חתונה בימי קורונה - השאלות שמלוות בתקופה זו והצעה לפתרונות אפשריים, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויב

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

חתונה בימי קורונה – השאלות שמלוות בתקופה זו והצעה לפתרונות אפשריים

ג' באייר תש"ף 27.4.2020
קו מפריד גלויה

להנחיות ההתגוננות מנגיף הקורונה יש משמעות עבור חיי היומיום של כלל החברה ובתוך כך גם אירועי שמחה שתוכננו לעת הזו ונאלצו להידחות, להתבטל או לעבור שינויים. זוגות מאורסים ובני משפחותיהם מצאו ומוצאים עצמם נדרשים להכריע בדבר קיום החתונה, הקדמתה, דחייתה או שינוי מן המתוכנן לכדי פתרון חדש.

כצעד למניעת ההתפשטות של נגיף הקורונה ובעקבות ההנחיות המשתנות תדיר של משרד הבריאות, אנו נאלצים ונאלצות לשנות תוכניות, גם כאלה שנקבעו זמן רב מראש ושאנו מייחסות להן חשיבות עליונה במעגל החיים האישי והכללי שלנו. יום החתונה נחשב בעיני רבים לאחד הימים החשובים ביותר בחייו של אדם, וההכנות לקראתו נוטות להיות מרובות פרטים.

ההנחיות לקיום אירועים ולשמירת מרחק מציבות דילמות רבות מול זוגות רבים שקבעו את תאריך חתונתם לימי הקורונה או שבחרו תוך כדי התקופה הזו להינשא. ההנחיות משפיעות על כמות הנוכחים, מיקום החתונה ועוד. הדילמות האלו לא פוסחות על אף זוג מאורס. יש שבוחרים לדחות את חתונתם, יש שבוחרים להקדימה, יש הבוחרים לקיימה במועדה בהתאם למגבלות הקיימות ויש שבוחרים למצוא פתרונות יצירתיים אחרים – הלכתיים וחוקיים – אם ליום כלולותיהם במועדו ואם ליום אחר בעתיד הקרוב או הרחוק יותר.

ההצעות שמונחות לפניכם לוקחות בחשבון שהימים הללו הם ימי ספירת העומר, בהם נהוג שלא להתחתן. יש הנוהגים שלא לקיים שמחות נישואין עד ל"ג בעומר ויש שממתינים עד לאחר שבועות. כך או כך, כל החלטה שתתקבל בלאו הכי לא תוכל לבוא לידי ביטוי מיידי. בתקופה דינמית זו, בה שינויים גדולים עשוים להתרחש מהיום למחר, אין לדעת איך יראה לוח החיים הצפוי לנו. גם אם הכרעות הנוגעות לשמחת נישואיכם עדיין לא ניתנות ליישום מיידי, כדאי להכיר את האפשרויות המוצעות ולשקול אותן כדי שכאשר אפשר יהיה לשוב ולקיים שמחות נישואין, ההכרעות יתקבלו מתוך ידיעה וביתר-קלות.

חתונה בימי קורונה
צילום: Gaelle Marcel

האם מותר הלכתית לדחות חתונה?

יש דעות שונות בעניין דחיית חתונה ובשאלה האם דחיית חתונה אסורה או פשוט לא נהוגה. הסברה הדתית היא שבני הזוג התכוננו נפשית להיות נשואים ביום מסוים ודחיית החתונה עשויה להכשיל אותם באיסור, וכן שבימינו כל תקופת האירוסין 'מועדת לפורענות' ולכתחילה עדיף שלא תהיה ארוכה מדי – ובוודאי שאין להאריך אותה עוד לאחר שנקבעה. עם זאת, יש לקחת בחשבון ההלכתי כי בתקופה הנוכחית ישנם זוגות העומדים לקראת חתונה ונמנעים מפגישה פנים אל פנים מסיבות בריאותיות – וכך החשש מהכשלה באיסור רלוונטי פחות.

הקהילה הרבנית אינה תמימת דעים באשר לשאלה של דחיית חתונה בימי קורונה, אך יש על מה לסמוך באמירה שהאוירה הבריאותית הנוכחית היא שעת דחק (בנוסף על המתירים לדחות חתונה מלכתחילה). יש לזכור כי העיקרון לפיהו 'לא דוחים חתונה' שריר וקיים כאשר זוג מאורס וישנה תקופת אבלות בחיי המשפחה ובמצב כזה אכן יש פתרונות הלכתיים ובלבד שלא תידחה החתונה. ברם, בעידן הנוכחי יש להבחין כי זוגות הם אלו שמבקשים לדחות את החתונה בשל הצורך בצמצום הקהל באופן שגם לא כל המשפחה הגרעינית תוכל בהכרח להיות באירוע החתונה ועוד קשיים אחרים. יתרה על כך, זוגות מאורסים רבים נתונים במצב בו הם אינם יכולים להיפגש פיזית בשל ההנחיות על שהות במרחק קרוב לבית, ימי סגר שהתקיימו בחגים ושמירה על ההורים מצד גילם או שמירה על בני משפחה אחרים. מנגד, אמצעי התקשורת השונים מאפשרים דיבור וצפייה במסך בו בני הזוג נראים. זוהי איננה שגרה ואין היא ממנהג זוגות מאורסים לכתחילה, אבל יש בכך הענקת פתרון מסויים.

חתונה בימי קורונה - הרבנית שרה סגל-כץ
צילום: Jazmin Quaynor

אפשרות ראשונה – חתונה מינימליסטית

מה חייב להיות בחתונה?

המינימום הנהוג לקיום חתונה הוא הזוג הנישא, שני עדים כשרים וחפץ או שטר שניתן לקדש עליו. במאות האחרונות נהוג למנות גם מסדר/ת קידושין כדרישה בסיסית.

הזוג הנישא, מסדר הקידושין, שני העדים ושני זוגות ההורים מסתכמים בתשעה נוכחים.

שבע ברכות:

כדי לברך את שבע הברכות נדרשת נוכחות של מניין אנשים. בשעת הדחק אפשר לקיים את החופה בלי לברך שבע ברכות, וניתן להשלים אותן ולברך בשם ובמלכות בשבוע שבע הברכות, העוקב לחתונה. 

אם זוג מתחתן עכשיו אבל מקיים מסיבת חתונה נטולת-טקס אחרי שבוע שבע הברכות, לא ניתן יהיה לברך את שבע הברכות בשם ובמלכות. 

סעודת מצווה:

סעודת המצווה צריכה להיות גם היא בימי שבע ברכות ובמעמד של מניין. ברכת "שהשמחה במעונו" בזימון לסעודת המצווה היא מקרה מיוחד שאפשר לברך ללא מניין.

הסכמי קדם נישואין:

אמנם לא מדובר בחובה אלא בבחירה ובהחלטה חשובה, אך כדאי לדעת שאם אתם בוחרים לחתום על הסכם קדם נישואין – החתימה על ההסכם צריכה להתבצע לפני הנישואין ההלכתיים כדי שיהיה להם תוקף. לכן, ההמלצה (של גורמים משפטיים והלכתיים כאחד) היא לא לדחות את החתימה עליהם עד לאחר החתונה.

חתונה בימי קורונה
צילום: Tamar Eisenberg Photography

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

אפשרות שניה – חופה מינימלית עכשיו, שמחת נישואין גדולה אחר כך

לצד הפן ההלכתי, ישנו הפן הרגשי המתלווה לצורך לדחות חתונה. הקושי הרגשי עשוי להיות אדיר, ודאי נוכח הציפייה וההתרגשות בתקופת האירוסין – שלכם ושל המשפחות המעורבות.

לצד מפח הנפש, אפשר לנסות להסתכל קדימה במבט חיובי: גם ללא אירוע רב משתתפים אתם חתן וכלה בשנתם הראשונה, ויש יתרונות בכניסה לחייכם המשותפים כזוג נשוי באוירה שלא שמה אתכם במרכז הלחץ ומאפשרת לכם להתרגל אחת לשני ולחייכם החדשים בשקט יחסי ובאינטימיות.

אם החלטתם להינשא בתאריך המתוכנן עם פחות מעשרה אנשים, עדיין קיימת האפשרות לערוך מסיבת חתונה גדולה כפי שרציתם, ולדחות אותה לתקופה רגועה יותר.

חתונה מינימליסטית בימי קורונה
צילום: Florian Klauer

אפשרות שלישית – סבב שמחות קטנות

פתרון יצירתי אחר הוא קיום כמה חגיגות קטנות ומצומצמות במוקדים שונים (כל עוד ההנחיות של משרד הבריאות מאפשרות זאת, כמובן).

כך למשל ישנם זוגות הבוחרים, לקיים את טקס הקידושין במעמד משפחתה של הכלה, לקרוא את הכתובה בנסיעה בדרך ואת טקס החופה ושבע הברכות לקיים בבית הורי החתן – או אפילו בדירתם של בני הזוג, וכך לקיים את החובה של 'כונסה לביתו' כפשוטו כששני בני הזוג נכנסים אל חיי הנישואין מתוך ביתם ממש ולא לאחר חגיגות הכלולות, כפי שהתקבע.

זהו פתרון מעט מסורבל, אך המאפשר לשתף ענפים שונים של המשפחה בשמחת הכלולות – ומבלי להתפשר ולקיים מסיבה-שאחרי, לאחר שחיי הנישואין כבר מתקיימים בפועל.

מפגש משפחתי מצומצם - חתונה בימי קורונה
צילום: Markus Spiske

לכלכל את הכלולות

גם מהבחינה הכלכלית ניתן לתכנן את האירוע בצורה אחרת משתכנתם בהתחלה או שתמיד חלמתם. ניתן להתאים את האירוע להנחיות והמגבלות בחכמה לכדי שמחה שלמה, גם אם באופן אחר ומאופק יותר. טוב יהיה אם כל זוג יכניס למערך השיקולים לא רק את שאלת קיום החתונה עצמה (הטקס והמסיבה) ולכל השאלות המהותיות של הלכה ושל בני המשפחה; אלא גם את נותני השירותים עימם הייתם בקשר טרום עידן הקורונה ועימם התקשרתם בקשרי עסקה. נכון הדבר כי המצב הנוכחי נחשב עסקית על ידי המדינה כמצב חירום ויש תמיכה מסויימת בעצמאיים וכדומה, אבל אי אפשר להכחיש עד כמה הספקים השונים נפגעו קשה בעת הזו. רובם ככולם בוודאי ישמחו ללקוחות ולפרנסה, גם כשהעת הזו מביאה את הזוגות הבוחרים להתחתן בימים אלה להתנהל בתקציב צנוע יותר.

המצב הנוכחי והצורך לשנות את התוכניות בטווח קצר קשה מאוד וגורם לרבים ולרבות מאיתנו לתחושה קשה של חוסר אונים ואובדן שליטה; אבל עם הרבה סבלנות, תושיה ותקשורת בריאה בין כל המעורבים, אפשר להתגבר יחד על הקשיים ולמצוא מגוון פתרונות. זהו מגוון מצומצם, לא כזה שמישהו פילל אליו ובכל זאת חשוב לשוחח בתוך הזוגיות ועם בני המשפחה על שיקולי הדעת השונים ולמצוא יחד פתרונות שהם הטובים ביותר בתוך המצב הנוכחי.

איננו יודעים אם דפוסי החגיגות של כולנו ישתנו בעקבות תקופה זו, או שהשגרה תשיב לדפוסים קודמים. אין ספק שבתוך אי הוודאות הזו ניתן לגייס גם מנת אופטימיות, לצד הכאב של המרחק והשינוי, הויתור על החלומות והתכנונים של המסיבה – ולזכור כי מסיבת החתונה מגלמת תמיד את עיקר המעשה: חופה וקידושין של זוג שמתכלל יחד ויוצא לדרך משותפת ארוכה, בשמחה ובאהבה.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

לקריאה נוספת על 

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

ד' בטבת תש"ף 1.1.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מה עושה מדריכת הכלות ואיך נולד התפקיד? יש כלות שישמחו לקבל הדרכה מאישה מסביבתן הקרובה ויש כאלו ששיחה עם אשה זרה יכולה להיות הצלה עבורן, מכיוון שאינן מעוניינות לדבר עם אשה מוכרת וקרובה אלא מבקשות לקנות את הידע מתוך מרחק ומרווח נשימה.
ג׳ בניסן התשפ״ד 11.4.2024
תפילה מאת
הרבה תמר אלעד-אפלבום והרבנית שרה סגל-כץ
Therefore, Compassionate One Reveal our torment to the world and for all time And from one end of the earth to the other May the silenced voices utter:
כ״ח באלול תשפ״ג 14.9.2023
גלויה מארחת
חגית זוהרה מנדרובסקי
המשוררת חגית זוהרה מנדרובסקי הוציאה בשנה האחרונה לאור אנתולוגיה שערכה העוסקת בזקנה. בראיון היא משתפת על היצירה בכלל, על השירה שלה שיצאה בספר ב-2020 ועל ההירתמות למלאכת עריכת ספר הכולל את קולותיהם של משוררות ומשוררים שונים, דווקא על נושא הזקנה שלעתים מודחק מן השיח.
כ״ט באלול תשפ״א 6.9.21
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
אוסף והצעות של טבילות מנהג וטבילות עצמאיות שנשים בוחרות לקיים, לצד הזמנה להפיכת הטבילה לחגיגה אישית.
ב' באדר תש"ף 27.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
ראוי שההדרכה לקראת הכלולות תפתח ב"מותר לך" ורק לאחר לימוד של מצוות עונה תתקיים הדרכה והעמקה בהלכות נידה.
י"א בשבט תש"ף 6.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
עם כל השמחה על האירוסין, את לא בטוחה מה את הולכת לעשות עם החברים הרווקים שאת מרגישה שהשארת מאחור.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם