ברכת הטוב והמיטיב בלידת בן ובת - תקציר מאמר מאת הרבנית חמוטל שובל - מגזין גלויה
תפריט
תפריט
כ״ו באלול ה׳תשפ״ה 19.9.2025

ברכת הטוב והמיטיב בלידת בן ובת – תקציר מאמר

תקציר מאמר העוסק באמירת ברכת הטוב והמיטיב בעת הולדת בת, ועל השינויים התפיסתיים וההלכתיים בנוגע לאירוע המשמח


אפידורל, פיטוצין, דולה, עגלה חדשה ועוד המון המון מושגים מלווים את ההכנה ללידה ואת הלידה עצמה. אבל מה קורה שם ברגע המופלא הזה שהתינוק או התינוקת מגיעים לעולם? לא כולנו זוכרים שעלינו לברך ברכה ברגע הלידה. ברכה שחוגגת את הצטרפות החיים החדשים למשפחה. ברכה שמודה על הרגע הזה בדיוק, על הידיים המלאות.  

חז"ל תיקנו שתי ברכות לשמחות:  ברכת שהחיינו – על טובה אישית, ואת ברכת הטוב והמיטיב – על טובה משותפת. הגמרא מלמדת אותנו שעל הולדת בן מברכים הטוב והמיטיב, שכן הולדת בן משמחת גם את האב וגם את האם, ואילו לגבי ברכה ברגע הולדת בת הגמרא לא מתייחסת. לאורך השנים נחלקו הפוסקים: האם לידת בת משמחת כשם שהולדת בן משמחת ולכן יש לברך עליה? האם הבת תדאג להוריה בבגרותם? האם תסייע להם כלכלית? האם – חלילה – לידת בנות מהווה עול כלכלי ופחות שמחה? חלק מהפוסקים בדורות הראשונים פסקו שאין לברך על הולדת בת, וחלקם כתבו שיש לברך את ברכת 'שהחיינו' בלבד.

לאורך הדורות השתנתה המציאות החברתית והכלכלית: נשים עובדות, עצמאיות, ובעיקר – לא מתנתקות ממשפחתן, ודואגות להוריהן לא פחות מאחיהן. גם המבט ההלכתי השתנה בעקבות המציאות הזו. פוסקים מרכזיים במאה האחרונה – בהם הרב פיינשטיין ואחרים – הדגישו שהשמחה בהולדת בת כיום אינה נופלת מזו של בן. אם כך, מדוע לא לברך בלידת בת את אותה הברכה כמו שמברכים בהולדת בן?

עיון הלכתי מלמד אותנו שהברכה אינה ניתנת על חישובי העתיד אלא על השמחה שבהווה. על הפלא שקורה עכשיו, ברגע הזה של התרחבות המשפחה והתרחבות הלב. ולכן, כיום, יש מקום לברך את ברכת הטוב והמטיב – המעידה על טובה רחבה – גם על הולדת בת – כשם שמברכים על הולדת בן.

לקריאת המאמר המלא, היכנסו >>> ברכת הטוב והמיטיב בלידת בן ובת

ברכת הטוב והמיטיב בלידת בן ובת - תקציר מאמר מאת חמוטל שובל
צילום: Bonnie Kittle

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

לקריאה נוספת על:

מנהלת 'כולל דעה' במדרשת לינדנבאום, ולפני כן – עסקה בפיתוח תוכניות חינוכיות והוראת גמרא בעמותת 'הדרן'. היתה לאישה הראשונה לפרסם (לבדה) מאמר ב'תחומין'.
בעלת תואר ראשון בתוכנית 'אמירים' למצטיינים, ופסיכולוגיה, ותואר שני בניו מדיה מהאוניברסיטה העברית.
בוגרת 'כולל דעה' של לימודים הלכתיים חמש שנתיים ומנהלת אותו. חברת ארגון 'רבני בית הלל'.
לפני שלוש שנים נסעה לשליחות בארה"ב, שם לימדה גמרא לבנות תיכון והייתה נציגת אור תורה סטון בצפון אמריקה. מלמדת גמרא ברשת במסגרת 'הדרן', עוסקת בכתיבה הלכתית, ועונה בהלכה דרך אתר 'משיבת נפש'.
נשואה לרונן ואמא לחמש בנות.

אנא עקבו אחר תקנון האתר ביחס לתנאי השימוש במגזין גלויה ובתכנים המפורסמים בו. הטקסטים הפואטיים וביצועי שירים המופיעים ב׳גלויה׳ מתפרסמים הודות להסדרת זכויות היוצרות והיוצרים באקו״ם. באם נפלה שגגה ויש לתקן פרסום כלשהו באתר, אנא שלחו לנו הודעה.

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים שנכתב עליהם במגזין.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״ח באלול תש״ף, 17.9.2020
מאת
צוות גלויה
תקופת הקורונה וביחוד תקופת הסגר מזמנים לנו אתגרים רבים בתחום הזוגיות, גם בתחום הבלתי מדובר של אינטימיות.
ד׳ בתשרי ה׳תשפ״ו 26.9.2025
ראיון עם
מרטין הרשקוביץ
ראיון גלוי עיניים עם מרטין הרשקוביץ על היצירה שלו כדור שני לשואה, על העיסוק בזיכרון ובעבר, ועל התובנות והחוויות שהעניקה לו הכתיבה.
כ׳ בסיוון תשפ״ב 19.6.2022
גלויה מראיינת את
טלי רוזנבאום
גלויה שמחה לראיין את המטפלת טלי רוזנבאום כדי לשמוע על פועלה המקצועי, על הדרך ועל הספר ״אני לדודי״, שהוציאה בשנה החולפת ועל המרחב הבטוח שהיא מבקשת ליצור עבור זוגות ויחידים
כ״ח באלול תשפ״ג 14.9.2023
מאת
צוות גלויה
שנה חדשה התחדשה עלינו במגזין גלויה. לפני שאנחנו שועטים קדימה לשנת תשפ"ד, קיבצנו עבורכם כמה מהתכנים שעלו במגזין. שֶׁיָּפָה ושׁוֹנָה תְּהֵא הַשָּׁנָה אֲשֶׁר מַתְחִילָה לָהּ!
כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
מאת
צוות גלויה
ברוכה הבאה. מתלבטת איפה להתחיל? כאן קיבצנו לך מלוא הטנא תכנים מעולים עם מידע וטיפים לכבוד אירוסייך ולקראת החתונה.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
לפניכם הצעה של מערכת 'גלויה' לטקס חגיגת הולדת בת, השוזרת יחד הצעות טקסיות פרטיות וציבוריות, ומשלבת בין מסורת לחידוש
Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם