הביתה - אסופת שירים, תפילות ומאמרים לסוכות ה׳תשפ״ה מאז השבעה באוקטובר - גלויה ורשות הרבים
תפריט
תפריט

הביתה – אסופת שירים, תפילות ומאמרים לסוכות ה׳תשפ״ה מאז השבעה באוקטובר

י״ג בתשרי ה׳תשפ״ה 15.10.2024
קו מפריד גלויה

אסופת שירים תפילות ומאמרים שפורסמה באתר, ולא רק. אסופה זו אוצרת שירים ותפילות שפורסמו במהלך השנה האחרונה במגזין גלויה לצד תכנים חדשים שליקטנו בכל אסופה מונחות מילים שאנו מקוות שיעזרו להחזיק יחד את הכאב הפועם, את הזיכרון של כל מאורעותינו ואת ההתעקשות והתקווה.

לחצו על החוברת שכאן והגיעו לאסופה ולדפדוף בדפיה >>

שני מושגי יסוד מהותיים מאפיינים את חג סוכות: בית וארעיות. לכאורה אלה שני מושגים משני עולמות שונים, עולם פיזי מוחשי ועולם רגשי, אך הם גם שני קצוות על רצף שקצהו האחד בית, וקצהו הנגדי ארעיות.
מה קורה לתחושת היציבות שלנו באין בית?
החוויה כי אין יסודות; כי העתיד לוט בערפל; הכול נע ונד; דבר אינו מתמשך מלבד אי הוודאות – מאפיינת את חיינו בשנה האחרונה, במה שנדמה כמו רגע וגם נצח. אולי אפשר לומר שחיינו הפכו לחג סוכות ארוך שאיננו נגמר, לא במובן הפסטיבלי אלא בארעיות רבתי. הרי אפילו ׳פסטיבליות׳ אנו כבר לא אומרים באותו הטון, באותו האופן.
אנו נעים במטוטלת שבין היאחזות בנחמות קטנות שבית יודע להציע, לבין הידיעה שהדבר הבסיסי הזה לעולם כבר לא יהיה מובן מאליו. בפיכחון כואב למדנו שבתוך כל רגעי הנחמה, תמיד ינקר הספק האם הבית ישוב להיות בית.

ה״בית״ – זה המוכר, זה הבטוח, הנחמה הקטנה של חיינו. בית, שהוא הדבר הפרטי שלנו אבל נאמר גם במובן הכללי: בית ללאום, ולכל מי שהתקבצו עימו יחד. בית כחוף מבטחים. ועתה, מצויה הבקשה להיזכר איך אמרנו אז ׳בית׳ בחיי היומיום ולא ידענו מה עוד יועמס עליו: ריק, מלאי יגון, חרדה ודמעות אין סוף.
בית עתה הוא גם מה שנשרף, שנלקח, שנפרץ. המקום שאותו רבות ורבים נאלצו לעזוב בחופזה לפני שנה, ומיעוטם שבו אל אותו הבית או, אל כבר־לא־אותו־הבית.
מי שעוד מוצא נחמה בתא המשפחתי ובמבנה בעל ארבעת הקירות, נע תמידית בין התחושה כי מצאנו אי קטן בלב ים סוער להיאחז בו – ומיד לאחר מכן באה תחושת האשמה, על אחרים שאינם יכולים לחוש כך. ואולי היא כבר נשימת הראשית ואחר כך נחמת זוטא, ואז שוב הצפה של דאגה ואשמה. כך בנויים אדני ימינו עתה, כך גם הלילות.
הארעיות של חג הסוכות היא בקשה לזכור את מסעות בני ישראל במדבר, לתרגל אורך רוח וגלות לזמן קצוב. הרעיון העתיק הזה עודנו רלוונטי: על גביו אפשר להניח עתה מושגים פועמים שנוכחים בחיינו החדשים יום יום: אי ודאות, זמניות, השתנות, תלישות, מסע ארוך מתיש ומתמשך, פחד ממה שיביא המחר. זו ארעיות שמתקשה להבטיח איזו רעננות אל מול שגרה, זו ארעיות כפויה ולא בחירה בנדודים לשם הפוגה.

האסופה שכאן מציעה מסע אישי אל תוך המושג 'בית' בחיינו כעת, אחרי שנשברו קירות ההגנה וחולל הקודש. בשער השני, ״אם יש בית בכלל״ הבאנו שירים ותיקים יותר, שפורסמו זה מכבר במגזין 'גלויה'. הבחירה להביא שירים ותיקים היא גם הצעה עדינה של מפוכחות: שהרי דבר ממה שנקרא ונכתב אינו יכול להשתמע שוב אותו הדבר. פעם כתבנו "רציתי להיות בכל מקום מלבד הבית הזה", כשדיברנו על אתגרי היום יום בין ארבעת הקירות. עתה מילים אלה נשמעות ספק כנבואה ספק כקול פנימי המדבר את התמודדות חיינו. זהו הבסיס ליצירת דיאלוג בין אנחנו של אז לאנחנו של היום, ולאופן שבו 'בית' השתנה בתוך המאורעות. הפרק הזה כולו, הוא למעשה הזמנה לתהליך מעמיק של שיחה אישית, משפחתית, קבוצתית ואולי אף כתיבה אישית, שתאפשר לעבד ולאבד שוב את כל מה שקרה מאז הסוכה הקודמת שנבנתה.

תוכלו למצוא באסופה שירים ותפילות משלל נקודות מבט שנכתבו מתוך חוויות השנה האחרונה, ומבט מחודש על מושג הבית בשירים ותיקים, שהקריאה בהם עתה אחרת לגמרי.
תוכלו גם למצוא באסופה הזמנה למסע: לא להמשיך ולהיות רק עדים המוצאים בכתיבתם של אחרים את קולם, אלא שותפות ושותפים. זוהי הזמנה לשיחה כנה על ארעיות במובניה המרובים.

הביתה, אל הבית, אנו עורגים ויודעים שנכון לנו מסע עיבוד ארוך שנים.

הביתה, אנו מתפללות ומתפללים, לשיבת החטופים, המפונים וכל מערך ההגנה. שישובו כבר כל מי שצריכים לחזור לביתם.

בתקווה לבשורות טובות,
הרבנית שרה סגל־כץ

shana tova gluya 5785

לחצו על החוברת שכאן והגיעו לאסופה ולדפדוף בדפיה >>

רשות הרבים היא רשת ירושלמית של 40 ארגוני יהדות-ישראלית, חילונים, מסורתיים ודתיים, שפועלים יחד להפיכת המרחב הציבורי הירושלמי לסובלני ופתוח לכל.

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל המגזין המקוון ׳גלויה׳, מנהלת גם את מיזם ״ברית אמונים״.
מורת הלכה המשיבה לציבור רחב, כותבת ומפרסמת בבמות שונות: מאמרים, שירים ותפילות.

מוסמכת תכנית ההלכה לנשים של בית מורשה ובוגרת כולל ההלכה לנשים של ישיבת מעלה גלבוע.
לקראת הסמכה נוספת (קיץ ה׳תשפ״ה) בישיבת מהר״ת, ניו יורק.
מוסמכת גם לרבנות ישראלית מבית המדרש לרבנות ישראלית במכון הרטמן.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״ ואף בארגון קולך, במסגרתו עוסקת בקידום נשים למדניות והתנדבה כרכזת בתחום הפגיעות המיניות.

מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה, ביחס למקוואות ולבחינות הרבנות מטעם המדינה, הסגורות בפני נשים.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה עם משפחתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י״ג בתשרי ה׳תשפ״ה 15.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
כָּל שִׁבְעַת הַיָּמִים אָדָם עוֹשֶׂה סֻכָּתוֹ קֶבַע וּבֵיתוֹ עֲרַאי (משנה סוכה, ב' , ט') - מה קבוע ומה ארעי בחיינו? השנה האחרונה זימנה לנו מפגש בדיוק עם השאלה הזו. הַבַּיְתָה - אסופה דיגיטלית יצאה לכבוד חג הסוכות, כהצעה למסע בין קבע לארעי, בין הבית שקירותיו קרסו לבין הסוכה ובכל הדרכים שביניהם.
כ״ט באלול ה׳תשפ״ד 2.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
עבור השבועות הקרובים, בהם נתמודד עם ‘עונת החגים’ לצד כל מה שצברנו בשנה הזו, ומה שמצטרף עכשיו - בחרנו ליצור, ביחד עם “רשות הרבים” סדרת אסופות לחגים ולמועדים הקרבים בראי השבעה באוקטובר וההתמודדות שמלווה את כולנו בכל רגע בשנה האחרונה ועם כניסת השנה החדשה.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.