סביב הטבילה התפתח מיתוס של רוגע, בזמן שבמציאות מדובר באירוע שצריך להידחק לתוך שגרת היומיום. כמה טיפים להפוך את היום של ליל הטבילה לנעים ומשמעותי יותר.
"בואו ונצא לקראת שבת מלכתא" – המסורת קושרת דימויים רוחניים־עילאיים רכים ומצועפים לשעת בין השמשות של יום שישי, עם כניסת השבת. אך הרומנטיקה הזו זרה והפוכה למציאות הממשית של כניסת השבת בפועל: שלוליות בחדר האמבטיה, כיוון שעונֵי שבת והעלמת הכביסה מהסלון כדי להגיע חפופים ורגועים, 'שביל באמצע, שביל בצד'.
סביב שגרת הטבילה מצוי פער דומה: סביב גרעין חובת הטבילה ההלכתית, התפתחו תיאורים של זמן הטבילה כרגע הרמוני ושלו, טעון בסמליות, קדושה ומשמעות. אך החיים עצמם מלמדים שליל הטבילה מתנגש פעמים רבות עם מילואים, ילד חולה בבית, אירועי ערב, טבילת ליל שבת אצל החמות ועוד היד נטויה.
ערב הטבילה הוא פעמים רבות זמן מועד לחוקי מרפי: הילדים מתעוררים פתאום, פקקים בלתי צפויים בכבישים פוגעים בתכניות וכן הלאה. ובכלל, כל כך הרבה סוגי מתחים נקשרים סביב המקווה: ציפיות וכמיהה מקצה אחד, ורתיעה או אנטי מן הקצה השני. מתחים של גוף ושל נפש, היסטוריה פרטית וזוגית, טיב הקשר והיחסים והדימוי העצמי. ימים של הכנה ומטענים רבי משקל מתנקזים לערב אחד. ערב הטבילה לא מוכרח להיות קסום, אך גם לא בלתי נסבל. את רמת הקושי והמתח ניתן בהחלט לצמצם.
תזכורת זוגית ותיאום ציפיות
האם בן הזוג זוכר בבוקר היום כי הערב הוא זמן הטבילה? זרה לא תבין את האכזבה שמגיעה אחרי שאת בודקת כל יום וסופרת את הימים – והוא אפילו לא זוכר שזה היום. את התזכורת לכך ניתן כמובן לומר במפורש, או בדרך אחרת המתאימה לשני בני הזוג. אפשר להסכים על רמז עדין או סימן אחר המקובל על שניכם. התזכורת אמורה להציף בעדינות את העובדה שמדובר במאמץ משותף של שניים, ולא להטיל אחריות רק אחד הצדדים, וכמובן – למנוע את האכזבה.
כיצד בא המאמץ הזוגי לידי ביטוי בפועל? על כך יש לערוך תיאום ציפיות. זו אינה פעולה מסובכת כלל. כדאי לדבר באופן פתוח וגלוי, לבחון: מה מקל עלי, מה משמח אותי, ולבקש זאת בפשטות ובנעימים. יש זוגות שבוחרים לכונן טקסיות משותפת ליום זה, כגון הליכת האיש לטבילה בבוקר אף על פי שאין חובה הלכתית כזו עליו. גם יציאה לדייט זוגי או מחוות קטנות, אפילו כוס קפה או יין, יכולות להתאים. תיאום הציפיות והבקשה המפורשת מקלות על שני בני הזוג ומונעות אכזבה וניפוץ ציפיות.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
תכנון מוקדם של לו"ז היום
יש ילדים לאסוף, ארוחות ערב להכין, כביסה לקפל. המטלות לא נעלמות רק כי היום ליל הטבילה. כדי להתארגן למקווה בנחת מקסימלית ככל הניתן, כדאי לתכנן מראש את היום: יציאה מוקדמת מהעבודה (במקרה של איסוף ילדים מהמסגרות – נדרשת יציאה מוקדמת של שני בני הזוג מהעבודה), הימנעות מקביעת תור או פגישה בשעות אחר הצהרים, תכנון מקום ההכנות לטבילה – הכנות לטבילה בבית או הכנות לטבילה במקווה עצמו.
היעזרות באמצעי המקווה
אם בבית לא מתאפשר לך להקדיש זמן לעצמך, טוב לזכור כי המקווה מציע שירותים נוספים מלבד הטבילה. תשלום נוסף ולא רב עשוי לסייע ולהעניק מעטפת רחבה שמאפשרת לערוך את ההכנות לטבילה במקווה עצמו – הרחיצה, הסירוק והעיון. את המגבת, תכשירי הניקיון וגם מייבש השיער ניתן למצוא במקווה ולחסוך את הטרחה שבדאגה מראש לארגן בבית (מתכשירי הקוסמטיקה הציבוריים רצוי להישמר). שירות זה יכול להתאים למי שרוצות להתכונן בשקט מבלי חיי ההורות ברקע וכן, למי שמגיעה הישר מן העבודה אל הטבילה וההכנות הקודמות לה.
זמן לגוף
דיני ההכנה לטבילה דורשים הקדשת תשומת לב מיוחדת כלפי הגוף, וזוהי הזדמנות להעניק לגוף יחס ופרגון. מעמד הטבילה הוא הזדמנות שניתן להסב למעין ספא פרטי. כדאי להחזיק תיק בלעדי לערב הטבילה, ובו שמפו, קרמים ומוצרים קוסמטיים באיכות גבוהה יותר מן המוצרים היומיומיים. המוצרים הקיימים במקווה לא בהכרח יהיו לטעמה של כל טובלת וכן, יש לזכור כי מוצרים קוסמטיים פתוחים שהיו בשימוש של אחרות אינם מומלצים היגיינית.
חיזוק זוגי לאורך היום
בין הילדים, המטלות, העבודה, תוך כדי שגרת היום המונוטונית, העמוסה והשואבת – כדאי לעצור מדי פעם ולבנות את היום לקראת הערב. הטבילה יכולה להיות רגע של מעבר משמח בין תקופת הריחוק לקרבה המתחדשת ויכולה להיות חוויה של מעבר חד ממצב איסור בחזרה למצב היתר. השקעת מאמץ רגשי זוגי יכולה להשתלם מאוד: הודעות לאורך היום, מחוות קטנות או כל דרך זוגית ליצור קרבה מחודשת באופן מדורג ונעים.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- ליל הטבילה: להכיר במורכבות – ד"ר מיכל פרינס
- טבילה משלך: להפוך את הטבילה לבעלת משמעות אישית – הרבנית שרה סגל-כץ
- תקווה ושמה מקווה – רביטל ויטלזון יעקבס
- למה אני הולכת למקווה כל חודש? – בלהה אריכא-קריצר
- שותפות בהלכות נידה – הרבנית שרה סגל-כץ
- מים עכורים: תברואה והיגיינה במקווה – הרבנית שרה סגל-כץ
- דחיית טבילה במקווה: האם ומתי מותר לקיים טבילה שלא בזמנה? – הרבנית שרה סגל-כץ
- על חוויית הטבילה – אלה קנר
- טובלות בנחת: מרחב נשי לשיתוף בטבילה – הרבנית שרה סגל-כץ
- לעמעם אורות ולהיות בעלת הבית: היכולת לבחור בלידה ובטבילה – אביה רייכנר
- ואולי אותה שתיקה – חגית רודריגז גארסיא
- הכנות לטבילה במקווה – הרבנית שרה סגל-כץ
- כ-שרררר? מהו מקווה כשר להלכה – הרבנית ד״ר מיכל טיקוצ׳ינסקי
- כל כך מתחשק לטבול בכנרת: טבילה בטבע – הרבנית שרה סגל-כץ
- טבילה ללא בלנית (דיון מקוצר) – הרבנית ד״ר מיכל טיקוצ׳ינסקי
- הבלנית, קווים לדמותה – הרבנית שרה סגל-כץ
- בלנית טובה דיה: לבחור להיות דולה של טבילה – הרבנית שרה סגל-כץ
- רשומות העוסקות בחוויית הטבילה
- שירים על נידה וטבילה, תפילות לטבילה
לקריאה נוספת:
- לשון פסק הדין בתשובה לעתירת טובלות שביקשו לאפשר להן לטבול ללא בלנית – התקבל ב-19.9.2016 >>
- הנחיות בתוך חוזר המנכ״ל של המשרד לשירותי דת (2016) על יישום פסק הדין והחובה לאפשר לכל אישה לטבול במקווה ללא בלנית, באם היא מבקשת כך >>
- מים חיים – רביטל ויטלזון יעקבס, מגזין מוצש, מקור ראשון – כתבה על ההתמודדות עם הטבילה במקווה בימי הקורונה, 18.12.20
- כמה שתן יש בבריכות השחייה שלנו (ומה הכלור עושה לו)? – ענת קורול