בתקופת ההתגוננות מפני נגיף הקורונה גם הטבילה במקוואות מהווה אתגר. פירוט על ההתרחשות בשילוב עדכון ובקריאה לפעולה: מהתרעה על מצב הפיקוח הממשלתי במקוואות אל יצירת מערכת פיקוח אזרחית.
לקריאת גילוי הדעת בנושא הטבילה במקוואות – וְנִשְׁמַרְתֶּן לְנַפְשׁוֹתֵיכֶן מְאֹד מאת הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ', לחצו >> כאן
לפני הכל, שימי לב –
גרסה תמציתית מאד עם השאלות שיש לשאול לפני הליכה למקווה ניתן למצוא: כאן.
ריכוז תשובות לשאלון לוגין.מקווה Login.Mikveh בשיתוף ארגון עתים.
המידע איננו מהווה מדגם מייצג אלא שיתוף מידע בין טובלות לצורך שיפור בטיחות הטבילה.
טבלאות מעודכנות (נכון לל' ניסן התש"ף, 24.4.2020) עם נתוני טבילה שנאספו, לחצו על התאריכים:
ה' אדר תש"ף, 1.3.2020 ועד ו' ניסן 31.3
ז' ניסן תש"ף 1.4.2020 ועד כ"ד ניסן 18.4
ההתמודדות עם התפרצות נגיף הקורונה העלתה על סדר היום גם את הצורך להתגונן מפני הנגיף במקוואות הנשים. בשבועות האחרונים ההנחיות לעם הביאו לסגירת מתקני המים הציבוריים: בריכות השחיה ובהמשך גם מקוואות גברים. ברם, מקוואות הנשים הוחרגו מהתקנות לשעת חירום ונותרו פתוחים. הצורך של שומרות ושומרי הלכות נידה במקווה נשים, ברור. עם זאת, החרגת מקוואות הנשים לא לוותה בהסבר מטעם משרד הבריאות בנוגע להבדל התברואתי בינם לבין גופי המים האחרים שנסגרו.
האתגר בזמן הזה: הלכות נידה יחד עם דיני נפשות
הכניסה לתודעה של זמן חירום וחיים תחת הנחיות חדשות לשם התגוננות מן הנגיף הביאה להתמודדות עם סוגיה הלכתית ייחודית לזמן זה; ככל שהימים עברו וההנחיות הכלליות הוחמרו, נשים רבות שומרות טהרת המשפחה החלו להתמודד עם הסתירה בין רצונן לטבול כְּבַשִּׁגְרָה (מדין "וְאַחַר תִּטְהָר"), לבין מחוייבותן ההלכתית לדיני שמירת הנפש ("וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם", "וָחַי בָּהֶם").
בסמוך להנחיות הראשונות בדבר צמצום היציאה מן הבית, לפני כשלושה שבועות, פרסמנו לציבור גילוי דעת המביא מידע לגבי ליקויים במערך הפיקוח במקוואות. לאחר כמה ימים התווסף עדכון. הליקויים במערך המקוואות נחשפו כבר בדו"ח מבקר המדינה ב-2004 ולא תוקנו בשנים לאחר מכן, כך לפי מחקר של המכון לאסטרטגיה ציונית ב-2015 (עליו אפשר לקרוא עוד במגזין).
בתור מורות הלכה, ומדין "לֹא תַעֲמֹד עַל דַּם רֵעֶךָ", בחרנו להביא את פרטי המצב בפני הציבור על מנת שיכירו בו ויחמירו בדיני נפשות אם הטבילה אינה בטוחה דיה. עשינו זאת מתוך הבנה שליקויי התברואה יחד עם התפשטות מחלת הקורונה בארץ עלולים לגרום להתפרצויות בקרב נשים הטובלות במקוואות, הבלניות והמשפחה והציבור הסובבים אותן. אף במקרה של דחיית טבילה מסיבה זו, קראנו להמשיך לשמור על הלכות טהרת המשפחה במציאות קשה זו.
פרסום גילוי הדעת יצר דיון ציבורי ברשתות החברתיות ובתקשורת. גופים העוסקים בתחום טהרת המשפחה פרסמו מסמכים אשר קראו לציבור הטובלות להמשיך לטבול "ללא חשש", ללא התייחסות לממצאים המטרידים שהבאנו בפני הציבור. מנגד, רבנים ורבניות החלו לברר בקהילותיהם את מצב קיום ההנחיות בפועל במקוואות, מתוך הבנה שמצב התברואה אינו וודאי ללא בחינת הדברים. המשרד לשירותי דת המשיך לפרסם הנחיות מעודכנות למפעילי המקוואות והבלניות, אשר בעצמם נתנו הד לחשש שללא הקפדה על ההנחיות תיתכן הדבקה. עם זאת, חלק מההנחיות לא היו ניתנות ליישום בכל המקוואות כבר בעת פרסומן, כך למשל ביחס לדרישה לתאם מראש הגעה למקווה.
בהמשך לקריאתנו, הצטרף אלינו ארגון "עתים" ופרסם נייר עמדה בשיתוף עימנו, עם הצעות מעשיות למשרד לשירותי דת הכולל:
- הפיכת המלצות המשרד לשירותי דת להנחיה מחייבת
- מיפוי המקוואות המפוקחים ותזמון הטבילה בהם (ומתן אפשרות לטבילה בשעות היום לצורך כך)
- מתן הסברה והכשרה לבלניות
בקשתנו מהמשרד לשירותי דת לקבל מידע לגבי תיקון הליקויים שהתגלו בדו"ח מבקר המדינה – לא נענתה עד לכתיבת שורות אלו.
במקביל לפרסום המידע בציבור יצרנו קשר עם בכירים במשרד הבריאות בנסיון לקיים מערך פיקוח המותאם ליכולת המערכת בזמן התמודדות עם מגפה. על אף ההנחה שנדרש סטנדרט גבוה יותר של פיקוח בעת הזו, מתשובת משרד הבריאות עולה שלא כך פני הדברים בפועל. בימים אלו אף משימות הפיקוח השגרתיות אינן מבוצעות בהיקף המקובל בשל צמצום כוח האדם. עוד נכתב שהן בימי שגרה והן בימי חירום על המועצות הדתיות לוודא שהתקנות מקויימות כלשונן, וכי על כל חריגה בשמירת הנהלים ניתן לפנות בתלונה ללשכת הבריאות הרלוונטית (ניתן לעיין בתכתובת ובסיכום הדברים כאן).
האחריות על הטבילה
מקוואות הנשים הוחרגו מהתקנות לשעת חירום והם ממשיכים להיות פתוחים עבור הציבור, על אף המחסור בפקחים של משרד הבריאות והירידה בהיקף הפיקוח. מציאות זו אינה סותרת את העובדה שהאחריות על וידוא בטיחות הטבילה מוטלת על הרשויות, כפי שהן אחראיות על וידוא קיום התקנות בבריכות שחיה בימי שגרה. יש לשים לב לכך שבלית ברירה האחריות לצמצום ההידבקות או ההדבקה במקוואות מונחת כעת על כתפי ראשי המועצות הדתיות, הבלניות והאזרחיות הטובלות עצמן. לפיכך, כל עוד המקוואות אינם מפוקחים ישירות על ידי משרד הבריאות על פי הסטנדרטים אשר נקבעו על ידו בימי שגרה, על מפעילי המקוואות – המועצות הדתיות והבעלים הפרטיים – רובצת אחריות משפטית ומוסרית לפקח על מצב תברואת המים ושמירת הנהלים במקוואות.
עקב עדכון ההנחיות והמאמצים המוגברים לקיומן ברמת הקהילות, אנו מעריכות שרמת בטיחות הטבילה עלתה בפועל במקוואות רבים. חשוב להבהיר שגם לדעת המומחים במחלות זיהומיות ובבריאות הציבור לא מדובר בהגנה הרמטית מפני הידבקות, אלא בסיכון מחושב דוגמת יציאות אחרות מהבית שהותרו לצורך חיוני. עובדה זו חשובה במיוחד עבור נשים בעלות גורמי סיכון או כאלו המתגוררות עם בני בית הסובלים ממחלות רקע. במידה והידבקות בנגיף הקורונה מהווה סכנת חיים עבור אשה מסויימת או עבור בני ביתה, ייתכן שעם כל הצער עבור אשה זו אין אפשרות בטוחה לטבילה. יש לזכור שחלק לא מבוטל מהבלניות הן נשים הנמצאות בקבוצת סיכון, ועצם המפגש שלהן עם נשים רבות בכל ערב מהווה עבורן סכנה פוטנציאלית.
"סוּר מֵרָע וַעֲשֵׂה טוֹב" – אמצעי פעולה
חשוב להדגיש – נשים חולות מאומתות בקורונה, נשים בבידוד או נשים הסובלות מחום ומתסמינים נשימתיים – אסורות ביציאה מהבית ובכלל זה אף לטבילה. ממידת הזהירות ראוי שגם נשים ללא חום אך עם שיעול או תסמינים נשימתיים אחרים תימנענה מהגעה למקווה עד להחלמתן.
על מנת לצמצם את הסיכון בהדבקה דרך טבילה במקוואות, יש לנקוט אמצעים בשלושה תחומים:
1. תנאים התלויים בטובלת:
- חבישת מסיכה למשך כל היציאה מהבית, פרט לטבילה עצמה
- ביצוע כל ההכנות לטבילה בבית לפני ההגעה למקווה (כולל רחצה ועיון)
- הבאת מגבת ושקית לבגדים מהבית
- שמירת הבגדים בשקית בעת הטבילה
- הימנעות מקסימלית ממגע במשטחים במקווה
- המעטה במספר הטבילות, אם מעוניינת בכך
- חיטוי ידיים באלכוג'ל ביציאה מהמקווה
- רחצה בבית לאחר הטבילה (גם כשמדובר בטבילה בערב שבת)
- כיבוס הבגדים שנלבשו ביציאה למקווה
2. תנאים המתייחסים לבית הטבילה:
- קביעת תור לטבילה מראש לפני ההגעה למקווה
- ויסות מספר הנוכחות במבנה עד 5 נשים בכל רגע נתון
- שמירת מרווח זמן של 15 דקות בין טבילה לטבילה
- איוורור קבוע של חדרי הטבילה, ההכנה והפרוזדורים
- שמירת מרחק של 2 מטר בין הבלנית לטובלת כולל הימנעות ממגע
- חיטוי משטחים בין טובלת לטובלת (כמפורט בהנחיות משרד הבריאות)
- אמצעי מיגון לבלניות: מסיכה לפנים, כפפות לידיים המוחלפות בין טובלת לטובלת
3. תנאים המתייחסים לחיטוי מי בור הטבילה ומי האוצר:
- ביצוע חיטוי המים על-ידי כלור או ברום על -פי ההנחיות העדכניות
- בדיקת ערכי הכלור או הברום ובדיקת ה-pH במים כל 3 שעות
- כתיבת תוצאות הבדיקות ותלייתן במיקום הנראה לעין (טופס לדוגמא ניתן להוריד מכאן)
- ריקון בורות הטבילה פעם ביום (מקוואות עם מסנן פעיל ירוקנו פעם בשבוע והמסנן ינוקה פעם ביום)
- פיקוח על תוצאות בדיקות המים במקוואות, דיווח לציבור על ידי הרשויות המוסמכות, וסגירת המקוואות שאינם עומדים בתקן הנדרש
אחריות על יישום ההנחיות במקוואות
כפי שהוזכר לעיל, נושא הפיקוח על המים אינו מתממש היום באופן מיטבי (על פי הסטנדרטים שנקבעו על ידי משרד הבריאות בעצמו), ועל כל טובלת להיות מודעת לכך ולשלב את המידע במסגרת שיקול הדעת אם והיכן לטבול.
בימים האחרונים פורסמו יוזמות המכירות בהיעדר הפיקוח, ושואפות להחליפו בבירור אזרחי על מצב המקוואות. אנו מדגישות שאין להטיל את תפקיד הפיקוח על הבלניות, שגם כך נושאות בנטל הכבד של תוספת המשימות בעקבות ההנחיות. בהיעדר פיקוח מיטבי על-ידי משרד הבריאות, על מפעילות המקוואות (מועצות דתיות בהקשר למקוואות ציבוריים), למלא את תפקידן כאחראיות על הפיקוח בפועל. אנחנו מעודדות טובלות המעוניינות לקבל מידע בדבר שמירת ההנחיות במקוואות, לפנות למועצה הדתית באזור מגוריהן לצורך קבלת המידע.
השאלות הרלוונטיות ביותר הן:
- כיצד ניתן לקבוע תור לטבילה במקווה?
- מהן תוצאות בדיקות המים במקווה, וכיצד ניתן לצפות בתיעוד הבדיקות? (הערכים התקינים הינם: pH בין 7-8, ריכוז חומר החיטוי – במקווה מחוטא בכלור 1.5-3 מ"ג/ליטר, במקווה מחוטא בברום 3-6 מ"ג/ליטר).
- כיצד מתקיים הפיקוח על שמירת שאר ההנחיות במקווה?
על המועצה הדתית לדאוג:
- לפרסם לציבור באופן גלוי את רשימת המקוואות העומדים בתקן (על פי תוצאות דגימות המים)
- לסגור את המקוואות שאינם עומדים בתקן עד לתיקון הליקויים כנדרש
- לתת מענה לתגבור כוח האדם הנדרש לביצוע המשימות בימים אלו
- לבצע הכשרות לבלניות, לצורך קבלת כלים מקצועיים עבור יישום ההנחיות
- לספק את אמצעי המיגון הנדרשים לבלניות
- לדאוג לתשלום עבור השעות הנוספות המבוצעות כעת על ידי הבלניות, הן בניקוי וחיטוי המקוואות, קבלת טובלות בטווח שעות גדול יותר ונגישות לתיאום הטבילה שלא בשעות עבודתן
בעת הזו אנו עדות למגוון רחב של גופים ציבוריים ואנשים פרטיים הנתבעים לפעולה היוצאת מגדר הרגיל. כל הישענות על רוח יוזמה הצומחת מן היחידים ומן הקהילות – מבורכת, אך לא מחליפה את הצורך בתפקוד מערכתי של הרשויות המוסמכות הנושאות באחריות כלפי הציבור. פעולות הפיקוח והשיקוף לציבור הנדרשות מאנשי המועצות הדתיות בתקופה זו הן צו השעה. אנו קוראות לשליחי ושליחות הציבור במועצות הדתיות למלא את תפקידם הנצרך עתה בנאמנות ובמסירות.
לוגין.מקווה Login.Mikveh
תהליך שיפור בטיחות הטבילה במקוואות בימים אלו נמצא בעיצומו. כדי לסייע לנשים בהחלטה היכן לטבול (על פי מידת שמירת ההנחיות), יצרנו שאלון – בשם לוגין.מקווה Login.Mikveh – עבור הטובלות ועבור הבלניות. אנו מרכזות מידע על המתרחש במקוואות ברחבי הארץ, זאת במטרה לשקף לציבור ולמשרדים הרלוונטיים את הנתונים.
ארגון "עתים" הצטרף אלינו כדי להביא לשינוי ולהטבה במערך המקוואות. אנו קוראות לכלל הנשים הטובלות לשתף אותנו במידע הנוגע ליישום ההנחיות במקוואות, לצורך העברת המידע לרשויות המוסמכות. אנו מקוות שמהלך זה יהווה כלי עזר ביד מפעילי המקוואות על מנת לשפר את מידת בטיחות הטבילה באופן מתמשך.
סיכום
אנו בעיצומה של תקופה מורכבת שאין לדעת מה יהיה אורכה, והשאלות ההלכתיות הנובעות ממנה מעסיקות רבנים ורבניות ימים ולילות. יצאנו לדרך בקריאה להימנע מטבילה במקווה שיש ספקות לגבי מידת בטיחותו בבחינת "סוּר מֵרָע", והמשכנו בתהליך איסוף מידע ופניה לרשויות לצורך תיקון המצב בבחינת "עֲשֵׂה טוֹב". לשמחתנו, ארגון עתים בחר להצטרף למהלך ואנחנו פתוחות לשיתופי פעולה נוספים עם כל המעוניינים בדבר.
סוגיית הטבילה במקווה בתקופת ההתגוננות מנגיף הקורונה מביאה להכרעות שונות של נשים ובני זוגן. כולנו נתונות ונתונים בהכרעות מתוך אי וודאות ואנו מברכות את מתן תשומת הלב לשיקולי דעת שונים והעצמת הבחירה בתחום. אנו משתתפות בצערן של כל מי שנמנעות מלטבול בשל הידבקות, חובת בידוד, הכללה בקבוצת סיכון ומתוך מידת זהירות של שמירה על הנפש. אנו שבות ומזכירות כי גם בתוך זמני ההרחקה, ניתן לחזק את הקשר הזוגי.
אנו מקוות שהצפת הנושא בעקבות התפרצות הנגיף תעודד תהליך מקצועי מעמיק של בחינת הליקויים הקיימים והנעת תהליך של תיקון. אנחנו מתכוונות להמשיך לעסוק בכך גם לאחר תום המשבר בעז"ה.
אנו קוראות לכלל הציבור להצטרף למהלך הגברת הפיקוח על המקוואות, על ידי פניה למועצות הדתיות והצעת סיוע בפתרון קשיים ביישום ההנחיות. כמו כן, ככל שיותר נשים תענינה על השאלון לטובלות, נוכל לייצר מערכת משוב אשר תשקף למערכת את הצלחת התהליך.
נשמח לעזרה בהפצת הלינק של רשומה זו כך שהמידע יגיע לכל טובלת ובלנית.
אנו נמשיך בעז"ה לכתוב עדכונים בפייסבוק, בדף צלולות – טובלות ובלניות למען בטיחות הטבילה.
ניתן לפנות אלינו לכל הערה, הארה או שאלה במייל: login.mikveh@gmail.com.
בברכת חג כשר ושמח ורפואה שלמה בקרוב,
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ'
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
***
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- מקווה בימי קורונה – מעשיות ואחריות – הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ'
- גילוי דעת – וְנִשְׁמַרְתֶּן מְאֹד לְנַפְשׁוֹתֵיכֶן(עברית) – הרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ' והרבנית שרה סגל-כץ
- גילוי דעת (גרסה באנגלית): PUBLIC STATEMENT ON TEVILA IN MIKVAOT – "Take good heed of yourselves" – הרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ' והרבנית שרה סגל-כץ
- חוות דעת של אפידמיולוגית על תברואת המקוואות, מרץ 2020 – עפרה מהודר
- אחריות אישית והתמודדות קהילתית: מערך המקוואות באפרת בימי קורונה – אלישבע רוסמן סטולמן
- דחיית טבילה במקווה: האם ומתי מותר לקיים טבילה שלא בזמנה? – הרבנית שרה סגל-כץ
- כל כך מתחשק לטבול בכנרת: על האפשרות ההלכתית לקיים טבילה בטבע – הרבנית שרה סגל-כץ
- מקווה משלך – הרבנית שרה סגל-כץ
- טבילה משלך: להפוך את הטבילה לבעלת משמעות אישי – הרבנית שרה סגל-כץ
- הכנות לטבילה במקווה – הרבנית שרה סגל-כץ
- כ-שרררר? מהו מקווה כשר להלכה – הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי
- האם טבילה באמבטיה ביתית כשרה להלכה? – הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי
- מה שבידינו לעשות: התמודדות בימי קורונה – צוות גלויה
- בסגר, בסגר: השפעת הקורונה על המיניות – צוות גלויה
- הלכות נידה לא נועדו להרחיק אותךְ מגופךְ – הרבנית שרה סגל-כץ
- עֵת לִרְחֹק מֵחַבֵּק: איך להודיע על ביאת ימי הנדודים? – הרבנית שרה סגל-כץ
- מצוות עונה על מענה ותדירות קיום יחסי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ
- חירות על הגוף: עיון בסוגיה תלמודית על המותר והאסור בחיי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ
- תורה היא – וללמוד צריך: התשוקה להשגת ידע על תשוקה – הרבנית שרה סגל-כץ
- שותפות בהלכות נידה – הרבנית שרה סגל-כץ
- קודם אישות ואז נידה – הרבנית שרה סגל-כץ
- נאמנות אישה להעיד על עצמה: האם כלה צריכה להביא אישור על טבילה במקווה? – הרבנית שרה סגל-כץ
- מוזמנות ומוזמנים לקרוא עוד שירים על נידה וטבילה
לקריאה נוספת:
- פיקוח נפש – מצב המקוואות עלול לסכן את בריאות הטובלות – הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ' – טור במקור ראשון, ט״ז באב תש״ף 6.8.20
- מים חיים – רביטל ויטלזון יעקבס, מגזין מוצש, מקור ראשון – כתבה על ההתמודדות עם הטבילה במקווה בימי הקורונה, 18.12.20
- כמה שתן יש בבריכות השחייה שלנו (ומה הכלור עושה לו)? – ענת קורול