מה חדש במגזין גלויה #38 – שמחת תורה ושמיני עצרת התשפ״ד | אוקטובר 2023
תפריט
תפריט

מה חדש במגזין גלויה #38 – שמחת תורה ושמיני עצרת התשפ״ד | אוקטובר 2023

כ׳ בתשרי תשפ״ד 5.10.2023
קו מפריד גלויה
מה חדש בגלויה - הושענא רבא, שמיני עצרת, שמחת תורה - תשפ״ד, אוקטובר 2023

שמחת תורה מגיע , ואיתו הסוף לחגי תשרי. אנחנו רוצים לנצל את ההזדמנות החגיגית הזו כדי לכתוב על כמה מהשירים ומהמאמרים שהתחדשנו בהם במגזין גלויה.

שירים חדשים במגזין

כתמיד, קצב ההתחדשות בשירים מגוונים – נמשך. מבלי תלות בעונות השנה או בימות החגים – מקבץ השירים הנוכחי מבטא אקלקטיות והפוגה ממוטיבים מקשרים. הלוואי והקריאה בשירים תעניק אפשרות להרהורים שאינם תלויי זמן. ואם בכל זאת, ההווה יבצבץ מבעד לשירה – ודאי רק תובנות ינבעו מכך. 

שירה חדשה - מגזין גלויה - אוקטובר 2023

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

גלוית עיניים

הרבנית רחל קרן - ראיון מאת רח רז במגזין גלויה - שמחת תורה תשפד

כמה יאה לכבוד חגיגות שמחת התורה לארח במדור גלוית עיניים ראיון שערכה רחל רז עם הרבנית רחל קרן:

"בשנת 1990 באירוע משפחתי אבא שלי [פרופ׳ אפרים אלימלך אורבך] אמר שהדבר הגדול הבא בעולם הדתי הוא נשים לומדות תורה. ניבא ולא ידע מה שניבא. אני חושבת שהאמירה שלו מבטאת את התמונה הכללית של ראשית הביטוי לפמיניזם הדתי בארץ – לימוד התורה. התרחש כאן משהו מאוד משמח, אמנם לא זכינו להכרה, אבל הרגשנו שאנחנו עושות דבר טוב".

הראיון מהווה יריעה משמעותית של מבט רחב על התרחשויות בזירה הפמיניסטית הדתית – הן ביחס ללימודי תורה, הן ביחס להנהגה ותפיסות עולם של כלל הציבור הדתי, הן בהקניית כלים כחלק מחינוך לביקורתיות, ואמירות מחדרי הלב על הצורך השעה בשינוי בעת הזו סביב פולמוסים וקרעים. משמעותי לעקוב בין השיתוף בפרקי חיים שונים – אישיים וציבוריים – אחר מקומה של הרבנית קרן גם במדרשת עין הנצי״ב, גם בארגון קולך וגם כמוסמכת להורות הלכה לציבור הרחב. העובדה כי בעבודתה היא מהווה כתובת לגילאי הנעורים והבחרות, לצד חיי מבוגרים – מעניקה פרספקטיבה רבת שנים עם רלוונטיות לכאן ולעכשיו.

"בשולחן השבת בבית [בו גדלתי] היה מובן מאליו שהשיח והלימוד משותפים לחלוטין לנשים ולגברים, לסבתא, לאמא, לכולם. לא הרגשתי שאני במאבק. בשלב מסויים הבנתי שזה לא מה שקורה בעולם. לקח לי עוד זמן לפקוח עיניים ולראות את העיוותים' –  כך פורשת הרבנית קרן איזורי עיוורון לצד התעקשות להביט, להעמיק ולחולל שינויים.

🍬 לשמוח יחד עם התורה 🍬

פעמיים בשנה במגזין יש התייחסות אל התורה לא רק כמקור השראה להגות, פואטיקה וחיי מעשה – אלא כחלק מהתרחשות של יותר ויותר אפשרות לשותפות נשים בחיי תפילה וקהילה. כחלק מתשומת הלב למעגל השנה במסגרת נָחוּגָה וכחלק מהדיונים השונים במגזין על המפגש בין חיי הלכה לפמיניזם – גם עם סיום קריאת חמשת חומשי, בחג שמחת התורה, מוצעים תכנים ותיקים וחדשים בנושא.

(באם תוכן זה פחות רלוונטי עבורכן.ם אפשר לדלג על הפירוט הבא ולהמשיך בדיון על שני שירים שבמגזין. אפשר גם לדלג מיד אל הגשם או אל הפירוט על אודות שירים חדשים)

✨ 'רשויות' נוספות מאת הרב[נית] לאה שקדיאל שעלו עתה למגזין✨

🍬 בינה מלאכותית מתוקה לכבוד החג 🍬

בזמן הקריאה והשיטוט באתר תוכלו להבחין בנקל בתמונות החדשות המעטרות את הרשומות המתייחסות הן לחג שמחת התורה והן לעליה של נשים לתורה, במנייני נשים ובמניינים משתפים ושוויוניים. אלו הם פירות איור של יעל שורץ ותפארת גולדפרד, אשר נעזרו בכלי הבינה המלאכותית בכדי ליצור מראה משובב ופותח לב לאירוע שקשה למצוא לו תיעוד רב – הן בשל העובדה כי בחג ההתרחשות בבית הכנסת אינה מתועדת כמעשה אמנות של צילום או איור, בעיקר מכיוון שמדובר בתהליך מתמשך בן כמה עשרות שנים והתחדשות זו צוברת אט אט ותק בקהילות מגוונות. יש מי שעולה לתורה רק בחג שמחת תורה, יש מי שרק במסיבת בת המצוה שלה, יש מי שבכל שבת, יש מי שמעת לעת, ויש מי שכלל לא. 

אין ספק כי פרוייקט האיור מעניק מענה ויזואלי להבעת החתירה אל רוח של קדושה, רוח של משפחתיות, רוח של קיום מלא – כשבאופן כמעט מוחלט דימויים ויזואליים אלו מוכרים לנו מאיורי וציורי מרחב גברי בלעדי. 

בין אם התחברתן.ם לשימוש הזה בבינה המלאכותית ובין אם לאו, אי אפשר להכחיש שאפשר עדיין למצוא מתיקות בתוצאות של כלי זה. כשתגיע העת שכל זה יראה לנו נדוש – יהיה זה ככל הנראה שלב אחר בגאולה.

מה חדש בגלויה - הושענא רבא, שמיני עצרת, שמחת תורה - תשפ״ד, אוקטובר 2023
איורים: יעל שורץ / תפארת גולדפרד באמצעות Dall E 3

☔️ גשם, גשם בוא ☔️

חיבור של תפילות גשם חדשות - הרב[נית] לאה שקדיאל, הרב רות גן קגן

באופן שבו נחגגים החגים בלוח השנה המקומי בישראל היום השמיני של חג הסוכות כולל את שמחת תורה ואת שמיני עצרת גם יחד. העובדה כי שמיני עצרת הוא החג, בה"א הידיעה, כמתואר בתורה איננה בהכרח מותירה אותו בגאונו ובמקום מרכזי. בשונה משמחת תורה המהווה חג מאוחר המותאם לקצב קריאת פרשת השבוע כנוהג הבבלי (ולא כנוהג הארץ ישראלי של סיום חמשת החומשים על פני כשלוש שנים ומחצה), שמיני עצרת כרוך לגמרי באווירת הימים הנוראים של תשרי ובחגים שבו. ברם, בלוח השנה הישראלי החוויה הרגשית של רוב המתפללות והמתפללים יכולה להישען בעיקר על תחושת ההישג, התהליך והכמיהה למשמעות בקריאת חמשת החומשים לעומת הזדהות עם חג שעיקרו יכול להיוותר עלום בשל העובדה שהוא נשען על אזכור מעשי פולחן. דווקא העובדה כי למים יש מקום מרכזי לאורך חג הסוכות ובפרט ביום שמיני עצרת, שבו מתחילים להתפלל על ביאת הגשמים, מהווה גשר לחיבור אל יום זה. הקונקרטיות של הצורך בגשם מרווה ומצמיח, כצורך אנושי תמידי שמקבל גם עוד רובד עם מודעות לאקלים ולתנודותיו – מביאה להתרגשות בתפילת הגשם ובפיוטים המלווים אותה ומעצימים את התחינה.

כתיבה מתחדשת המקיימת שיחה עם המקורות לצד הישענות על מבני הפיוט המוכרים – הניבה בשנים האחרונות שני פיוטים מרכזיים שכתבו הרב[נית] לאה שקדיאל והרב רות גן קגן. פיוטים אלו אומצו בקהילות משתפות ושוויוניות מטעם כפול של עוד אופן להעמקת המשמעות של שאילת הגשמים על ידי הציבור, לצד הזדהות רבה בהנכחת דמויות נשים והמורשת שהותירו לנו מבלי להישען רק על פיוטים שהנכיחו מורשת של גברים בלבד. כך, המים מקבלים בפיוטים החדשים שחוברו משמעות של הולדה והזנה מבאר חייהן של נשים ולא כמליצה ומשל בלבד:

כדאי גם להיפנות ולקרוא את הסבריה של ד"ר לוין המשווה בין פיוטיהן של הרב[נית] שקדיאל והרב גן קגן, ומוסיפה לכך את בחירותיה בכתיבה של הוורסיה השלישית לתפילת הגשם.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.

בגלויה ישנו עמוד המהווה את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. עם הכנסת אל״ף בי״ת גלויה – מילון המושגים של מגזין גלויה, ניתן להסתייע בו כדי לנוע בין תכנים שונים באתר שלא מבעד לתפריט הראשי.
מוזמנות ומוזמנים להתוודע לנושאים ולתכנים שעוד לא פגשתם בהם בספריה הצומחת של גלויה.

ואם תרצו לעקוב אחר הניוזלטרים של מגזין גלויה שנשלחו עם יונת הדואר ואולי פספסתם חלק מהם – תוכלו להציץ בעמוד הארכיון של לקט מתוך האיגרות שנשלחו.

קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.

מה יתחדש בגלויה - לקראת עדכונים נוספים במגזין

לקריאה נוספת על 

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און, רחל רזחורש אל-עמיתפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

ט׳ באייר תשפ״ג 30.4.2023
מאת
צוות גלויה
הפסח כבר חלף, וגם הימים הלאומיים מאחורינו. גם בתקופה הזו התחדשנו בהמון תכנים חדשים - שירים, ראיונות, איגרות, ואפילו מילון חדש שעוזר להתמצאות באתר. פה ריכזנו לכם את כל הפוסטים החדשים.
ד׳ בסיון תשפ״ג 24.5.2023
מאת
צוות גלויה
מקבץ המפנה למאמרים במרחבי המגזין העוסקים בהריון ובלידה, מתוך תקווה שאלה יתרמו לכינון החוויה הזוגית והאישית המתאימה ביותר בתקופת ההריון ובלידה עצמה.
מאת
צוות גלויה
חוויית הפרידה לכשעצמה, כמו גם שלבים שמגיעים לאחריה - נוגעים בשבריריות החיים, אבל גם בבניה הלאה. החתימה והמציאה שאחרי, מבלי להכחיש את שבר ועצב - ראויים להיקרא במגזין גלויה ועל כן, אנא שלחו לנו מאמרים, שירים ותפילות המתייחסים אל הפרידה ואל פרקים שבאים לאחריה.
סיון תשפ״ג, מאי 2023
מאת
צוות גלויה
אל תום האביב וראשית הקיץ יחד עם חג מתן תורה החותם שבע שבועות של ספירת העומר, מצטרפים שירים חדשים אל המגזין. בנוסף, ראיונות המשקפים ריבוי פנים וגם מטרימים את כנס ״ברית אמונים״ שיערך בעוד כמה ימים.
ד' בטבת תש"ף, 1.1.2020
מאת
צוות גלויה
חומרי סיכה יכולים להגביר את ההנאה והחיבור הגופני ואף להקל על כאבים בעת קיום יחסים. ישנם ארבעה סוגים של חומרי סיכה, לכל אחד היתרונות והחסרונות שלו
מאת
צוות גלויה
מגזין גלויה שמח להתחדש בתכנים הממשיכים את רוח הדברים העולים מן הכתוב בו, מרגע היווסדו עם כותבות וכותבים מרובים, כל זאת על מנת לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם