבה:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

לקריאה נוספת על 

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל המגזין המקוון ׳גלויה׳, מנהלת גם את מיזם ״ברית אמונים״.
מורת הלכה המשיבה לציבור רחב, כותבת ומפרסמת בבמות שונות: מאמרים, שירים ותפילות.

מוסמכת תכנית ההלכה לנשים של בית מורשה ובוגרת כולל ההלכה לנשים של ישיבת מעלה גלבוע.
לקראת הסמכה נוספת (קיץ ה׳תשפ״ה) בישיבת מהר״ת, ניו יורק.
מוסמכת גם לרבנות ישראלית מבית המדרש לרבנות ישראלית במכון הרטמן.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״ ואף בארגון קולך, במסגרתו עוסקת בקידום נשים למדניות והתנדבה כרכזת בתחום הפגיעות המיניות.

מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה, ביחס למקוואות ולבחינות הרבנות מטעם המדינה, הסגורות בפני נשים.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה עם משפחתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י"ב באב התש"ף 2.8.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הגמרא במסכת נדרים מציגה כביכול דברים והיפוכם בשאלת הרצוי והנכון במעשה המיני. חז"ל דנים בסוגיה תלמודית בדבר המותר, הרצוי והמענג ועל החיבור בין בני הזוג בעת קיום היחסים
ח׳ בשבט תשפ״א 21.1.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 12 דקות קריאה
כיצד התפתחו הלכות אלה מכמה פסוקי מקרא בודדים ועד לקובץ מסועף של הלכות ודינים המקובל בימינו? הסבר למאורסים, נשואים וכל מי שתוהות.ים על סט מצוות זה. (רשומה ראשונה בסדרה)
ג׳ בניסן התשפ״ד 11.4.2024
תפילה מאת
הרבה תמר אלעד-אפלבום והרבנית שרה סגל-כץ
Therefore, Compassionate One Reveal our torment to the world and for all time And from one end of the earth to the other May the silenced voices utter:
י"ז באלול תש"ף 6.9.20
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מבט נוסף על גדרי מצוות עונה יכול ללמדנו על יתרונות העיסוק בגדרים הטכניים כגון מתי וכמה פעמים על בני זוג לקיים יחסים, הרלוונטיים גם לימינו.
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
רצון וחשק הם מושגים שמלווים את כולנו בחיי היומיום. מושג הרצון מהווה שיקול דעת בקיום מצוות עונה וביצירת מרחב שבו ההלכה מחייבת אבל גם מאפשרת קשב לרצון של שני בני הזוג.
כ׳ בניסן ה׳תשפ״ד 28.4.2024
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
אסופת שירה מתוך פרסומי המגזין, לכבוד שביעי של פסח וזיהוי תאריך זה עם קריעת ים סוף בעת יציאת ישראל ממצרים. למרות סדר העדיפויות השונה עתה עם חרדה גדולה לחטופות ולחטופים, הכרענו להמשיך ב׳מסורת׳ זו שבמגזין ולהציע לצרף את כל התפילות והכוונות יחד לקריעת כל ים, מסך וחסם - מבלי להוריד כהוא זה מחרדת החיים והתקווה לשלום ובטח.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם