גילוי דעת בנושא הטבילה במקוואות - וְנִשְׁמַרְתֶּן לְנַפְשׁוֹתֵיכֶן מְאֹד, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד״ר חנה אדלר לזרוביץ׳ - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

גילוי דעת בנושא הטבילה במקוואות – וְנִשְׁמַרְתֶּן לְנַפְשׁוֹתֵיכֶן מְאֹד

כ"ד באדר תש"פ 20.3.2020
קו מפריד גלויה

התקנות האחרונות של משרד הבריאות בנוגע לנגיף הקורונה מבקשות מכלל אזרחיות ואזרחי מדינת ישראל שנתכנס אל הבית על מנת שנישמר מההדבקה בנגיף. ההוראות להתנהלות בעת הזו מטרתן למתן את קצב התקדמות הנגיף שמתקדם בכפולות מדאיגות כעת בארץ ולא רק במדינות מרוחקות. לצד ההתכנסות הכללית גם חיי הקהילה הדתית נכנסים אל הבית; מניינים מבוטלים, חופות נדחות והאירועים הקהילתיים נכנסים להמתנה. שאלות רבות בדבר בטיחות הטבילה במקווה בימים אלו הופנו אלינו בשל היותנו מורות הלכה, אך בשל שאלות בדבר המצב בפועל של המים, הניקיון וההיגיינה במקוואות – חשנו כי לפני מתן תשובה הלכתית יש לברר את המציאות לאשורה. לפיכך אנו מבקשות לפרוש בפני הציבור את הידוע לנו על מערך המקוואות המתקיים לאורך השנים, ויראה הציבור ויכריע בדבר קיום מצוות טבילה בימים אלו, כל עוד משרד הבריאות לא מפקח על הסטנדרט הראוי בכל מקווה ומקווה.

במסמך "מערך המקוואות בישראל" שנכתב על-ידי המכון לאסטרטגיה ציונית בשנת 2015 פורסם מחקר על מצב התברואה במקוואות הציבוריים לנשים במדינת ישראל. על פי הממצאים כ-%75 ממקוואות הנשים בישראל פועלים ללא רישיון עסק, על אף שמשרד הבריאות קובע כי "רק במקווה שלו יש רישיון עסק, ניתן לדעת שהתנאים התברואתיים והאחרים תקינים".

כבר בשנת 2004 התריע מבקר המדינה שרמת התברואה במקוואות אינה מספקת ואינה מפוקחת דיה. כלומר, שהבדיקות היומיות הנדרשות להבטחת איכותם התברואתית של מי המקוואות – לא נעשו, ובדיקות תקופתיות שנעשו – לא תאמו את הנדרש. פרופ' איתמר גרוטו, אז ראש שירותי בריאות הציבור והיום משנה למנכ"ל משרד הבריאות ענה לעורכי המחקר שמשרד הבריאות נאלץ לתעדף משימות בהתאם לסיכון לבריאות הציבור, ובהיעדר תוספת תקציב לא חלה התקדמות בנושא.

הנקודה המטרידה ביותר במסמך הינה התשובה לשאלה שנשאלה מול הרשויות המקומיות בדבר המקוואות שנבדקו ונמצאו במצב תברואתי ירוד ולא נסגרו על-ידי הרופאים המחוזיים על אף שיש להם את הסמכות לכך. התשובה שניתנה היתה שסגירת המקוואות בלא מתן פתרון חלופי תסב סבל רב לציבור הדתי, אשר שירות זה חיוני עבורו.

כותבי המסמך, מיכל אחרק-ויין, אריאל פינקלשטיין ודביר שוורץ, פרסמו מספר המלצות ובהן: חיוב רשויות לפרסם מידע מסודר על רשיון העסק של המקוואות, הצגת רשיון עסק מקווה עצמו, סגירת מקוואות ללא רישיון עסק, הגברת הפיקוח התברואתי והכשרת בלניות בצורה מסודרת לחיטוי ומעקב אחר מצב המים. כפי שהמצב לא השתפר בין פרסום דו"ח מבקר המדינה בשנת 2004 לבין פרסום המחקר בשנת 2015 ,נראה שהליקויים לא תוקנו עד היום ואותו המצב נמשך.

מירי שלם, מנכ"לית המכון לאסטרטגיה ציונית העידה בדיון בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בתאריך 17/6/5 שמנכ"ל המשרד לשירותי דת אמר שפשוט אין להם אמצעים ואין להם יכולת לאכוף את רשיונות העסק במקוואות. נציין שנוכח המגיפה הנוכחית, שלחנו בקשה לבכירים מהמשרד לשירותי דת לקבל מידע האם ננקטו צעדים ברוח המסמך בשנים האחרונות. כאשר נקבל תשובה – נעדכן בהתאם ברשת החברתית.

בשיחות עם בלניות בשטח עולה תמונת מצב עגומה ומטרידה: ניטור וחיטוי המים מבוצע על ידי הבלנית בלבד, ואם ישנו פיקוח הרי הוא אחת לשנה ביישובים קטנים ואחת לחודש בערים הגדולות. על אף שהבלניות עלולות לטעות ביישום ההנחיות (בין אם בשל טעות אנוש ובין אם בשל חוסר מודעות הנובע מהיעדר השכלה במדעים), כמעט אין מנגנון שמפקח בשטח על תוצאות החיטוי בשעות פעילות המקווה ולאחריו, מטעם המועצה הדתית או משרד הבריאות. לעומת זאת, בריכות שחיה מנוטרות ברמה דו-שבועית לרמת ריכוז הכלור ונוכחות חיידקים במים על ידי משרד הבריאות, ובריכה שלא עומדת בתקן נסגרת מיידית. מסתבר שגילוי ליקויים תברואתיים במקווה אינו גורר אחריו את סגירתו, ולכן הנשים הטובלות בו חשופות לסכנות שהן אינן מודעות להן.

המידע המטריד שתואר לעיל מטריד שבעתיים בימים אלו, עת מדינת ישראל מתמודדת עם התפרצות מגיפה עולמית. נשים נשאיות ללא תסמינים עלולות לטבול במקווה ללא ידיעה לגבי מחלתן. ראשית נדגיש כי לאשה השוהה בבידוד אסורה היציאה מהבית ובכלל זה טבילה במקווה. מדובר בעבירה פלילית ובעבירה חמורה מהתורה של "לֹא תַעֲמֹד עַל דַּם רֵעֶךָ". לגבי שאר הנשים, התשובה תלויה במציאות במקוואות . המשרד לשירותי דת פרסם הנחיות להגברת החיטוי במקוואות, אך בטיחות הטבילה תלויה בעיקר במידת מילוי ההנחיות ל-ידי הבלנית בכל מקום ומקום. כמו כן ישנו צורך בהקפדה על חיטוי המשטחים בין הטובלות (חפצים שנוגעים בהם כגון ידיות ומעקות), ובהימנעות משימוש במקלחת ובשירותים במבנה מקווה.

עקב הנתונים שהצגנו לעיל, אנו חוששות שתנאים אלו אינם ישימים ברוב המקוואות בישראל, בשל היעדר רשיונות עסק והיעדר פיקוח ישיר על מצב התברואה. הקולות הקוראים עתה לסמוך על המערכת מתעלמים מן הליקויים (הותיקים) השוררים בה, ויש לשים לב כי משרד הבריאות לא שותף לקריאות אלו על אף אחריותו בדבר הבקרה על מצב התברואה מקוואות.

על אף ההנחיות המעודכנות של המשרד לשירותי דת, עולות עדויות מהשטח על היעדר וידוא רמת היישום בפועל, לפחות בחלק מהמקוואות. כמו כן הבלניות הונחו לפנות למועצה הדתית כשעולה שאלה בנושא, אך לא למשרד הבריאות האמון על בקרת התברואה. עוד נודע לנו שבחלק מהמקוואות לא סופקו כל האמצעים לחיטוי המרחבים ולמיגון עצמי של הבלניות, שחלקן בקבוצת סיכון בשל גילן. בנוסף, התנאים הקבועים במבני המקוואות של חוסר אוורור מעלים חשש עז בקרב הבלניות לגבי כלל הנוכחות, לצד דאגה לפוטנציאל רעלה מכמות הכלור שעלולה להיות מוגזמת ללא פיקוח. הבלניות עובדות עתה במסירות רבה וחזקה עליהן שהן עושות את המירב לפי יכולתן, אך הן זקוקות לליווי מקצועי בעת העבודה בפועל.

הציווי "וָחַי בָהֶּם" הוא שצריך לעמוד לנגד עיני כולנו. לפיכך לאור כל האמור לעיל, לדעתנו בעת הזאת חובה ליידע את ציבור הטובלות בדבר חוסר הפיקוח ברוב המקוואות. אם לאישה אין מידע בדבר קיום ההנחיות במקווה הסמוך לביתה – אל לה לסכן את עצמה ובתוך כך, את בריאות הציבור לצורך הטבילה. כמו כן, האפשרות החלופית לטבילה במקווה מים טבעי שעומד בגדרים ההלכתיים כמקווה כשר – אינה אפשרית כעת, גם בשל היעדר מערך הצלה ותנאי מזג האוויר, ובעיקר כי בשל ההנחיות החדשות ממשרד הבריאות הליכה לים אסורה. חופי הכנרת ומעיינות בפיקוח רשות שמורות הטבע והגנים נסגרו לקהל הרחב, כחלק מהנחיות אלו.

בצער רב אין לנו אלא להסיק שאם אישה אינה יכולה לטבול במקווה בשל החשש לבריאותה, משמעות הדבר היא הארכת תקופת האיסור עד לסיום המגיפה. החיוב ההלכתי בטבילה הוא זה החותם את תקופת הנידה של בני זוג ומאפשר להם לשוב אל קרבת הגוף מחדש. מעל חיוב זה תלוי איסור כרת ועל כן מקפידים בו מאד. במצב הייחודי הנוכחי, נשאלת השאלה בדבר איסור כרת שבהלכה לעומת סכנת כריתות בחיי הציבור בכללותו. לפיכך אנו קוראות לציבור הנשים שומרות טהרת המשפחה ובני זוגן להחמיר בשמירת דיני נפשות כל עוד בטיחות הטבילה אינה מפוקחת. ניתן להמשיך ולקיים את ההלכה במצב של דחיית טבילה על אף הקושי הגלום בכך.
זהו מצב חריג ביותר ומאתגר עבור בני הזוג בעת עקה והזדקקות לחום אנושי ובקשת חיבור, אך חשוב לומר: מבחינה הלכתית אסור להיכנס לחשש סכנה אם אין אפשרות בטוחה לטבילה. הסכנה עתה איננה לטובלת הבודדת אלא לציבור כולו. זוגות רבים מתמודדים עם תקופות איסור ארוכות בהקשרים אחרים – אחרי לידה או הפלה, ועקב דימומים לא סדירים. אם מי מבני הזוג חושש לקושי רגשי או החמרה במצבו הנפשי שנובעים מדיני ההרחקות – ניתן לפנות לרב או למורת הלכה לצורך התייעצות אישית. בכל מקרה יש להדגיש בסיטואציה
מורכבת כזו ישנה חשיבות רבה בטיפוח הקשר הבין-אישי וקבלת חיזוקים הדדיים מתוך קרבת לב ונפש.
קריאתנו זו בעינה עומדת עד אשר משרד הבריאות יפקח בצורה מוסדרת וגלויה על איכות החיטוי במקוואות בעת הזאת. כמו כן, אנו מתכוונות בעז"ה ובלי נדר להמשיך ולעסוק בנושא הסדרה זו גם לאחר שוך המגיפה בבחינת "ּובִעַרְתָּ הָּרָּע מִקִרְבֶָּך".

נשמח בשותפות ובשותפים לכך, מוזמנים לפנות אלינו על מנת לפעול יחד.
תפילתנו ותקוותנו היא שצעדים אלו יסייעו למגר את המגיפה – כי "עֵת צָּרָּה הִיא לְיַעֲקֹב ּומִמֶּנָּה יִּוָּשֵעַ".


חותמות בדמע,
הרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ' והרבנית שרה סגל-כץ.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

מוזמנות ומוזמנים לקרוא עוד שירים על נידה וטבילה

לקריאה נוספת:

מקוואות בקורונה: וְנִשְׁמַרְתֶּן לְנַפְשׁוֹתֵיכֶן מְאֹד
גילוי דעת מאת הרבנית ד״ר חנה אדלר לזרוביץ׳ והרבנית שרה סגל-כץ

לקריאה נוספת על 

רופאה מומחית ביילוד וגינקולוגיה. בוגרת בית המדרש לנשים במגדל עז, תכנית הלכה בבית מורשה ובעלת היתר הוראה בהלכות נדה.
כיום היא עמיתה בבית מדרש למורות הלכה של מדרשת עין הנצי"ב וישיבת מעלה גלבוע וכן חברת ארגון רבני ורבניות "בית הלל".
עוסקת בעריכת מחקרים, מתן הרצאות וכתיבת מאמרים בנושאי רפואה והלכה.
לדף האישי של הרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ׳ באתר ארגון רבני ורבניות בית הלל>>

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

כ' בניסן תש"ף 14.4.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ'
פירוט על ההתרחשות במקוואות בימי הקורונה, בשילוב עדכון וקריאה לפעולה בימי הקורונה ובשגרה - "סור מרע ועשה טוב"
ב׳ בניסן תשפ״א 15.3.2021
מאמר מתארח מאת
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד״ר חנה אדלר לזרוביץ׳
מאמר שפורסם ב״כיפה״ בחלוף שנה מאז התחלת ההתמודדות עם נגיף הקורונה ולקראת כנס בנושא ״אחריות ויוזמה במקוואות - עבר, הווה,עתיד״
כ"ד באדר תש"פ 20.3.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד״ר חנה אדלר לזרוביץ׳
⏱️ 3 דקות קריאה
הבעת חשש למצבם של מקוואות ישראל, ביחס לרמת התברואה בהם בכלל ונוכח נגיף הקורונה בפרט. קריאה לציבור הטובלות ובני זוגן לבדוק עד כמה שאפשר את המקווה בו הן נוהגות לטבול וכן, לשקול חלופה של טבילה בטבע או דחיית טבילה, באם אין ברירה.
כ״א באייר תש״ף 15.5.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד״ר חנה אדלר לזרוביץ׳
טבלאות נתוני המקוואות המעודכנים, כפי שנשים דיווחו לנו מחוויותיהן בטבילה בחודשים מרץ-מאי 2020
י"ט בכסלו תש"ף 17.12.2019
גלויה מארחת
הרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ'
“אי פריון הלכתי" נקרא פעמים רבות גם "עקרות הלכתית" והוא בעיה שנשים דתיות רבות סובלות ממנה. אילו פתרונות אפשר להציע לבעיה?
ג׳ בניסן תשפ״א 16.3.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ'
⏱️ צפיה: שעה וארבעים
צפיה בכנס המקוון על המקוואות על אחריות ויוזמה בתחום המקוואות - עבר, הווה, עתיד.
י״א בטבת תשפ״ב 15.12.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הרהורים על מושג המחוייבות בקרב זוגות מאורסים ונשואים בשנות העשרים לחייהם, בעידן הנוכחי. גרסה מקוצרת של מאמר שהתפרסם בגליון 98 של כתב העת ״דעות״
ח׳ בשבט תשפ״א 21.1.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
טקס פדיון הבן מלווה בשירה עברית ובתפילות ייחודיות, בנוסף לטקס המוכר. הצעה על בסיס טקס משותף שהנחיתי יחד אדם, עם בן זוגי, בעת פדיון בנם של שלומצי ואיתן פיינשטיין דאר
י"ט בטבת תש"ף, 16.1.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 4 דקות קריאה
כשהזוגיות היא חלק מהיומיום, אפשר להנות לא רק מבילוי זוגי משותף אלא גם מהשהייה בזוגיות בלי צורך "לעשות" יחד משהו מיוחד.
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
לִפְנֵי בּוֹא תִּינוֹק לָעֲרִיסָה, / מוֹתִירִים אוֹתָהּ בַּשָּׂדֶה – / שֶׁתֲקְשִׁיב לַתָנִּים וְלַטָוָוסִים
כ"ה בטבת תש"ף 22.1.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
טובלות בנחת היא קבוצה שקמה כדי לדבר על חוויית המקווה, ללמוד ולדבר על הלכה, מיניות, פמיניזם - ועל הטבילה עצמה
י״ז באייר תשפ״א 29.4.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
יום ההולדת הוא סיבה למסיבה, אך גם הזדמנות לחשבון נפש והתפתחות אישית. על מנהגים, תפיסות ותודעות שונות ביחס ליום זה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם