למען החירות, מאמר מאת ז'אן־דוד ישי - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

למען החירות | Pour la Liberté

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ה 7.4.2025
קו מפריד גלויה

La fête de Pessah commémore la libération du peuple Hébreu de l’esclavage en Égypte. Alors que nous nous apprêtons à raconter l’histoire de cette libération, il reste 59 otages à Gaza, dont 24 vivants. Comment nous réjouir pleinement dans ces circonstances ? Dans la tradition, le marié brise un verre le jour de son mariage, quelques minutes après que l’union ait été célébrée. Ce geste, accompli au sommet de la joie, est là pour nous rappeler la destruction du Temple de Jérusalem. Il nous enseigne que même dans les plus beaux moments de notre vie, la douleur du peuple d’Israël ne peut être oubliée. Cette année encore, ce Pessah encore, hélas, ce verre brisé résonne en nous. Notre joie d’être en fête ne peut être complète alors que tant de nos frères et sœurs sont encore enchaînés en captivité. Le 7 octobre 2023, ce jour terrible où le peuple juif a été frappé en son cœur pendant la fête de Simhat Torah, nous avons compris que nous ne serions plus jamais les mêmes. L’association TOUS 7 Octobre est née en France, de ce constat et de l’impérieuse nécessité d’agir pour faire connaître le sort des otages, pour empêcher qu’ils ne sombrent dans l’oubli et que ne s’éteigne la flamme de l’espoir. Après la sidération des premiers jours, dès le 15 octobre 2023, des centaines de citoyens anonymes, Juifs et non-Juifs, sont descendus dans les rues de Paris et de toute la France pour accomplir le même geste que les familles de disparus dans le monde entier : coller les portraits des captifs, afficher leurs visages et raconter leurs histoires. Nous avons sonné à toutes les portes et actionné tous les leviers possibles pour que leurs cris soient entendus par les nations, pour appeler inlassablement à leur libération. Nous avons marché dans les rues, allumé des bougies sur toutes les places, écrit des lettres, chanté, dansé, pleuré, mais jamais nous n’avons renoncé. Car nous pensons que chaque action, chaque prière, chaque mot d’encouragement envoyé à une famille d’otage est une pierre posée sur le chemin de leur retour. Ce livre de chants et de prières s’inscrit dans cette continuité. La même main puissante qui a ouvert la mer Rouge peut ouvrir dès aujourd’hui, – Archav ! – les passages des tunnels. Chaque prière récitée autour de la table du Seder peut devenir une force. Chaque chant pour leur liberté est un acte puissant qui peut ramener les otages dans la chaleur de leurs foyers. En entonnant un chant d’espoir, les Hébreux ont traversé la mer à pied sec ; nous aussi, nous avancerons sans relâche jusqu’à ce que chacun des otages rentre chez lui. Que cette lecture soit un acte. Que cette nuit soit une délivrance. Et que nous puissions, ensemble, chanter : L’an prochain à Jérusalem, réunis et en paix.

חג הפסח מציין את שחרורו של העם העברי מעבדות במצרים. בשעה שאנו עומדים לספר את סיפור השחרור הזה, יש עדיין 59 חטופים בעזה, 24 מהם עדיין בחיים. כיצד נוכל לשמוח באמת בתנאים כאלה?

על פי המסורת, החתן שובר כוס ביום חתונתו, כמה דקות לאחר שהקידושין נערכו. מחווה זו, המתבצעת בשיא השמחה, נועדה להזכיר לנו את חורבן בית המקדש בירושלים. היא מלמדת אותנו שגם ברגעים היפים ביותר של חיינו, לא ניתן לשכוח את כאבו של עם ישראל. גם השנה הזו, גם הפסח הזה, לצערנו, הכוס השבורה מהדהדת בקרבנו.

שמחתנו בחג אינה יכולה להיות שלמה כל עוד אחים ואחיות רבים כל כך עדיין כבולים בשבי. בשבעה באוקטובר 2023, היום הנורא שבו הוכה העם היהודי במהלך חג שמחת תורה, הבנו כי לא נהיה עוד כפי שהיינו. העמותה TOUS 7 Octobre ("כולנו 7 באוקטובר") נולדה בצרפת מתוך הבנה זו ומתוך הצורך הדחוף לפעול כדי להעלות את קרנם של החטופים, כדי למנוע את השכחתם וכדי שלא תכבה להבת התקווה.

לאחר ההלם של הימים הראשונים, החל מה-15 באוקטובר 2023, מאות אזרחים אנונימיים, יהודים ושאינם יהודים, יצאו לרחובות פריז וצרפת כולה כדי לעשות את אותה פעולה שעשו משפחות הנעדרים בכל רחבי העולם: להדביק את תמונות החטופים, להציג את פניהם ולספר את סיפוריהם. דפקנו על כל דלת והפעלנו כל מנגנון אפשרי כדי שזעקותיהם יישמעו באוזני האומות, כדי לקרוא ללא הרף לשחרורם. צעדנו ברחובות, הדלקנו נרות בכל כיכר, כתבנו מכתבים, שרנו, רקדנו, בכינו – אך מעולם לא ויתרנו. כי אנו מאמינים שכל פעולה, כל תפילה, כל מילת עידוד שנשלחת למשפחת חטוף או חטופה – היא אבן נוספת שמרצפת את שביל חזרתם הביתה.

ספר השירים והתפילות הזה משתלב בהמשכיות זו. אותה יד חזקה שקרעה לשניים את ים סוף – יכולה לקרוע גם היום, גם עכשיו, את פירי המנהרות. כל תפילה הנאמרת סביב שולחן הסדר יכולה להפוך לכוח במציאות. כל שירה למען חירותם היא מעשה רב־עוצמה שיכול להשיב את החטופים לחום בתיהם. בני ישראל עברו ביבשה כשהם שרים שיר של תקווה; גם אנו נמשיך לצעוד ללא הרף, עד שכל אחד מהחטופים ישוב לביתו.

שתהא הקריאה הזו – למעשה, והלילה הזה – לגאולה, ושנוכל יחד לשיר: לשנה הבאה בירושלים, מאוחדים ובשלום.

תורגם על ידי עקיבא סגל

פיוטים, שירים ותפילות בעקבות השבעה באוקטובר

חירות |

Liberté

אסופה דו־לשונית לכבוד פסח תשפ"ה | 2025 ולשחרור החטופים

כל הרווחים ממכירת העותקים המודפסים קודש למטה החטופים

למען החירות, מאמר מאת ז'אן־דוד ישי - מגזין גלויה
צילום: James Day

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

תוכן נוסף מהמגזין:

י״ג בניסן תשפ״ב 14.4.2022
גלויה מראיינת את
חלי טל שלם
דו-שיח עם המשוררת חלי טל שלם, על המפנה בו השירה החלה לתפוס יותר נפח בחייה, על חוויית הלבד ועל עולמות חיים מיצירות שמלוות אותה תמיד.
ט״ו בסיון תשפ״ג, 04.06.2023
מאמר מתארח מאת
יאיר שלג
יוזמת הכנס נולדה על רקע מקרים רבים של מנהיגי קהילות שניצלו את מעמדם למעשים שפגעו עמוקות בבנות ובני הקהילה "אחריותה של כל קהילה היא להיות מרחב מודע ובטוח". מאמר מאת יאיר שלג, בעיתון מקור ראשון.
ו' בכסלו תש"ף 4.12.2019
מאת
צוות גלויה
שנתיים של נישואין הן מספיק זמן לבחון את הדינמיקה ביניכם ולשפר דברים. כמה נקודות לבדיקה לקראת כל השנים שעוד לפניכם
י"ג בכסלו תשפ"ד 26.11.2023
מאת
צוות גלויה
פורסם בנובמבר 2023 במסגרת ׳שבת התייצבות לצד דינה׳: רשומה אינפורמטיבית זו מבקשת להנגיש בצורה מהירה ופשוטה מקורות מגוונים עבור אלו המבקשים.ות ללמוד וללמד, לדון ולקיים שיח משמעותי, להיפגש עם התוכן המורכב הקיים בטקסט ואף לקיים טקסים או תפילות לשם התמודדות ותיקון קהילתי ו/או אישי.
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל יַתְמוּת. בכל עת קשה להתייתם, ואנו מבקשות לתת לכך מקום במגזין גלויה ולבטא את ספקטרום היתמות שמקיפה אותנו כחברה ובמכוון להטות אוזן ולהפנות תשומת לב כדי להבין יותר את עצמנו ואת סובבינו.
ה׳ בסיון תשפ״ג 25.5.2023
מאת
צוות גלויה
בהדרכת הכלות נוגעים בנושאים רחבים וחשובים ביותר בכמה מפגשים בודדים. כאן תוכלו להמשיך את ההעמקה בנושאים אלו, דרך קריאת מאמרים מגוונים מרחבי המגזין

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם