תקציר הספר
ספר זה הינו ניסיון ראשון מסוגו להציג מחקר הלכתי מקיף בסוגיית ההפלות מפרספקטיבה הלכתית-מגדרית. בלקחו כנקודת מוצא את הטענה לפיה ההלכה משקפת נקודות מבט גבריות והטיות מגדריות על בסיס זה, הוא בוחן השפעת תפיסות מגדריות על עיצובם של פסקי הלכה בני זמנינו בשאלת ההפלות לאור תיאוריות ביו-אתיות שמרניות, ליברליות ופמיניסטיות וכן לאור תפיסות של פמיניזם משפטי והביקורת הפמיניסטית על האפיסטמולוגיה השלטת.
הספר מציע, תוך פריסה מדוקדקת של המקורות ההלכתיים המרכזיים העומדים על הפרק, שהסיפור ההלכתי ההגמוני כפי שהוא מוצג כיום בציבוריות הישראלית, מתוך הנגדה דיכוטומית לשיח ליברלי-פמיניסטי, לפיו הפלה הינה איסור חמור מן התורה (מדאוריתא) וקרובה במהותה לרצח, לא רק שאינו הסיפור ההלכתי ההכרחי אלא אף לא עולה בקנה אחד עם דרך המלך של הפרשנות ההלכתית לדורותיה. ניתוח המקורות, החל מן המשנה והתלמוד ועד לימינו אלה, ידגים מחד עד כמה הם עשויים להלום השקפת עולם המכבדת את האישה כסובייקט ומאידך יבקש לתהות על אופן הבניית איסור הפלה מלאכותית בפסיקה המחמירה בת זמננו, המוותרת או אף מעלימה קולות הלכתיים מרכזיים, מקילים, הנדחקים לקרן זווית. הספר בוחן עד כמה שואלים פוסקי הלכה בני זמנינו את 'שאלת האישה' באותו מובן שמציע הפמיניזם המשפטי, כלומר עד כמה נלקחת בחשבון תוצאת הפסיקה ההלכתית על חייהן, רווחתן ואיכות חייהן של נשים.
הספר מנתח את המשמעותיות המגדריות העולות מן הפסיקה המחמירה במאה העשרים ואת האופן בו הן מַבנות את האישה. טענתו היא כי עמדה הלכתית הרואה את איסור הפלה כאיסור דאורייתא מצמצמת את רעיון קדושת החיים למונחים ביולוגיים ובכך מבליטה את ההתייחסות לאישה כאל ישות פריונית. במובן זה הוא מצביע על שאלות שכמעט ולא נשאלות במחקר ההלכה המודרנית: מהי תפיסת הפוסקים את הנשיות בכלל ובהקשר הספציפי של ילודה והפסקות היריון בפרט; היכן ממוקמים צרכיה של האישה במערך שיקוליהם של הפוסקים; האם היא נתפסת כסובייקט, כבעלת אינטרסים ורצונות משלה, או שמא אלה נתפסים כבלתי רלבנטיים ומנוכסים לטובת הקולקטיב (המשפחה, העם היהודי)? שאלות אלה מהוות את התשתית לדיון בספר זה ולמרות שעיקר עיסוקו הוא בסוגיית ההפלות אני מציעה לראות בכך הדגמה לשאלת גבריותו של השיח ההלכתי בכלל.
מבחינתי, באופן אישי, כמי שנאמנה להלכה ולתובנות של שוויון מגדרי כאחד, אך גם כחוקרת הלכה מפרספקטיבה מגדרית, החשיבות של כתיבת הספר הייתה כפולה – גיליתי שבנושא ההפלות ישנם יסודות משמעותיים בהלכה המוקדמת העשויים להקל על חיי נשים והשאלה מדוע במאה השנים האחרונות הם לא באים מספיק לידי ביטוי מטרידה וראויה לביקורת. כחוקרת הלכה הבנתי שיש חשיבות עצומה להתחקות אחר הגנאלוגיה של פסיקת ההלכה ולהבין היכן נכנסים שיקולים סובייקטיביים ולנתח את משמעותם המגדרית. במובן זה, אין להבין את מטרתי בהעמדת ההלכה לביקורת פמיניסטית כניתוח "מקומי" המבקש פתרון הלכתי כזה או אחר לבעיות של נשים, אלא יש לראותה כמקיפה וכוללת החודרת לרבדים עמוקים הרבה יותר. לשון אחר, היא אינה נוקטת את הקו המקובל של "למצוא כלים הלכתיים בכדי לחולל שינוי" (אם כי גם אינה פועלת בהכרח בניגוד לו) אלא היא מבקשת לכונן"סיפור" הלכתי אחר, כזה הלוקח בחשבון גם את הנראטיב הנשי ואת נקודת המבט החסרה שלו. מבחינתי, זהו הפרויקט הפמיניסטי של הפילוסופיה של ההלכה שספר זה משמש רק דוגמה לו.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם