האתגר: חיי גירושין של שומרי ההלכה, מאת: רחלי אייזדורפר - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

האתגר: חיי גירושין של שומרי ההלכה

ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
קו מפריד גלויה

הרבה חוויות עוברים הצדדים שבחרו לפרק את הבית במסע הגירושין. הם מוצאים את עצמם בכל יום מחדש מתמודדים לבד מול אתגרי החיים, מנצחים רגעים כהורים, כאנשים. לומדים מחדש את שפת הפיצול ואת האחריות החדשה שנפלה בחלקם. מתוך בחירה או בלית ברירה. רחלי אייזדורפר מתארת דרך עלילת חיי היום יום של גרושה, את האתגר השזור בחיי גירושין של שומרי ההלכה. 

בשנים האחרונות מתפתח שיח על מיניות, זוגיות וקידוש הנישואין.

אולם, בעולם מקביל, מתחת לרדאר החיים, מתקיים שיח אחר של אלו אשר פירקו את הבית, של מי שכבר אינם חווים את אותן החוויות של זוגיות ואינטימיות. 

הרבה חוויות עוברים הצדדים שבחרו לפרק את הבית במסע הגירושין. הם מוצאים את עצמם בכל יום מחדש מתמודדים לבד מול אתגרי החיים, מנצחים רגעים כהורים, כאנשים. לומדים מחדש את שפת הפיצול ואת האחריות החדשה שנפלה בחלקם. מתוך בחירה או בלית ברירה.

יש עוד נושא שלא מדברים עליו. המפגש של הגרוש/הגרושה עם עולם ההלכה ועם פולחנים דתיים שהם חלק מעולם הערכים שלנו כגרושים. עבור חלקם, המפגש מגדיר מחדש את תפקידם בבית והם נאלצים לבחון מחדש את כל מה שגדלו עליו.

אנסה להביא כאן רגעים שיתארו את המצב.

רחלי אייזדורפר
צילום: Benjamin Manley

שני בתים, טשטוש תפקידים ואמביוולנטיות הלכתית

מגיעה שבת. אבא מדליק נרות עם הילדים, או לבד עם עצמו כשהם לא איתו. אמא בבית אחר. בבית האחר, אמא הולכת לעזרת נשים עם הבנים שלא מרגישים בנוח להתפצל ולהיות מעבר למחיצה עם גברים זרים והם יושבים שם בין כל הנשים, אמא מתפללת והם בוהים. חוזרים מהתפילה, עורכים שולחן למשפחה חלקית ואמא מתיישבת בראש השולחן, עד היום היא לא ידעה אם זה נכון שתשב בכיסא הזה. 

אחרי מסע ארוך בעולם מטלטל של מי שהייתה שייכת למישהו, היא מנסה לקבל את הסטטוס החדש בתוכה ולא מרגישה בנוח לברוח יותר, היא רוצה את הבית שלה. היא בוחרת להיות שייכת לעצמה, להיות גם וגם, להיאחז בכל העולמות, לשבת בכסא שהיה שלו, אותו איש שכבר לא לצידה, שרה שלום עליכם ואשת חיל לעצמה, כי אם אין היא לה- מי לה. ובבית אחר, באותה שעה, אבא שר שלום עליכם עם הילדים שלו ואשת חיל לבנות המתוקות, או שעכשיו המילים מקבלות משמעות חדשה, כי הוא מייחל לאהבה חדשה שתבוא ותביא לו ברכה.

אמא עומדת, מביאה את היין אל שולחן השבת ומביטה אל הילדים. הם היו מתארחים אצל חברים בשבת כדי שאבא של חבר או חבר של אמא יעשה קידוש לילדים, כדי שהם לא יכירו במצב ההפוך הזה כמציאות, שיראו מודל בריא של משפחה שלמה כמו שגדלה בה היא בעצמה. ואמא עומדת עם גביע היין, אומרת יום השישי ומקדשת כראש הבית את יום השביעי ומניחה על ראש הילדים את ידיה ומברכת ברכת הבנים. בזמן הזה, בבית מקביל, אבא לבד מגיש מאכלים ואמא בבית שלה מברכת למוציא הלחם מן הארץ שהשבת תעבור בשמחה. אבא בבית שלו שר עם הילדים שירי שבת אך ישנו הקול חסר. הכסא של אמא עומד ריק.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

היא נכנסת למיטה הזוגית, לזוגיות החדשה שהגירושין נתנו לה עם עצמה, אחרי שאמרה עם כל הילדים ריבונו של עולם של קריאת שמע על המיטה. היא נזכרת שהערב הזה היה צריך להיות ערב טבילה והיא כבר לא סופרת שבעה נקיים ונזכרת שיש מצוות להתגעגע אליהן ויש מצוות שמזכירות רגעים מכאיבים. בדיון ההלכתי שהתעורר בקבוצת החברות על הקורונה ועל טבילה במקוואות, היא מתכווצת כי פעם גם לה היה מה להגיד ועכשיו היא שותקת. היא ממילא גרושה וכבר שייכת לשיח אחר ופעם אחרונה שהיא הגיעה למקווה היתה כדי לטבול את הסיר הבריא שאחותה קנתה לה. היא עמדה שם בפתח המקווה, מטבילה את הסיר ומברכת על הטבילה ובוכה, בוכה ומחבקת את עצמה.

השבת עוברת ושלושה כוכבים ולאמא מותר לשתות מיין של גברים, ולא יצמח לה זקן למרות שהיא תמיד אומרת את ההבדלה. היא בוחרת מאז הגט בנוסח של בית ילדותה, כי היא לא מרגישה שייכת לנוסח של פרק א' שלה.

וכך עוברים הימים, מגיע האביב, הקורונה מנקה את הרחובות ואי אפשר לברוח. 

אמא מנקה את הבית, מכשירה, מגעילה ומלבינה, מטפסת על סולם ומורידה את כלי פסח מהבוידעם. הילדים מחביאים לה פתיתי חמץ בכל הבית והיא לא מבינה מה תפקידה בבדיקה, אך היא מאלצת את עצמה לקרוא ולהפנים "כדי שהם יכירו את המצווה" היא אומרת, "רק בשבילם". אבא בודק חמץ לבד בביתו ואמא לומדת הלכות לקראת החג, שורפת עם הילדים את החמץ שבבית ובנפש וניגשת בערב חג לשיר עם כולם מה נשתנה במרפסת. היא מתחילה לערוך את ליל הסדר לילדים בצל הקורונה בפעם הראשונה ולעבור איתם יחד את יציאת מצרים שלהם, כי אם נצא ממצרים ונקרע את הים רק הפעם הזו, כל מצווה תוכל לצאת מתוכה וגם אם היא לבד, היא תהיה שלמה.

לפעמים האמא לא מצליחה לקחת בעלות על מצוות גבריות. לבנות סוכה, לקרוא בערב פסח סיום עם הבן למסכת בכורות. יש מצוות גבריות שבהם היא תצטרך למצוא לעצמה חלופה כדי ללמד להניח תפילין לקראת הבר מצווה. 

גירושין הלכה
צילום: Victoria Strukovskaya

בעלות חדשה בהיעדר בעל

כגרושות, גילוי האחריות היהודית על המצוות, מביאה אותנו לקחת בעלות מוחלטת עליהם. תפקידי הבית משתנים, מעמד הגבר והאישה מתהפכים, ההורות החצויה והזוגיות החסרה, נבחנים בכל רגע מחדש ומקבלים משמעות שונה אל מול עולם ההלכה.

מודעות לסיטואציה המתוארת, משמעותה הזדמנות לבחור את אופי המצוות והאופן שבו הם יקרו, הזדמנות לאפשר לילדים לראות מציאות מורכבת מפנים ומחוץ, והזדמנות המוענקת בצורה אוטונומית לחיות חיים של הלכה ללא תלות במישהו, אלא רק בעצמך.

***

* השתמשתן/ם בהצעות שלנו לטקס? נשמח לקבל עדכונים ותיוגים בכתיבה שלכן/ם על הטקס – #נָחוּגָה / #נחוגה.

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

אמא לעילאי ושליו, שותפה ובעלים במשרד הפרסום ארבעס בע”מ הקימה את המרחב החברתי "הסלון בקטמון", מפגשי שיח עם אנשי ציבור ותקשורת לגרושים ואלמנים דתיים. מנהלת מיזם שידוכים לפרק ב' במגזר הדתי לאומי. כותבת בערוץ 7, כיפה ומקור ראשון.

תוכן נוסף מהמגזין:

ט"ז בשבט תש"ף, 11.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא הגוף לתחילת הקריאה במגזין
ט"ז בכסלו תשפ"ד 29.11.2023
גלויה מראיינת את
הרבה ענת שרבט
שיחה גלויית עיניים עם הרבה ד"ר ענת שרבט על פעילותה עם משפחות החטופים, על יהדות התפוצות חוסן קהילתי בזמן משובש
ה׳ בסיון תשפ״ג 25.5.2023
מאת
צוות גלויה
גירושין אינם נדירים בימינו והם יכולים להיות תהליך בחיי הסביבה הקרובה והרחוקה שלנו ועשויים להיות רלוונטיים לנו עצמנו. במכוון, מתוך הידיעה כי פרידה אפשרית - הנחנו במגזין תכנים לעת שברירית זו שלעיתים השקט מלווה אותה ויש צורך בדיאלוג ובהפגת הבדידות. תקוותנו היא כי גם בעת שבר ופירוק, לצד בקשת החירות, נוכל לסייע עם מאמרים, שירים ותפילות הנוכחים באתר ומאירים היבט אחר של תהליך ומעמד הגירושין ותקופות החיים שלאחר הגט.
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 3 דקות קריאה
שינויים הפיזיים וההורמונליים בתקופת ההריון עלולים להוות אתגר עבור בני הזוג, מן הצד המיני. מהם השינויים וכיצד כדאי להתמודד איתם?
י״ז באדר תשפ״ג 10.3.2023
גלויה מראיינת את
אהרלה אדמנית
מדור ״גלוית עיניים״ שמח להביא ראיון עם המשורר אהרלה אדמנית על השפעות של דמויות לאורך חייו, על החיפוש התמידי אחר כנות ואותנטיות ועל תהליכים של התאהבות איטית בספרות ובשירה, שרק עם בוא טלטלה לחייו ופצעים שנפתחו הביאו לפרץ כתיבת שירים משלו.
י״ג בתשרי ה׳תשפ״ה 15.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
כָּל שִׁבְעַת הַיָּמִים אָדָם עוֹשֶׂה סֻכָּתוֹ קֶבַע וּבֵיתוֹ עֲרַאי (משנה סוכה, ב' , ט') - מה קבוע ומה ארעי בחיינו? השנה האחרונה זימנה לנו מפגש בדיוק עם השאלה הזו. הַבַּיְתָה - אסופה דיגיטלית יצאה לכבוד חג הסוכות, כהצעה למסע בין קבע לארעי, בין הבית שקירותיו קרסו לבין הסוכה ובכל הדרכים שביניהם.
חדש

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם