איך לריב נכון? - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

איך לריב נכון?

י"ז בשבט תש"ף, 12.2.2020
קו מפריד גלויה

מריבות הן חלק מכל קשר אף שלעתים קרובות מדי לא ברור איך להתמודד איתה. אבל אם יודעים לריב חכם אפשר לצמוח מתוך המריבה.

מריבות הן חלק מכל קשר, ועל אף שהנושא ידוע ומדובר, חוויית המריבה נותרת מתסכלת ולא נעימה. מריבה נובעת מתוך פער, חוסר הסכמה או פגיעה ומערערת את השגרה השלווה. לכן מריבות מעוררות לעתים רתיעה ואף פחד. ישנם הנרתעים באופן גורף מעימותים, חרדים מחוסר הסכמה עם הזולת ומשתדלים להעלים את הפערים. פעמים רבות לא ברור כיצד נכון להגיב ולהתמודד במריבה.

תחושת החשש והרתיעה ממריבה זוגית קשורה לכך שהמריבה מעמידה למבחן את עמידוּת הקשר הזוגי. אך דווקא בשל כך מריבות הן גם הזדמנות רצינית להעמיק ולחזק את הקשר. מריבה יכולה להיות כור מצרף, ההתמודדות שהיא מזמנת לזוגיות מוסיפה חוסן, ויכולה להעצים את תחושת הקרבה, האמון והתמיכה ההדדית. מריבות שמחלישות ומאיימות נובעות מהתמודדות לא נכונה בזמן אמת. אכן, בעת מריבה אנחנו חשופים יותר רגשית, ולכן לא תמיד קל לבחון ולחבור בצורה שקולה כיצד להגיב. ובכל זאת, יש כמה קווים מנחים שניתן לסגל, לתרגל ולהפנים על מנת לצאת בשלום, מחוזקים וקרובים יותר.

איך לריב נכון זוגיות הלכה מיניות מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: שרה סגל-כץ

פערים ותיאום ציפיות

מריבות מסוימת נולדות מפער בתפיסה בין בני זוג, וחוסר תיאום ציפיות. כל אחד מבני הזוג מביא איתו את הציפיות והנורמות שאליהן הוא מורגל ובהן הוא חפץ, וכך נוצר פער. למשל, שאלת סטנדרט הניקיון יכול להשתנות כשאחד מבני הזוג מבקש להקפיד על ניקיון יומיומי של הבית, והשני לא רואה צורך בניקיון יותר מפעם בשבוע. פערים בציפיות מרמת הדתית של בני הזוג גם היא נושא נפוץ לויכוחים, וכמובן – פערים בחשק המיני ומריבות על כסף. הפער עשוי לנבוע מההרגלים הסביבתיים והמשפחתיים בהם גדלנו, או מהעדפות אישיות. לא תמיד בשעת מריבה ניתן לזהות את נקודת הפער ולהבין אותה.

חלק מהעבודה הזוגית על תיאום ציפיות אכן לא מתרחשת בזמן המריבה, אלא בזמנים ניטרליים. בניית בית חדש היא תהליך שלוקח זמן, ובמהלך התהליך עלינו לתווך לצד השני את עמדותינו ותפיסותינו. לא תמיד הדברים נמצאים ברובד הגלוי: רבים מהמטענים שאנו נושאים הם עמוקים וטבועים בנו ברבדים לא מודעים. עבודת תיאום הציפיות מתחילה בהתבוננות פנימית והבנה של העצמי על כל צדדיו – המודחקים, האפלים והכביכול-שוליים. ככל שניטיב להבין את עצמנו ולתאר זאת לזולת, כך נפחית עימותים ונוכל להתמודד עם מריבות בצורה הולמת ומצמיחה.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

מלכודות מיותרות

סוג אחר של מריבות נובע מצורת שיח בעייתית, בה אנו מפנים את זולתנו לחסרונות שאנו רואים בעצמנו. לשאול "רואים שהשמנתי?" זו הצבת מלכודת מיותרת: אין תשובה נכונה לשאלה זו. תשובה חיובית מעודדת למעשה התבוננות על הפגמים, ותשובה שלילית 'מענישה' על חוסר הבחנה בחסרונות. הפניית מבטו של הזולת להתבונן על פגמינו, היא הרגל מיותר שלא מוביל לשיחה משמעותית ומיטיבה. כבני זוג שאיפתנו היא לראות את מעלת חברינו ולא חסרונם, ויש לשאוף להימנע מלהתבונן על חסרונותינו – בינינו לבין עצמנו, וגם בינינו לבין בני זוגנו.

איך לריב נכון זוגיות הלכה מיניות מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: James pond

קווים אדומים

גם בתוך סערת הרגשות והצעקות, יש לזכור ולשמור לא לחצות קווים אדומים. מי שעומד מולנו הוא בן הזוג והשותף לחיים. לא קיר דומם אלא ישות רגישה ומרגישה, שלא יכולה ולא אמורה להכיל הכל. ישנם ביטויים קיצוניים שאין להם מקום בשום אופן, גם כאשר הגיעו מים עד נפש. לכל זוג הרגישות שלו, ולכל אדם הנקודות הרגישות במיוחד, בהן אין לגעת. הכבוד בעת המריבה הוא כפול: זהו גם כבוד הדדי המופנה כלפי הזולת, אך גם שמירה על כבודכם העצמי. שמרו בקנאות על כבודם של בן או בת הזוג שלכם גם בעת הרתיחה.

ד' האמות של רשות הפרט

לעתים בן או בת הזוג עלולים להתנהג בצורה בעייתית או מכעיסה בציבור. תגובה ביקורת או כל התמודדות עם ההתנהגות הבעייתית היא נחלתם הפרטית של בני הזוג; התמודדות בפומבי יוצרת מבוכה בקרב הסביבה ועלולה להיות פוגעת ומעליבה במיוחד. אפשר ורצוי לצאת למספר דקות לחדר אחר על מנת להירגע ולהתאפס. את הביקורת או התגובה האחרת שתרצו להשמיע, שמרו לסיטואציה בה ניתן יהיה להעלות את הנושא בארבע עיניים ולהתמודד איתו בפרטיות. המבט החיצוני לא אמור להיות נוכח ומשפיע בשעת מריבה והתמודדות זוגית.

לריב ולהקשיב איך לריב נכון זוגיות הלכה מיניות מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: תמר הרצברג-שוסיוב

מסקנות ומבט לעתיד

ויכוח או מריבה יכולים להפוך למועילים ומיטיבים אם יסתיימו במסקנות או לקחים לעתיד. בסיומה של מריבה יש מקום לחלוק ולשתף ברגשות, ולנתח יחד את הטעויות שנעשו ואת התחושות שעלו. ניתן לחשוב יחד אילו מסקנות ניתן להסיק בכדי שהדברים לא יחזרו על עצמם בעתיד, אפשר להציב מטרות או לנסח משימות קטנות. הליך של סיכום מאפשר לכל אחד מבני הזוג להשתפר בעקבות המריבה. כל זה כמובן לא מבטיח שלא יהיו יותר מריבות, אך חלק מן ההתמודדות נעוץ ביכולת לזכור שלעתים יש קושי, התרופפות, שכחת התחייבויות או רגשות שנפרקים בצורה לא מווסתת. היכולת להיאזר בסבלנות, לנשום עמוק, לשמור על גבולות פיצוץ מבוקרים – כל אלה מסייעים להפוך מריבות מגורם מפר לגורם מחזק.

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און, רחל רזחורש אל-עמיתפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

כ״ד בכסלו תשפ״ג 18.12.2022
מאת
צוות גלויה
לכבוד חג החנוכה, אנו מפנות אלומות אור אל רשומות קיימות באתר וממליצות לקרוא בהן על מנת להאיר מחדש את הקיים, להודות, לשבח ולהתפתח.
ח' בשבט תשפ"א 21.1.2021
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? סקירה של כל התכנים החדשים שעלו לאחרונה למגזין גלויה בנושאים מגוונים: זוגיות, הלכה, מיניות, ספרות ורוח, טקסי חיים, בריאות ותברואה.
י״ד בניסן תשפ״ג 5.4.2023
מאת
צוות גלויה
גם בפסח הזה האתר התרענן בתכנים חדשים: ראיונות, שירים ועוד. חנכנו גם את מילון המונחים של האתר ועוד הרבה עדכונים אחרים.
ב׳ בניסן תשפ״ג 24.3.2023
מאת
צוות גלויה
לכבוד הפעם השביעית בה מתקיימת שבת ״דורשות טוב״ ביוזמן ארגון קולך - גם אנו במגזין גלויה מפרגנות ומוסיפות גם תשומת לב למורות ההלכה וללמדניות שמשמיעות את קולן גם בשבת זו וגם במגזין. בהצלחה לכולן ותודה לכל הקהילות המארחות!
מאת
צוות גלויה
בין אם מעגל השנה הוא שמביא אותנו לציין סגירה או פתיחה של שערים בחיינו, בין אם אירועי חיים אחרים מעלים זאת - שינויים והתחלות חדשות, הם חלק מהשגרה (גם אם הם מייצגים שבירה של השגרה, לעיתים). נשמח במאמרים, שירים ותפילות המתייחסים למפגש שבין שינוי להתחלה, וגם בין שינוי לסוף.
כ"ו בכסלו תש"ף 24.12.2019
מאת
צוות גלויה
אמצעי המניעה הקיימים, דעת ההלכה עליהם, איך להשתמש בהם ומה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם