לדעת לבחור נכון: מודל רב-מימדי למיניות בריאה, מאת: דינה שלו - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

לדעת לבחור נכון: מודל רב-מימדי למיניות בריאה

י"ג בניסן תש"ף 7.4.2020
קו מפריד גלויה

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

הכל מתחיל בשאלה מה היא בעצם מיניות בריאה. מנכ"לית עמותת "לדעת – לבחור נכון", דינה שלו, מסבירה על האתגר שבהגדרת המושג ופורשת מודל הוליסטי וחיובי לחינוך למיניות בריאה. 

התשובה לשאלה "מה היא מיניות בריאה" היא לכאורה תשובה פשוטה ולא אמורה להוות אתגר גדול במיוחד. הרי בשנים האחרונות המושג "מיניות בריאה" הוא מושג נוכח ובולט בשדה החינוכי, הטיפולי ובכלל – במרחבי שיח השואפים לאוטונומיה ולידע על הגוף והעצמי. 

אבל כשניסינו עמיתותי ואני להמשיג ולהסביר מה היא "מיניות בריאה" גילינו שחסרות לנו המילים, שחסרה לנו הגדרה ברורה. כל פעם מצאנו את עצמנו חוזרות לאותה הנקודה – מה היא לא במקום מה היא כן. העיסוק על דרך השלילה העלה עיסוק בהימנעות ממחלות מין, היעדר אלימות או ניצול מיני וכך הלאה. נראה היה שהעיסוק המרכזי נע סביב השאלה כיצד ניתן לצמצם תופעות שליליות שיכולות לקרות בהקשר של מיניות.

אבל כל זה עדיין לא מספק אינפורמציה למהו הצד החיובי של המושג הזה. היכן הם העונג, האינטימיות, האהבה העצמית? כל אלה נעדרו פעמים רבות מתכניות החינוך השונות

חינוך מיני לנוער דתי
צילום: Shea Rouda

המודל של הנסל ופורטנברי

כדי להבין מהי מיניות בריאה צריך להבין שמיניות משפיעה על כל תחום מתחומי החיים שלנו. היא אינה חלק נפרד, חלק אחר מההוויה האנושית, אלא שזורה באספקטים השונים בחיינו ובאה לידי ביטוי בנקודות ובצורות רבות, לפעמים כמרכיב מרכזי ולפעמים כמרכיב משני מאותה הוויה.

אחד המחקרים שניסו להגדיר מהי מיניות בריאה, הוא מחקרם של דבון הנסל ודניס פורטנברי משנת 2012. הנסל ופורטנברי בנו מודל רב מימדי לחינוך למיניות בריאה. דרך המודל אפשר לזהות ארבעה מרכיבים, או אתגרים, המשפיעים על ההתפתחות המינית, כשההתפתחות המינית היא אחד האתגרים אם לא האתגר הכי משמעותי שמתבגרים מתעסקים בו. 

המודל של הנסל ופורטנברי
איור: לדעת – לבחור נכון

1. התפתחות גופנית

המרכיב הראשון הוא התפתחות גופנית: ההתפתחות הגופנית היא מרכיב מאוד בולט בהתפתחות המינית. בגיל ההתבגרות הגוף משתנה, שינויים שלעיתים קרובות לא עוברים בצורה החלקה ביותר בלשון המעטה. בציר המתמקד במרכיב זה, מיניות בריאה תוגדר כהתפתחות מינית גופנית תקינה, היכרות עם איברי המין, היכולת לחוש עונג והיעדר כאב במגע מיני.

2. מרכיב קוגנטיבי

המרכיב השני הוא ההתפתחות הקוגניטיבית: מרכיב זה מתייחס ליכולת החשיבה המופשטת והבנת תהליכים מורכבים. גיל ההתבגרות הוא תקופה שבה מתחילים לפתח יכולות חשיבה מורכבות יותר ויותר, כאלה שלפני כן לא היו אפשריות. כיום אנחנו יודעים שתהליך זה נמשך בעצם עד גיל 24, כשבערך בגיל זה האונה הפרונטלית שאחראית על התהליכים הללו מסייימת להתפתח. ההתפתחות הקוגניטיבית משמעותה הבנת סיבה ותוצאה למעשים, היכולת לדחות סיפוקים, ורכישת חשיבה מופשטת ומורכבת על ערכים ותפיסות מוסריות הנוגעות למין ומיניות.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

3. מרכיב רגשי

המרכיב השלישי הוא הרגשי: מדובר במרכיב המהווה אתגר משמעותי בגיל ההתבגרות. דוגמאות למרכיב הרגשי הן תנודות מצבי הרוח, אבל מדובר גם בהרבה יותר מזה: מדובר בתפיסת העצמי והערך העצמי שלי ושל סביבתי, היכולת לחוש אהבה ואמפתיה, משיכה מינית וזהות מינית, דימוי גוף ועוד הרבה דברים משמעותיים וקריטיים לגיבוש העצמי שלנו בכלל והעצמי ה"מיני" בתוך זה.

חינוך מיני לנוער דתי
צילום: Iben Kønig

4. מרכיב חברתי

המרכיב הרביעי והאחרון הוא המרכיב החברתי: זהו מרכיב שמושפע מהתרבות בה אנו חיים וגדלים. הוא כולל בתוכו את החלקים הבינאישיים כמו הרצון והיכולת ליצור קשרים אינטימיים עם אדם אחר, וכן כולל גם את ההתנהגות בהתאם לנורמות חברתיות: החל ממה מקובל חברתית לעשות או לא לעשות במרחב הציבורי והפרטי, ועד מה מותר או אסור מבחינה חוקית. מרכיב זה הוא כאמור גמיש מאוד ומשתנה בין חברה לחברה ואף בין בית לבית, אבל הנקודה המרכזית היא האם יש הבנה של פעולה בתוך הקשר חברתי נורמטיבי וזיהוי מהי נורמה "טובה" ומהי נורמה "רעה". כלומר, מתי יש לנהוג לפי הנורמה ומתי הנורמה היא דבר שראוי לפעול על מנת לשנותה.

הזיהוי של המרכיבים שתוארו קשורה לשאלת ה"איך" מדברים על מיניות. המרכיבים הללו מספקים את הבסיס להבנה באילו צירים יש להתמקד בתשובה לשאלת האיך.

חינוך נוער מיניות בריאה
צילום: Roger Bradshaw

תפיסה הוליסטית של חינוך למיניות בריאה

הלימוד על המיניות שלנו דומה לכל תחום לימוד אחר. כאשר אנחנו לומדים נהיגה לא מלמדים אותנו איך לא לעשות תאונות. מציידים אותנו בכל הכלים לשם נהיגה ותפעול הרכב, התמרורים שצריך להכיר, ועל ידי מידע זה מלמדים אותנו להיות נהגים טובים כך כשנעמוד בפני צורך לקבל החלטה בנהיגה או נצטרך לפעול תחת לחץ נדע לעשות זאת ולהתמיד בכך.

בהתאם, כאשר עוסקים במיניות בריאה לא מספיק להתמקד בציר או במרכיב אחד. לא מספיק להתמקד רק בפיזיולוגיה, רק באהבה ואינטימיות, רק על איך להגיד לא, רק על איך להתגונן מפני מחלות וניצול וכו'. המודל המלא מחייב התייחסות לכלל הצירים ולכלל המרכיבים שנוכחים בהתפתחות המינית שלנו, גופני, קוגנטיבי, רגשי וחברתי.

אם נלמד, ניתן כלים ונייצר מקום ולגיטימציה לשיח על המרכיבים האלו בצורה ישירה וכנה – זה יוביל לתפיסה בריאה וחיובית של מיניות שבתורה תוביל לקבלת החלטות טובה יותר

יש צורך בתפיסה הוליסטית ורחבה של חינוך למיניות בריאה. היא מתחילה מינקות במסרים שמקבלים בבית, מסרים מילוליים ולא מילוליים, מהחוויות שאנחנו עוברים. יש דברים שאי אפשר ללמוד באופן שכלתני. לפעמים פשוט לומדים דרך חוויותיו של הגוף והנפש עצמם. על ידי שילוב של מתודות, גופים, אנשי חינוך וכמובן – חינוך מבית, אפשר להשיג את המטרה. כמו שאומרים: דרוש כפר שלם כדי לגדל ילד. זה נכון בכל מובן הקשור להתפתחות והרווחה האישית שלו וכל שכן כשזה נוגע למיניות שלו.

קווי החירום לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

שאלון זיהוי למצבי סיכון

שאלון אנונימי של משרד הרווחה שנכתב עם מומחים לטיפול
כדי לזהות את מצבך או את מצב הסיכון של בן או בת משפחה ובסביבתך הקרובה.

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:


מנכ"לית עמותת "לדעת – לבחור נכון" והיא חברה בעמותה מזה שנים.
בעלת תואר שני בעבודה סוציאלית מהאוניברסיטה העברית.

תוכן נוסף מהמגזין:

מוצאי שבת שובה, ח׳ בתשרי תשפ״ד 23.9.2023
מאת
צוות גלויה
ברוח יום כיפור הטומן בחובו בקשת תיקון והחלמה, ריפוי והטבת יחסי בין אדם לחברו - פירסמנו ראיונות חשובים, לצד שירה, תפילות ופרוזה. היכנסו לסריקה ולקריאה>>
י״ג בכסלו תשפ"ד 26.11.2023
מאת
צוות גלויה
רשומה לקראת קריאת פרשת ״וישלח״, המכילה את סיפור דינה בת יעקב ולאה. הרשומה נכתבת מתוך חשיבות הקשר החברתי של העיון בסיפור דינה, ועל בסיס הכרה כאובה במעשי הפגיעה והאלימות הנוראיים שנכפו על החברה הישראלית והיהודית בבוקר שמחת תורה.
י״ב בניסן תשפ״ג 3.4.2023
גלויה מראיינת את
הרב יוני רוזנצוויג
״אדם לא צריך להיות נתון בסבל נפשי בצורה מתמדת בכדי לקיים הלכה״ - ראיון עם הרב יוני רוזנצוויג
כ"ט בניסן תש"ף 23.4.2020
מאת
צוות גלויה
מיתוסים רבים נקשרו בקרום הבתולין ורבים לא יודעים להבחין בין עובדות לסיפורים. נשים רבות יודעות כיצד הוא נראה לא מדברות עליו כלל.
כ״ג באלול ה׳תשפ״ד 26.9.2024
מאת
צוות גלויה
אסופת שירה והגות בנושא חרמות, יצאה לאור בשיתוף פעולה בין עמותת כנפי דרור למרכז גלויה. זהו הספר הראשון שמופק בגלויה וגם מיזם זה מצטרף למחוייבות לדבר גלויות על מה שכמוס.
חדש

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם