אִם תִּתֵּן לִי חֶלְקִי בְּאֵימַת מַחֲשַׁכֶּיךָ
אוּלַי יֵאוֹר לִי מְעָט .
אִם תִּפְרֹק עַל כְּתֵפַי אֶת כֹּבֶד עֻלְּךָ מֵעָלֶיךָ
אוּלַי יֵקַל לִי מְעָט.
אִם תָּבִיא אֱלֵי כְּפוֹר עַזְבוּתִי אֶת צִנַּת בְּדִידוּתֶךָ
אוּלַי יֵחַם לִי מְעָט.(לאה גולדברג)
כְּמוֹ עֵץ בִּשְׁלָגָיו, הַנּוֹצֵר אֶת אֲבִיב נִצָּנָיו
בַּקָּרָה,
אֶעֱמֹד בְּפִתְחֵי יְגוֹנֶיךָ.
וְהָיָה מַכְאוֹבְךָ לִי תְּשׁוּרָה.
בְּיָדַיִם טוֹבוֹת אֶשָּׂאֶנּוּ.
לֹא אֶפֹּל, לֹא אֶכְרַע –
אַל תִּירָא.
בעת הזו, גם בזמני חירום אחרים ואף בכל שגרה, עלינו לחפש את נקודות האור הקיימות – בתוכנו, סביבנו ואלו שביכולתנו להגביר. בודאי טוב יהיה להישאר מחוברים זה לזו, זו לזה ובתוך חיי המשפחה והחברה – לבחור לשתף בצרכי הנפש, בכמיהות ואף ברגעי האלם. האתגר שכולנו חווים עתה מעורר מחויבות מעשית באחריות ובהתגוננות. גם הלך-נפש של חוסן ואמונה, עשויים לסייע בהשגת הקלה, בהנכחת החום והאור שמתארת כה טוב לאה גולדברג בשירה, בעת השותפות בעול. מגזין גלויה התברך בתוכן חדש רב המהווה חלק מן שותפות זו.
לסקירה מהירה של התכנים החדשים באתר, ניתן לעבור לכאן.
על ההתמודדות בימים אלו והצעה לתפילה המייחדת את קורבנות מגפת הקורונה:
- מה שבידינו לעשות: התמודדות בימי קורונה – תקופה זו, הבאה עלינו כעובדה, משלבת בין התגוננות מפני נגיף הקורונה לבין בוא האביב וחג הפסח. מאמצי ההתגוננות, הבידוד והאתגרים הרפואיים נחווים כרחוקים מאד מהציפיות שהיו לקראת העונה, החג ומפגשי המשפחה. צוות גלויה על נקודות אור רבות, לצד הערפל, על מנת להשיב רוח חיה בתוך ימים אלו.
- הצעה: תפילת יזכור לקורבנות הקורונה – ד"ר יעל לוין מציעה להתחיל לומר כבר בשביעי של פסח הקרוב "יזכור" ו"א-ל מלא רחמים" לעילוי נשמות קורבנות מגפת הקורונה
בין יחידאות לבין זוגיות – המאמרים הבאים עוסקים בחיי הלבד ובחיי הביחד, ומציפים אל פני השטח חלק מן האתגרים הקיימים:
- תחינה לקריעת הים בחיי היחידאות – הרבנית שרה סגל-כץ מתארת כי הנוהג הקבלי לומר את "שירת הים" בליל שביעי של פסח אומץ בשנים האחרונות גם על־ידי רווקות ורווקים כזמן לתחינה ובקשה עבור עצמם. מתוך שותפות וכמיהה יחד עם המחפשים את שאהבה נפשם, תמיד ובפסח הזה עד מאד, מונחת כאן אנתולוגיה של שירה ותחינה על היחידאות.
- מודל הרמזור: לתקשר את גבולות המגע – צרכי מגע של בני הזוג משתנים בתקופות שונות ומה שרצינו פעם, לא בטוח שימלא את רצונותינו ברגע זה. שולמית שפרבר מציעה, לצד הענקת תשומת לב לתקשורת הבין-אישית, את "מודל הרמזור" לתקשורת זוגית-מינית.
- זוגיות שכזו: מה שאהבנו פעם – מעצבן אותנו היום – נגה דודסון כותבת על השאלה: איך קרה שהתכונה שהכי אהבתם בבני הזוג כשהתחתנתם הפכה לתכונה הכי מעצבנת בנישואין? התאוריה המחקרית שמאחורי התחושה הזאת, ומה זה יכול ללמד אתכם על עצמכם ועל הזוגיות שלכם.
הקורונה הציבה אתגר גדול בפני הטבילה והתנהלות המקוואות. התכנים הבאים עוסקים בנושא זה בפרט, לצד עיסוק בתחום ההלכה ככלל:
- טבילה במקווה והתגוננות מנגיף הקורונה: "סוּר מֵרָע וַעֲשֵׂה טוֹב" – בתקופת ההתגוננות מפני נגיף הקורונה גם הטבילה במקוואות מהווה אתגר. הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ' עם פירוט על ההתרחשות וקריאה לפעולה: מהתרעה על מצב הפיקוח הממשלתי במקוואות אל יצירת מערכת פיקוח אזרחית.
- מקווה בימי קורונה – מעשיות ואחריות – הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ' הכינו רשימה מסודרת עבור הנשים המתכננות להגיע למקווה לשם טבילה בימי הקורונה. הרשימה כוללת את השאלות הרלוונטיות שיש לברר מראש, התנאים שצריכים להתקיים והאחריות ביחס לתפקוד המקוואות בעידן הההתגוננות מנגיף הקורונה. הרשימה מתבססת על הכתוב בפוסט המפורט: טבילה במקווה והתגוננות מנגיף הקורונה: "סוּר מֵרָע וַעֲשֵׂה טוֹב"
- בלנית טובה דיה: לבחור להיות דולה של טבילה – הרבנית שרה סגל-כץ מסבירה כי תודעת הבלנית יכולה להיות מכוונת ברגישות מקסימלית לצרכיה של הטובלת כדי שהטובלת תקיים את המצווה על פי דרכה ובהתאם למנהגיה ואורחותיה, ותשוב לביתה וחייה הזוגיים בטהרה, בנחת וּבִמְלֵאוּת. להיות בלנית במקווה פרטי יכול לייצר מציאות יוצאת דופן.
- נשים כדוברות הלכה – ההתפתחות של עולם לימוד התורה לנשים הניבה פירות ראויים וחשובים. אולם מתוך בחינת המקורות ההלכתיים לאשורם נראה כי ייתכן שהיא אמורה להוביל לשלב חדש, משמעותי עוד יותר, של פסיקת הלכה נשית. הרבנית מלכה פיוטרקובסקי סוקרת את המקורות ההלכתיים בעניין, ומסבירה עד כמה עולם התורה כולו זקוק לנשים “דוברות הלכה”.
תחום המוגנות והמיניות הבריאה במגזין מתרחב וצומח, עם הצטרפותם של מאמרים חדשים ומקצועיים בנושא:
- לדעת לבחור נכון: מודל רב-מימדי למיניות בריאה – הכל מתחיל בשאלה מה היא בעצם מיניות בריאה. מנכ"לית עמותת "לדעת – לבחור נכון", דינה שלו, מסבירה על האתגר שבהגדרת המושג ופורשת מודל הוליסטי וחיובי לחינוך למיניות בריאה.
- בלבול השפות בין הפוגע לקורבנו: שפת הדת ושפת הפגיעה – אחת השאלות המתעוררות במערכת יחסית פוגענית היא שאלת הרצון. האופי המתעתע של הפגיעה המינית הופך פעמים רבות את השאלה הזו לסבוכה מאוד. ד"ר יהונתן פיאמנטה מסביר שכאשר מדובר בנפגעים דתיים, שאלת הרצון הופכת, במידה מסויימת, ללא רלוונטית.
את הגוף שלנו צריך וראוי להכיר:
- גברים, תכירו את רצפת האגן שלכם – כולנו נתקלנו במונח "רצפת האגן" לא פעם ולא פעמיים. אלא שרבים הם המייחסים את המונח הפיזיולוגי לנשים בלבד, למרות שמדובר בקבוצת שרירים שקיימת גם אצל הגבר וחיונית עבורו. נעם לוי מסביר מהם קבוצת שרירים זו אצל גברים ומזמין אתכם להכיר את גופכם ולפתח מודעות לתפקודו.
מדור ספרות ורוח הועשר בתכנים פרי עטן של:
רשימת המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה (ללא הרחבה):
מאמרים:
- מה שבידינו לעשות: התמודדות בימי קורונה – צוות גלויה
- הצעה: תפילת יזכור לקורבנות הקורונה – ד"ר יעל לוין
- תחינה לקריעת הים בחיי היחידאות – הרבנית שרה סגל-כץ
- מודל הרמזור: לתקשר את גבולות המגע – שולמית שפרבר
- זוגיות שכזו: מה שאהבנו פעם – מעצבן אותנו היום – נגה דודסון
טבילה במקווה והתגוננות מנגיף הקורונה: "סוּר מֵרָע וַעֲשֵׂה טוֹב" – הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ' - מקווה בימי קורונה – מעשיות ואחריות – הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ'
- בלנית טובה דיה: לבחור להיות דולה של טבילה – הרבנית שרה סגל-כץ
- נשים כדוברות הלכה – הרבנית מלכה פיוטרקובסקי
- לדעת לבחור נכון: מודל רב-מימדי למיניות בריאה – דינה שלו
- בלבול השפות בין הפוגע לקורבנו: שפת הדת ושפת הפגיעה – ד"ר יהונתן פיאמנטה
- גברים, תכירו את רצפת האגן שלכם – נעם לוי
דברי רוח ושירה:
- לכה דודי – חוה פנחס כהן
- בסוף את מתרגלת – רעות גזבר
- מי שחרב עליה ביתה – רות חסין
- התאהבה – אורית קלופשטוק
כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.
בגלויה ישנו עמוד המהווה את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. עם הכנסת אל״ף בי״ת גלויה – מילון המושגים של מגזין גלויה, ניתן להסתייע בו כדי לנוע בין תכנים שונים באתר שלא מבעד לתפריט הראשי.
מוזמנות ומוזמנים להתוודע לנושאים ולתכנים שעוד לא פגשתם בהם בספריה הצומחת של גלויה.
ואם תרצו לעקוב אחר הניוזלטרים של מגזין גלויה שנשלחו עם יונת הדואר ואולי פספסתם חלק מהם – תוכלו להציץ בעמוד הארכיון של לקט מתוך האיגרות שנשלחו.
קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.