״יש דברים שאי-אפשר ללמוד מאחרים״ ראיון עם המשוררת חלי טל שלם - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

״יש דברים שאי-אפשר ללמוד מאחרים״ – ראיון עם המשוררת חלי טל שלם

י״ג בניסן תשפ״ב 14.4.2022
קו מפריד גלויה

מגזין גלויה שמח לארח את חלי טל שלם לשיחה על שירה, איזון בתהליכי היצירה בהשהיית המבקר הפנימי עד שלב ההכרח של העריכה ועל פערים שדחפו כבר מילדות אל הכתיבה.


ספרי לנו קצת על עצמך.

נולדתי בבני ברק בשנת 1974. אני בוגרת לימודי תואר ראשון באוניברסיטה העברית בספרות עברית ולימודי התאטרון, ותואר שני ותעודת מטפלת בביבליותרפיה מאוניברסיטת חיפה. כיום, אני מתגוררת בבית זית.

שתפי אותנו, מה פירסמת עד כה?

פרסמתי שירים במוסף "תרבות וספרות" ובמוסף "גלריה" של עיתון "הארץ", בכתבי העת "מאזניים", "הליקון", "משיב הרוח" ובבמות נוספות. חלק משירי גם הוצגו בתערוכות שונות. כתבתי את ספר הילדים עֵץ טְרֻבָּל: ספר על אהבת הטבע, האדם והשפה. הספר ראה אור בשנת 2015 (כיום ניתן גם להאזין לו באייקאסט).

"מאז שאני זוכרת את עצמי הרגשתי לבד."


ספר השירים הראשון שלי, תעבירי את הסכין, ראה אור בשנת 2018, בהוצאת 'פרדס' וספר השירים השני, שלי את לא לבד, ראה אור ממש לאחרונה, בהוצאת עיתון 77.

חלי טל שלם

ספרי מעט על תהליך ההפיכה שלך למשוררת. איך הגעת למקום שלך היום? מה היתה מערכת היחסים שלך עם המילה הכתובה בילדותך ובבגרותך?

השיר הראשון שכתבתי בכתה ב' או ג', היה על עקידת יצחק, לבקשת המורה לתנ״ך. ניכרה בו הקפדה על חריזה ומצלול – "…אז שאל הבן כשעיניו נעוצות בשמי התחלת – [הטעות שלי במקור] אבא, לשם מה המאכלת?". ביום פטירתה של רחל אמנו התבקשנו לכתוב מעין יומן שלה וכתבתי על הקנאה באחותה ועל הכמיהה לילד. המחנכת הנערצת עלי סימנה "וי" וכתבה על ידו משהו אבל התחרטה ומחקה. משניגשתי לשאול אותה מה היא כתבה היא ענתה "תראי רחלי, זה יפה מה שכתבת, אבל את צריכה להבין שלצדיקים לא היו רגשות".

פערים אלה בחיי הצעירים שהלכו ונפערו עם השנים, בד-בבד עם האזנה וקריאה של ובספרים הם שגרמו לי לכתוב. מאז שאני זוכרת את עצמי הרגשתי לבד. עם ובלי קשר למציאות החיצונית. בהיותי ילדה אהבתי לשמוע בתקליט את "אני לבדי בבית" של לאה גולדברג. הזדהיתי עד מאד עם הילה שחיכתה ל"ארבלון מבית הברוש" של נורית זרחי, ומאוחר יותר עם האסופית, עם טום, מנקה הארובות היתום מילדי המים, פינוקיו עוד בטרם הפיכתו לילד אמיתי ואנני – היתומה הג'ינג'ית – היה הסרט האהוב עליי. נמשכתי אל המעשיות האמיתיות של האחים גרים והתמזל מזלי לפגוש בהן בטרם דיסני פיזרו עליהן אבקת סוכר. גם נונו מיש ילדים זיגזג, טלי ממכשפל'ה קטנה, השיר צמח בר של רחל שפירא, וכל השירים של יונה וולך, דליה רביקוביץ' ולאה גולדברג סיפרו לי על טעמה של בדידות. מילותיה של אנה הרמן (שרק מאוחר גיליתי שהיא בת גילי), עזרו לי לנסח את התחושה.

ראיון עם המשוררת חלי טל שלם מגזין גלויה
צילום: דניאלה סתרן רייפן, משחקת בצבע

האם היתה נקודת מפנה בחייך בה התחלת להתייחס אל עצמך כ״משוררת״?

במהלך השנים כתבתי גם במסגרת סדנאות כתיבה מתמשכות וחד-פעמיות. כשתגובות המנחות ומשתתפי הסדנאות החלו להיות "איך זה שהדברים האלה עדיין לא בחוץ?", "יכולת להיות אומנית", "את בהחלט משוררת" ועוד. החוויה המצטברת הזו יחד עם היציאה לדרך חדשה בחיי בעקבות שבר הגירושין, הביאו אותי למפגשי עריכה מרתקים ומלמדים עם עורכת שיריי, המשוררת אנה הרמן, ולעבוד.

האם יש ספר שהשפיע עלייך במיוחד?

יש לא מעט. הם משוייכיים לתקופות בחיים ואני זוכרת היטב את הזמן והמקום בו התחלתי לקרוא בהם, ועד לתחושת ההישאבות הממכרת והחזרה אליהם במהלך השנים. כרגע עולה לי הספר "למאטיס יש את השמש בבטן" של יהודית קציר. הכתיבה המעין יומנית, החכמה, הרגישה והסוחפת, הצובעת בצבעים עזים את התחושות המבעבעות ועוטפת במילים הולמות ופועמות כל כך סיפור שלם ובין-דורי של חיים ומוות, הותירה בי רושם עז. גם אופן הכתיבה האותנטי, המתריס והבועט, המצביע על הפערים בערכי החברה הדו-פרצופיים, בדגש על "מה-יגידו", מתובל היטב בהומור עצמי, בכתביהם של גבי ניצן, יהונתן גפן ואתגר קרת השפיעו עלי במיוחד ולא השאירו אותי לבד.

האם יש שיר שמלווה אותך בחייך?

וואו, איך אפשר לבחור בכלל? אנסה, למשל "גולם" לאנה הרמן שגם כתבתי עליו, "עוד אבוא אל סיפך" האלתרמני, "הנחל שר לאבן" ו"אהבתה של תרזה דימון" של לאה גולדברג, "לא יכולתי לעשות כלום" של יונה וולך, "פורטרט" של דליה רביקוביץ', "שיר בין ערביים" ו"כשהיא הלכה" ליהונתן גפן. וכמובן, יש עוד.

האם יש לך צד מפתיע, תחביב מפתיע?

אני אוהבת ויודעת לשיר. כשהייתי ילדה כמעט ושרתי בפסטיבל שירי הילדים – עברתי את שלבי הקבלה הראשוניים ההמוניים והתקבלתי יחד עם עוד ארבע בנות לשיר את השיר של להקת סקסטה דאז "בחצר המלך סין" אבל אמא שלי אמרה שאם לא סולו – לא שווה, (וגם די התעייפה מלהסיע בכל פעם לתל-אביב לחזרות הרבות). לפעמים נכתבים בי לחנים לשיריי ובהשקת ספר שיריי השני הופתעו חבריי וחברותיי לשמוע אותי שרה שיר שכתבתי מתוך הספר והלחנתי יחד עם עינב גקסון כהן.

חלי טל שלם

איזה עצות תעניקי לכותבות.ים צעירות.ים?

לקרוא (לשנן ממש ואפילו ללמוד בעל-פה, כך המוסיקה של הטקסט תדבק בכם) ולכתוב – בלי הפסקה, גם כשנתקע. להקדיש לזה זמן.
למצוא מישהו לכתוב איתו או איתה (גם בהתכתבות לפרקים). אם מי שאתם אוהבים את הכתיבה שלה עדיין בחיים – למצוא אותה וללמוד ממנה כל מה שאתם יכולים. יש דברים שאי-אפשר ללמוד מאחרים.
לשחרר את המבקר הפנימי לחופשה ארוכה. אל חשש, הנטייה להאכיל בכפית תיעלם עם הזמן וסכין העריכה בוא תבוא, אבל קודם – בואו אתם!

האם יש עוד תחומים בהם את פועלת?

אני ביבליותרפיסטית המטפלת ומדריכה בקליניקה פרטית ובמסגרות של משרד החינוך. באחת מהן יזמתי פרויקט בשם "מישהו שומע אותי" – סדנת כתיבה לנערות בסיכון בהנחייתי, בשיתוף עם מגמת ההלחנה ב"צוללת הצהובה". בנוסף, אני מלווה תהליכי כתיבה יצירתיים, לפעמים עד כדי הפיכתם לספר. "יילדתי" קרוב לעשרים סיפורי חיים ואחרים – הכי מבוגרת שליוויתי את כתיבתה בת 93, לוחמת פלמ"ח חזרה לכתוב שירים אחרי ששיריה האחרונים בגיל 19 נשרפו ב"שבת השחורה" והכי צעירה – בת 30 (עם סיפור חיים של שמונים שנים לפחות).

מתי את חשה חירות?

בזמן ובמקום בהם כל מה שמתבקש ממני הוא להיות אני ללא זיופים וחריקות וכשאני מצליחה להיות.

גלוית עיניים - ראיונות אישיים במגזין גלויה
  • מוזמנות ומוזמנים לקרוא בשיריה של חלי טל שלם, במגזין גלויה
  • לרכישת ספרה של חלי טל שלם, את לא לבד>> לחצו כאן

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

ראיון עם המשוררת חלי טל שלם
צילום: דניאלה סתרן רייפן, משחקת בצבע

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

ה׳ בסיון תשפ״ג 25.5.2023
גלויה מראיינת את
הרב ד״ר עדו פכטר
שיחה גלוית עיניים עם הרב ד"ר עדו פכטר על התפקיד של רב קהילה, החזון שלו לחברה הישראלית.
ח׳ בשבט תשפ״א 21.1.2021
מאת
צוות גלויה
על אופייה ומסגרתה של ברכת הכלה, התוכן העומד במרכזה ודרך עיצובה, לצד הצעות לברכות מקוריות והזמנה לעיון במאגר הברכות במגזין.
ט׳ באייר תשפ״ג 30.4.2023
מאת
צוות גלויה
הפסח כבר חלף, וגם הימים הלאומיים מאחורינו. גם בתקופה הזו התחדשנו בהמון תכנים חדשים - שירים, ראיונות, איגרות, ואפילו מילון חדש שעוזר להתמצאות באתר. פה ריכזנו לכם את כל הפוסטים החדשים.
י״ב בסיון תשפ״ג 1.6.2023
מאת
צוות גלויה
קיבצנו מגוון מאמרים מרחבי המגזין שעוסקים כולם בשאלות חינוך ילדים וילדות, נערים ונערות. ברשומה זו תוכלו למצוא מאמרים על גבולות השיח סביב מיניות, על שיח מגדרי, ועל חינוך ילדים ונערים למוגנות.
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 3 דקות קריאה
שינויים הפיזיים וההורמונליים בתקופת ההריון עלולים להוות אתגר עבור בני הזוג, מן הצד המיני. מהם השינויים וכיצד כדאי להתמודד איתם?
ד׳ בסיוון תשפ״ב 3.6.2022
מאת
צוות גלויה
לכבוד חג מתן תורה, קיבצנו לכם כמה חידושי תורה - רובם בראיונות של ״גלוית עיניים״ ואף מעבר לזה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

קראת את הראיון ונהנית?

קו מפריד גלויה

לדעתך כדאי שנראיין דמות נוספת
לגלוית עיניים?

נשמח לשמוע על כך,
עם נימוקים כמובן :)

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם