כל מה שרצית לדעת על חומרי סיכה - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

כל מה שרצית לדעת על חומרי סיכה

ד' בטבת תש"ף, 1.1.2020
קו מפריד גלויה

חומרי סיכה יכולים להגביר את ההנאה והחיבור הגופני ואף להקל על כאבים בעת קיום יחסים. ישנם ארבעה סוגים של חומרי סיכה, לכל אחד היתרונות והחסרונות שלו. הבחירה להיעזר בחומרי הסיכה עשויה לסייע בחיבור הגופני בין בני הזוג, אך איננה מייתרת את החיבור הרגשי ואת ההקשבה זה לזו וזו לזה ואת הנסיון להבין טוב יותר את ההתעוררות או מנגד, את הקשיים בהתעוררות. רשומה זו מעניקה ידע נצרך ובמקביל משקפת רצון טוב והדדי וחלילה לא הכרח.

בעת קיום יחסי מין, מופרשים נוזלים מן הגוף שמטרתם לסייע בחיבור. בעת הצורך, ניתן להוסיף עליהם שימוש בחומרי סיכה, המשמשים להפחתת החיכוך בין איברי המין בעת יחסי מין או אוננות ובייחוד בזמן החדירה.

נשים רבות סובלות מכאבים בעת קיום יחסי מין: כאבים בחדירה, צריבה, יובש ועוד. הכאבים יכולים לנבוע ממקורות רבים, אחד מהם הוא מיעוט סיכוך: כאשר בעת קיום היחסים יש מספיק סיכוך, הכניסה של הפין לפות קלה יותר ולא כואבת (או כואבת פחות) וקיום היחסים נעים יותר.

מחסור בסיכוך בעת קיום היחסים יכול להיות הבעיה עצמה, ויכול להיות רק סימפטום לבעיה עמוקה ורצינית יותר

בניגוד לבעיות שמצריכות טיפול פסיכולוגי או גופני, על הסימפטום הזה אפשר להקל בקלות באמצעות שימוש בחומרי סיכה. רק כדאי לזכור שאמנם מדובר בפתרון קל ומהיר, אבל אם ישנה בעיה עמוקה יותר – כדאי לברר מה היא ולטפל גם בשורש שלה.

שימוש בחומרי סיכה לא מיועד רק לזוגות שסובלים מקשיים בעת קיום היחסים, הוא יכול להנעים את היחסים לזוגות שיחסי המין ביניהם טובים בלאו הכי כשהוא מאפשר יחסים ארוכים יותר ונעימים יותר, וישנם חומרים שנועדו מראש להוסיף הנאה לאספקטים שונים בחדר המיטות.

בחומרי הסיכה ניתן להשתמש בכל שלב בעת קיום היחסים: זוגות רבים משתמשים בהם רק לפני החדירה כדי להקל על הכניסה של איבר המין, אך ניתן להשתמש בהם בכל שלב גם במהלך קיום היחסים.

חומר סיכה משמשים גם בבדיקות גיניקולוגיות ורקטליות (בפי הטבעת) מאותה הסיבה – צמצום הכאב ואי הנעימות. בחירת חומר סיכה מתאים תלויה באישה ובמצבה הפיזי, וכן ברצונות של בני הזוג ובמשך קיום היחסים. 

יובש בנרתיק חומרי סיכה חיי אישות זוגיות מיניות יחסי מין הלכה מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Justin Schüler

אילו חומרי סיכה קיימים? 

ישנם חומרי סיכה מארבעה סוגים עיקריים:

חומר הסיכה הטבעי של הגוף 

בעת התעוררות מינית, צוואר הרחם מפריש נוזלים שמטרתם היא לסכך את האיזור. נוזלים אלה הם סטריליים, לא יוצרים דלקות באיזור ואפילו לא מלכלכים את הסדינים.
כדאי לדעת שגם גברים מפיקים סוג של סיכוך, שמכונה "טיפות אהבה", אך הסיכוך מגופו של הגבר בלבד הוא מינימלי ואינו מספיק.

יש כמה סיבות עקריות שבגללן הסיכוך הטבעי יכול לא להספיק: נשים רבות חוות יובש באיזור צוואר הרחם בתקופות שבהן מתרחשים שינויים הורמונליים בגופן כמו גלולות, הריון, הנקה או גיל המעבר. השינויים האלו מפחיתים את כמות חומר הסיכוך באזור, מה שיכול להוביל לאי נוחות או אפילו כאב בעת קיום יחסי מין בשל העובדה שאין מספיק חומר סיכוך באיזור. 

