"אישה" או "חווה"? סוגיית ההפלות בשיח ההלכתי-האורתודוכסי במאה העשרים מפרספקטיבה מגדרית, מאת: פרופ' רונית נעמת עיר-שי - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

"אישה" או "חווה"? סוגיית ההפלות בשיח ההלכתי-האורתודוכסי במאה העשרים מפרספקטיבה מגדרית

קו מפריד גלויה

תקציר הספר

ספר זה הינו ניסיון ראשון מסוגו להציג מחקר הלכתי מקיף בסוגיית ההפלות מפרספקטיבה הלכתית-מגדרית. בלקחו כנקודת מוצא את הטענה לפיה ההלכה משקפת נקודות מבט גבריות והטיות מגדריות על בסיס זה, הוא בוחן השפעת תפיסות מגדריות על עיצובם של פסקי הלכה בני זמנינו בשאלת ההפלות לאור תיאוריות ביו-אתיות שמרניות, ליברליות ופמיניסטיות וכן לאור תפיסות של פמיניזם משפטי והביקורת הפמיניסטית על האפיסטמולוגיה השלטת.

הספר מציע, תוך פריסה מדוקדקת של המקורות ההלכתיים המרכזיים העומדים על הפרק, שהסיפור ההלכתי ההגמוני כפי שהוא מוצג כיום בציבוריות הישראלית, מתוך הנגדה דיכוטומית לשיח ליברלי-פמיניסטי, לפיו הפלה הינה איסור חמור מן התורה (מדאוריתא) וקרובה במהותה לרצח, לא רק שאינו הסיפור ההלכתי ההכרחי אלא אף לא עולה בקנה אחד עם דרך המלך של הפרשנות ההלכתית לדורותיה. ניתוח המקורות, החל מן המשנה והתלמוד ועד לימינו אלה, ידגים מחד עד כמה הם עשויים להלום השקפת עולם המכבדת את האישה כסובייקט ומאידך יבקש לתהות על אופן הבניית איסור הפלה מלאכותית בפסיקה המחמירה בת זמננו, המוותרת או אף מעלימה קולות הלכתיים מרכזיים, מקילים, הנדחקים לקרן זווית. הספר בוחן עד כמה שואלים פוסקי הלכה בני זמנינו את 'שאלת האישה' באותו מובן שמציע הפמיניזם המשפטי, כלומר עד כמה נלקחת בחשבון תוצאת הפסיקה ההלכתית על חייהן, רווחתן ואיכות חייהן של נשים.
הספר מנתח את המשמעותיות המגדריות העולות מן הפסיקה המחמירה במאה העשרים ואת האופן בו הן מַבנות את האישה. טענתו היא כי עמדה הלכתית הרואה את איסור הפלה כאיסור דאורייתא מצמצמת את רעיון קדושת החיים למונחים ביולוגיים ובכך מבליטה את ההתייחסות לאישה כאל ישות פריונית. במובן זה הוא מצביע על שאלות שכמעט ולא נשאלות במחקר ההלכה המודרנית: מהי תפיסת הפוסקים את הנשיות בכלל ובהקשר הספציפי של ילודה והפסקות היריון בפרט; היכן ממוקמים צרכיה של האישה במערך שיקוליהם של הפוסקים; האם היא נתפסת כסובייקט, כבעלת אינטרסים ורצונות משלה, או שמא אלה נתפסים כבלתי רלבנטיים ומנוכסים לטובת הקולקטיב (המשפחה, העם היהודי)? שאלות אלה מהוות את התשתית לדיון בספר זה ולמרות שעיקר עיסוקו הוא בסוגיית ההפלות אני מציעה לראות בכך הדגמה לשאלת גבריותו של השיח ההלכתי בכלל.

מבחינתי, באופן אישי, כמי שנאמנה להלכה ולתובנות של שוויון מגדרי כאחד, אך גם כחוקרת הלכה מפרספקטיבה מגדרית, החשיבות של כתיבת הספר הייתה כפולה – גיליתי שבנושא ההפלות ישנם יסודות משמעותיים בהלכה המוקדמת העשויים להקל על חיי נשים והשאלה מדוע במאה השנים האחרונות הם לא באים מספיק לידי ביטוי מטרידה וראויה לביקורת. כחוקרת הלכה הבנתי שיש חשיבות עצומה להתחקות אחר הגנאלוגיה של פסיקת ההלכה ולהבין היכן נכנסים שיקולים סובייקטיביים ולנתח את משמעותם המגדרית. במובן זה, אין להבין את מטרתי בהעמדת ההלכה לביקורת פמיניסטית כניתוח "מקומי" המבקש פתרון הלכתי כזה או אחר לבעיות של נשים, אלא יש לראותה כמקיפה וכוללת החודרת לרבדים עמוקים הרבה יותר. לשון אחר, היא אינה נוקטת את הקו המקובל של "למצוא כלים הלכתיים בכדי לחולל שינוי" (אם כי גם אינה פועלת בהכרח בניגוד לו) אלא היא מבקשת לכונן"סיפור" הלכתי אחר, כזה הלוקח בחשבון גם את הנראטיב הנשי ואת נקודת המבט החסרה שלו. מבחינתי, זהו הפרויקט הפמיניסטי של הפילוסופיה של ההלכה שספר זה משמש רק דוגמה לו.

לרכישת הספר, בהוצאת מאגנס>>

"אישה" או "חווה"? סוגיית ההפלות בשיח ההלכתי-האורתודוכסי במאה העשרים מפרספקטיבה מגדרית, מאת: רונית נעמת עיר-שי - מגזין גלויה

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

לקריאה נוספת על 

עמיתת מחקר מרכז קוגוד לחקר המחשבה היהודית ולהגות עכשווית, ראשת התוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן, חברה בוועד המנהל של מרכז רקמן באוניברסיטת בר-אילן וחברה ב"קולך"– פורום נשים דתיות פמיניסטיות.

את לימודי הפוסט דוקטורט עשתה עיר-שי באוניברסיטת הרוורד ב-2008. ב-2016 שהתה באוניברסיטת ברנדייס כעמיתת מחקר בתוכנית ללימודי נשים ומגדר ביהדות, ובפרואר 2019 הייתה פרופסור אורחת באוניברסיטת ג'ינדל שבהודו.

היא פרסמה שורה של מאמרים העוסקים בהלכה, תיאולוגיה ומגדר, להט"ב ויהדות, פמיניזם דתי ועוד.

היא שוקדת כרגע על פרויקט מחקרי חדש שיעסוק שיעסוק באופנים בהם מעצבים פוסקי ההלכה מודרניים מגדר ומיניות בהקשרים של קדושה.

ספרה הראשון עסק בסוגיות הקשורות לפריון והלכה מפרספקטיבה פמיניסטית, ופורסם בהוצאת ברנדייס ב-2012. ספרה החדש: "אישה" או "חווה" – הפסקות היריון בשיח ההלכתי-האורתודוכסי במאה העשרים מפרספקטיבה מגדרית, עתיד לראות אור בקרוב בעברית בהוצאת מאגנס.

עיר-שי עמלה, יחד עם ד"ר ציון וולדוקס על ספר חדש שיעסוק בפמיניזם היהודית הדתי בישראל, באתגרים המלווים אותו ובמאבקיו המשפטיים.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ׳ בסיוון תשפ״ב 19.6.2022
גלויה מראיינת את
יפה צוקרמן
גלויה שמחה לראיין את יפה צוקרמן ולשמוע על העשיה שלה בתחום המיניות הבריאה ועל תובנות שמלוות אותה בפעילותה בהדרכות ובנוכחות ברשתות החברתיות
י׳ בשבט תשפ״ב 12.1.2022
גלויה
מתארחת
הרבנית שרה סגל-כץ התארחה במדור סל תרבות של מקור ראשון, עם תשובות קצרות לשאלון המוכר המופיע בכל סוף שבוע.
כ׳ בתשרי תשפ״ד 5.10.2023
מאת
צוות גלויה
עדכוני תוכן במגזין גלויה לקראת שמחת תורה תשפ"ד
ז׳ במרחשוון ה׳תשפ״ה 8.11.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
אסופת שירים, תפילות ומאמרים מתוך הכרה בתהומות הכאב ובידיעה כי הצמיחה וההתחדשות לא פוסקים, גם בתוך האבלות המתמשכת. באסופה אפשר למצוא התייחסות אל הנורא אשר קרה ואל הדבקות בתקווה, למרות הכל. זוהי אסופה שישית מתוך סדרת האסופות לחודש תשרי/אוקטובר, המבקשת להיות למשענת בזמן הקשה מאז מתקפת השבעה באוקטובר ואילך. סדרת האסופות יוצאת כשת״פ של גלויה ורשות הרבים עם ארגונים קולגיאליים נוספים.
חדש
כ״ד בטבת תשפ״א 8.1.2021
גלויה
מפרסמת
מגזין גלויה הזמין את הציבור הרחב לערב עיון בנושא ״סוגיות זוגיות בחיים הלכתיים״ בהשתתפות מורות הלכה. השתתפות הקהל בערב היתה חופשית ופתוחה לנשים ולגברים.
ד׳ בסיוון תשפ״ב 3.6.2022
גלויה מראיינת את
הרב חננאל רוס
שוחחנו עם הרב והמטפל חננאל רוס ושמענו על הדומה והשונה בין עולמו של פוסק לעולמו של מטפל ועל ההשראה ההדדית.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם