לשחות בים הכאב, מאת: נעמה מרקס אביקסיס - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

לשחות בים הכאב

כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
קו מפריד גלויה

נעמה מרקס אבקסיס מספרת את סיפור הלידה השקטה שלה, משתפת בתהליך הריפוי, ובפעילותה והתנדבותה בעמותת 'ניצוצות ענבר' לתמיכה במשפחות העוברות לידות שקטות.

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

הַמָּוֶת שֶׁבֵּינֵינוּ
נוֹלַד בְּשֶׁקֶט
לֹא בָּכָה.
יֵשׁ לוֹ אֶת הַפֶּה שֶׁלִּי
הָעֵינַיִם שֶׁלְּךָ.

(שרית עיני ריץ')

המוות שבינינו נולד לפני כשמונה-עשרה שנים עת היינו זוג צעיר. חבקנו אז בת בכורה לקראת גיל שלוש שציפתה יחד איתנו להצטרפות של אח קטן למשפחה. בשבוע שלושים ושתיים, בעת הערכת משקל, התגלה דימום תוך-מוחי חָמוּר שהלך והחמיר בקרבו של העֻבָּר שכמהנו לו. במהלך השבוע שלאחר מכן עברנו בדיקות לרוב וברורים אצל טובי המומחים שנתנו תמונה קשה מאד על מצב העובר שהלך והחמיר. אחרי ברורים רבים רפואיים והלכתיים החלטנו, מתוך הישענות על כתפיים רחבות, על הפסקת הריון.
זו הייתה ועודנה החלטה מטלטלת, קשה וכואבת.

אני זוכרת עצמי יושבת בנוף הרי מדבר יהודה בחודש תשיעי,  סמוך לבית הורי ויודעת שעלי להתאשפז מחר ללדת לידה שקטה. היום הרת עולם. לידה שקטה שהשקט הרועם שלה חזק מכל רעש. קול דממה דקה שהולך איתי עד היום. בהריון כשידעתי שיש לי בן תהיתי איך מביאים ילד לברית מילה והתהיות התחלפו בברית דמים. מצאתי עצמי עם האיש שלי  משתדלים להודות על הרעה כשם שמודים על הטובה.

כך הגענו להליך של ׳לידה שקטה׳ בהדסה הר הצופים. לידה עוצמתית ועצובה, כל כך אחרת מכל מה שהכרנו ושיערנו לפני הבשורה הקשה. בתום הלידה, בחרנו להיות נוכחים באופן מלא, לתת מקום לפרידה ולחיבוק אחרון. חשנו רצון לעצור את הרגע. הוספתי נשיקה רכה על לחי קטנה. לחשתי לאוזניו מילים שטמנתי מראש במכתב פרידה והודיתי לו על אימהות קצרה.

קראנו לו בשם, מלאכי.

הבנה מיידית שעלתה בי הבהירה  שיש בי רצון לקבורה מסודרת. נעזרנו בארגון ״עיתים״. בזכותם התאפשרה קבורה משפחתית קטנה וקבר שנשאר חלק מחיינו. חזרה הביתה בידיים ריקות, אל מול בת בכורה מאוכזבת ולא מבינה. ריק עצום, מיטות נפרדות, בכי וצער אין סוף.

שבת האשונה אחרי הלידה הייתה שבת ׳זכור׳ ואני רק רציתי לצעוק לכולם, זכור את הקטן שהיה בתוכי!

לשחות בים הכאב, מאת: נעמה מרקס אביקסיס - מגזין גלויה
תמונות: מיה כהן, צילום: גיא קרן

הצער שמעבר למילים

 לצידי היו חברות שילדו איתי – ממש באותו היום ובאותה התקופה – והיו בחוויה כמובן אחרת לגמרי. כמה שוני היה ב׳חופשת הלידה׳ שלהן מול שלי. התאבלתי, שחיתי את הכאב, כתבתי אותו, עברתי דרכו ובתוכו.

פגשנו התמודדות יומיומית עם חוסר הלגיטימציה להתאבל באין מודעת אבל, באין שבעה, ובאין שלושים או ציון רשמי של שנה. גילינו שמסגרות אבל ממסגרות את האבל. בהיעדר מסגרות כאלו, היה קשה להוליך ולהוביל את האבל, לתחום את האבל ולהנות מכל הטוב שהיה לנו.  גילינו כי התפקוד היומיומי, החזרה למעגל העבודה, המשפחה, החברה, השמחות והלידות שסבבו אותנו הפכו לאתגר מתמשך, משותף לנו וגם לגמרי שונה בינינו.    

חיפשתי עבורי ועבור האיש שלי קבוצת תמיכה אך לא היה בנמצא. החלטתי שזהו סוג של מוצא ומזור. החלטתי ללמוד הנחיית קבוצות. השקעתי ולמדתי, התנסיתי בקבוצה דינאמית במשך שנתיים וחצי של לימודי הנחיה וטיפול משפחתי וזוגי. דווקא הלימוד, התהליכיות וההכוונה העצמית לתפקיד, הצמיחו בי אט אט כוחות. נבטו בי כוחות חיים ויכולת להיות גם עבור אחרות. הנחיתי קבוצות נשים ונערות שונות תהליכיות. התחלתי ללמד יהדות במדרשות לבנות ולנשים.

לשחות בים הכאב, מאת: נעמה מרקס אביקסיס - מגזין גלויה
תמונות: מיה כהן, צילום: גיא קרן

חלל הבטן אט אט התנקה מתחושת המוות. החיים צמחו בתוכי שוב זכיתי להרות וללדת והחיים המקצועיים הביאו איתם הזמנה ממרכז הטראומה והאובדן בשומרון, להנחות קבוצת צמיחה אחר אובדן הריון – "נשים מדברות על השקט" יחד עם פסיכולוגית מטעם המועצה. כך התקבצה קבוצה מרגשת של נשים שעברו אובדן הריון. היום, מעבר להיותי עצמאית עובדת כמרצה ומנחה סדנאות, מלמדת תורה בבתי מדרש לנשים, אני מלווה נשים רבות במסע החיים, ולא מעט נשים שעברו אובדן הריון.

אחרי הולדת בני הרביעי נתבשרתי כי לא אוכל לשוב ללדת. בי נשבעתי שלא אפסיק ללדת, אמצא דרכים ללדת חיים באופנים אחרים.

לשחות בים הכאב, מאת: נעמה מרקס אביקסיס - מגזין גלויה
לשחות בים הכאב, מאת: נעמה מרקס אביקסיס – מגזין גלויה

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

 ניצוצות של תקווה

חלמתי לפרסם את מה שכתבתי בעת האבל, להעלות מודעות בנושא, לרופאים ורופאות, מיילדות, רבנים רבניות, רכזי ורכזות קהילה, לעודד פרידה, לאפשר קבורה, לייצר טקסי אבלות שיאפשרו למסגר את הכאב מחד ולהודות על כל הטוב שיש מאידך.
חלומי מתגשם בשנתיים האחרונות אט אט עת פנו אלי מעמותת 'ניצוצות ענבר'. העמותה הוקמה בשנת 2017 ע"י אלה נוימן לזכרה של ענבר בתה שנולדה בלידה שקטה – מתוך רצון להוסיף אור וחיים, להאיר לאחרים בזמנים של חושך ולהפיץ ניצוצות של תקווה שיתעצמו לאור גדול.

"ניצוצות של שקט" היא עמותה מבית "ניצוצות ענבר" והיא מלווה אמהות ואבות אחר לידה שקטה. אני נמנית על מתנדבי העמותה, ואני מתפקדת בה כרכזת צוות מטפלים מתנדבים והיום אני חלק בלתי נפרד מהעמותה הנפלאה הזו, שמפזרת אור עבור זוגות אחרי לידה שקטה. העמותה מחלקת ערכות בבתי חולים לאבות ואמהות שעברו לידה שקטה. הערכה כוללת הספר 'רסיסים של שקט – אוסף סיפורי לידה שקטה" עם תובנות וחיזוקים (וסִפּוּרי נמנה באסופת סיפורים). בערכה גם דף על תהליך ואפשרויות הפרידה, הזמנה לליווי רגשי ראשוני, מחברת אישית לכתיבה, וספר ילדים של סיגל לבסקי "בכיתי כי חיכיתי" (שמאפשר להורים לתווך לילדים שבבית את האובדן) ושובר זוגי לארוחת בוקר.

אני מקבלת טלפונים רבים לליווי נשים וזוגות. יש פעמים שהשיחה מגיעה ממש רגע אחרי קבלת הבשורה המרה, יש פעמים שמבקשים ממני עצות טובות להתארגנות ללידה שקטה עצמה, ויש פעמים שהפניה מגיעה בתקופת ההתמודדות שאחרי הלידה השקטה בשל הצורך לעבד. העיקר שלא ישאר איש בשקט הזה לבד.

לא הלכת מעולם

אנו חובקים תודה לאל ארבעה מקסימים פה אתנו ומלאך קטן למעלה, ומצטרפים לתפילות כהן גדול שלא תפל אישה פרי ביטנה.
הכאב נפרע באירועי חיים קטנים, תזכורות שונות, תאריכים משמעותיים. רגעי שמחה שהחוסר פתאום מורגש בו יותר, ימי נישואין, שיחות אישיות שלנו כזוג, שיחות כנות עם הילדים המתבגרים, עם הבנות הגדלות. דמעות שיורדות פתאום בהדלקת נרות. רגע אחרי שיחת טלפון מלווה יולדת ברגע אמת ללידה שקטה והשקט הזה הולך מסוף העולם ועד סופו וקולו אינו נשמע. רגעים בהם התפרט הכאב לפרטים, נפרט לפרוטות והדמעות הפכו למילים שאולי קולן ישמע.

בימים אלו חודש המודעות ללידה שקטה, אני נעצבת לליבי, ועם זאת מודה על כל הטוב, העשייה בעמותה וליווי אימהות ואבות ברגעים כל כך משמעותיים נותנים בי כוח ומולידים בי כוחות חיים.

לשחות בים הכאב, מאת: נעמה מרקס אביקסיס - מגזין גלויה
צילום: גיא קרן

כָּל שָׁנָה בַּאֲדָר מַגִּיעַ גַּל הַכְּאֵב,
וּכְמוֹ בַּיָּם צָרִיךְ לְהִתְאַחֵד עִם הַגַּל
אַחֶרֶת זֶה כּוֹאֵב יוֹתֵר.
כָּל שָׁנָה עוֹלָה לַקֶּבֶר
וְכִמְעַט מִתְבַּלְבֶּלֶת
חוֹשֶׁבֶת שֶׁצָּרִיךְ לְהָנִיחַ אֶבֶן עַל הַקֶּבֶר,
וּמְבִינָה שֶׁצָּרִיךְ לְהָנִיחַ אֶת הַבֵּן בַּקֶּבֶר.
לְהָנִיחַ, כַּמָּה קָשֶׁה פָּשׁוּט לְהָנִיחַ…
לָתֵת לוֹ לָנוּחַ
לָתֵת לִי לָנוּחַ
וְהַשָּׁנָה קָשֶׁה לִי לְהָנִיחַ וְלָנוּחַ
אֲנִי שׁוֹמַעַת אֶת הַדִּבּוּרִים בַּמִּשְׁפָּחָה
נִשְׁבַּר הַשִּׂיא יֵשׁ חֲמִישִׁיָּה.
וְאֶצְלִי נִשְׁבָּר הַלֵּב, גַּל הַכְּאֵב גָּדֵל
כִּי הַחֲמִישִׁיָּה שֶׁלִּי נִשְׁבְּרָה
וְהַשָּׁנָה נִשְׁבַּר הַשִּׂיא
גַּל הַכְּאֵב שָׁבַר אוֹתִי.
וַאֲנִי מַגִּיעָה לַקֶּבֶר וּמִתְאַחֶדֶת עִם הַכְּאֵב
מְנִיחָה אֶת הָאֶבֶן
מְנַסָּה לְהָנִיחַ אֶת בְּנִי.
הוֹלֶכֶת לִשְׂחוֹת
שׂוֹחָה בְּיָם הַכְּאֵב
שָׁבָה הַבַּיְתָה
מְבַשֶּׁלֶת לְשַׁבָּת הַמַּלְכָּה
עוֹרֶכֶת שֻׁלְחָן נֶגֶד צוֹרְרַי הַפְּנִימִיִּים,
וּשְׂמֵחָה בְּחֶלְקִי
מְחַבֶּקֶת אֶת הָאַרְבָּעָה שֶׁלִּי
וּמַרְגִּישָׁה מְלֵאוּת
לוֹבֶשֶׁת מַלְכוּת
וּמְבַקֶּשֶׁת לִרְאוֹת פְּנֵי מֶלֶךְ חַיִּים.
וּכְשֶׁאֲנִי חָשָׁה אֶת הֶאָרַת הַפָּנִים
אֲנִי מְבַקֶּשֶׁת
אִם עַל הַמֶּלֶךְ טוֹב יָבוֹא הַמֶּלֶךְ אֶל הַמִּשְׁתֶּה אֲשֶׁר אֶעֱשֶׂה גַּם מָחָר?
לְהָרִים יַחַד כּוֹסִית לְחַיִּים טוֹבִים וּלְשָׁלוֹם עִם אִישִׁי וִילָדַי.

שיר שנכתב בי עת אחותי הקטנה ילדה את ילדה החמישי במספר (אדר תשפ״א, מרץ 2020)
לשחות בים הכאב, מאת: נעמה מרקס אביקסיס - מגזין גלויה
תמונות: מיה כהן, צילום: גיא קרן

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לשחות בים הכאב, מאת: נעמה מרקס אביקסיס - מגזין גלויה
תמונות: מיה כהן, צילום: גיא קרן

נשואה לדן, מלמדת תפילה, מהר"ל, תהילים בבתי מדרש לנשים. מנחת קבוצות מוסמכת. רכזת צוות מתנדבים מטפלים בעמותת ניצוצות של שקט. צועדת עם נשים בשבילי החיים, מלווה נשים וזוגות לאחר אובדן הריון. מנחה קבוצות בנושאים שונים וכן קבוצות ייעודיות של צמיחה לאחר אובדן הריון.
בעלת תואר שני במכון ליהדות בת זמננו באוניברסיטה העברית.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״ח באלול תש״ף, 17.9.2020
מאת
צוות גלויה
תקופת הקורונה וביחוד תקופת הסגר מזמנים לנו אתגרים רבים בתחום הזוגיות, גם בתחום הבלתי מדובר של אינטימיות.
ראש חודש סיון
מאת
השל״ה הקדוש, הרב ישעיה הלוי הורוביץ
תפילת השל"ה היא תפילה שנוהגים להתפלל הורים על ילדיהם וילדותיהן בראש חודש סיון. התפילה הובאה בספר שני לוחות הברית (=של"ה), על-ידי הרב ישעיה הלוי הורוביץ.
כ׳ בסיוון תשפ״ב 19.6.2022
גלויה מראיינת את
טלי רוזנבאום
גלויה שמחה לראיין את המטפלת טלי רוזנבאום כדי לשמוע על פועלה המקצועי, על הדרך ועל הספר ״אני לדודי״, שהוציאה בשנה החולפת ועל המרחב הבטוח שהיא מבקשת ליצור עבור זוגות ויחידים
כ״ה באדר ב׳ התשפ״ד 4.4.2024
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל יַתְמוּת.
חדש
כ״ח באלול התשפ״ג 14.9.2023
גלויה מראיינת את
אורי פרץ
שיחה גלוית עיניים עם המשורר אורי פרץ על תהליך ההתפתחות שלו כמשורר, הבחירה לכתוב בלשון נקבה, ועל העבודה שלו כמטפל.
לקראת פרשת ״וישלח״
מאת
צוות גלויה
לקראת שבת ״וישלח״ וסיפור אונס דינה שמופיעה בה, ׳גלויה׳ ו׳ברית אמונים׳ מזמינים אתכן.ם לשלוח תכנים העוסקים בפגיעה מינית ובמוגנות, בצל האירועים הקשים של התקיפה בשבעה באוקטובר, שכללו טרור מגדרי ופשעים חמורים נגד הגוף ונגד הנפש. המרחבים הפרטיים שלנו עוצבו מחדש במהלך ואחרי השבת ההיא, ותחושת הביטחון האישי ספגה מכה עמוקה וקשה. אנו נפרסם שירים, מאמרים, ראיונות ותכנים נוספים העוסקים בפגיעה ובתגובה לה, אצל היחיד.ה, הקהילה, והחברה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם