יתרונות רבים מופקים משיח המיניות הבריאה, אך השיח מופנה בעיקר לנשים. שולמית שפרבר כותבת מהתמחותה בטיפול מיני שדרוש במגזר הדתי שיח פנים-גברי על מיניות בריאה, על הגוף ועל מגדר.
את הדברים האלו אני כותבת בזהירות כי מדובר בנושא נפיץ. השיח הפמיניסטי לא מגלה סובלנות כלפי גברים שאומרים לנשים מה הן צריכות, אז מדוע שבהיפוך תפקידים הדברים יראו אחרת? לכן בבואי לכתוב על מיניות גברית בכלל ובמגזר הדתי בפרט, אתפלל שלא תצא תקלה על ידי.
שיח המיניות הבריאה בחברה הדתית הביא עמו יתרונות של שיח פתוח על מיניות, על עונג ועל הגוף – אך המהפיכה הזאת נשארה מנת חלקן של נשים. וכמו שלנשים יש מרחב ולגיטימציה לדבר מיניות כך כדאי שיהיה גם לגברים.
במסגרת ההתמחות שלי בטיפול מיני אני עובדת עם לא מעט גברים שמתמודדים עם קשיים בתפקוד מיני. החל מגברים שמתמודדים עם חרדת ביצוע, שפיכה מהירה ושפיכה מעוכבת וכלה בגברים שחווים אובדן חשק מיני או קשיי תפקוד בעקבות תאונות. אני מדברת עם גברים על המיניות שלהם יום יום ואני בהחלט מאמינה שבכל מה שקשור בגוף ובמיניות, העולם הדתי התברך ונשים אכן מצאו את קולן, ואני גם מסכימה שהמהפכה הבאה היא מהפכה מינית של גברים, שגם גברים ימצאו את קולם.
למה גברים זקוקים
ניסיתי לחשוב מתוך עבודתי המקצועית – למה זקוקים גברים כדי לנהל שיח בריא על מיניות?
מתוך עבודתי המקצועית אני רואה שכדי לנהל שיח פנים-גברי בריא על מיניות, גברים (דתיים וחילונים) זקוקים קודם כל לידע. ידע אמין, ברור ובהיר של האנטומיה והפיזיולוגיה שלהם. זה מתחיל כבר בגילאי טרום התבגרות עם הכנה לקראת מה שיגיע – ילד צריך לדעת לפני שמתחילים השינויים ורכבת ההרים ההורמונלית של גיל ההתבגרות מה מצפה לו.
כמו שהיום לרב הציבור ברור שילדה/נערה זקוקה להכנה לקראת גיל ההתבגרות, להסבר לגבי ווסת, התפתחות מינית ורבייה ולמידע לקראת בדיקה גניקולוגית, כך גם בנים זקוקים להכנה לקראת גיל ההתבגרות וההפיכה מילד לגבר. ילדים צריכים לדעת על הצמיחה והגדילה הפיזית שיתחילו, על השיעור (צמיחת שיער גוף), על השינוי שיהיה בקול, על זקפות בוקר, קרי לילה ועל עוררות מינית. גם כל נושא הרבייה, חשוב שההורים ישוחחו עם הילדים שלהם ויתנו להם ידע אמין ומותאם גיל בנושא. יש היום מגוון ספרים נהדרים שיכולים לסייע להורים לשוחח על התכנים האלו עם הבנים שלהם.
נושא נוסף שחשוב בעיני שהורים יתווכו לילדים/נערים הוא אוננות. אוננות היא חלק מהתפתחות מינית בריאה ונורמטיבית והיא חשובה לתפקוד מיני תקין בהמשך החיים. חשוב בעיני שנערים יקבלו את הידע הזה, שידעו שאוננות היא פעילות טבעית ובריאה על פי המחקרים שנעשו בנושא מיניות האדם.
חשוב שנערים יכירו את המודל של מעגל התגובה המינית של מאסטרס וג'ונסון, חשוב שהם ידעו מה קורה בגוף שלהם בזמן עוררות מינית. ככל שנערים וגברים יכירו את התפקודים הגופניים שלהם כך הם ירגישו יותר שליטה ויכולת וויסות, המיניות שלהם לא תבהיל אותם, הם ירגישו שהם מבינים מה קורה להם וש"הכל בסדר".
מיניות של גברים – לא רק מול נשים
ככלל, אני מאמינה שחשוב ששיח המיניות של גברים יעסוק במיניות האוטונומית של גברים ולא רק במיניות שמתעוררת מול נשים, שהרי מיניות גברית מתקיימת לכל אורך מעגל החיים. מחקרים מצביעים על כך שעוברים מאוננים כבר ברחם אמם. חשוב בעיני שהשיח יתמקד במיניות הגברית האוטונומית ולא רק בתכנים של "בינו לבינה".
נושא נוסף שאני מאמינה שיש לו השפעה מכרעת על תפקוד מיני בהמשך החיים הוא השיח על תפקידי מגדר: מה זה להיות "גבר"? מה המשמעות של "גבריות"?
האם גברים תמיד רוצים יחסי מין או שיש להם גם לגיטימציה לפעמים לא לרצות? האם אנחנו מאפשרים לגברים להיות קשובים לגוף שלהם? האם מותר לגברים להיות פגיעים ורגישים? האם אנחנו מעודדים גברים להקשיב לאיתותים הגופניים שלהם ולכבד את הצרכים שלהם?
הנושא של הקשבה פנימה והקשבה לגוף לא באים לידי ביטוי רק במה שקשור במיניות. אלו תכנים שאפשר ללמד מגיל מאוד מאוד צעיר וההשפעה שלהם על בריאות מינית בהמשך החיים מכרעת.
באופן כללי, מיניות בריאה ומיטיבה נלמדת לכל אורך החיים. היא נלמדת דרך המגע שלנו, ההורים, בתינוקות ובפעוטות שלנו, דרך הקשבה וכבוד לגבולות הגוף של ילדינו, דרך ההקשבה לצרכים הפיזיים והרגשיים שלהם ודרך הקניית ידע בנושא לכל אורך השנים, מיניות בריאה קשורה לחיבור עמוק עם עצמינו.
זאת קריאת כיוון ראשונית ויש עוד הרבה לדבר ולדון בנושא הזה. אימוץ של שיח בריא על מיניות הגברית נדרש, ואני רואה רעב גדול אצל גברים רבים לדעת יותר ולהרגיש פחות לבד. אני בהחלט מאמינה שזו המהפיכה המגזרית הבאה.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
***
לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- לדעת לבחור נכון: מודל רב-מימדי למיניות בריאה – דינה שלו
- מיניות בריאה – מבט תיאורטי – חננאל רוס
- ֿמיניות בריאה בחברה הדתית – הרבנית שרה סגל-כץ
- תורה היא – וללמוד צריך: התשוקה להשגת ידע על תשוקה – הרבנית שרה סגל-כץ
- מיניות בריאה, בין קודש לחול – יחיעם שרלו
- על פורנוגרפיה, התמכרויות ושיח חינוכי – ד״ר יניב אפרתי
- כי מרה מאד הדעת? – חורש אל-עמי
- מיניות גברית כמהלך חיים – כיצד לחנך נערים להתנהגות מינית חיובית? – ד"ר ירון שוורץ
- יומן נעורים: על אלימות ופגיעה בקרב נערים ועל אחריות חברתית – ד"ר ירון שוורץ
- אינטימיות, פרטיות והסודיות המסוכנת המלווה פגיעות מיניות – חננאל רוס
- בלבול השפות בין הפוגע לקורבנו: שפת הדת ושפת הפגיעה – ד"ר יהונתן פיאמנטה
- אל תשלח ידך אל הנער: התמודדות הקהילה הדתית עם עבריינות מין בקטינים – יונתן האורד
- כוחה של קהילה אידאולוגית בהתמודדות עם אירוע טראומטי – אורי שרמן
- האם ניתן להלבין חטאים אפורים ושחורים? – הרבנית שרה סגל-כץ