"מגיל צעיר אמרו עלי שאני דרמה קווין", מאת: מיטל בנשק - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

"מגיל צעיר אמרו עלי שאני דרמה קווין"

י"ז באלול תש"ף 6.9.2020
קו מפריד גלויה

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

נשים רבות שסובלות מכאבים כרוניים מדווחות שהרופאים ממהרים לייחס את הכאבים שלהם למקור רגשי פסיכולוגי ולהסביר שמדובר ב"התנהלות טיפוסית של אישה״. "מלבד הסבל והתסכול העצום שחוות נשים כתוצאה מהיחס החשדני, נגרם להן גם נזק פיזיולוגי של ממש, היות והטיה זו משמעותה זמן טיפול יקר שהולך לאיבוד"

עצמו את העיניים ודמיינו שאתם חווים כאב עצום, סתם כך באמצע היום, ללא סיבה נראית לעין.  יש נשים שהחוויה הזו היא תמצית חייהן. רובן כנראה סובלות ממחלה "שקופה", מחלה כרונית המתאפיינת בכאבים משמעותיים ותסמינים מתעתעים; הן רק לא יודעות את זה עדיין.

הן עוברות מרופא לרופא בתקווה שיימצא מזור לסבלן או לפחות הסבר כלשהו, אך מאפייני המחלה וסטראוטיפים מגדריים מחזירים אותן שוב ושוב לנקודת ההתחלה. כך הן עלולות להיסחב שנים, כאשר הכאב משתלט על כל רובד בחייהן ומונע מהן לתפקד.

אם לא די בכך, כאשר נשים אלו מדווחות לרופאים על כאב, רבות מהן נתקלות בתגובה מזלזלת ובחוסר אמון. לא מעט נשים מדווחות גם שאותם רופאים נוטים לייחס את הכאב הכרוני למקור רגשי פסיכולוגי, תוך שהם מסבירים כי ״זו התנהלות טיפוסית של אישה״.

אישה הסובלת מאנדומטריוזיס, מחלה שקופה הפוגעת באחת מתוך עשר נשים וגורמת לכאבי תופת בעיקר בתקופת הביוץ והמחזור החודשי, סיפרה לי בתסכול כי "מגיל צעיר אמרו עלי שאני דרמה קווין". נערה אחרת, שפנתה לקבל טיפול באנדומטריוזיס כשלא יכלה לשאת יותר את הכאב, שמעה מרופא ש"מחזור זה לא מחלה".

מיטל בנשק
צילום: Cristina Gottardi

סתם עוד אישה היסטרית

השיקוף הטוב ביותר לשכיחות הסטראוטיפיזציה שנשים עוברות במהלך טיפול רפואי הוא החלחול שלה לתרבות הפופולרית: באחד הפרקים של סדרת הטלוויזיה "האנטומיה של גריי", מגיעה ראש המחלקה הכירורגית לטיפול רפואי דחוף כי זיהתה בעצמה תסמינים של התקף לב. הרופא הבכיר שקיבל אותה זלזל בהערכותיה ולמרות מעמדה הרפואי שלח פסיכיאטר לשוחח עמה. הסצנה הזו הדגישה את האבסורד: גם כשאת רופאה בכירה, בעיניו של אותו רופא מוטה את פשוט עוד אישה היסטרית.

מלבד הסבל והתסכול העצום שחוות נשים כתוצאה מהיחס החשדני, נגרם להן גם נזק פיזיולוגי של ממש, היות והטיה זו משמעותה זמן טיפול יקר שהולך לאיבוד. פעמים רבות תסמיני המחלה אף מחמירים עם חלוף הזמן, וכך נדרשת השקעה רבה יותר של משאבים ומאמצים בשיקום רב-תחומי. לעיתים הפגיעה תתרחב למעגלי חיים נוספים: תעסוקתיים, חברתיים ומשפחתיים, ואת הגלגל הזה לא תמיד ניתן יהיה להשיב לאחור.

הפער המשמעותי בין החוויה הפיזיולוגית הנשית לפרשנות רופאים מסוימים מעלה סימני שאלה רבים, בייחוד כאשר בדיונים מקצועיים בנושא שומעים תלונות של מטופלות על מתן סמי הרגעה ואף תרופות פסיכיאטריות כחלק מפרוטוקול טיפולי של ניסוי וטעייה.

היחס הזה לא נובע רק מדעות קדומות נקודתיות של רופא זה או אחר. מחקר שפרסמו דיאן הופמן ואניטה טרזיאן, חוקרות מאוניברסיטת מרילנד, גילה הבדלים משמעותיים ביחסה של המערכת הרפואית לכאב של נשים לעומת כאב של גברים. כשהשוו בין גברים ונשים ותגובתם לכאב, גילו החוקרות כי התגובה הגברית נתפסה בעיני רופאים כהגיונית ואילו התגובה הנשית נתפסה כרגשנית, למרות שלפי מדדי הכאב תגובות הנשים והגברים היו זהות לחלוטין.

החוקרות גילו כי אחת הסיבות העיקריות לכך היא העובדה שבספרות הרפואית תיאורי כאב פסיכוגני, המתאר תסמינים ומחלות ממקור פסיכולוגי או נפשי שאינו גופני, מבוססים על סיפורים נשיים, וכך מחזקים את הדימוי המחבר בין כאב נשי לרמה זו או אחרת של פסיכוזה.

תרופות לא מתאימות ותופעות לוואי

עוד יש לזכור כי היסטורית, נשים הופלו בכל הנוגע לאיכות הטיפול הרפואי שקיבלו כיוון שלמרות ההבדלים הפיזיולוגיים הרבים בין נשים לגברים, רוב המחקרים הרפואיים בוצעו על גברים בלבד (בעיקר בשל סיבות טכניות וכלכליות) בעוד שמסקנותיהם יושמו ומיושמות על נשים גם בימינו.

כתוצאה, נשים מקבלות מינוני תרופות שאינם מתאימים להן ולכן גם סובלות מתופעות לוואי מרובות. בשנים האחרונות חל מפנה בעולם הרפואה ויותר ויותר מחקרים בעולם כוללים התייחסות מגדרית החל לקרום עוד וגידים, אך עדיין אין הקצאת משאבים מספקת למחקרים שיאזנו את המצב. עם זאת, מחקר הוא רק אספקט אחד של התמודדות עם הנושא ועד שהוא ידביק את המציאות יש להביא לשינוי התפיסה התודעתית-חברתית בתחום, שיוביל גם לשינוי האינטראקציה בין רופאים למטופלות.

אז איך מביאים לשינוי תפיסתי בקרב אלו מהרופאים השבויים בקונספציות מגדריות שגויות? אין לי תשובות מוחלטות או פתרונות קסם, אבל בתור התחלה חובה להמשיך ולהציף את הנושא מול הציבור, כמו גם מול אנשי רפואה, ובעיקר מול רופאי המשפחה, המהווים תחנת בירור ראשונית למטופלות.

אנו עדיין בראשית הדרך לרפואה המותאמת לנשים, ונושא הכאב הוא רק אחד מהנושאים שדורשים שינוי, אבל ללא ספק הוא אחד החשובים שבהם. העלאת המודעות לכאב הנשי תסייע בצמצום משך האבחון הארוך והכאבים הממושכים שהם מנת חלקן של הסובלות ממחלות שקופות, ולא פחות חשוב, תהפוך את האינטראקציה בין רופאים ומטופלות לאפקטיבית יותר ובעקבותיה גם את הטיפול הרפואי הניתן להן.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

סמנכ"לית קרן בריאה מייסדת ומנהלת שותפה של קואליציית הארגונים הדתיים למאבק בזנות וקבוצת פמיניסטיות הלכתיות.
נבחרה לאחת מ15 האקטיביסטיות המשפיעות בישראל של מגזין ליידי גלובס לשנת 2019 ואשת השנה של תנועת אמונה לשנת 2020.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ"ט בניסן תש"ף 23.4.2020
מאת
צוות גלויה
מיתוסים רבים נקשרו בקרום הבתולין ורבים לא יודעים להבחין בין עובדות לסיפורים. נשים רבות יודעות כיצד הוא נראה לא מדברות עליו כלל.
י״ג בתשרי תשפ״ד 28.9.2023
גלויה מראיינת את
אדוה מגל כהן
ראיון גלוי עיניים עם אדוה מגל כהן על שירה, על כתיבה, ועל הדברים שעיצבו את דרכה האמנותית והספרותית.
י"ז באלול תש"ף 6.9.2020
מאת
צוות גלויה
'גלויה' שמחה להעמיק בטקס חנוכת הבית ומקורותיו, וכן להציג הצעה לטקס המשלב בין מסורת לבין חידוש, במטרה להרחיב את גבולותיו של הטקס והמעמד.
י״ג בכסלו התשפ״ב 17.11.2021
גלויה
מתארחת
כתבה שהתפרסמה בראשונות - מקור ראשון, על המצב הרגיש בו נמצאות הטובלות מול הבלנית, מצד המוגנות וההישמרות מהטרדה פוטנציאלית. הרבנית שרה סגל-כץ התראיינה לכתבה של יטבת פייראיזן וייל לצד נשות מקצוע נוספות ומתראיינות אנונימיות.
י"ח במרחשוון תשפ"א 5.11.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - י"ח בחשון תשפ"א: סקירה של המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה בחודש חשון תשפ״א.
כ״ד באב תשפ״ב 21.8.2022
מאת
צוות גלויה
במהלך הקיץ האחרון התחדשנו במאמרים ובשירים רבים, ובמיוחד תחום הליווי הרוחני שתפס אצלנו מקום מרכזי. עדכון בתתכנים החדשים שעלו לאחרונה במגזין גלויה

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם