ברית מילים : "ועל לבם אכתבנה", מאת: אפרת גרבר-ארן - מגזין גלויה
תפריט
תפריט
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020

ברית מילים : "ועל לבם אכתבנה"

אפרת גרבר ארן מציעה מדרש מקורי על טקס הענקת שם לבת: ברית מילים וברית בלב, שיעמדו בפני עצמן כברית וכמילה.

כפמיניסטית תמיד ידעתי שהאתגר האמיתי שלי יגיע כשתהיה לי בת. אמנם זה נכון שחלק חשוב בפמיניזם הוא חינוך הבנים (יש לי שניים ב"ה), ובכל זאת – אני רואה ויודעת שיש התמודדויות שמגיעות רק כשיש לך בת. ואכן, עוד לפני שהיא נולדה נחשפתי לאתגר הראשון: טקס קריאת שם.

כי כשנולד לך בן אז מרחב התמרון שלך הוא במסגרת הקיימת. איזה פסוקים את תקריאי בברית, או האם תהיה סנדקית. אבל הברית? את לא צריכה לאלתר אותה, היא קיימת, הטקסט מוכן, הטקס ערוך… וכשנולדת לך בת, אז אפילו במילה "ברית" אסור לך להשתמש, כי ישר ישאלו "את מה את מתכננת לחתוך לה?!" ואת צריכה לאלתר הכל, מההתחלה.

אז כשהתקרבה הלידה, החלטתי להיערך מראש, ביקשתי וקיבלתי עשרות טקסים שבנו חברות, ובחרתי מתוכם את הקטעים שאהבתי ושהיו נראים לי הכי מתאימים.

יחד עם אישי, חיים גרבר, ערכנו ועיצבנו את הטקס שאהבנו, והוספנו גם מדרש מודרני שמסביר בעצם מה זה ברית של בת, ברית שלא חותכים בה את ערלת הבשר, אלא את ערלת הלב, ברית של "ועל לבם אכתבנה".

ערכנו את הטקס המצורף בבית הכנסת עם הקהילה המקסימה שלנו, נתנו לאחותי את הכבוד לתת את השם, ושמחנו שיש טקס, טקסט, עם ברכת האחים וכל מה שסובב אותו. לא המצאנו משהו חדש, רבים עשו זאת לפנינו, ובכל זאת יש בזה חידוש. זה לא ברור מאליו.

מדרש ברית מילים

בתורת משה נאמר "הִמּוֹל לָכֶם כָּל-זָכָר… וְהָיָה לְאוֹת בְּרִית בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם" (בראשית יז) – סברו: מה מילת ערלה בזכרים בלבד, אף "ברית ביני ובינכם" בזכרים בלבד.

ענו להם מבית מדרשה של ברוריה – ברית בזכרים בלבד? והרי בתר נאמר בשׂרה "וּבֵרַכְתִּיהָ וְהָיְתָה לְגוֹיִם" (בראשית יז, טז), לא זו אף זו – מה אברהם התברך בה"א יתרה, אף שרה נתברכה בה"א יתרה. וכן נאמר "אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם … נְשֵׁיכֶם … לְעָבְרְךָ בִּבְרִית ה'" (דברים כט) ללמדך שנשים כלולות בברית.

אם כן –כיצד מילה בנשים? אלא שערלת הבשר בזכרים, וערלת הלב – שווה לזכרים ולנקבות.

ומהי מילת הלב? אל תאמרי "וּמַלְתֶּם אֵת עָרְלַת לְבַבְכֶם" (דברים י),  אלא "ומללתם את ערלת לבבכם" שאין מילה שבלב, אלא תפילה. נמצא הממלל את ערלת לבבו, ברית כרותה בינו ובין אלוהים, ואף הקב"ה מחזיק בידו כמה שנאמר "כִּי זֹאת הַבְּרִית אֲשֶׁר אֶכְרֹת… וְעַל לִבָּם אֶכְתֲּבֶנָּה" ולכך נקראה "ברית מילה".

ובברית זו נמלל ונברך – "יהי רצון מלפניך, שתתן בתינוקת הזו לב טהור ורוח נכון. ברוך אתה ה', המל את לבבנו ואת לבב זרענו באהבה".

ברית מילים
ברית מילה בת

* השתמשתן/ם בהצעות שלנו לטקס? נשמח לקבל עדכונים ותיוגים בכתיבה שלכן/ם על הטקס – #נָחוּגָה / #נחוגה.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת:

לקריאה נוספת על:

אנליסטית בהיי טק, יוצרת ופעילה חברתית.

אנא עקבו אחר תקנון האתר ביחס לתנאי השימוש במגזין גלויה ובתכנים המפורסמים בו. הטקסטים הפואטיים וביצועי שירים המופיעים ב׳גלויה׳ מתפרסמים הודות להסדרת זכויות היוצרות והיוצרים באקו״ם. באם נפלה שגגה ויש לתקן פרסום כלשהו באתר, אנא שלחו לנו הודעה.

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים שנכתב עליהם במגזין.

תוכן נוסף מהמגזין:

ה' בכסלו תש"ף 3.12.2019
מאת
צוות גלויה
ימי שבע הברכות הם ימים שכדאי להיערך אליהם מראש. שבע עצות שכדאי לקרוא כשמתכננים את ימי שבע הברכות
ה׳ בסיון תשפ״ג 25.5.2023
גלויה מראיינת את
הרב ד״ר עדו פכטר
שיחה גלוית עיניים עם הרב ד"ר עדו פכטר על התפקיד של רב קהילה, החזון שלו לחברה הישראלית.
י״ד בתשרי תשפ״ד 29.9.2023
מאת
צוות גלויה
בפרוש עלינו חג הסוכות, העמדנו כמה דפנות של תוכן חדש באתר: גם שני ראיונות - האחד על שירה ויצירה והשני על עשיה רבנית פמיניסטית, גם שירים רבים וגם תפילות המתייחסות אל מסע הפריון - בשמחה ובצער. מוזמנות.ים לקרוא את הכל מכל כל ולאתר את הבחירות שלנו הנוגעות בטקסטים המתייחסים אל הביתי והרחוק, המוכר והזר, הקבוע והנודד ואל כאלו שמעניקים שאר רוח
כ״ח באלול התשפ״ג 14.9.2023
גלויה מראיינת את
אורי פרץ
שיחה גלוית עיניים עם המשורר אורי פרץ על תהליך ההתפתחות שלו כמשורר, הבחירה לכתוב בלשון נקבה, ועל העבודה שלו כמטפל.
י"ד באלול תש"ף 3.9.2020
מאת
צוות גלויה
טקס "ברית יצחק" נערך בלילה השמיני לאחר הלידה. עיקרו הוא שמירה על התינוק, הודיה על הלידה וליווי ההורים לפני טקס ברית המילה. תיאור הטקס והצעה לעריכתו.
כ״ג באלול ה׳תשפ״ד 26.9.2024
מאת
צוות גלויה
אסופת שירה והגות בנושא חרמות, יצאה לאור בשיתוף פעולה בין עמותת כנפי דרור למרכז גלויה. זהו הספר הראשון שמופק בגלויה וגם מיזם זה מצטרף למחוייבות לדבר גלויות על מה שכמוס.
Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם