שיפוץ בבית טומן בחובו הזדמנות ליצירת מרחב משפחתי נעים, מציאת המרחב האישי המתאים לכל אחד, לתחושת שייכות לבית וחיזוק המשפחתיות והזוגיות, אך גם יכול להסב קושי זוגי ומשפחתי. איך לשפץ בית ולשמור על שלום בית ועל הזוגיות?
תהליך של שיפוץ הבית טומן בחובו הזדמנויות גדולות של יצירת מרחב משפחתי נעים, מציאת המרחב האישי המתאים לכל אחד, תחושת שייכות לבית וחיזוק המשפחתיות והזוגיות. באותה מידה הוא יכול גם להוות תקופה לא פשוטה עבור המשפחה ועבור בני הזוג, בשל המתיחות והקשיים שעשויים לעלות בתקופה רגישה זו. חשוב להתכונן ולייצר שיחה פתוחה לקראת שיפוץ, כדי להשתדל להגיע אל התקופה המורכבת הזו מוכנים ולעשות כל מה שניתן כדי להיות בצד המיטיב והמשמח של חווית השיפוץ. מתוך הניסיון שלנו בליווי השיפוצים הללו מן הצד המקצועי, אנחנו מאמינות ויודעות שהדבר אפשרי.
כאשר לא מתכוננים מראש, לא בוחרים את האווירה ואת הדרך בה יתנהל תהליך השיפוץ, ולא משוחחים באופן גלוי על החששות והאתגרים, הסיכוי שהוא יקרה בצורה שמתאימה לכם הוא נמוך מאוד. כמו בכל תהליך או שינוי שעושים בחיים, גם בשיפוץ יש הפתעות בדרך ולא מעט החלטות משותפות שצריך לעשות.
בנוסף, בדרך כלל יש כמה עולמות שנפגשים. החלום של כל אחד ואחת מכם ושל מה שחלמתם יחד ונחווה כהסכמה מלאה, החלומות של הילדים (ושל כל אחת ואחד מהם בנפרד) ואם ניקח בחשבון גם את העצות של המשפחות של שניכם, החברים והשכנים, אנחנו עומדים כבר בפני משימה בלתי אפשרית. ריכזנו עבורכם כאן 5 נקודות מרכזיות שיהפכו את המשימה לא רק לקלה אלא אפילו למהנה ומעצימה:
1. מה מטרת השיפוץ?
שאלו את עצמכם מהי מטרת השיפוץ עבורכם. זו יכולה להיות מטרה פרקטית כמו הוספת חדר, הרחבה החלל הציבורי או התאמה של הבית לצרכים העכשוויים והעתידיים של המשפחה. זו יכולה להיות מטרה מופשטת יותר, לדוגמה יצירת מרחב הרמוני משפחתי ונעים או הכנסת רוח חדשה ורענון האווירה בבית. כל מטרה היא נכונה, כל עוד מסכימים עליה ומגדירים אותה מראש. ברגע שיש לנו כותרת, יש מדד להצלחה של התהליך ויש לאן לחזור אם מתבלבלים בדרך.
שאלות מנחות לבחירת מטרה:
מה מפריע לנו במרחב הקיים?
מה אנחנו רוצים שיקרה בבית שלנו?
איך היינו רוצים שהשינוי הזה יגרום לנו להרגיש?
2. שינויים בבית
תהליך של שיפוץ מורכב משינויים במרחב הביתי שמבוצעים על-ידי אנשי ונשות מקצוע שונים, אך לא פחות מזה הוא גם תהליך נפשי ורגשי עבורכם ועבור משפחתכם. זכרו לאורך כל הדרך שיצירת אווירה של כבוד הדדי ביניכם כזוג, ביניכם לבין הילדים וכלפי אנשי המקצוע השונים תאפשר תהליך נעים ורגוע עבור כולם ובזכות כך גם תוצאות איכותיות יותר. זה לא תמיד יהיה קל, במיוחד כשקורה משהו שלא ניתן היה לצפות אותו, אך כשחושבים על הסיטואציות האלה מראש, הרבה יותר קל להתמודד איתן כשהן מתרחשות.
3. איך מתקבלות החלטות?
החליטו לפני שמגיעים לרגעי השיא, מי מעורב בתהליך קבלת ההחלטות. איך ובאיזה נקודות משתפים את הילדים, כדי שמצד אחד ירגישו חלק מהתהליך ומצד שני לא יתאכזבו כאשר מה שהם רצו לא התאפשר. התייעצות עם חברים ובני משפחה יכולה לתרום רבות, אך דעות רבות מדי עלולות לבלבל ולא משיגות את המטרה. בסופו של דבר, השיקולים שצריכים לעמוד לנגד עיניכם בתהליך קבלת ההחלטות הם הרצונות והחלומות של כל אחד ואחת מכם ושל שניכם כזוג, הצרכים של המשפחה לטווח הקרוב והרחוק, עמידה במסגרת התקציבית שהחלטתם עליה מראש (מפורט בסעיף הבא), היתרונות והחסרונות של כל בחירה. לכל חומר שבוחרים, לכל בעל מקצוע ולכל תכנית יש יתרונות וחסרונות. הסוד הוא להבין אותם מראש וכך לבחור בחכמה מה ההחלטה הטובה ביותר עבורכם, מתוך הבנה של כל ההשלכות.
דוגמה: חיפוי חזיתות במטבח בפורמייקה, פולימר או שלייף לק:
יתרונות | חסרונות | מתי ולמי מתאים | |
פורמייקה | הכי עמידה, הכי זולה, שלל אפשרויות צבע וטקסטורות, עמיד לניקיונות עם חומרים חזקים | רואים את החיבור בין הפלטות (קנט), אין תלת מימדיות כמו בסגנון כפרי | משפחה עם ילדים קטנים וגדולים |
פולימר | מראה חלק, תלת מימדיות, עמיד יחסית | אפשרויות צבע מוגבלות | משפחה עם ילדים קטנים וגדולים |
שלייף לק | שלל צבעים, ידיות אינטגרליות מובנות, | עדין, נשרט ונפגם בקלות | איזורים פחות נגישים ופעילים או בית ללא ילדים |
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
4. בניית תקציב
בניית התקציב הריאלי לשיפוץ היא אולי החשובה ביותר. ברגע שיש הגדרת תקציב ברורה לפרויקט, ניתן לתכנן את ההוצאות, להשאיר מקום להוצאות בלתי צפויות מראש (לפחות 20%) ולדעת שעושים החלטות שניתן לחיות איתן מבחינה כלכלית ולא מכניסות אתכם לחובות ולא תכניס אתכם למריבות על כסף. החשיבה לטווח ארוך משמעותית במיוחד בנוגע לתשתיות, כי לפעמים השקעה גבוהה יותר בזמן השיפוץ תחסוך הוצאות בעתיד בשימוש היומיומי. יצירת מסגרת תקציבית מאפשרת רוגע וביטחון לאורך כל התהליך. בתוך חלוקת התקציב, חשוב ליצור את סדרי העדיפויות המתאימים לכם. זוהי גם נגזרת של ה"מה" – מה המטרה הסופית, מה החלום, ואיך ניתן להגשים אותו בעזרת התקציב הנכון ויחד עם האנשים הנכונים.
5. מתי לשפץ את הבית?
"לַכֹּל, זְמָן וְעֵת לְכָל-חֵפֶץ תַּחַת הַשָּׁמָיִם…" (קהלת ג, א) בחרו זמן שבו מתאים לכם להתחיל לבצע בפועל את השינוי וההתחדשות של הבית שלכם. כדאי לקחת בחשבון אירועים משפחתיים, תקופות לחוצות בעבודה או תחילת שנת לימודים וכדו'. לעיתים צריך לעבור דירה, לפני השיפוץ, אחרי השיפוץ או גם וגם. לכן כדאי להיות רגישים לחיים השונים ולצרכים של כל בני המשפחה. גם כאן, זה יעזור לכם אם זו תהיה תקופה נוחה לכולם, כי הדברים יהיו קלים יותר.
בחרו עד כמה אתם רוצים להיות מעורבים, באילו שלבים ובדקו מראש מתי הם אמורים לקרות. בזמן הביצוע יש לפעמים לחץ בקבלת החלטות, אנשי המקצוע יכולים להציב לכם דד-ליין שאינו אפשרי עבורכם. זכרו שבדרך כלל לא מדובר בחיי אדם ולכן זה בסדר גמור אם תדחו את ההחלטה ביום או יומיים ואפילו בשבוע כדי לקבל את כל המידע הנדרש.
חלום השיפוץ חשוב מאוד, אבל הזוגיות והמשפחה הם מעל הכל. אם תבחרו מראש את סדרי העדיפויות, את היחס שתרצו לקבל ולתת, תתכננו כל מה שניתן לפני תחילת הביצוע, תצליחו גם להגיע לתוצאות שאתם רוצים ובנוסף תוכלו ליהנות מהדרך לשם!
דעו, שיהיו הפתעות בשטח, ודברים שלא ניתן לתכנן ותצטרכו לקבל החלטות בהתאם לכך. אם תקבלו את זה מראש כנתון, ותבחרו איך אתם רוצים להגיב במקרים האלה, יהיה לכם יותר קל כשזה יקרה.
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- זוגיות כבניין בית – רביטל ויטלזון יעקבס
- עכשיו אתם בבית, עכשיו אתם כאן: להפוך דירה לבית של ממש – עטרה פרץ-אלפרט
- המדריך המעשי לחלומות ועושר – בת שבע פורת
- סליחה, אפשר קצת ספייס?: על הצורך במרחב אישי בתוך הזוגיות – הרבנית שרה סגל-כץ
- להיות בית לעצמך – שרית מן
- מה זה בית כשרווקים?: רווקוּת כחיים מחוץ למפה – גיא צבירן
- תפילה על הבית – אורה זך
- אוכל נפש – עמיחי חסון
- אלוהי האורז האבוד – שלומית נעים נאור
- הדברים השבירים – רוני אלדד
- אשה בגבה אל הבית – תומר דבורה שור-קהת
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם