20 טיפים לחופשת לידה בימי קורונה, ולא רק, מאת: לימור לוי אוסמי - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

20 טיפים לחופשת לידה בימי קורונה, ולא רק

ו' באייר תש"ף, 30.4.2020
קו מפריד גלויה

חופשת לידה יכולה להיות קשה. חופשת לידה בתקופת קורונה, בה כולם בבית ואי אפשר לפגוש חברות או להיעזר באמא יכולה להיות קשה אפילו יותר. 20 טיפים לרווחה גופנית, רווחה נפשית, ניהול משימות, עוגני אנרגיה ושאיבת מוטיבציה לנשים בחופשת לידה, בימי קורונה ובכלל

לא ככה דמיינת את חופשת הלידה. בלי אורחים, אמא רחוקה וזקוקה לעזרה בעצמה, אין אפשרות לצאת מהבית כדי לפגוש אמהות אחרות, להתאוורר, להתמלא באוויר לנשימה, הילדים הגדולים בבית ואין רגע דל. היום עובר בין כביסות, האכלה, ניקיון, משחק עם הילדים, ואז שוב האכלה, כביסה וניקיון. אין רגע לנוח, אין זמן להתאוורר, אין זמן לבדוק מה שלומך או מה יכול לעזור לך. בקושי מתאפשר להרים טלפון כדי לדבר עם חברה טובה וקירות הבית מתחילים לסגור. את מחכה לסיים את היום ואז יש סבב השכבות ועוד לילה לפנייך.

נשים אחרי לידה נמצאות בימים אלה, במשבר הקורונה, בפגיעות רגשית גבוהה מהרגיל. אמנם חלק מהאמהות מרגישות שתנאי המציאות שלהן השתפרו בעקבות בן הזוג שיצא לחופשה ונמצא בבית, אבל נשים רבות מתמודדות עם אתגרים פיסיים ורגשיים גדולים מהרגיל, שונים מאלו שהיו להן אחרי הלידות הקודמות.

אם בחופשת לידה רגילה נשים ומשפחות אחרי לידה נעזרות בתמיכה משפחתית וקהילתית כדי להתמודד עם האתגרים הרגשיים והפיסיים של התקופה, כעת התמיכה המשפחתית והקהילתית הצטמצמה או ירדה לחלוטין, והילדים הגדולים נמצאים בבית ולא יכולים להתאוורר או להיפגש עם חברים. להיות תקופה ארוכה ביחד עם הילדים מבלי יכולת לצאת, בלי לקבל תמיכה פיסית ועם יכולת מוגבלת לתעסוקה, הוא אתגר שאין להקל בו ראש.

ישנם דברים כלליים שיכולים לעזור לך בכל רגע נתון, גם אם אין זמן לעצור ולבדוק מה שלומך או מה את צריכה. אלו כללי אצבע שיכולים להיות לך כמאגר רעיונות ומשאבים, אליו תוכלי לחזור בעת הצורך. את מוזמנת לקחת  מתוך מאגר זה את מה שמתאים ונכון לך, להרשות לעצמך לשים בצד את מה שפחות מתאים, לעשות התאמות, וליצור דברים חדשים שמותאמים לך באופן אישי.

לימור לוי אוסמי
צילום: Daniele Levis Pelusi

רווחה גופנית

  1. לזכור את חשיבות השינה חוסר שינה ביום ובלילה משפיע בצורה קריטית על המצב הרגשי שלנו. לכן כדאי ללכת לישון מוקדם מהרגיל, לעשות משמרות עם בן הזוג בלילות ולזכור את חשיבות השינה. אם  ישנן חרדות לקראת השינה וקושי משמעותי להירדם, אפשר לפנות לייעוץ מקצועי.
  2. להכניס נשימות עמוקות – הנשימה היא הדבר הקטן שאת יכולה להכניס לתוך היומיום בכל רגע נתון, כדי לחבר את עצמך לתחושת כוח, יציבות ואיזון. ברגעים הקשים וגם בקלים יותר, אפשר לעצור, לנשום, לשים לב לגוף ולמה שאת עוברת, ולהכניס לתוך זה עוד אוויר של חיים. 
  3. להכניס תנועה – תנועה היא אחד הדברים שמשפרים את מצב הרוח באופן מיידי. אין צורך באימון אירובי מאמץ ומלא זיעה, אלא כל תנועה שמרגישה לך נעימה וטובה. בדרך כלל מה שעומד בפני הכנסה של תנועה לתוך יומיום היא ההתחלה, לכן אפשר לבדוק מה יוכל ללהזכיר לעצמך לנוע ולהתחיל, בקצב ובדרך שלך. 

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

רווחה נפשית

  1. לכל רגש מותר להיות–  פחד, כעס, חוסר אונים ותשישות הם חלק מהחיים, במיוחד בתקופות מאתגרות כמו התקופה שאחרי הלידה או תקופת הקורונה. אם עולה בך אשמה על זה שאת מרגישה תחושות לא נעימים, תזכירי לעצמך שמותר לך להרגיש, שאת אנושית, ותבדקי אילו מילים טובות יכולות לחזק אותך כדי שהאשמה לא תשתלט. 
  2. לדבר על מה שאת מרגישה – דיבור כנה ופתוח עם מישהי שמתעניינת במה שאת מרגישה ולא שופטת אותך, יכול להעניק חמלה, חוזק וכוחות. אם התברכת באישה קרובה שאת יכולה לדבר איתה, כדאי לבדוק איך אפשר ליצור איתה דיאלוג דרך שיחת וידאו, טלפון, התכתבות או הקלטות בווטסאפ. ראי ברגעים האלה כזמן הזנה חיוני שאת יכולה להעניק עבורך ועבורה.
  3. להיפגש עם אשת מקצוע– בתקופות מעין אלו יש נטייה לחכות, לשרוד, להתאפק, לעיתים עד שהכוחות מידלדלים או שהמצב הרגשי צועק. תבדקי אם עצמך בכנות מה המצב הרגשי שלך כרגע, מה האתגרים שאת מתמודדת איתם, והאם אפשר להתחיל להיפגש דרך שיחת וידאו עם אשת מקצוע מתאימה כבר עכשיו. 
חופשת לידה קורונה
צילום: Dawid Zawiła

ניהול משימות

  1. לראות את בן הזוג כשותף ולחלוק איתו משימות – אם בן זוגך בבית, זאת הזדמנות עבורכם לבדוק איך לחלק את זמן הטיפול בילדים ובעבודות הבית. נסו לחשוב על חלוקת תפקידים שמקלה עליכם וגם מאפשרת לשניכם זמן אישי לנשימה, הזנה וכוח.
  2. להרפות ממשימות שסובלות דיחוי – התקופה הנוכחית שופעת משימות מבוקר ועד לילה, ורבות מהן לא מהנות, מספקות או מזינות רגשית. ערות ותשומת לב למשימות שאפשר להרפות מהן חשובה ויכולה להקל בהפניית האנרגיה למקומות מחזקים. האם המשימה הזאת היא הכרחית כרגע? האם אפשר לדחות אותה? אלו שאלות שכדאי לשאול ולפעול לפיהן.
  3. לחשוב על היום ופחות על מחר– בתקופות של אי וודאות, המחשבות הולכות באופן אוטומטי אל עיסוק בעתיד ומה יהיה בו, ובתגובה לכך עולות דאגות וחששות. התמקדות במה שקורה היום, בשעה או השעות הקרובות, יכולה לעזור בגיוס התמודדות קונקרטית ובהגברת תחושת המסוגלות האישית.
  4. לשים לב לגמישות בלוח הזמנים– במידה ויצרת לוח זמנים לכל יום או לכל השבוע, כדאי לשים לב שלוח הזמנים מהווה המלצה גמישה ומסגרת תומכת ולא שוט שמכניס אותך ואת המשפחה ללחצים. מדי יום אפשר לבדוק אם לוח הזמנים נכון לך ולמשפחה ולצרכים ולמציאות המשתנה. 
20 טיפים לחופשת לידה בימי קורונה ובכלל - לימור לוי אוסמי
צילום: איילת לנדאו https://www.exposed.co.il/

עוגנים של אנרגיה

  1. להניח עוגנים של וודאות לאורך היום והשבוע – בתקופות של אי וודאות עוזר ליצור עוגנים שיהוו וודאות. עוגן של וודאות יכול להיות פעילות שיגרתית שחוזרת על עצמה או פעולה של הזנה עצמית, הנקבעת ליום או לשעה ספציפית. העוגנים יכולים לעזור בהכנסה של יציבות ושקט לתוך היומיום.
  2. להמשיך לשמור על קשר אנושי– קשר אנושי משמעותי הוא מקור אנרגיה והזנה מרכזי בימים אלה. נסי לבדוק מה הדרך שאפשרית וטובה לך כדי לשמור על קשר עם אנשים ונשים שאת אוהבת, שאיתם את יכולה לדבר בכנות על איך את מרגישה ולשמוע מהן מה שלומן ואיך הן מתמודדות.
  3. לקבל רגעים קטנים של לבד – הכעס על הילדים גובר כאשר אנחנו מוצפות,  כשאין לנו זמן לעצמנו, כשהדואגות והחרדות גוברות ויש מעט מאוד הזנה עצמית. מדי פעם, במידת האפשר, כדאי לקבל כמה רגעים שלך לבד עם עצמך. אפשר ללכת לחדר, למרפסת או לצאת מהבית (לפי ההוראות המשתנות)  כדי לקבל זמן עבורך. בזמן הזה כווני את האנרגיה אלייך ואל מה שעושה לך נעים, גם אם זה רק לשכב ולבהות בתקרה.
  4. מוסיקה שאת אוהבת –מוסיקה תורמת להעלאה ושיפור מצב הרוח בכל רגע נתון. הדבר היחיד שאת צריכה לעשות הוא לזכור איזה מוסיקה את אוהבת, ולהפעיל אותה. השאר ייעשה מעצמו.  
  5. הדברים האישיים שממלאים אותך בטוב – מה הדבר שעושה לך טוב? שמעלה לך חיוך, מרגיע אותך, מאזן, מכניס שלווה או שמחה? לכל אחת יש את הדברים הקטנים האלה, שמשמחים אותה באופן אישי. האם את יכולה לעשות התאמה לאותם דברים כדי להכניס חלק מהם לתוך היומיום הנוכחי?
טיפים לחופשת לידה
צילום: Monique Carrati

עידוד ומוטיבציה

  1. לזכור שהתקופה תיגמר – בתקופה הנוכחית, בה כל שעה מרגישה כמו שבוע וכל יום מרגיש כמו חודש, המחשבות משדרות תחושה שהמצב יישאר לתמיד, ללא אופק של חינוך, תעסוקה או חברה, מה שמשפיע על מצב הרוח ותחושת המסוגלות האישית. כדאי להיזכר באופן אקטיבי שהתקופה תיגמר והמצב לא יישאר כך לנצח.
  2. לשים לב להשוואה לאמהות אחרות – ההשוואה לאמהות אחרות היא בלתי נמנעת ומתרחשת באופן טבעי, אך אפשר לשים לב אליה ברגע שהיא מתרחשת ולהיות ערה למה היא גורמת לך להרגיש. תשומת לב ערה להשוואה ולהשלכות שלה עלייך, תוכל לעזור לך לבחור בהתנהגות שהיא בעדך.
  3. לכתוב את המשפטים שמחזקים אותך – לכל אישה יש את המשפטים המחזקים שלה, אלו שהיא נזכרת בהם ועוזרים לה להתחבר לכוחות, לאופטימיות וליכולת להתמודד. האם כבר רשמת את המשפטים המחזקים שלך? אם לא, כדאי לכתוב לפחות חמישה משפטים ולתלות במקום בו תוכלי לראות אותם.   
  4. לתעד את הרגעים הטובים– גם בתקופת הקורונה ישנם לא מעט רגעים אישיים ומשפחתיים מרגשים, מחזקים, מנחמים וטובים. תשומת לב לאותם רגעים ותיעוד שלהם בכתב או בצילום יכול למלא בחוזק ושמחה. רגעים אלה ותיעודם מהווים תזכורת על הטוב שיש גם עכשיו, לצד הקושי והאתגר. 
  5. את משמעותית מעצם היותך – בתוך המטלות, הכביסה, הבישולים, המשחק עם הילדים, אפשר לעצור מדי פעם ולזכור שאת חשובה ומשמעותית לילדים מעצם היותך. גם אם הילדים והילדות לא אומרים לך את זה, הם זקוקים לך, הם אוהבים אותך, את משמעותית עבורם, בדיוק כפי שאת.

כל אישה זקוקה לתנאי מציאות מיטיבים כדי להיות בטוב, ותקופת הקורונה מציבה אתגרים שיכולים לטלטל ולהוציא מאיזון. לכן, אם קשה או מאתגר לך בימים אלה, את בחברה טובה. נכון, זה לא פותר את מציאות היומיום, אבל הידיעה שבכל רגע נתון יש עוד מיליוני אמהות שמאותגרות בדיוק כמוך, יכול להקל קצת ולהכניס חמלה ורווחה.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

מלווה רגשית נשים אחרי לידה ובהורות, בכרכור ובשיחות וידאו, יוצרת האתר 'נשים מדברות אמהות'.

תוכן נוסף מהמגזין:

ט׳ בניסן התשפ״ב 10.4.2022
מאת
צוות גלויה
לכבוד סדר פסח, לכבוד התחושה של כשנתיים אחרי העולם שנסגר ועם תקווה שהשגרה כבר כאן... אנחנו משתפות בתמונות ובסרטון ממסיבת ההשקה של מגזין גלויה, חורף 2020. צפיה מהנה!
ג' בכסלו תש"ף 1.12.2019
מאת
צוות גלויה
⏱️ 3 דקות קריאה
כמה עצות ליום החתונה שיפחיתו את המתח הנפשי ויסייעו לתחושות השקט הפנימי במהלך היום
י״ג בתשרי תשפ״ד 28.9.2023
גלויה מראיינת את
הרבנית קרן מילר ג'קסון
ראיון גלוי עיניים עם הרבנית קרן מילר ג'קסון על אתגרי חינוכיים ועל הדור הצעיר, על מפגשים בין עולמות ועל זהויות דתיות מגוונות
י"ז באייר תשפ"א 29.4.2021
מאת
צוות גלויה
⏱️ 7 דקות קריאה
'גלויה' בראיון עם גילי פליסקין, מחברת הספר 'דברים שרציתי לגעת", מתוך בקשה לעסוק בנושא האוננות הנשית בצורה פתוחה, כנה ומכילה, ולהציע לו נקודת מבט עכשווית ונשית.
כ"ו בכסלו תש"ף 24.12.2019
מאת
צוות גלויה
אמצעי המניעה הקיימים, דעת ההלכה עליהם, איך להשתמש בהם ומה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם
ח׳ בשבט תשפ״א 21.1.2021
מאת
צוות גלויה
על אופייה ומסגרתה של ברכת הכלה, התוכן העומד במרכזה ודרך עיצובה, לצד הצעות לברכות מקוריות והזמנה לעיון במאגר הברכות במגזין.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם