ניצוצות של שקט, מאת: יעל ביננפלד - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

ניצוצות של שקט

כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
קו מפריד גלויה

עמותת "ניצוצות ענבר" שמה לה למטרה לסייע ולעטוף זוגות שעוברים לידה שקטה, מקבלת ההודעה ועד לאחר החזרה הביתה וחבירה לקבלת מענה בקהילה. על הקשיים היחודיים המאפיינים את האובדן, הספר והערכות המחולקים בבתי חולים, ועצות לתמיכה וסיוע ברגעים המטלטלים ובסערת הנפש.

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

"האסוציאציה הראשונה שלנו ללידה היא חיים, כמעט מלה נרדפת. לידת מת לא רק שאינה נתפסת מבחינה רגשית, היא מבטאת דיסוננס, סתירה פנימית, דבר והיפוכו. משהו בסדר הדברים השתבש, המוות הקדים את הלידה, חיים התחלפו במוות, אושר בכאב וקבלה באובדן. שתי נקודות על רצף הזמן, לידה ומוות, שהיו אמורות להיות רחוקות זו מזו בכל המובנים ולהכיל ביניהן חיים שלמים, נדחסות לנקודה אחת בזמן, המקפלת בתוכה טרגדיה קשה לאישה, לבן זוגה ואף למשפחה המורחבת"[1]

לידה שקטה (Stillbirth) מוגדרת כלידה של עובר ללא רוח חיים, במשקל של 500 גרם ויותר, או משבוע הריון 22 ומעלה במקרים בהם המשקל איננו ידוע[2].  לידה שקטה היא אירוע משברי אשר קוטע באחת את התקוות, הפנטזיות, תהליך ההיקשרות והציפיות להורות ולשינויים המשפחתיים שליוו את ההיריון.

המעבר החד לחיים שכוללים אובדן ושכול מותיר תחושה של הלם, ריקנות יגון ואבל. ובמקביל הוא מחייב גיוס של כוחות והיערכות ללידה הבלתי צפויה, ללא הכנה פיזית ונפשית. המונח לידה שקטה מרמז על השקט המשתרר בסופה של לידת עובר מת, אולם מעבר לכך דבר לא נותר שקט בלידה מעין זו אשר מותירה אחריה את האישה ואת בן זוגה דוממים דממת מוות, מדממים, ובסערה וכאב גדול[3].

ניצוצות של שקט, יעל ביננפלד - מגזין גלויה
תמונות: מיה כהן, צילום: גיא קרן

על אלה אני בוכיה

לאובדן ההריון מאפיינים יחודיים שמבדילים בינו לבין אובדנים אחרים. בראש ובראשונה "אבל שקוף",  חוסר לגיטימציה חברתי או אפילו אישי להתאבל על דבר שטרם היה קיים, על של מה שעוד לא הפך לממשי. כל זאת לצד תחושות של ריקנות – ידיים ריקות, רחם ריק. ניגודיות גדולה בין הציפיות הרגשיות והמעשיות במהלך ההריון, התפיסה העצמית הנבנית כאם או אב, והמעבר החד למציאות של לידה שקטה ושבירת החלום.

האישה מתמודדת פעמים רבות עם שילוב של גורמים גופניים ונפשיים. בהיבט מן הצד הפיזי ישנו גודש, דימום ותופעות מוכרות שמופיעות לאחר לידה, אולם אך בלידה שקטה הם משמשים כמעין "טריגרים" ותזכורות חוזרות ונשנות לחוסר.

בהיבט מן הצד הנפשי ישנה תחושה של אשמה ובושה, האם היו דברים שהייתי יכולה לעשות אחרת? מה הסיבה שזה קרה לי? לעיתים מופיעות גם השפעות ארוכות טווח כגון רמות דיכאון גבוהות, הופעת סימפטומים פוסט טראומטיים כגון פלאשבקים, סיוטי לילה, קושי להתרכז ומחשבות חוזרות ונשנות, הופעת תסמינים במהלך השליש האחרון במהלך ההיריון הבא ועוד. 

תחושות אלו מתחזקות אף לאור המחסור בטקסים ומסגרות חברתיות שבאובדנים אחרים משמשים כבסיס לעיבוד ולתמיכה. בלידה שקטה אין הלוויה או "שבעה", ובמקרים רבים מקום הקבורה של העובר לא ידוע. זוגות רבים שחוו לידה שקטה מתקשים לשהות בקרבתם של זוגות שזה עתה ילדו ונמנעים מחברתם.

ניצוצות של שקט, יעל ביננפלד - מגזין גלויה
צילום: שרה סגל-כץ

מעפר קומי

בשנים האחרונות גדלה המודעות להשפעות ארוכות הטווח של אובדן מעין זה והתעורר שיח ציבורי נרחב בנושא שכולל היבטים רפואיים, נפשיים, משפטיים ומחקריים. במדינות רבות מציינים באופן רשמי במהלך חודש אוקטובר את חודש המודעות לאובדני הריון וללידות שקטות.

לצד המענים המבורכים שקיימים כיום במדינת ישראל, אשר כוללים בין היתר מתן חופשת לידה ליולדת בלידה שקטה, קבוצות תמיכה, מענים בקהילה ומרכזי תמיכה וליווי לנשים. רובם ככולם מתמקדים בשלבים שלאחר האובדן ואף לאחר השחרור מבית החולים.

לאור הריק שעוד היה קיים הוקמה ע"י חן, צחי ואלה נוימן עמותת "ניצוצות ענבר" לזכרה של ענבר ביתם שנולדה בלידה שקטה מתוך רצון להוסיף טוב ולהאיר לאחרים ברגעים של חושך. וכך, יצאנו לחקור את מצב הצרכים והמענים שעוד נותרו בשטח. שעות ארוכות של קריאה במחקרים מהארץ ומהעולם והבנת הידע שהצטבר עד כה בנושא לצד ראיונות איכותניים עם אנשים וניסיון להבין את מכלול החוויה והשלכותיה.

בהתבסס על המחקר והמלצותיו, יצאנו להיפגש עם "חוכמת ההמונים" והעברנו כמאה שאלונים על-מנת לקבל תמונת מצב של צרכים מדויקים מהשטח ולחדד את המענה  המיטבי ביותר. וכך, לאט ובעדינות החלה לקרום עור וגידים המעטפת "ניצוצות של שקט". זוהי מעטפת הוליסטית שמתייחסת למשפחה כמערכת ולאנשי המקצוע כשותפים משמעותיים בעיבוד ובתיקון החוויה.

ניצוצות של שקט, מאת: יעל ביננפלד - מגזין גלויה
צילום: גיא קרן

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

בהתעטף עלי נפשי

כעמותה, זיהינו, מספר צרכים בשטח שטרם קיבלו מענה מקצועי ומסודר: תמיכה ראשונית וליווי בשעות הראשונות הסמוכות לאובדן, מרגע קבלת הידיעה אודות אובדן התינוק\ת ועד לזמן שבו מגיעים בפועל לקבל מענה בקהילה שלעיתים יכול לקחת מספר שבועות. לצד הזוגות והטיפול בהם, גם כלים והכשרה לצוותים הרפואיים הנמצאים בחזית ומלווים את הזוג ברגעים הקשים. מענה זמין ומקצועי לאבות שחוו לידה שקטה ומענה לזוג כזוג. המעטפת כוללת כיום חמישה אפיקים מרכזיים.

ערכת ניצוצות של שקט

ערכה שמחולקת במהלך השנה האחרונה בשבעה בתי חולים מרכזיים ברחבי הארץ – איכילוב, ברזילי, העמק, מאיר, מעייני הישועה, פוריה ושערי צדק ולזוגות שפונים לעמותה באופן עצמאי. בימים אלה ממש אנו פועלים להכנסת המעטפת לשבעה בתי חולים נוספים כאשר היעד הסופי הוא להגיע לכל בתי החולים בפריסה ארצית.

הערכה כוללת:

  1. הספר "רסיסים של שקט".
  2. מחברת ועט לכתיבה אישית.
  3. שובר זוגי מפנק.
  4.  ספר ילדים לתיווך חווית האובדן לילדים שציפו בבית – בכיתי כי חיכיתי.

ליווי רגשי

אנו מציעים אותו לנשים ולגברים כאחד, מתוך תפיסה הוליסטית של המשפחה כמערכת. לעיתים מתקשרים אלינו זוגות מבית החולים לפני או ממש תוך כדי האשפוז כדי לקבל כלים: כיצד לתווך לילדים, לעשות קצת סדר בתהליך הפרידה ופשוט לשתף, לשמוע, ולהתייעץ ולדעת שיש בעולם מישהו שעבר את החוויה המסעירה הזו ומוכן להיות שם בשבילם ברגעים הכי קשים. להושיט להם יד ולפסוע יחד בדרך אליה הם יוצאים.

"רסיסים של שקט"

הצורך בספר צמח בעקבות נתון חד משמעי שעלה מהשאלונים –להיפגש עם סיפורים של נשים וגברים אחרים. ברמה התרפויטית המפגש עם סיפורים של אחרים נותן תוקף ואישור למנעד הרגשות השונים שצפים, נורמליזציה, דומות, והצצה לסערת הנפש המתחוללת.

הספר נותן מילים לרגשות שלא תמיד הזוג יודע לשיים. הוא מאפשר להפגיש בין העולמות השונים המעורבים באובדן – אימהות, אבות ואפילו המיילדות שמלוות את האובדן ונמצאות שם ברגעים הראשונים.

גברים מתארים שהמפגש עם הספר נתן להם הצצה והבנה לעולם הנפש של הנשים שלהם, אחרים תארו שאלו החוויות שלהם עצמם, חוויות שלא ידעו לתת להם שם ומקום. מיילדות שקראו בספר שיתפו שהקריאה בספר הייתה כל כך מטלטלת ועוצמתית שהן כבר לא אותן מיילדת שהיו קודם לכן. בשנה האחרונה נמכרו מאות ספרים עבור אנשי מקצוע, צוותים רפואיים ומיילדות ככלי מקצועי.

הרצאות והכשרה

ישנה חשיבות גדולה בעיננו לתת כלים ותמיכה לאנשי המקצוע וצוותי הרפואה שנמצאים בחזית, ומלווים את הזוג ברגעים הקשים. זאת מתוך הבנת ההשפעה העצומה של הרגעים הקריטיים הללו על המשך ההתמודדות של בני הזוג והמשפחה, על היבטים כגון פוסט טראומה, דיכאון והיבטים זוגיים שמושפעים באופן ישיר מרגעים אלה.

"ביחד בשקט" הרצאות לקהילה להעלאת המודעות לתחום הלידות השקטות ומתן כלים לתמוך כקהילה במעטפת הביתית. חשיבותה של הקהילה ברגעי משבר היא קריטית להתמודדות האדם ועל כן השותפות של הקהילה במתן סיוע ותמיכה היא משמעותית ביותר.

ניצוצות של שקט, מאת: יעל ביננפלד - מגזין גלויה
תמונות: מיה כהן, צילום: גיא קרן

לתת יד בשעת משבר

  • התבוננות על "המשפחה כמערכת" ומיפוי המעגלים שזקוקים לסיוע.
  • מתן דגש לבן הזוג כנתמך ולא רק כתומך, כאבא שחווה אובדן.
  • נוכחות של אדם בקרבת מקום שממלא בשקט את כל אותן משימות שאלמלא כן, היה האדם עצמו צריך למלא ובכך משחרר אותו להתמסר לאבלו.
  • ענווה – לשאול את בני הזוג עצמם למה הם זקוקים כרגע? מה נכון להם?
  • הפרת הבדידות – אתם לא לבד, אנחנו אתכם.
  • מתן תוקף ולגיטימציה לחוויית האובדן, לתהליך הפרידה והאבל.
  • משפטים כגון: "את עוד צעירה" או "כשתלדי ילדים, את עוד תשכחי שזה קרה לך" עשויים להיחוות אצל האישה כהקטנה של האובדן וחוסר לגיטימציה לתחושות האבל.
  • עידוד טקסים אישיים לצורך עיבוד תהליך האבל והפרידה. כגון: שמירת חפצים, תיעוד רפואי, שמירת תמונות למקרה שירצו בהמשך (בהתאם לרצון הזוג).
  • גיוס מערכות תמיכה קיימות – מעגל משפחתי, חברות. נשים רבות ציינו שהיו שמחות לעזרה במעטפת הביתית במהלך השבועיים הראשונים שלאחר הלידה השקטה בבישולים, ניקיון ועם הילדים שבבית. תוך העדפה ברורה למעגל החברות הקרוב יותר אל הזוג.  
  • הפנייה למקורות סיוע – אנשי מקצוע, עמותות, קבוצות תמיכה.

[1] סרטל-רביב, שירת (2011). אובדן היריון ולידת מת – תיאור מקרה של טיפול מורכב באישה, אתר ׳פסיכולוגיה עברית׳.

[2] סרטל-רביב, שירת (2016). "לידה שקטה" אינה שקטה, היא דוממת, אתר ׳פסיכולוגיה עברית׳.

[3] רהב-הס דפנה, 2019, לאבד את הילד שעוד לא נולד. פורסם בפסיכואקטואליה – גליון יולי 2014.

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

מנכ"לית עמותת ניצוצות ענבר, MA בייעוץ חינוכי, בוגרת לימודי טיפול משפחתי וזוגי, מנחה למיניות בריאה.
מובילה תהליכים חינוכיים להטמעת שיח רגשי.

תוכן נוסף מהמגזין:

י״ט בניסן תשפ״ג 10.4.2023
גלויה מראיינת את
נגה באומס
לרגל צאת ספרה של המשוררת והמעצבת החזותית, נגה באומס, ראיינו אותה עבור מגזין גלויה - על החיבור בין הפואטיות לניהול ויוזמה מעשית, על מקורות הצמיחה והרוח הגבית ועל תכניות קדימה.
ו' בכסלו תש"ף 4.12.2019
מאת
צוות גלויה
שנתיים של נישואין הן מספיק זמן לבחון את הדינמיקה ביניכם ולשפר דברים. כמה נקודות לבדיקה לקראת כל השנים שעוד לפניכם
  • 2
  • 3

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם