תקווה ושמה מקווה, מאת: רביטל ויטלזון יעקבס - מגזין גלויה
תפריט
תפריט
ז׳ בשבט תש"ף 2.2.2020

תקווה ושמה מקווה

הליכה למקווה מעלה רגש כלשהו. והרגש הזה נוטה להשתנות במהלך החיים ובין התקופות. אושר אינסופי מתפוצץ מחד, מול חרדות, פחדים וספקות מאידך. במקווה — כמו גם בחיים עצמם בסופו של דבר — זה רק את עם עצמך.

אין אישה ש"סתם הולכת למקווה". אין אישה שיכולה להיות אדישה או מנותקת ביום הזה. הליכה למקווה מעלה בכל אישה בעולם רגש כלשהו. והרגש הזה נוטה להשתנות במהלך החיים ובין התקופות. יש את ההתרגשות הראשונה של הטבילה לפני החתונה. התרגשות של פרפרים בבטן. אושר אינסופי מתפוצץ מחד, מול חרדות, פחדים וספקות מאידך. את מגיעה לשם לראשונה. מצוידת באמא, אחות או אולי גם חברות, אבל יודעת שבמקווה — כמו גם בחיים עצמם בסופו של דבר — זה רק את עם עצמך. 

המקווה הוא סימן למעבר. את אחרי לידה, אולי ראשונה ואולי רביעית. הבטן שלך מרגישה כאילו העברת אותה תאונת דרכים. את המומה מכאבי התפרים, שלא נדבר על דמעות מכאבי הטחורים המאמללים והמשתקים. שום דבר הוא לא כמו שחשבת שיהיה, והכל קשה וכואב. ופתאום מגיע זמן שאומר – את מוכנה לטבילה. אבל איך. כבר? עוד לא השלמת עם הגוף שלך אחרי הלידה, עם המראה שלך. אבל המקווה מסמן לך שעכשיו עוברים הלאה. עכשיו ממשיכים.

הליכה למקווה
צילום: Brannon Naito

ואולי את אחרי הפלה, בכל שלב מצער שלא יהיה. את מכונסת בעצמך ומזילה דמעות גדולות של אבל. את בודדה נורא ולא רוצה לדבר עם אף אחד. את לא מפסיקה לשאול שאלות ולכאוב ולהצטער על ההחמצה ועל החלומות ועל כל ההשקעה שבסוף לא נשאה פרי. ואז בא המקווה ואומר = ממשיכים. את לא רוצה, לא יכולה, לא מסוגלת לחשוב על זה בכלל. אבל זה הזמן – ממשיכים. 

או שעובר עוד חודש בלי שנכנסת להריון, וכבר מזמן זה הפסיק להיות "לעשות אהבה" ועבר להיות "לעשות מלחמה". מלחמה עם הפוריות שלך. ואחרי שכבר חשבת שהפעם זה קורה והרגשת בבטן והרגשת בחזה – גילית שלא. והיית כל כך עצובה ומאוכזבת. ואף יום לא עובר או זורם. כי לכל יום יש משמעות – ביום ה– 6 מתחילים עם הכדורים, ביום ה– 10 הזריקות, ומהיום ה– 12 את מתייבשת בתורים לבדיקת הזקיקים. ואז מגיע המקווה, ואת חייבת לעשות את עצמך כאילו לא כל מפגש עם בעלך הוא משימה, כאילו לא כל לילה הוא עוד ניסיון לנצח במערכה.

רביטל ויטלזון יעקבס מקווה
צילום:  Daniele Levis Pelusi 

ולפעמים את באה למקווה כשאת מרגישה כל כך רחוקה מבעלך, וזה הכי כואב וקשה בעולם. ואיך בכלל נתקרב אם אנחנו כל כך רחוקים. כבר יומיים שלא דיברנו מרוב עצבים. והמילים הקשות שנאמרו עוד צרובות באוזניים, ואין מצב. אין. אבל המקווה בא ואומר – מצאו את הדרך. כי הגיע הזמן. מתקדמים.

ויש את זאת שעצם ההתפשטות מול אישה זרה מרגיש לה כמו השפלה. ויש את זאת שחרדה לניקיון וכל רגע במקווה מעביר בגופה רטט של בחילה וסכנה. וברוב הזמן, היום של המקווה הוא יום משמח. מרגש, מחיֵה. יש בבית את המחוות הקטנות, ההתארגנות השקטה. שפת הסימנים הזוגית של "היום של המקווה". רוב הזמן את דווקא בסדר, אבל שם במים את מתפללת על מחלה של בעל של אחרת, חברה שלא מתחתנת, הזוג שכבר שנים מנסה להיכנס להריון. והכי את מתפללת שרק שכל זה יתרחק מהבית שלך. פעמים רבות רציתי לשקר. להגיד שטבלתי – ולא להיכנס. להגיד שזה בעצם לא היום אלא מחר – כדי לקנות עוד קצת זמן ולתת אפשרות לעוד פיוס. אבל איכשהו, המקווה חזק ממני. כי המקווה אומר – ממשיכים.

להמשיך מקווה
צילום:  Daniele Levis Pelusi 

המקווה הוא בחירה בחיים, הוא בחירה באמת.

המקווה אומר "די, חייבים להמשיך". ויש סיכוי לאהבה ויש סיכוי לילד ויש סיכוי לנחמה. אין ייאוש בעולם כלל. קומי, בואי לטבול, כי תמיד – תמיד יש עוד תקווה. 

פורסם לראשונה במוסף 'מוצ"ש' – מבית מקור ראשון, גליון 113, 14.6.2013  

המדריכה לטובלת היא סדרת מאמרים מתעדכנת בנושאי שאלות נפוצות על טבילה, כולל הנחיות מעשיות. לחצי לקריאת כל הפוסטים בסדרת המדריכה לטובלת >>

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:


לקריאה נוספת על:

סטאנדפיסטית, כותבת, אושייה בוואטצאפ של הגן. אמא לחמישה ואמנית זילוף בכוסמין. ואני רק רוצה להזכיר לכם: אין ילד רע, יש ילד שאמא שלו רעבה.

אנא עקבו אחר תקנון האתר ביחס לתנאי השימוש במגזין גלויה ובתכנים המפורסמים בו. הטקסטים הפואטיים וביצועי שירים המופיעים ב׳גלויה׳ מתפרסמים הודות להסדרת זכויות היוצרות והיוצרים באקו״ם. באם נפלה שגגה ויש לתקן פרסום כלשהו באתר, אנא שלחו לנו הודעה.

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים שנכתב עליהם במגזין.

תוכן נוסף מהמגזין:

מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל מושג החירות והמפגש בחג הפסח.
מאת
צוות גלויה
חוויית הפרידה לכשעצמה, כמו גם שלבים שמגיעים לאחריה - נוגעים בשבריריות החיים, אבל גם בבניה הלאה. החתימה והמציאה שאחרי, מבלי להכחיש את שבר ועצב - ראויים להיקרא במגזין גלויה ועל כן, אנא שלחו לנו מאמרים, שירים ותפילות המתייחסים אל הפרידה ואל פרקים שבאים לאחריה.
י״ד בניסן תשפ״ג 5.4.2023
מאת
צוות גלויה
גם בפסח הזה האתר התרענן בתכנים חדשים: ראיונות, שירים ועוד. חנכנו גם את מילון המונחים של האתר ועוד הרבה עדכונים אחרים.
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל התמודדות עם אבלות ומפגש בהזכרת הנשמות בתפילות במועדי ישראל ובתאריכי הזכרון. עיבוד האובדן, תהליכים מתמשכים, נשיאת היומיום ומבט על החיים הנמשכים לצד התהומות, המבוכה של מי שפוגש אותנו בעת אבלנו, השאלות, השברים, התעצומות והגם וגם וגם - כל אלו מעניינים אותנו וחשוב לנו לתת לכך מקום בגלויה.
י"ג באב תש"ף 3.8.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - י"ג באב תש"ף
Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

הצטרפו אלינו לאירועי
שבוע דינה 2025

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת
ולצורך במוּגנוּת

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם