הדרך היעילה להתמודדות עם סרבנות גט איננה כפיה, אלא הסכמה מראש. ברגעי האושר והשמחה כל אחד מייחל לאושרו של בן הזוג. חלק מן האושר הזה הוא הידיעה שהנישואין לא יהיו עבורם לעולם לכלא.
מערכת הקידושין בישראל מעוצבת כך שלא ניתן לפוררה ולפרקה בקלות. המצב שקדם לכינונה של המערכת הזו במעמד הר-סיני מתואר ברמב"ם כניגוד של המצב הנוכחי. הרמב"ם מתאר שלפני מתן תורה, איש פגש אישה, ורצה הוא והיא- נכנסו לבית והחלו בחיים משותפים. הכניסה הקלה למערכת של זוגיות היה לה גם צד שני: יציאה קלה ופשוטה. מיאוס בקשר, טירדה קלה או אהבה חדשה ו-נתפרדה החבילה. מכאן לחשיבות הקידושין: התורה וחז"ל שקדו על יציבות המערכת הזוגית. אמנם, ההלכה היהודית לא ויתרה על האפשרות של גירושין. מותר לבני זוג להתגרש.
המתח שבין יצירת יציבות ובין הקניית הזכות והאפשרות להתגרש, שבשורשו עומד המתח שבין נאמנות לחרות, הוליד את ההסדר של גט. הוליד את מערכת הגירושין המוכרת לנו: האיש משחרר את אשתו באמצעות גט כריתות.
הסכם קדם נישואין – כדי שהנישואין לא יהפכו לכלא
עקרונית, אין כפיה בגט. הגט צריך להינתן מרצונו של הבעל ולהתקבל מרצונה של האשה. לכן, גט שניתן בכפייה הוא פסול. במקרים חריגים, ניתן לחייב את הבעל לתת גט ולכפותו לעשות זאת. במקרים אלו לבית הדין יש סמכות לכוף על הבעל לתת גט. מאמצי הכפייה במקרים כאלה מתרכזים כיום באפשרויות שמצוינות בחוק: שלילת כרטיס אשראי, רישיון נהיגה, איסור יציאה מן הארץ ואפילו מאסר.
יחד עם זאת, במקרים שבהם אין חובת גירושין, אין גם דרך לכפותם, וללא הסכמה – אין גט. לעתים, אחד מבני הזוג מבקש להפוך את הדרישה לגט לכלי ניגוח. את הקשר שהתרוקן מתוכן לשדה קרב. ואת חיי בן הזוג לגיהנום.
הדרך היעילה להתמודדות עם סרבנות גט איננה כפיה, אלא הסכמה מראש. ניתן להקדים רפואה למכה, ובאמצעות רצונם הטוב של בני הזוג הבאים בברית הנישואין. ברגעי האושר והשמחה האלו כל אחד מן הצדדים מייחל מעומק ליבו לאושרו של בן הזוג. וחלק מן ה"אושר" הזה הוא הידיעה שהנישואין הממשמשים לא יהיו עבורם לעולם לבית כלא.
בידינו ממש
המסמך המסורתי הקרוי "כתובה" ונקרא בחגיגיות תחת החופה, כולל את ההתחייבויות הממוניות והמשפטיות של בני הזוג, לחיי הנישואין ולאחר סיומם, בגירושין או באלמנות.
ההסכם לכבוד הדדי שחודש בזמננו, הוא מסמך עדכני המשלים אותה, והוא נועד למסד את הרצון המשותף של הזוג לחיות את חייהם תוך שמירה על הזכויות האנושיות הבסיסיות שלהם גם בזמנים קשים. ההסכם מנוסח תוך הקפדה על איזונים בין הרצון לשחרר לבין הרצון לייצב ולוודא שלא מדובר בגירושין אימפולסיביים.
לפי תוכנו של ההסכם אם אחד מן הצדדים מבקש להתגרש ומוצו ההליכים של גישור וניסיון להצלת המערכת הזוגית, יוטל תשלום על בן הזוג המעכב את הגירושין. מבחינה הלכתית, הטלת עול ממוני כחלק מחוב המזונות אינה נחשבת לכפיה ישירה, ולכן זהו כלי יעיל לשימוש כדי לדחוק בסרבן הגט מבלי שהדבר ייחשב לכפיה אסורה.
זוג שחתם על ההסכם, מפחית את הכדאיות שבסרבנות. ומקטין את הסיכון שזו תתרחש בפועל.
החתימה על ההסכם חייבת להפוך לדבר שבשיגרה. איננו יודעים מיהו הזוג שיזדקק לו. וכל זוג מקווה שאצלו ההסכם יתיישן ללא שימוש במגירה, בצמוד לכתובה. כן יהי רצון. עם זאת, ההלכה לא עודדה מעולם התעלמות ממציאות וסינוור מהתרגשות. ברגע המרגש ביותר, מתחת לחופה, דורשים לקרוא ולחתום על מסמך משפטי דומה. בעידן שבו אחוזי הגירושין עולים משנה לשנה, כל זוג שחותם על ההסכם העדכני מפגין רצינות ואחריות לא רק לעתידו הוא, אלא גם נושא מסר חברתי. הוא משפיע על זוגות אחרים ותורם למאמץ להטמיע את ההסכם כחלק שגרתי מן ההכנות לחתונה.
כל זוג החותם על ההסכם, מסייע להציל עוד מסורבי גט מחיים של שממון, מחיים ללא אופק, מחיים של מפח נפש, בדידות ומיאוס.
יש מה לעשות כדי לצמצם את התופעה של סרבנות הגט, לא רק בתלונות על המימסד הדתי ועל בתי הדין. הפצת ההסכם כבסיס לנישואין היא בידינו ממש.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
***
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- אילו הסכמי קדם נישואין קיימים היום? – עו"ד אלה סקעת
- בקצרה על הסכמי ממון, או: למה רובכם לא זקוקים לאחד כזה – עו"ד ניצן כספי שילוני
- תנאי בקידושין – פיתרון ישן-חדש לבעיה ישנה – עו"ד ניצן כספי שילוני
- כתובה אז והיום – אורית להב
- כתובה באהבה – חלי טביבי ברקת ואלי ברקת
- "וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי לְעוֹלָם" – אירוסין אז והיום – צוות גלויה
- הרהורים מותרים על חופה וקידושין – איך לקיים טקס הקרוב ביותר לעולמם של בני הזוג? – הרבנית שרה סגל-כץ
- מ"אני אבחר בך" עד "את בי תבחרי": קווי מתאר להתפתחות הקידושין בספרות חז"ל – הרב דוד ביגמן
- "עוֹד יִשָּׁמַע" – תכנון חופה שוויונית – נירה נחליאל
- חלקי הפאזל: מה עושים בטקס הנישואין תחת החופה? – הרבנית שרה סגל-כץ
- מחדשים את הקידושין – תניה ציון-וולדקס
- לטקס את החיים: מבוא ל"נָחוּגָה" – צוות גלויה
- לקראת כלולות: הדרכה פרטנית או הדרכה זוגית? – הרבנית שרה סגל-כץ
- ביחד, ביחד: להתייחס אל הדרכת חתנים כאל חובה – יהושע ברלין
- הדרכה לקראת כלולות של זוג עם מערכת יחסים ותיקה – מעיין רבינוביץ'