לפעמים לא מדובר במצב ביולוגי אלא נפשי: כאשר ניגשים לחדירה מהר מדי במקום להשקיע בהכנת הגוף למפגש, או כאשר האשה נמצאת במצב נפשי של מתח, עייפות, לחץ, אדרנלין שלילי שמקשים עליה להתפנות רגשית למפגש – והגוף מגיב בהתאם.

במצב כזה נכון להיעזר גם בחומרי סיכה, כשאת הבחירה בחומר סיכה אחד על פני אחרים אפשר לעשות עם בן הזוג. 

חומר סיכה מבוסס שמנים

היתרון העיקרי בשימוש בחומרי סיכה מבוססי שמן הוא זמינותם ומחירם הזול יחסית. החיסרון העיקרי שלהם הוא שהם מותירים כתמים עקשניים על גבי המצעים ויש שיעדיפו להשתמש בהם רק עם כיסוי שיגן על המיטה. יתרון שהוא גם חסרון הוא שהם מאוד מחליקים.

שמן שקדים ושמן זית ידועים כמומלצים באופן יחסי כחומרי סיכה, אך הם יכולים לעיתים ליצור דלקות ופטריות אצל נשים שרגישות לכך. חומרים על בסיס שמן עשוים לפגוע ביעילות הזרע, כך שאם המטרה היא להיכנס להריון, מומלץ לא להשתמש בשמן. 

חומר סיכה על בסיס מים 

חומרי סיכה מבוססים מים (למשל של Life, דורקס או KY) נמכרים ברשתות הפארם השונות ומחירם יחסית זול. יש לשים לב ולעקוב ששימוש בהם אינו גורם לדלקות ולפטריות ועשוי לגרום לתגובה אצל נשים הרגישות לגליצרין. ישנו דיון פתוח האם הוא מזיק לזרע (אם כי במידה פחותה מחומר על בסיס שמן). הוא מלכלך מעט, יורד בכביסה בקלות אך גם מתאדה יותר מהר מחומר סיכה על בסיס שמן או סיליקון ולכן נדרש שימוש תכוף יותר בחומר במהלך קיום היחסים.

חלק מחומרי הסיכה מבוססי המים שניתן למצוא ברשתות הפארם הם "משודרגים", למשל חומרי סיכה בטעמים, עם חומר מאלחש או כאלו שהם גם שמני עיסוי.

לזוגות המעוניינים להיכנס להריון ומעוניינים להשתמש בחומר סיכה, ישנו חומר על בסיס מים בשם Prefert (פרפרט) שניתן לקנות אצל מפיצות פרטיות. חומר נוסף נקרא Preseed, אך הוא איננו זמין בנקל לרכישה בתוך ישראל.

חומר סיכה על בסיס סיליקון

חומר סיכה על בסיס סיליקון הוא מעט יותר יקר מחומרי הסיכה האחרים, אך הוא אינו מתאדה או נספג בעור כמו חומרים על בסיס שמן או מים, ולכן שימושי לזמן ארוך יותר. גם חומרי סיכה על בסיס סיליקון ניתן למצוא ברשתות הפארם.

יובש בנרתיק חומרי סיכה חיי אישות זוגיות מיניות יחסי מין מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Jeremy Bishop

שיקולים שצריך להביא בחשבון בבחירת חומר סיכה

האפשרות הטובה ביותר היא להגיע אל החדירה (או, אם תרצו: החבירה) כאשר שניכם מגורים ומעוררים מספיק. לרוב, הגוף ידע לייצר את הסיכוך המתאים בהינתן גירוי מיני מספק אך כאמור, לעיתים השפעות הורמונליות פוגעות ביכולת הטבעית של הגוף ליצירת סיכוך ולכן קיים יובש למרות שישנה התעוררות מינית. לכן, אם בכל זאת אין סיכוך מספק, או אם אתם מרגישים צורך להוסיף סיכוך במהלך קיום היחסים, בחירת חומר הסיכה תלוי בצורך ולכל חומר סיכה היתרונות והחסרונות שלו. 

העובדה שחומרי סיכה שונים נגישים ומקובלים להיות סמוכים אל חיי המיטה איננה עדות טובה בהכרח לחיי מיניות. יש לזכור כי כאמור, לכתחילה, ההתעוררות המינית מתבטאת גם בנוזלים אצל האישה (ובלשון הקבלה: מים נוקבין, מים תחתונים). הכרת הטוב בדבר חומרי סיכה שונים לא מייתרת את הצורך בקשב של כל זוג להתרחשות ביניהם ולכל איש ואישה לעצמם. היכולת להיעזר בחומר סיכה אכן מסייעת, עם זאת פניה מהירה וכמעט אוטומטית אל חומרים אלו יכולה להחמיץ בירור פנימי ביחס לרצון ולחשק שהזוג חווה יחד וכל אחד לגופו ולנפשו. יחד עם זאת, כפי שמובן, יובש נרתיקי יכול לנבוע מסיבות שונות וחומרי הסיכה יכולים לקיים את ׳דילוג האהבה׳ ולסייע בעת הרצון ההדדי בחבירה. התנהלות מאוזנת מבורכת גם בתחום זה: קשב פנימי ובחירה מתוך חירות האם להתקדם אל חבירה מלאה, השהיה או עצירה לצד בחירה האם להיעזר בחומרי סיכה אם לאו – יביאו ככל הנראה לתמונה מיטיבה עם בני הזוג.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

יובש בנרתיק חומרי סיכה חיי אישות זוגיות מיניות יחסי מין הלכה מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Aaron Burden

פרמטרים שכדאי לשים אליהם לב בבחירת חומר סיכה

מטרת חומר הסיכה: האם החומר מיועד לכניסה חלקה יותר? אם כן – כדאי להשקיע יותר זמן בהכנה פסיכולוגית לקיום היחסים, למשל במשחק המקדים. אם זה לא מספיק – חומר סיכה על בסיס מים יכול לעשות את העבודה.
אם מדובר בשימוש במהלך היחסים, מאחר שהוא מתאדה מהר יותר מחומרים אחרים, חומר סיכה על בסיס מים יצריך יותר הפוגות להרטבת האיברים.
אם אתם מעוניינים להיכנס להריון, לחומרים שונים יש השפעות שונות על הזרע.

רגישויות: חומר סיכה על בסיס מים לא מתאים לרגישים לגליצרין; חומרי סיכה על בסיס שמן עשוים ליצור דלקות אצל חלק מהנשים.

אביזרים: אם משתמשים באביזרים עשויי סיליקון או לטקס, צריך לבדוק שהחומר בו משתמשים אינו מזיק להם, שכן חלק מחומרי הסיכה (במיוחד על בסיס שמן) אינם מותאמים לשימוש כזה. כדאי לבדוק אילו חומרי סיכה מומלצים לשימוש עם כל אביזר, למשל בהוראות השימוש על גבי האריזה. 

נקיון: חומרי סיכה על בסיס שמן אינם מתנקים בקלות מבדים, וסיליקון אינו מתנקה בקלות מהגוף.

הדבר העיקרי שחשוב לזכור הוא שיחסי מין אמורים להיות דבר מענג, כך שאם מי מבני הזוג חש שלא בנוח עם חומר הסיכה או בהיעדרו, נדרשת שיחה זוגית פתוחה בנושא. לעיתים כדאי להוסיף על השיחה התייעצות עם מדריכה למיניות בריאה או מדריכה לשיטת המודעות לפוריות וכמובן גורמים רפואיים או טיפוליים בחיי המין. כולם מגיעים עם אג'נדות לדיון שכזה ועם נסיון אישי, צריך לנסות לאמץ לכם את הדרך הנכונה והמיטיבה עבורכם.

***

לקריאה נוספת במגזין גלויה:

יובש בנרתיק חומרי סיכה חיי אישות זוגיות מיניות יחסי מין הלכה מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Nithya Ramanujam

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

כ"ה בניסן תש"ף 19.4.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא רווקות שכדאי להתחיל איתם את הקריאה במגזין
מאת
צוות גלויה
בין אם מעגל השנה הוא שמביא אותנו לציין סגירה או פתיחה של שערים בחיינו, בין אם אירועי חיים אחרים מעלים זאת - שינויים והתחלות חדשות, הם חלק מהשגרה (גם אם הם מייצגים שבירה של השגרה, לעיתים). נשמח במאמרים, שירים ותפילות המתייחסים למפגש שבין שינוי להתחלה, וגם בין שינוי לסוף.
י"ז באייר תשפ"א 29.4.2021
מאת
צוות גלויה
סקירה של כל התכנים החדשים שעלו בחודש אייר תשפ״א למגזין גלויה; מאמרים, שירים ותפילות.
ט"ז בשבט תש"ף 11.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא אישות לתחילת הקריאה במגזין
י״ד באלול תשפ״ג 31.8.2023
גלויה מראיינת את
הרבנית שלומית פלינט
שיחה גלוית עיניים עם הרבנית שלומית פלינט על בקשת השם, עולם ההלכה המתפתח, ועל דוגמה אישית.
כ׳ בתשרי תשפ״ד 5.10.2023
גלויה מראיינת את
הרבנית רחל קרן
שיחה גלוית עיניים עם הרבנית רחל קרן על מנהיגות נשית, חינוך לביקורתיות, וצורך השעה בשינוי. זהו ראיון נוסף כחלק מסדרת הראיונות לכבוד מיזם "ברית אמונים".

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם