הווסת הראשונה, מאת: סיון דרשן - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

הווסת הראשונה

ט"ז בתמוז תש"ף 8.7.2020
קו מפריד גלויה

הוסת הראשונה היא חלק משמעותי מהתבגרות מינית ומהפיכה מילדה לאישה. הידע שהנערה תקבל על השינויים הצפויים בגופה והאמירות והמעשים של סביבתה על הוסת – יכולים להשפיע מאוד על יחסה לוסתות שעוד יגיעו על החיבור לגוף שלה ולנשיות שבה.

לפעמים ראשונות יש כוח. הפעם הראשונה בה אנחנו עושות משהו, או עוברות משהו, יכולה להיחקק בזיכרון ולהשפיע עלינו בצורה מודעת ולא מודעת. המחזור החודשי ובמיוחד דם הוסת הם נושאים טעונים, ולעתים קרובות מדי גם מושתקים. אנחנו יכולות ללמוד על זה בבית הספר, אבל כמעט ולא נדבר על המחזור עם הקרובות לנו.

כשילדה מקבלת את הווסת הראשונה והופכת לנערה, לסביבה יש תפקיד מפתח בעיצוב החוויה שלה. הוסת הראשונה הוא חלק משמעותי מהתבגרות מינית ומהפיכה מילדה לאישה, על המשמעויות הגופניות והחברתיות של זה. הידע שהנערה תקבל על השינויים הצפויים בגופה והאמירות והמעשים של סביבתה על הוסת – יכולים להשפיע מאוד על יחסה לוסתות שעוד יגיעו, על היחס שלה להלכות נידה העתידות לבוא ועל החיבור שלה לגוף שלה ולנשיות שלה.

הנהגה חינוכית טובה היא קשב. כדי לדבר עם כל אדם, ודאי נערות ונערים, צריך להיות קשובים. לא פעם כמבוגרים אנחנו רוצים להעניק מידע וליצוק משמעות יותר משהנערות והנערים רוצים ללמוד או יכולים להכיל את המשמעות. לכן, כל ההצעות פה צריכות להתאים לנערה הספציפית, לקצב הפיזי ולקצב הרגשי-נפשי שלה. כדי לדבר איתה או לחגוג איתה כדאי לראות מה מעניין לה, מה מתאים לה, להיות קשובים גם לקצב החברתי שיכול לעורר רגשות שונים ולא פשוטים. להתאים את ההכנה לגיל ההתבגרות, למחזוריות לווסת מבעוד מועד ובהתאם לאופי הילדה.

נערה ביישנית תצטרך יותר זמן להיפתח ולכן אולי כדאי להתחיל איתה לפני, יש נערות שירצו לחבר ברכה או תפילה אחרי הוסת הראשונה. נערה שמתעניינת בתופעות חברתיות תרצה לשמוע יותר על המקום החברתי של הוסת או של הנשיות ולא תתעניין כמעט בהורמונים ובביולוגיה ואילו נערה שחובבת ביולוגיה עשויה להתעניין בדיוק בהיפך.

סיון דרשן
צילום: Engin Akyurt

מה נורמלי בוסת?

נערות רבות לא יודעות אם מה שעובר עליהן נמצא בטווח הנורמלי או שהוא בעייתי וחשוב לנרמל להן את החווייה (אם אכן הכל תקין) או לבדוק מה הבעיה ולטפל (אם יש בעיה חריגה).

כדי לעשות זאת, כמה עובדות על הוסת בשנותיה הראשונות:
ההבדל בין מחזור לוסת: העובדה הזאת נכונה בכל שלב: "מחזור" הוא המחזוריות של הגוף: ההורמונים, הביצית, הרחם והשחלות. "וסת" היא הדימום עצמו. הוא חלק מהמחזור, ויש עוד תהליכים שמתרחשים בגוף בנוסף אליה.
גיל: הווסת הראשונה יכולה להופיע החל מגיל 10 ועד גיל 16. רוב הנערות יקבלו את הדם עד גיל 16.
מחזור סדיר: בשנים הראשונות, המחזור לרוב לא סדיר, בנוסף סדירות הווסת ואורכה יכולות להשתנות בהתאם לגורמים רבים כמו לחץ, מצבים חברתיים, תזונה ועוד. לכן זה בסדר ונורמלי שיהיו שינויים ואי-סדירות.
אורך הוסת: הוסת אורכת בדרך כלל בין שלושה ימים ועד לתשעה ואפילו עשרה ימים. בשנים הראשונות, הוסת יכולה להיות ארוכה יותר, אפילו שבועיים. חשוב לחדד לנערה שכשמדברים על אורך הוסת הכוונה היא מרגע הופכת תחילת הדימום ועד שאין יותר דימום, לרבות כתמים. ימי הדימום הרצוף בדרך כלל יהיו עד שלושה-ארבעה ימים ואז העוצמה תלך ותפחת ובימים הבאים יהיו ימים של "טפטוף" של הדם.
כאבי מחזור: יחד עם זאת אם הנערה הגיעה לגיל 16 ועדיין לא קיבלה, אם היא קיבלה ויש לה תסמינים חריגים כמו כאבים חריפים, דימומים קשים, עייפות, מיגרנות ועוד מומלץ ללכת לרופא/ת נשים שמתמחה במתבגרות ולקבל ייעוץ רפואי.

אחת הדרכים הטובות לקבל אינדיקציה למה נורמלי עבור הנערה, הוא לדעת מה קורה אצל נשות המשפחה שלה: אמהות, דודות, אחיות. אורך המחזור, עוצמת הדימום ורמת הכאב נוטות להיות דומות בקרב הנשים.

נערה מקבלת וסת
צילום: שרה סגל-כץ

מידע ושיחה על השינויים הגופניים ועל המחזור

חלק מההכנה לקראת קבלת הוסת הראשונה הוא להסביר לנערה מה צפוי להגיע: על השינויים הגופניים, על הפרשות הגוף לאורך המחזור החודשי. יש ספרים מקסימים שיצאו בשנים האחרונות – "מתבגרת באהבה" של דפנה פלר ו"הפלא שבי" של אביה שדה (לבנים ולבנות). אפשר לקרוא את הספר/ים ביחד ואפילו ללמוד אותם בחברותא. אפשר לדבר על גוף האישה מבחינה ביולוגית וחברתית, לפרק מיתוסים גופניים וחברתיים סביב המחזור, ללמוד על ההבדל בין מחזור לווסת, לדבר על המחזוריות של גוף האישה ועל מה שקורה בווסת ועל המשמעות הפיזית והרוחנית של הווסת ועוד.

עוד חלק חשוב מאוד בהכנה לנשיות ולמחזוריות החודשית היא התיידדות עם הפרשות האישה ושינוי האמונות לגביהן ולגבי דם הווסת. ההפרשות מהנרתיק הן חלק טבעי ונורמלי ובריא מהגוף של כל אישה ומסתבר שנשים רבות לא יודעות את זה. אפשר ומומלץ ללמוד לבד או ביחד את שיטת המודעות לפוריות בה לומדים לזהות את ההפרשות לאורך כל החודש.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

חלק מלמידת ההפרשות היא לעודד את הילדה-נערה לבחון את ההפרשות, ללמוד אותן, להבדיל בין המרקמים השונים, להריח, לראות את ההבדל בין הפרשות לפני הווסת ואחרי הווסת. דם הווסת הוא לא דם מלוכלך, הוא לא מנקה את הגוף אלא מרוקן את הרחם. הדימום מורכב מרירית רחם ותאי דם שאמורים להיות מצע מלטף ומזין לעובר אם יגיע, ואם אין עובר – אין בהם צורך. מי שמשתמשת בגביעונית (כוסית סיליקון לאיסוף פנימי של הדם) יכולה גם לבחון את דם, לראות את הרירית ואת תאי הדם.

היחס של הילדה-נערה לוסת ישפיע על חלקים מיחסה העתידי להלכות נידה. אחרי הדיון הגופני, אפשר לדבר גם על המשמעות ההלכתית: חשוב לדעת ולהבהיר לנערה, שטומאת נידה לא מתכוונת לטומאה מלכלוך. בשפה ההלכתית "טמא" אין משמעו "מלוכלך" ובהתאם – אשה בווסת היא לא מלוכלכת. אחת הפרשנויות הנפוצות לסיבה שנידה מטמאת היא שדם הוסת הוא אובדן פוטנציאל החיים של אותו החודש.

אפליקציית מחזור
צילום: Jean Lucas Camilo

בחירת אמצעי ספיגה ומעקב

חלק ‏נוסף של ההכנה יכול להיות בחירה של אמצעי ספיגה להפרשות של לפני הווסת ולדם. יש אמצעי ספיגה חד פעמיים כמו תחתוניות, פדים וטמפונים ויש אמצעי ספיגה רב פעמיים כמו תחתוניות ופדים רב פעמיים וגביעוניות. כדאי לדעת שאמצעי הספיגה החד פעמיים מכילים חומרים שמגבירים את הפרשות הנרתיק ולכן הם פחות מומלצים לשימוש. אפשר לקנות תיק מיוחד ולארגן ביחד עם הנערה כדי שיהיה לה בשעת הצורך.

אפשר לקנות לנערה יומן מיוחד או אפילו להכין לה (או איתה) יומן שבו תוכל לרשום את תאריכי הווסת ואת מאפייניה לאורך המחזוריות החודשית ועוד. יש גם אפליקציות למעקב אחרי המחזור, הוסת והתסמינים, וכדאי לבדוק האם היא מעוניינת ומה יהיה לה נוח יותר.

אחד היתרונות בתיעוד הוסת הוא ללמד את הילדה להקשיב לצרכי הגוף והנפש ולבדוק האם ניתן למלא אותם, למשל לקום מאוחר יותר, לנוח בבית, פטור מספורט). ככל שאישה מקשיבה לעצמה יותר ויש לה קשר יותר טוב עם הגוף שלה היא פחות תסבול מכאבים ומיחושים סביב הווסת.

מחזור ראשון
צילום: Marian Kroell

‏טקס קבלת הדם

אחת הדרכים ליצור אצל הנערה חווייה חיובית היא באמצעות ציון האירוע באופן שיהיה מהנה עבורה. יש נערות שיהנו מטקס, יש שיובכו ממנו ואפשר לציין את מעבר השלב גם באופן סמלי: אמא, סבתא או נשות המשפחה, יכולה לתת לילדה תכשיט חדש שמסמל נשיות, לקחת אותה ליום כיף במקום שהיא אוהבת ולתת לה לבחור משהו לעצמה.

עוד אפשרות, כשמגיע הדם, הוא לעשות לנערה מסיבת נשים משפחתית אליה יוזמנו נשות המשפחה. אפשר להעניק לה מתנות, לספר סיפורי ווסת חיוביים, סיפורים על הקשבה לתחושות הבטן (רחם) ואינטואיציות נשיות, סיפורים ואגדות על נשים ונשיות שעוברים במשפחה, הפרשת חלה ועוד.

האב גם יכול להשתתף. הוא יכול לתת לנערה פרחים או משהו סמלי אחר. להגיד לה מזל טוב. זה יכול קצת להביך אותה אבל לטווח הרחוק היא תזכור את זה כמשהו חיובי ומרגש (האב, הדמות הגברית החשובה בחייה, מכיר בה כאישה).

צילום: sina katirachi

מילה עליך, אשת החינוך

ההזדמנות לדבר עם נערה – בין אם היא ביתך, אחותך או תלמידה שלך – על הוסת, נותנת לך הזדמנות שהיא כמעט חובה לברר את הדברים הללו גם על היחס שלך לוסת. אולי לפני שאת מדברת עם הנערה על הדברים האלו, תבדקי בעצמך מה יחסך שלך לוסת ולמחזור החודשי? כשאת קיבלת את הווסת הראשונה, איך התייחסו אליה סביבך? אילו מסרים את קיבלת? הבירור הזה יכול לסייע לך ברמה האישית, וברמה החינוכית הוא יאפשר לך לברור החוצה את המסרים השליליים ולחדד את המסרים החיוביים ואופני ההעברה החיוביים – ולהעביר הלאה לנערה רק את המיטב.


***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת ומחנכת למיניות בריאה.
מדריכה זוגות לחיי עונג והנאה בחיבור האינטימי.

פוסטים נוספים מאת סיון דרשן

ט"ז בתמוז תש"ף 8.7.2020
גלויה מארחת
סיון דרשן
הוסת הראשונה היא חלק משמעותי מהתבגרות מינית ומהפיכה מילדה לאישה. הידע שתעניקי לה ויחס הסביבה למאורע ישפיעו רבות על עתידה
א' באדר תש"ף 26.2.2020
גלויה מארחת
סיון דרשן
⏱️ 5 דקות קריאה
מסקנות מראיונות שערכו סיון דרשן וחברותיה עם שמונה רווקות דתיות שמתארות את הקשיים שבשמירת הנגיעה בגיל מבוגר.
י"ח בסיון תש"ף 10.6.20
גלויה מארחת
סיון דרשן
⏱️ 4 דקות קריאה
אורגזמה טובה יכולה להיות מענגת, אך הדרך יכולה להיות מהנה באותה מידה. כשרצים אחר האורגזמה, לא פעם מזניחים את ההנאה מהדרך, מהמסע ומחקירת הגוף.
ג' בשבט תש"ף 29.1.2020
גלויה מארחת
סיון דרשן
⏱️ 7 דקות קריאה
מחקר על רווקות דתיות: התחושות, יחס החברה, הזהות הנשית, הבדידות, העבודה, היחס לקב"ה, הציפיות מהרבנים ומהגברים ושמירת נגיעה
כ"ה בכסלו תש"ף 23.12.2019
גלויה מארחת
סיון דרשן
בעקבות סיפורים על מטפלים שחוצים את הגבול במהלך הטיפול, כדאי להכיר כללי אצבע לזיהוי תמרורי אזהרה בעת בקשת עזרה מגורם טיפולי או סמכותי
ד' בכסלו תש"ף 2.12.2019
גלויה מארחת
סיון דרשן
סיון דרשן ראיינה 7 נשים דתיות שסבלו מכאבים בחדירה ושיתפו אותה בהשפעה על הזוגיות ובטיפול

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם