תפילה על הבריאים שלא יחלו בקורונה, מאת: ד"ר יעל לוין - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

תפילה על הבריאים שלא יחלו בקורונה

כ"ג באדר תש"ף 19.3.2020
קו מפריד גלויה

וְתַתְמִיד אֶת בְּרִיאוּתֵנוּ, וְלֹא נֶחֱלֶה בַּמַּחֲלָה הַהוֹלֶכֶת וּמִתְפַּשֶּׁטֶת בָּעוֹלָם.

בתקופה האחרונה התחברו תפילות אחדות בנושא מחלת הקורונה. אלה כוללות בעיקרו של דבר תפילות לריפוי החולים ובקשות שהמגפה תעבור מן העולם. יש גם שהוזכר המוטיב של מציאת אמצעי ריפוי לחולי.

לאחרונה ניצתה בי ההכרה, על בסיס מאמרי חז"ל אחדים, בדבר הצורך לחבר נוסח תפילה בעניין התמדת בריאותם של מי שבריאים ואינם חולים במחלת הקורונה.

זאת על רקע העובדה שחלקים גדולים מן הציבור נחשפו למצער לבני אדם ששבו מחו"ל או לתיירים, או לנותני שירות שהיו הם עצמם חשופים לכאלה ולכיוצא בזה, ורבים נתונים באי וודאות בנוגע לאפשרות שיחלו במחלה. נוכח ההתרחבות של ממדי התופעה בימים האחרונים, ולאור הצפי שמספרי החולים יגדלו, אין לאדם אלא לשאת את עיניו למרומים ולשפוך תחנונים לפני בורא עולם שיהא בעזרו ושלא יחלה.

יש בתלמוד הדרכות אחדות הנוגעות לתפילה שתכליתה מניעת חולי וצרה. כך מוזכר בבבלי שבת (לב ע"א) באורח מפורש משמו של רב יצחק בנו של רב יהודה כי "לעולם יבקש אדם רחמים שלא יחלה שאם יחלה אומרים לו הבא זכות והפטר". רבנו יונה מגירונדי, מגדולי חכמי ישראל בספרד במאה השלוש עשרה, המליץ ב"ספר היראה" לכל אדם להתפלל מדי יום "כפי צחות לשונו" על עניינים אחדים, ובכללם על "כל חולי עם הקדש שירפאו ועל הבריאים שלא יחלו" (ספר היראה, בלטימור תשמ"ח, עמ' נח, אות קג). מובן כי מכיוון שמדובר עתה במגפה עולמית, מצווים אנו בלא כל ספק להתפלל למניעת התפתחות המחלה בקרב כלל יושבי תבל ולרפואתם של כל החולים בה. ובמאמר מוסגר יצוין כי נודעת למציאות השפעה על יהודים כמעט בכל מקום שהם.

כמו כן "המאור ושמש" מציין בביאורו לכתוב "וַעֲבַדְתֶּם אֵת ה' אֱ-לֹהֵיכֶם וּבֵרַךְ אֶת לַחְמְךָ וְאֶת מֵימֶיךָ וַהֲסִרֹתִי מַחֲלָה מִקִּרְבֶּךָ" (שמות כג, כה) בשם הרד"ק לפסוק בתהילים "כָּלּוּ תְפִלּוֹת דָּוִד בֶּן יִשָׁי" (תהילים עב, כ) שדוד המלך היה מתפלל על כל העניינים שצריכים ישראל, ובכלל זה על החולים שיתרפאו ועל הבריאים שלא יחלו. בהקשר זה יש לומר כי דברים אלה אינם מופיעים במדויק בצורתם זו בביאור הרד"ק שם.

כן חשוב לציין כי בסנהדרין (מד ע"ב) מוזכרת דרשתו של רבי אלעזר לכתוב "הֲיַעֲרֹךְ שׁוּעֲךָ לֹא בְצָר וְכֹל מַאֲמַצֵּי כֹחַ" (איוב לו, יט) במשמעות "לעולם יקדים אדם תפלה לצרה שאילמלא לא הקדים אברהם תפלה לצרה בין בית אל ובין העי לא נשתייר מרשעי ישראל (הכוונה לישראל – י"ל) שריד ופליט". אנו אף מוצאים כי במשנת ברכות (ט, ד) מובאת דעתו של בן עזאי ולפיה ראוי לו לאדם לאחוז במידה של מתן הודאה על העבר, וקיום צעקה על העתיד, וכפי שהרעיון התנסח במקורות מאוחרים יותר "לעולם יהיה אדם מודה על העבר וצועק לעתיד לבוא". כלל התפיסות הללו מספרות חז"ל שהוזכרו זכו להרחבות ניכרות בספרות הראשונים והאחרונים.

על רקע תפיסות שורשיות אלו בדבר הצורך שאדם יקדים רפואה למכה ויתפלל שלא יבוא לידי חולי וצרה, ולאור הנסיבות האקטואליות שאנו נתונים בהן, באתי לחבר נוסח של "תְּפִלָּה עַל הַבְּרִיאִים שֶׁלֹּא יֶחֱלוּ בְּמַחֲלַת הַקּוֹרוֹנָה". תפילה זו מיועדת להיאמר בציבור; בבית הכנסת או בתוך הקהילה. היא כוללת בתוכה הידרשות גם ליושבי תבל. יחד עם זאת, בהתחשב במגבלות ההולכות ומושמות בדבר כמות בני האדם אשר רשאים להתקהל יחדיו, התפילה יכולה להיאמר גם בציבור ובקהל עם וירטואליים. לצד זאת, קיימת אף האפשרות שאדם יתאים את נוסח התפילה באופן שהוא יתייחס למשפחתו הגרעינית או למשפחתו המורחבת יותר, ולא לציבור הרחב.

ד"ר יעל לוין

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

תפילה שלא נחלה בקורונה
צילום: Jason Leung

תפילה על הבריאים שלא יחלו בקורונה

יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ ה' אֱ-לֹהֵינוּ וֵא-לֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ שֶׁתְּרַחֵם בְּרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים וּבַחֲסָדֶיךָ הָעֲצוּמִים עָלֵינוּ, וְעַל שְׁאָר עַמְּךָ בֵּית יִשְׂרָאֵל וְעַל יוֹשְׁבֵי תֵּבֵל שֶׁבְּרִיאִים הֵם וְאֵינָם חוֹלִים בְּמַחֲלַת הַקּוֹרוֹנָה, וְתַתְמִיד אֶת בְּרִיאוּתֵנוּ, וְלֹא נֶחֱלֶה בַּמַּחֲלָה הַהוֹלֶכֶת וּמִתְפַּשֶּׁטֶת בָּעוֹלָם.

וְאָמְרוּ חֲכָמֵינוּ כִּי לְעוֹלָם יְהֵא אָדָם מוֹדֶה עַל הֶעָבָר וּמִתְפַּלֵּל עַל הֶעָתִיד. לְפִיכָךְ בָּאנוּ לְהוֹדוֹת לְךָ עַל חַיֵּינוּ הַמְּסוּרִים בְּיָדְךָ, וְעַל נִשְׁמוֹתֵינוּ הַפְּקֻדּוֹת לְךָ, וְעַל נִסֶּיךָ שֶׁבְּכָל יוֹם עִמָּנוּ, וְעַל נִפְלְאוֹתֶיךָ וְטוֹבוֹתֶיךָ שֶׁבְּכָל עֵת, עֶרֶב וּבָקָר וְצָהֳרָיִם. וְעַיִן נוֹשְׂאִים אָנוּ לְךָ לַשָּׁמַיִם וּמַפִּילִים אָנוּ תַּחֲנוּנֵינוּ לְפָנֶיךָ שֶׁלֹּא נֶחֱלֶה בְּמַחֲלַת הַקּוֹרוֹנָה.

הָיָה נָא קָרוֹב לְשַׁוְעָתֵנוּ בְּכָל קָרְאֵנוּ אֵלֶיךָ, וְשָׁמְרֵנוּ כְּאִישׁוֹן בַּת עַיִן, וְנִהְיֶה בְּרִיאִים בְּכָל אֵיבָרֵינוּ וְגִידֵינוּ לַעֲבוֹדָתֶךָ. וְנִדָּבֵק בְּךָ וּבְתוֹרָתְךָ תָּמִיד, כְּמוֹ שֶׁנֶּאֱמַר "וְאַתֶּם הַדְּבֵקִים בַּה' אֱ-לֹהֵיכֶם חַיִּים כֻּלְּכֶם הַיּוֹם" (דברים ד, ד), וְאוֹמֵר "יְהִי חַסְדְּךָ ה' עָלֵינוּ כַּאֲשֶׁר יִחַלְנוּ לָךְ" (תהילים לג, כב).

וְתִתְמַלֵּא רַחֲמִים עַל כָּל הַחוֹלִים בְּמַחֲלַת הַקּוֹרוֹנָה לְהַחֲלִימָם וּלְרַפְּאוֹתםֹ וּלְהַחֲזִיקָם וּלְהַחְיוֹתָם. אֵ-ל נָא רְפָא נָא לָהֶם רְפוּאַת הַגּוּף וּרְפוּאַת הַנֶּפֶשׁ.

וְהַצְמַח יְשׁוּעָה לְכָל הַחוֹלִים בְּמַחֲלָה זוֹ, וְהַמְצֵא מַרְפֵּא וּמָזוֹר לְמַכְאוֹב זֶה, וְיַבְרִיאוּ כָּל הַחוֹלִים כֻּלָּם. וּבַעֵר נֶגַע זֶה מִקֶּרֶב הָאָרֶץ וְתֵעָצֵר הַמַּגֵּפָה. וְיַכִּירוּ וְיֵדְעוּ כָּל בָּאֵי עוֹלָם כִּי אַתָּה הוּא הָאֱ-לֹהִים לְבַדְּךָ לְכֹל מַמְלְכוֹת הָאָרֶץ.

לקריאה נוספת על 

בעלת תואר דוקטור לפילוסופיה מן המחלקה לתלמוד באוניברסיטת בר-אילן. פרסמה מחקרים ועיונים הנסבים בעיקר על היבטים שונים של האישה ביהדות, וכן חיברה שורה של תפילות שהתקבלו ברבים.

פוסטים נוספים מאת ד״ר יעל לוין

ה' בכסלו תש"ף 3.12.2019
גלויה מארחת
ד"ר יעל לוין
שֶׁתַּמְצִיא לִי בְרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים וּבַחֲסָדֶיךָ הַמְּרֻבִּים אֶת בֶּן-זוּגִי הָרָאוּי לִי
כ״ה במרחשוון תשפ״ד 9.11.2023
תפילה מאת
ד״ר יעל לוין
אָבִינוּ מַלְכֵּנוּ, הָשֵׁב אֶת כְּלַל הַחֲטוּפִים וְהַשְּׁבוּיִים לְחֵיק מְדִינַת יִשְׂרָאֵל. / אָבִינוּ מַלְכֵּנוּ, עֲשֵׂה שֶׁכָּל הָאֶזְרָחִים וְהַחַיָּלִים הַנֶּעְדָּרִים יִמָּצְאוּ וִיאֻתְּרוּ.
י״ג בכסלו תשפ״ד 26.11.2023
מאמר מאת
ד"ר יעל לוין
לא זו בלבד שלא העניקו לדינה את האפשרות ללמוד תורה, צעירה ככל שתהיה גם לא היו באמתחתה הכלים הנאותים שיכשירוה להתמודד עם מצבי חיים משתנים ומתחלפים. אפילו דרך ארץ הקודמת לתורה, לא היה בידה; היא לא ידעה לחוש חשדנות כלפי זרים, ולא חינכוה לגלות במידת הצורך התנגדות.
כ׳ בתשרי תשפ״ד 5.10.2023
גלויה מארחת
ד״ר יעל לוין
הצעה לפיוט גשם עדכני עבור חג שמיני עצרת, שחובר על-ידי ד״ר יעל לוין וכולל בתוכו תחינה על המים עבור הכלל בזכות קשר אימהות ישראל למים בכלל ואף למימי המקווה בעת הטבילה.
ידג בכסלו תשפ״ד 27.11.2023
תפילה מאת
ד״ר יעל לוין
בָּרְכֵן בְּאוֹר פָּנֶיךָ, וְשָׁמְרֵן כְּאִישׁוֹן בַּת עַיִן, בְּצֵל כְּנָפֶיךָ תַּסְתִּירֵן.
כ"ג באדר תש"ף 19.3.2020
גלויה מארחת
ד"ר יעל לוין
וְתַתְמִיד אֶת בְּרִיאוּתֵנוּ, וְלֹא נֶחֱלֶה בַּמַּחֲלָה הַהוֹלֶכֶת וּמִתְפַּשֶּׁטֶת בָּעוֹלָם.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם