מרגע קבלת הוסת הראשונה, את כל הזמן במחזור. בכל פעם שמסתיים מחזור, מתחיל מחזור חדש. חלקים ערוכים מספרה של דפנה פלר "מתבגרת באהבה" בו היא מספרת לנערות מגיל 12 ומעלה מה מתרחש ברחם במהלך המחזור, על מחזור סדיר, על כאבי מחזור ועל השינוים שהמחזור מביא איתו במהלך החודש.
"מחזור" הוא תנועה שחוזרת על עצמה שוב ושוב. בטבע יש מחזורים רבים – מחזור הנשימה; מחזור הירח הנע סביב כדור הארץ; מחזור החי והצומח – הנולד והנובט, המבשיל והחוזר לאדמה; מחזור עונות השנה ועוד.
המחזור החודשי הוא תהליך מעגלי שבו רמת ההורמונים עולה ויורדת בימים קבועים פחות או יותר. בכל פעם שמחזור מסתיים, מתחיל מחזור חדש.
בסוף המחזור החודשי מופיע דימום הנקרא "וסת". הווסת נמשכת בין 2 ל-7 ימים. אורך המחזור הוא מהיום הראשון לדימום הווסת ועד ליום האחרון שלפני דימום הווסת הבא. הוא נמשך בדרך כלל בין 24 ל-35 יום, שזה פחות או יותר חודש.
בשנים הראשונות של המחזור אורכו יכול להשתנות ולהיות לא סדיר. לאורך המחזור, ההורמונים מכינים את הגוף לאפשרות של הפריה והריון. אם אין הפריה והריון – מגיעה וסת.
עד איזה גיל מקבלות מחזור
רוב הנשים ממשיכות להיות מחזוריות עד גיל 45-55. לאחר מכן האשה נכנסת לתקופה הנקראת "גיל המעבר" שבה המחזור נפסק לאט-לאט והיא עוברת לשלב הבא בחייה.
ניתן לכנות את השלב הבא בשם "גיל הַמֵּעֵבֶר" במקום "גיל הַמַּעֲבָר" או "גיל הבשלות" במקום "גיל הבלות". מדוע?
כי בשלב זה מגיעה בשלות לראות מֵעֵבֶר לנקודת המבט שהיתה עד עכשיו. הנשים בשלב זה עשירות בנסיון, בידע ובחכמת חיים, וחלקן אף מלאות בכוח ובאומץ לעשות את מה שלא עשו עד כה בחייהן.
המחזור החודשי – באופן מפורט
המחזור מתחיל ונגמר עם הוסת. הוסת היא הדם המתרוקן מהרחם.
הביצית מתפתחת
בזמן הוסת ובימים שלאחריה עולה כמות ההורמון הנקרא "אסטרוגן" בשחלה ובדם. האסטרוגן מכיל את הגוף לאפשרות של הפריה. הוא מעביר מסר לגוף לרפד את הרחם ולעורר חלק מהביציות שנמצאות בשחלה. הביציות מתפתחות ובתוך כמה ימים ביצית אחת (בדרך כלל) הופכת לבשלה וגדולה יותר מיתר הביציות.
הביציות מבשילות בשחלה
הבשלת הביציות נמשכת כמה ימים. שיא ההבשלה מתרחש ב 3-5 ימים מיוחדים הנקראים "חלון הפוריות". חלון הפוריות הוא הימים שבהם יש בגוף תנאים המאפשרים ליצור הפריה (הריון).
בחלון הפוריות מתרחש אירוע חגיגי הנקרא "ביוץ". ביוץ הוא מצב שבו הביצית הבשלה והגדולה מכולן פורצת באופן פלאי מהשחלה, קופצת אל הלא נודע ונאספת בעזרת ה"ידיים" של החצוצרה. היא מתיישבת בחצוצרה עד 24 שעות. כל זה מתרחש כשבועיים לפני הוסת.
ביצית הביוץ יוצאת מהשחלה לחצוצרה
אם ביצית הביוץ תבחר בזרע אחד שיגיע אליה מבין כל הזרעים, תפתח לו פתח ותתחבר אליו, יתכן שתהיה הפריה ויתחיל הריון. במצב כזה הביצית המופרית תיסע כשבוע בחצוצרה לכיוון הרחם, שם ההריון יתפתח.
אם ביצית הביוץ היושבת בחצוצרה לא תפגוש בזרע, היא תצא מכלל פעולה ותתפרק.
בין כך ובין כך, אחרי הביוץ הגוף עדיין לא יֵדע אם יש או אין הפריה, לכן הוא תמיד יתכונן להריון – אפילו כשאין הריון. בהמשך השבועיים הבאים של המחזור יופרש בשחלה ובדם הורמון הנקרא "פרוגסטרון". הפרוגסטרון אחראי להמשיך את מלאכת ריפוד הרחם ברקמת כלי דם וחומרים נוספים היוצרים "עריסה לתינוק".
תפקיד העריסה הוא לשמור על העובר, לספק לו מצע לגדול בו ולשמור על חום גופו.
אם יש הריון, הגוף ימשיך לרקום את העריסה במשך 9 חודשים. אם אין הריון, לאחר כשבועיים מהביוץ הגוף ידע זאת ויבין שכרגע אין צורך בעריסה. הוא יפרום אותה וישחרר את הדם. זהו דם הווסת.
הדם המתרוקן
באותו רגע שהעריסה נפרמת והדם משתחרר – מתחיל לו מחזור חדש.
מהו מחזור מסודר
מחזור בריא, מוסת עד וסת, נמשך בדרך כלל 24 עד 35 יום. בכל פעם שאת מקבלת את הוסת, מומלץ לצייר סימן קטן ביומן, למשל פרח אדום, על מנת שתוכלי לעקוב כמה זמן נמשך כל מחזור. מבחינה רפואית, את אינך אמורה לקבל בדיוק באותו התאריך בכל חודש, כמה ימים לכאן או לשם עדיין נחשבים למחזור מסודר.
המחזור וסדירותו הם ראי לבריאות שלך
בשנתיים הראשונות של המחזור, נורמלי שיהיו מחזורים לא סדירים. הגוף צריך את הזמן שלו להיכנס לתלם. אם המחזור שלך לא סדיר, דעי שזה נפוץ אך כדאי לברר את הסיבה לכך. סיבה אפשרית היא למשל עיסוק אינטנסיבי בספורט המשפיע על הורמוני המחזור. סיבה אחרת היא מחסור במרכיבי תזונה. המזון מייצר בגוף את אבני הבניין ליצירת ההורמונים ולכן מחסור הנובע מאכילה של מזונות לא מגוונים או מדיאטה לא מאוזנת עלול לפגוע בסדירות המחזור.
תזונה מסודרת ובריאה, פעילות גופנית מאוזנת ושעות שינה מספיקות יכולות לסייע במקרים רבים להסדרת המחזור.
סיבות אחרות לאי-סדירות יכולות להיות לחץ ומתח, קושי להרפות שליטה או רגשות עמוקים שמטרידים אותך. במקרה כזה כדאי לשקול להתייעץ עם אשת מקצוע.
כאשר לא ברור מדוע יש אי-סדירות חשוב לקבל אבחנה רפואית. באבחנה כזו יתכן שלא יימצא דבר וייתכן שתימצא "הפרעה הורמונלית". הפרעה הורמונלית היא חוסר איזון של ההורמונים המתבטא בדרכים שונות. הפרעה הורמונלית היא תופעה נפוצה מאוד והיא אינה צריכה להדאיג אותך, אך כדאי לעקוב אחריה ולטפל בה. כיום מוצעות דרכים שונות לטיפול ברפואה הרגילה וברפואה הטבעית.
כאבי מחזור
כאב בזמן הוסת יכול להיות עניין לא פשוט בכלל. יש נשים שסובלות מאוד, יש נשים שסובלות לפעמים ויש נשים שלא מרגישות דבר. הסיבה לכאב היא שבימים אלו של סוף המחזוריות, הרחם פועם ומתכווץ כדי לשחרר ממנו את הדם (דם ה"עריסה") וכדי להתחיל מחזור חדש.
הרחם ממוקמת במרכז הגוף – בין הבטן לבין הגב. לכן כאבי המחזור עלולים להיות מורגשים גם בבטן וגם בגב. עוצמת הכאב יכולה להיות קשורה בכמה סיבות:
- גנטיקה
- הורמונים – יש למשל נשים שיש בגופן כמות גבוהה של הורמון הנקרא פרוסטגלנדין F2 אלפא המגביר את התכווצויות הרחם
- הפרעה הורמונלית
- תזונה דלה או לא מאוזנת
- מתח או רגשות לא נעימים האצורים בגוף וברחם
- מחסור במים בגוף
- אנדומטריוזיס
איך להתמודד עם כאבי מחזור?
כאבים הם איתותים שבאים לספר משהו על הגוף או על הנפש ומבקשים מאיתנו לשים לב. כאב ברחם מזמין להתבונן ולשאול האם גם לאמא וגם לסבתא היו כאבי מחזור? האם יתכן שיש קשר לתזונה שלי? האם ייתכן שהכאבים קשורים ליחס הרגשי שלי אל המחזוריות או אל הגוף שלי (כמובן ייתכן שאין קשר)? מה הגוף שלי מבקש ולמה אני זקוקה כדי לטפל בעצמי?
אם נכבד את הגלים המאפיינים את המחזוריות, למשל אם נקשיב לצורך לתקשר עם החוץ בימים מסוימים ולצורך בהתכנסות בימים אחרים, ייתכן שהכאב ברחם יתאזן.
אם את סובלת מהכאב, אל תשבי בחיבוק ידיים. יש מה לעשות! ברפואה הרגילה וברפואה הטבעית יש אפשרויות שכדאי להכיר ולבחור מתוכן את הדרך הטובה ביותר בשבילך להקל את הכאב:
- התייעצות עם רופא/ה. כדורים נגד כאבים או כדורים אנטי-דלקתיים מאפשרים הקלה גדולה ומשמעותית עבור נשים רבות, בפרט אם הן יודעות לזהות את הזמן שבו צפוי שיא הכאב ואם הן לוקחות כדור מבעוד מועד. עם זאת, כדור הוא פתרון נוח ומהיר וכאשר הוא הופך ל"אוטומט" או לפתרון האחד והיחיד, הוא מרחיק את האפשרות להקשיב ולעבוד עם הגוף בדרכים נוספות, שחלקן נוגעות בשורש הכאב.
- תזונה בריאה וטובה. כדאי לאכול באופן מסודר שלוש ארוחות ביום ומתוכן לפחות ארוחה אחת מבושלת ומגוונת. כדאי להימנע מצריכת מזונות מתועשים ועתירי שמן. יש נשים שמוצרי חלב או קפאין, המצוי בשוקולד, בקולה, בקפה וכד' – מגבירים אצלן את הכאב. כדאי לבדוק אם הפחתה של מוצרים אלו מביאה להקלה. ניתן כמובן גם להתייעץ עם תזונאי/ת או עם נטורופת/ית מוסמכ/ת.
- נטילת תוספי מזון או צמחי מרפא (כגון ויטמון E, ויטמין B6, מגנזיום גליסונייט, שמן דגים וכו') בהתייעצות עם אנשי מקצוע ובהדרכתם.
- שימוש בשיטת ריפוי הניתנות על ידי מטפלים מוסמכים – דיקור, שיאצו, רפלקסולוגיה, יוגה נשית, תרגילי התעמלות למערכת הפוריות, עיסוי הרחם.
- למידת שיטה לריקון הוסת הרוקמת קשר של הקשבה בינך לבין הגוף והרחם שלך.
- ריקוד, תנועה או התעמלות המזרימים דם ומשחררים את רצפת האגן.
- הפחתת מתח וחרדה, תוך קבלת עזרה רגשית אם יש צורך.
- חימום הבטן התחתונה או הגב התחתון בבקבוק חם, באמבטיה חמה וכד'.
- קשירת מטפחת סביב הבטן התחתונה ה"אוספת" את הכאב.
- שחרור הכאב באמצעות עבודה עם הקול.
במקרים של סבל ממשי, יתכן שיוצע לך טיפול הורמונלי המנטרל את פעילות מערכת הפוריות, דוגמת גלולות למניעת הריון. אם הדרכים האחרות המוצעות כאן לא יעזרו לך – תוכלי לשקול זאת.
תרגיל:
שבי בישיבה מזרחית (רגליים שלובות) על הרצפה.
נשמי נשימות עמוקות וכווני אותן לאזור הבטן התחתונה.
דמייני שאת אוחזת בשתי ידייך בכף גדולה ומערבבת תבשיל בקדירה.
הניעי את ידייך בתנועות עגולות, גדולות ואיטיות של ערבוב, ותוך כדי כך הרגישי את הגב, את הבטן, את החזה ואת רצפת האגן רוקדים במעגל. הרגישי את התנועה המשחררת ברחם שלך.
הקטיני אט-אט את המעגלים ואת התנועה ואספי את התחושה בחזרה אל גופך.
הוסת, אף שהיא עלולה להיות מלווה בכאב או בחוסר נוחות, היא סימן לבריאות ולא למחלה.
סימנים מחזוריים נוספים
נוסף על הסימן שכדאי לסמן ביומן בכל פעם שאת מקבלת את הוסת, כדאי לך גם לפרט תחושות ותופעות שאת חווה כדי שתוכלי לעקוב אחריהן:
מצבי רוח, תיאבון, חשק למתוק, עייפות, נדודי שינה, שינוים בהפרשות, שינויי לחות ויובש בשיער ובעור, גודש בחזה, חדות חושים או חדות בחשיבה בזכרון, יצירתיות, שינוים בקול, פצעונים, כאבים ראש ועוד.
אם תעקבי בהתמדה, יתכן שתגלי שתחושות ותופעות אלו מגיעות בכל פעם בימים קבועים – במחזוריות.
לדוגמה, חשק לאוכל מתוק מאפיין נערות ונשים רבות לקראת הוסת ובמהלכה. הירידות ההורמונליות בימים האלה יכולות לגרום לחולשה ולירידה במצב הרוח והסוכר גורם לגוף להפריש חומרים הנותנים לכמה רגעים תחושה של מצב רוח טוב.
גם גודש בחזה ובאיברים אחרים מאפיין נערות ונשים בימים שלפני הווסת. הגודש מגיע כי הגוף "התכונן להריון" וצבר נוזלים שיעזרו בתהליך. כאשר הגוף מבין שאין הריון וכאשר מגיעה הוסת, נוזלים אלו משתחררים.
דוגמה נוספת היא העלייה בחדות החשיבה והזיכרון בימים הפוריים. בימים אלו נערות ונשים רבות מרוכזות יותר וחדות יותר בלמידה שלהן, מנתחות מצבים יותר טוב ומתנסחות יותר בקלות. האסטרוגן, הגבוה בימים אלו, בונה במוח קשרים המשפרים את התפקוד שלו. זאת לעומת ימי הוסת שבהם האינטואיציה, הידיעה העמוקה "מהבטן", באה לידי ביטוי באופן עוצמתי יותר.
נוסף לכך, בכל מחזור מתקיימים בגוף שלושה סימנים הנקראים "סימני הפוריות" שאפשר לקרוא עליהם עוד בספר או לעקוב אחריהם באמצעות שיטת המודעות לפוריות.
הקשיבי לגוף שלך
מרגע קבלת הוסת הראשונה, את במחזור כל הזמן. הגוף עובר שינויים לאורך החודש ושינויים אלו משפיעים על גופך ועל התפקוד היומיומי שלך. במחזור יש עונות המתחלפות בך ויש ימים בהם עולים בך תכנים מעומק הנפש – המבקשים תשומת לב וריפוי.
הלמידה את גופך וההיכרות איתו מאפשרות קשב עמוק אליו, התנהלות טובה יותר במהלך החודש ושמירה טובה יותר על עצמך.
מתוך מתבגרת באהבה: מדריך לנערות מאת דפנה פלר, בהוצאת ידיעות אחרונות
***
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- שימי לב אל הגוף: היכרות עם מערכת הרביה והמין – הרבנית שרה סגל-כץ
- הווסת הראשונה – סיון דרשן
- טיפים להפחתת כאבים בזמן הוסת – סיון דרשן
- מוצרים רב פעמיים לימות הווסת – סמדר רגב אגמון
- החשש מהלא נודע: מידע נהיר וגלוי על קרום הבתולין – צוות גלויה
- 34 מיתוסים נפוצים בנושא פוריות, נשיות, בריאות ומיניות – דפנה מאיר ז"ל
- שיטת המודעות לפוריות – הרבנית שרה סגל-כץ
- גיל המעבר כסיום פרק הלכתי – מיכל מינצר
- וגיניטיס אטרופית של גיל המעבר – הדר גלוסקא
- לקבל את הווסת: על קבלת וסת ראשונה כרגע מכונן וראוי לציון בחיי האישה – צוות גלויה
- סרטון הסבר על הפרשות מהנרתיק:
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם