וְאַתְּ פִּתְחִי לָהּ:
בת חכמה / שרה סגל-כץ
לִמְדִי בִּתִּי. לִמְדִי וְלַמְּדִי. אִם כְּבָנִים, אִם כְּבָנוֹת. לִמְדִי, לִמְדִי, שַׁאֲלִי וְכִתְבִי.
בַּת חֲכָמָה אַתְּ, שֶׁחָכְמָתֵךְ נִכֶּרֶת. אַל תִּצְטַעֲרִי שֶׁלֹּא לָמַדְתְּ קֹדֶם, שֶׁעַכְשָׁו אֵינֵךְ יוֹנֶקֶת,
שֶׁאוּלַי עַכְשָׁו אַתְּ מֵינֶקֶת וְדַעְתֵּךְ פְּזוּרָה, שֶׁאַתְּ רַק מִשְׁעֶנֶת, שֶׁיְּלָדַיִךְ יוֹדְעִים יוֹתֵר.
זִכְרִי, אַף אַתְּ הָיִית בְּאוֹתוֹ הַנֵּס. שֶׁלָּךְ וְשֶׁלָּהֶם חַד הוּא.
לִמְדִי וְשַׁאֲלִי, תִּטְעִי וְתָשׁוּבִי, אַל יֶחְדַּל פִּיךְ מִלִּטְעֹם, מִלִּגְרֹס.
לִמְדִי בִּתִּי.
חָכְמָתֵךְ וּבִינָתֵךְ גְּלוּיוֹת לְעֵינֵי כֹּל. לִמּוּדֵךְ וּמָה שֶׁאֶת אוֹמֶרֶת בְּשֵׁם אוֹמְרוֹ מְבִיאִים גְּאֻלָּה לְעוֹלָם.
בְּכוֹחֵךְ לִטְווֹת וּלְחַדֵּשׁ מַחְשָׁבוֹת רַבּוֹת שֶׁעוֹד לֹא בָּאוּ לָעוֹלָם וְאַתְּ בַּת בַּיִת בְּעוֹלָמֵנוּ וְאַתְּ גּוֹאֶלֶת בִּהְיוֹתֵךְ.
מַלְּאִי אוֹתָנוּ בְּרוּחַ שְׁכִינָה, בְּחָכְמָה וּבִתְבוּנָה וּבְדַעַת.
לִמְדִי עַל מְנַת לָדַעַת לַעֲשׂוֹת אֶת-כָּל-מְלֶאכֶת עֲבוֹדַת הַקֹּדֶשׁ. עַל מְנַת לְהָבִין עַל מְנַת לְהוֹרוֹת.
לִמְדִי, לִמְדִי, וְהַעֲבִירִי הָלְאָה.
בּוֹאִי אֶל שֻׁלְחַן הַחַג וְהַתְקִינִי לָנוּ רַעְיוֹנוֹת סְדוּרִים, דְּבֵקוּת שֶׁאֵינָהּ פּוֹסַחַת עַל מִי מֵאִתָּנוּ.
כֻּלָּנוּ יַחַד יוֹשְׁבִים לוֹמְדִים, מְשַׁנְּנִים, מִתְחַדְּדִים,
מְסֻבִּים כֻּלָּנוּ עַל הַתּוֹרָה כֻּלָּהּ וְלֹא עַל רֶגֶל אַחַת.
מְסֻבִּים כֻּלָּנוּ בְּיִשּׁוּב הַדַּעַת, נִשְׁעָנִים עַל הַכָּרִים עַל הַדּוֹרוֹת הַקּוֹדְמִים, בְּהוֹדָיָה עַל שִׁחְרוּר וּגְאֻלָּה.
לִמְדִי בִּתִּי וּבוֹאִי וְהִשְׁתַּתְּפִי. הֲיִי שׁוּתָפָה בְּדוֹרֵךְ, בִּסְבִיבָתֵךְ וּבְכָל אַדְווֹת חַיַּיִךְ;
בַּיָּם שֶׁאָנוּ מְבַקְּשִׁים לַחֲצוֹת, בַּנַחְשׁוֹנִיּוּת הַכְּפוּיָה לְעִתִּים כְּגִיגִית,
בַּדְּרִישָׁה לִרְאוֹת אֶת הַקּוֹלוֹת וְאִתָּךְ יַחַד נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמַע.
אַל תִּשְׁקְטִי עַל שְׁמָרַיִךְ. אַל תַּפְסִיקִי לְהַחְכִּים.
בִּתֵּנוּ אַתְּ.
לא להאמין… אבל חג האביב, חג הפסח, עוד רגע מתדפק על דלת ביתנו. דרך ארוכה עברנו, כיחידים וכחברה, עד שהגענו לרגע זה. ניתן ממש לחוש ברוחות השינוי המנשבות סביב, להרגיש את ההקלה המסוימת שנחווית בהיבטים בחיינו, לראות את המראות, את האנשים, את הצבעים שחוזרים וממלאים את הרחובות. אולם, לצד השינוי וההתחדשות, לא ניתן שלא לשאת במקביל גם את המשא של השנה שעברנו. את כובד התחושות והרגשות שמלוות אותנו מזה זמן מה.
חג הפסח מהווה עבור כולנו הזדמנות. זו הזדמנות לעצירה, לנשימה, להתכנסות פנימית ומשפחתית. החג הוא הזמנה פתוחה ללמידה, לחקירה, לחיבור מחדש אל הנקודות שמאתגרות אותנו, שמעוררות אותנו או שמעניינות אותנו – במסורת ובסיפורי אבותינו ואימותינו.
בעת הזו, לפני אי אלו אלפי שנים, יצאו אבותינו ואימותינו מארץ מצריים, מעבדות לחירות, מתלות לעצמאות. היום, אנו ברי וברות מזל לחיות בהוויה חופשית, ליהנות מחירות שאין לה כמעט אחות ורעות בזמנים או במקומות אחרים, להיות חלק ממציאות שמאפשרת לנו להיות מי ומה שאנחנו, שמאפשרת לנו לשאול ולא לקבל את המובן מאליו. כאן, בגלויה, אנו מבקשות לחגוג הוויה זו ולהזמין את כלל קוראי וקוראות המגזין לחגיגה משותפת של דעת, חכמה ושאיפה לתיקון – אישי וחברתי.
כבכל ריענון, מצטרפים אל גלויה מאמרים, שירים ודברי רוח חדשים, שנוצרו על ידי אלו המבקשים לקחת חלק, בשותפות, בחגיגה המתוארת. מאחלות קריאה נעימה ומועילה, חג שמח ושאילת שאלות ללא גבול.
לסקירה מהירה של התכנים החדשים באתר, ניתן לעבור לכאן.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
שמחה רבה, פסח בא
- ד״ר יעל לוין חיברה תפילה לפסח תשפ"א על הקורונה, בעקבות ההתמודדות מן הסגר הראשון שהיה בפסח דאשתקד ועד השתא, בזמן שנראה כי החיסונים משפיעים לטובה על ההתמודדות עם הנגיף בארץ.
- הרבנית שרה סגל-כץ מצרפת את השיר שחיברה לפני שנתיים, כתוספת לארבע הבנים שבאגדה שהביאו לכתיבת שירה עברית לא מועטה על אודותיהם. בשירה היא מבקשת להעניק קול לבת החסרה במסורת הבנים ומיד מציעה מזור, תנופה ואמונה שהרי היא בת חכמה.
- תפילה להכנה לפסח מאת אורה זך, הקוראת במגזין, כותבת ושולחת מפעם לפעם שירים ותפילות תחת שם עט.
אל נָחוּגָה, קטגוריית טקסי החיים במגזין, נוסף מאמר שמציע מבט אחר על טקסים בחיינו ועל מקומם:
- בשבח היומיום – דניאלה סתרן רייפן מתארת את המסע האישי שעברה ביחסה לטקסים בחיים ולחווייתה אותם, ומציגה את המתנה שקיבלה – ההכרה ב"פלאות היומיום" – כמתנה אפשרית המצויה בחיי כל אחד ואחת מאיתנו.
שני מאמרים על זוגיות וחיי משפחה – בין מציאות חברתית ותמונת מצב עכשווית לבין פרקטיקה לחיי זוגיות בריאים ומחוברים:
- דפוסי המשפחה והזוגיות בחברה הדתית-לאומית – אריאל פינקלשטיין מציג תמונה ראשונית של המגמות בעשורים האחרונים של מאפייני המשפחה והזוגיות בחברה הדתית-לאומית, ומסביר כי זו ניצבת בתווך בין החברה החרדית לחברה החילונית.
- בְּאַהֲבָתֵנוּ וּבְזִכְרוֹנֵנוּ: זוגיות בריאה והדדית בעזרת שיטת האימאגו – אורלי ורמן מטפלת ומדריכה זוגית משפחתית ומינית, מסבירה על שיטת האימאגו שמזמינה אותנו לראות את הקונפליקטים שלנו כהזדמנות לצמוח ולגדול, וכיצד שיטה זו מהווה כלי מסייע וחיוני בתוך חיי זוגיות ומשפחה. הזמנה להסתכל על היחסים שלנו בצורה שונה ממה שהורגלנו בה עד כה.
המאמרים הבאים מבקשים לעסוק בהלכה ובדת לצד חיי המעשה:
- העזנו ליזום ולממש את האחריות הציבורית שלנו: מחשבות בעקבות סוגיית המקוואות בתקופת הקורונה – "למעשה, הבנו שמגפת הקורונה מאפשרת לנו הזדמנות לשינוי בעל ערך רב. משמעות השינוי שהחל, היא שהנשים הן העומדות במרכז שיקול הדעת ולא המנגנון או הממסד", ברנדה הורביץ פרוור ברשומה אישית על חוויית הטבילה שלה ועל סוגיית הטבילה במקוואות בתקופת הקורונה כביטוי לשינוי הכרחי וחשוב שחל בעת הזו.
- "איש ואישה" או "דרכי טהרה"? על בחירת ספר הדרכה מתאים לפני חתונה – הכרות עם הלכות טהרת המשפחה עבור בני זוג לפני החתונה היא חשובה וחיונית, שכן הלכות אלו יהפכו להיות עבורם פרקטיקה יומיומית. רבקה ויצ'נר מסבירה על חשיבותם של ספרי ההדרכה וההלכה בנושא, מציגה השוואה בין שני ספרי ההדרכה הנפוצים ביותר ומציעה את המלצתה לזוג המתכונן לחתונתו.
ההורות, היא לא תמיד נתון מובן מאליו. לאלו שעוברים ועוברות את מסע הפוריות המורכב ולמי שמבקשים להבין יותר את עולמם של המצויים בתהליך זה:
- את ילדי אנוכי מבקש.ת – הבחירה בטיפולי פוריות – "מה קורה אם למרות הרצון והבחירה, הילד לא מגיע? מה קורה במקרה ומישהי איננה בזוגיות אך היא מבקשת להיות אימא?" בת-שבע מרים פורת מתארת את המסע הארוך של הבחירה בטיפולי פוריות, מסבירה על סוגי הטיפולים ומעניקה הצצה לעולמם של אלו המבקשים ומבקשות את ההורות.
- תפילה למבקשים להיות הורים ולתומכיהם – הרבה לאורה אזרחי-ורד וד"ר רני יגר בתפילה מקורית לאלו המבקשים את ההורות ולקהילה שתומכת בהם. נוסח התפילה לצד דרשה מאת הרבה לאורה אזרחי-ורד.
הרחבת השיח על מיניות בשלושה תחומים שונים מאוד זה מזה: נורמות שיח והבדלים בין דוריים, התמודדות עם סיטואציה ספציפית המשפיעה על המיניות שלנו, וכן התמודדות עם פגיעות מיניות והשאיפה לפיתוח תודעת מוגנות בקרב ילדים צעירים.
- פתוח סגור פתוח – "היו מילים ורגשות מחוץ לתחום. היו דברים שלא היתה מילה שתתאר אותם… אבל יותר מהכל – לא היה למי לספר, לא היה את מי לשאול ואיך בכלל אפשר לשאול על דברים שאין להם מילה?" רחל רז בטור אישי על סגירות ופתיחות, אז והיום, ביחס לשיח על נשיות ומיניות.
- מיניות אחרי לידה – לאחר הלידה, האישה חווה תהליכים בגוף ובנפש המשפיעים על המיניות שלה ותחושותיה. הדס רבלין מסבירה על תהליכים אלו, מעלה את האתגרים הניצבים בפני האישה ובן זוגה בהיבט של מיניות לאחר לידה, ומציעה מספר עצות ודגשים שמטרתם לסייע בהתמודדות האישית והמשותפת. הזמנה להתבוננות ובחינה עצמית וזוגית בתקופה זו ובכל פעם מחדש.
- פיתוח מוגנות בקרב ילדים והתמודדות עם פגיעות מיניות – יונתן ליפו, מטפל בילדים שעברו פגיעה מינית, מסביר על מרחב הפגיעה, מרחב הטיפול ומציג עצות וכלים לפיתוח מוגנות בקרב ילדים ועידוד תודעת מוגנות הורית וחינוכית.
מדור ספרות ורוח הועשר בכתיבה פרי עטן ועטם של:
- אסתר אטינגר
- אלי אליהו
- יסמין בוקעי
- יעל ברולמס
- צופיה הרבנד
- אורה זך
- אורה כהן
- ד״ר יעל לוין
- חגית מנדרובסקי
- הרבנית שרה סגל-כץ
- ד"ר סמדר פלק-פרץ וד"ר ויטלא ארזי
רשימת המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה (ללא הרחבה):
מאמרים:
- בְּאַהֲבָתֵנוּ וּבְזִכְרוֹנֵנוּ: זוגיות בריאה והדדית בעזרת שיטת האימאגו – אורלי ורמן
- דפוסי המשפחה והזוגיות בחברה הדתית-לאומית – אריאל פינקלשטיין
- העזנו ליזום ולממש את האחריות הציבורית שלנו: מחשבות בעקבות סוגיית המקוואות בתקופת הקורונה – ברנדה הורביץ פרוור
- "איש ואישה" או "דרכי טהרה"? על בחירת ספר הדרכה מתאים לפני חתונה – רבקה ויצ'נר
- פתוח סגור פתוח – רחל רז
- את ילדי אנוכי מבקש.ת – הבחירה בטיפולי פוריות – בת-שבע מרים פורת
- תפילה למבקשים להיות הורים ולתומכיהם – הרבה לאורה אזרחי-ורד וד"ר רני יגר
- מיניות אחרי לידה – הדס רבלין
- פיתוח מוגנות בקרב ילדים והתמודדות עם פגיעות מיניות – יונתן ליפו
- בשבח היומיום – דניאלה סתרן רייפן
דברי שירה ורוח:
- * (ללא כותרת) – אסתר אטינגר
- ולו ללילה אחד – אלי אליהו
- שנ"צ שֶׁל יוֹם חֻלִּין – יסמין בוקעי
- הדרך – יעל ברולמס
- כשתרגישי – יעל ברולמס
- הנקה – צופיה הרבנד
- תפילה להכנה לפסח – אורה זך
- תצרף סתיו 2020 – אורה כהן
- מלכודת פתאים של קיץ – אורה כהן
- התמוטטות – אורה כהן
- תפילה לפסח תשפ"א על הקורונה – ד״ר יעל לוין
- יְהֵא הַגּוּף – חגית מנדרובסקי
- תְּפִלָּה – חגית מנדרובסקי
- בת חכמה – הרבנית שרה סגל-כץ
- על פי הבאר – ד"ר סמדר פלק-פרץ וד"ר ויטלא ארזי (מתוך הפרויקט "קול ותמונה בפרשה")
- מִבְּרֵאשִׁית – ד"ר סמדר פלק-פרץ וד"ר ויטלא ארזי (מתוך הפרויקט "קול ותמונה בפרשה")
כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.
בגלויה ישנו עמוד המהווה את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. עם הכנסת אל״ף בי״ת גלויה – מילון המושגים של מגזין גלויה, ניתן להסתייע בו כדי לנוע בין תכנים שונים באתר שלא מבעד לתפריט הראשי.
מוזמנות ומוזמנים להתוודע לנושאים ולתכנים שעוד לא פגשתם בהם בספריה הצומחת של גלויה.
ואם תרצו לעקוב אחר הניוזלטרים של מגזין גלויה שנשלחו עם יונת הדואר ואולי פספסתם חלק מהם – תוכלו להציץ בעמוד הארכיון של לקט מתוך האיגרות שנשלחו.
קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.