עכשיו אתם בבית, עכשיו אתם כאן: להפוך דירה לבית של ממש, מאת: עטרה פרץ-אלפרט - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

עכשיו אתם בבית, עכשיו אתם כאן: להפוך דירה לבית של ממש

י״ח בחשון תשפ״א 5.11.2020
קו מפריד גלויה

עיצוב הבית, בין אם מדובר בבית הראשון שמקימים ביחד ובין אם מדובר בשיפוץ, הוא אירוע בעל פוטנציאל נפיץ. השאיפות השונות של בני הזוג צריכות להתכנס יחדיו לחלל אחד, שיהיה נעים ולענות על הצרכים השונים שלהם.

אחרי שנים בבית ההורים, חדר עם אחים, פנימיות, שותפים, מגיעה ההזדמנות לבנות את המרחב הפרטי של שניכם יחד. לרבים מאיתנו, תהיה זאת הפעם הראשונה שנבצע את ההחלטות העיצוביות, בלי  הורים או שותפים שמעורבים בהחלטות. לראשונה נוכל לבחור כל צבע לקיר או סוג ריהוט. 

גם אם לא מדובר בבית הראשון שלכם, אלא שינוי הריהוט והעיצוב בעקבות הצרכים המשתנים של מעברי החיים, או לחלופין כדי להתאים את ביתכם לשגרת הסגר והקורונה – עדיין מדובר באירוע מורכב מבחינה לוגיסטית וטעון מבחינה רגשית.

בית הוא מושג שנושא בתרבותנו משקל רב, ואינו מוגבל ל"מקום בו אנו גרים". הוא מסמל בעיני רבים ביטחון, סוגיות שקשורות לרווחה כלכלית, לרווחה רגשית ותחושת ערך עצמי. לפני שנסחפים ברכישת טפט פרחוני משנות השבעים, או אקססוריז, זכרו שיש חשיבות לתקשורת הזוגית. זכרו שאתם בונים בית ביחד. זהו הקן שלכם, והדקויות הקטנות של הפעולות הגשמיות והפיזיות של סידור החלל משפיעים על הפעולות הזוגיות שלכם.

צילום: עטרה פרץ-אלפרט

מה אנחנו צריכים?

בתחילת התהליך של עיצוב הבית ניצב שלב ראשוני של מיפוי הצרכים והרצונות שלכם. מה הם התפקידים שנושאים החללים השונים בביתכם? מה התפקיד של ביתכם עבורכם? כיצד הוא אמור לשרת את אורח חייכם?

לדוגמה, אם אתם עובדים מחוץ לבית שעות ארוכות וביתכם משמש עבורכם בעיקר מקום לסעודה ושינה, יש לעצב אותו באופן שיעניק תשומת לב גדולה לחדר השינה והמטבח. לעומת זאת אם הוא משמש אתכם לאירוח חברים רבים, יש צורך לתת דגש גדול יותר לסלון.

אנחנו עדים לגל של שינויים בעיצוב הבית בעקבות הקורונה, משום שהיא שינתה את צרכיהם של בני האדם. אם עד עתה ביתנו היה עבורנו תחנת עגינה וטעינה, הוא הפך למבצר העיקרי בו מתנהלים חיינו. לפתע הוא חייב לתת מענה בנקודות למידה, עבודה ותעסוקה לילדים שלא היה קיים בעבר. לכן חשוב להבין הייטב מה אנחנו מבקשים מביתנו?

בדירה ראשונה, יש לשים לב הייטב גם למיקומה ולאופן בו היא יכולה להעניק תמיכה. משום שלרוב, הדירה הראשונה תהיה דירה זמנית להשכרה באיזור שלא מוכר לאחד מבני הזוג. לכן חשוב מאוד שהבית שלכם יעניק תחושת בטחון לשניכם, כדי להעניק לנישואיכם נקודת פתיחה נעימה יותר.

לאחר שאנו מודעים לצרכים הפיזיים והרגשיים שלנו, הגיע הזמן להתמסר לעיצוב בפועל.

צילום: עטרה פרץ-אלפרט

הפינה שלי

זמן, ומרחב אישי הינו צורך בסיסי וחשוב עבור כל אחד מבני הבית, וחשוב שבעתיים בזמנים לחוצים כמו הקורונה או לחלופין בנסיבות משמחות יותר, כמו שנת הנישואין הראשונה. כך שנרצה להגדיר אזורים פרטיים ואישיים השייכים לכל אחד מבני הזוג. חדר/פינה/קיר/מדף שהוא רק שלי. מקום בו ניתן להציג תמונות, ספרים, תכשיטים וחפצים שיקרים לנו ולפעמים כבר שנים מתגלגלים איתנו מחדר לחדר בבית ההורים או בדירת שותפים בשירות הלאומי.

אם לאחד מכם יש  אוסף של קומיקס או ספרים שהוא/היא מאוד מחוברים אליו, חשוב שבן הזוג השני לא ינסה להסתיר אותו לנהוג בו בזלזול. ההפך הוא הנכון, חלקו כבוד לחוברות הקומיקס ותתנו להם מדף מושקע שמעצים אתכם, כי האוסף הזה הוא חלק בלתי נפרד מכם. בנוסף, יש לפריטים כאלה פן ייחודי והומוריסטי שמזמין דווקא שילוב שלהם במרחב הציבורי. 

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

מראה ביתי ונעים

לא פעם אנו מדמיינים תמונה מושלמת עם כל הדברים שאנחנו אוהבים, ובפועל אנחנו מקבלים תוצאה אקלקטית, רועשת מבחינה צבעונית, המעמיסה על העין שרחוקה מאוד מהחלום שלנו.

הסיבה המרכזית לכך היא מחסור בתוכנית עבודה ועיצוב מסודרת. למרות שעיצוב הוא אומנות, יש צורך לגשת לביצוע מתוך מודעות ותכנון. לכן המלצתי הראשונה היא, הכינו לעצמכם לוח השראה, בו תוכלו למקם את האלמנטים החשובים לכם ותוכלו להבין מה משתלב יחדיו, ועל מה עליכם לוותר.

צילום: עטרה פרץ-אלפרט

לוח השראה

׳לוח השראה׳ הוא אוסף של כל האלמנטים שאתם אוהבים. רהיטים וחפצים בבית אמורים לשמח אתכם כאשר מבטכם נתקל בהם. לכן אם דודתכם בדיוק החליפה את הסלון שלה ומעוניינת למסור לכם את ספת העור, חשבו היטב האם היא מוצאת חן בעיניכם? האם היא יפה בעיניכם? אם לא – אל תקחו אותה.  יהיה לכם קושי לשלב אותה במרחב שלכם, ואין צורך לחשוש שמא תחסר לכם ספה. כיום ניתן להשיג ריהוט רב ואיכותי גם בחנויות זולות וגם ביד שניה ומסירה. עשו תעדוף של הריהוט, לא הכול הולך יחד, ועדיף לפנות מאשר להעמיס.

את העבודה על לוח ההשראה נתחיל בקולאז', כך  תוכלו לראות איך מכלול הדברים. אל תסתבכו יותר מידי, פתחו קובץ פאוור פוינט וחפשו באינטרנט או בPinterest תמונות של ריהוט, מנורות, שטיחים, כריות וכל דבר קיים שתרצו לשלב. אחדו את התמונות יחד ולאחר מכן בחרו את הגוונים והצבעים שנראים לכם מתאימים. זכרו להגביל את עצמכם ל-5 צבעים: 3 דומיננטיים ו-2 עדינים.   

לוח ההשראה אמור להעניק לכם ׳ארגז חול׳ לשחק בו והבנה של המראה הכללי והנגזרות ממנו, מה לקנות? מה להוריד? מה להוסיף? וכך תצליחו להגיע להרמוניה בדירה שלכם. 

מומלץ להכין לוח השראה נפרד בין חללים עם פונקציות שונות (חדר שינה, סלון וכו').


השכינה נמצאת בפרטים הקטנים

כיום לא חסרות חנויות עם פריטים נהדרים במחירים נוחים, שיכולים להוסיף מגע אישי ואופי לדירה המרוהטת בריהוט יד שניה או איקאה.

לפעמים אותם פריטים לא דורשים אפילו הליכה לחנויות אלא דיי בטיול. למשל צנצנת זכוכית גדולה יכולה לשמש כאגרטל, וטיול בשדה יכול להמציא לנו מקלות במבוק או ענפים שיאפשרו לנו להכניס מעט טבע הביתה. כך גם עציצים, קקטוסים וגבעולי כותנה יבשים. לא כל דבר צריך לקנות.

החנויות שאני אישית הולכת אליהם בשביל אביזרים משלימים הם לרוב: איקאה, מקס סטוק, אורבניקה, נקסט (כן כן האתר), אלי אקספרס וכמובן שכל אזור במדינה עם הבזארים שלו. 

צילום: יואל פרץ

מתיאוריה לפרקטיקה

אחרי שהבית יתנקה מפרטים מיותרים, ותמלאו אותו בחפצים שמשמחים את העין והלב, בוודאי תשימו לב שהחזרה הביתה נעימה ורגועה יותר. מטלות הבית יעשו בתחושת שמחה והתלהבות רבה יותר.

עיצוב בית מצריך זמן, השראה, שיתוף פעולה, בין שני בני הזוג ובהתאמה בין כל יושבי הבית. השקיעו בו, לא רק בשנה הראשונה או בגלל שאתם שוהים בו רבות בעת הסגר, אלא כי הבית הוא ראי לנפש המתגוררים בו. זהו הקן שלכם, המבצר שלכם, שבו תבנו לעצמכם משפחה וחיים משותפים.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

מעצבת פנים. הקימה עם שותפתה ניצן סדן את הסטודיו "דואה" שמתמחה בתכנון ועיצוב פנים.

נשואה ליוני ואם ללביא.

תוכן נוסף מהמגזין:

ה׳ בסיון תשפ״ג 25.5.2023
מאת
צוות גלויה
בהדרכת הכלות נוגעים בנושאים רחבים וחשובים ביותר בכמה מפגשים בודדים. כאן תוכלו להמשיך את ההעמקה בנושאים אלו, דרך קריאת מאמרים מגוונים מרחבי המגזין
כ"ג באדר תש"ף 19.3.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - כ"ג באדר תש"ף
כ״ה באדר ב׳ התשפ״ד 4.4.2024
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל יַתְמוּת.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
מעמד הברית הוא מהטקסים העתיקים ביהדות. איך מעניקים לו עומק? וכיצד להעניק משמעות גם לברית הבת עם אלוהיה?
כ״ג באלול ה׳תשפ״ד 26.9.2024
מאת
צוות גלויה
אסופת שירה והגות בנושא חרמות, יצאה לאור בשיתוף פעולה בין עמותת כנפי דרור למרכז גלויה. זהו הספר הראשון שמופק בגלויה וגם מיזם זה מצטרף למחוייבות לדבר גלויות על מה שכמוס.
חדש
מאת
צוות גלויה
מגזין גלויה עתיד לפרסם מגוון תכנים הקשורים ב: פְּגִיעוּת וּמוּגָנוּת. מוזמנות.ים לשלוח מאמרים, שירים, תפילות ויצירות אמנות הקשורים לנושא.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם