אפרת גרבר ארן מציעה מדרש מקורי על טקס הענקת שם לבת: ברית מילים וברית בלב, שיעמדו בפני עצמן כברית וכמילה.
כפמיניסטית תמיד ידעתי שהאתגר האמיתי שלי יגיע כשתהיה לי בת. אמנם זה נכון שחלק חשוב בפמיניזם הוא חינוך הבנים (יש לי שניים ב"ה), ובכל זאת – אני רואה ויודעת שיש התמודדויות שמגיעות רק כשיש לך בת. ואכן, עוד לפני שהיא נולדה נחשפתי לאתגר הראשון: טקס קריאת שם.
כי כשנולד לך בן אז מרחב התמרון שלך הוא במסגרת הקיימת. איזה פסוקים את תקריאי בברית, או האם תהיה סנדקית. אבל הברית? את לא צריכה לאלתר אותה, היא קיימת, הטקסט מוכן, הטקס ערוך… וכשנולדת לך בת, אז אפילו במילה "ברית" אסור לך להשתמש, כי ישר ישאלו "את מה את מתכננת לחתוך לה?!" ואת צריכה לאלתר הכל, מההתחלה.
אז כשהתקרבה הלידה, החלטתי להיערך מראש, ביקשתי וקיבלתי עשרות טקסים שבנו חברות, ובחרתי מתוכם את הקטעים שאהבתי ושהיו נראים לי הכי מתאימים.
יחד עם אישי, חיים גרבר, ערכנו ועיצבנו את הטקס שאהבנו, והוספנו גם מדרש מודרני שמסביר בעצם מה זה ברית של בת, ברית שלא חותכים בה את ערלת הבשר, אלא את ערלת הלב, ברית של "ועל לבם אכתבנה".
ערכנו את הטקס המצורף בבית הכנסת עם הקהילה המקסימה שלנו, נתנו לאחותי את הכבוד לתת את השם, ושמחנו שיש טקס, טקסט, עם ברכת האחים וכל מה שסובב אותו. לא המצאנו משהו חדש, רבים עשו זאת לפנינו, ובכל זאת יש בזה חידוש. זה לא ברור מאליו.
מדרש ברית מילים
בתורת משה נאמר "הִמּוֹל לָכֶם כָּל-זָכָר… וְהָיָה לְאוֹת בְּרִית בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם" (בראשית יז) – סברו: מה מילת ערלה בזכרים בלבד, אף "ברית ביני ובינכם" בזכרים בלבד.
ענו להם מבית מדרשה של ברוריה – ברית בזכרים בלבד? והרי בתר נאמר בשׂרה "וּבֵרַכְתִּיהָ וְהָיְתָה לְגוֹיִם" (בראשית יז, טז), לא זו אף זו – מה אברהם התברך בה"א יתרה, אף שרה נתברכה בה"א יתרה. וכן נאמר "אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם … נְשֵׁיכֶם … לְעָבְרְךָ בִּבְרִית ה'" (דברים כט) ללמדך שנשים כלולות בברית.
אם כן –כיצד מילה בנשים? אלא שערלת הבשר בזכרים, וערלת הלב – שווה לזכרים ולנקבות.
ומהי מילת הלב? אל תאמרי "וּמַלְתֶּם אֵת עָרְלַת לְבַבְכֶם" (דברים י), אלא "ומללתם את ערלת לבבכם" שאין מילה שבלב, אלא תפילה. נמצא הממלל את ערלת לבבו, ברית כרותה בינו ובין אלוהים, ואף הקב"ה מחזיק בידו כמה שנאמר "כִּי זֹאת הַבְּרִית אֲשֶׁר אֶכְרֹת… וְעַל לִבָּם אֶכְתֲּבֶנָּה" ולכך נקראה "ברית מילה".
ובברית זו נמלל ונברך – "יהי רצון מלפניך, שתתן בתינוקת הזו לב טהור ורוח נכון. ברוך אתה ה', המל את לבבנו ואת לבב זרענו באהבה".
* השתמשתן/ם בהצעות שלנו לטקס? נשמח לקבל עדכונים ותיוגים בכתיבה שלכן/ם על הטקס – #נָחוּגָה / #נחוגה.
***
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- לטקס את החיים: מבוא ל"נָחוּגָה" – הרבנית שרה סגל-כץ וחורש אל עמי
- "חברים מקשיבים לקולך" – היבטים מגדריים בטקסי חיים – חגית אקרמן והרבנית דבורה עברון
- לבחור לבנות את טקסי חיינו – מיכל יחיאלי קופנהגן
- חגיגות לידה : ברית הבן וברית הבת – הרבנית שרה סגל-כץ וחורש אל עמי
- הרהורים על טקס ברית המילה והצעות מעשיות – טל שריאל
- הצעה לטקס ברית מילה – הרבנית שרה סגל-כץ וחורש אל עמי
- הצעה לטקס ברית הבת (שמחת וזבד הבת) – הרבנית שרה סגל-כץ וחורש אל עמי
- מי שברך לעצמי ולמשפחתי – רתם אלדר היבש
- שבע ברוכות לשמחת הבת – רחלי עמיצור-איצקוביץ
- פיוט להולדת בת – רחל אילון כוכבא
- "וְקֹרָא לָךְ שֵׁם חָדָשׁ" – על מתן שמות – שרה פרידלנד בן ארזה
- לידה כחוויה רוחנית: חזון והצעה לבניית טקס משלך – אלכס ברגר-פולסקי
- טקס 'סגירת עצמות': לחתום את הלידה כפי שהיא חקוקה בגוף ובנפש / אור סנדרוביץ'
לקריאה נוספת:
- לידה והולדה בחסידות: קריאות מגדריות – ציפי קויפמן ז״ל
- הולדת הבת במקורות היהדות – רן חורי
- ברכת הטוב והמיטיב בלידת בן ובת – הרבנית חמוטל שובל, כתב העת ״דרישה״