שמחת אם החתן-הכלה: טקס נשי לקראת חתונת הבת/הבן, מאת: הרבה הדס זריז-רון - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

שמחת אם החתן-הכלה: טקס נשי לקראת חתונת הבת/הבן

ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
קו מפריד גלויה

מוטיב הנפרדות והפרידה עובר כחוט השני בכל טקסי החיים, ונשאר כציר מרכזי לאורך הדורות. הרבה הדס רון-זריז מסבירה שאנו רגילים לראות בטקס הכלולות את החיבור בין שני אנשים, אך עיון מעמיק בטקס הכלולות המסורתי כפי שהתעצב במהלך הדורות מראה שהפרידה של הבת והבן מהוריהם משמעותית בטקס לא פחות. היא מציעה טקס נשי, שבמרכזו אם החתן/הכלה; טקס שיתן מקום ליחסים הקרובים, השלובים והמורכבים בין אמהות ובנות/ובנים, שיעזור בפרימת החוטים הסבוכים, ויאפשר לאם להגיע לחתונה פנויה ומשוחררת יותר.

הטקסט הבא מובא כחלק משיתוף פעולה בין 'גלויה' לבין יוזמת 'ניגון נשים' מבית המדרשה באורנים, העוסקת במפגש שבין יהדות ומגדר

טקסי חיים: ציון של פרידה*

כאשר בוחנים את טקסי החיים היהודיים רואים שבבסיסם עומדת המשפחה ולא היחיד. הטקסים מציינים שלבים בחיים, אשר בהם מתחולל שינוי ביחסים בין הורים וילדיהם, ובכולם מתחייבת הנוכחות הפיזית הן של ההורים והן של הבנות והבנים. עיצוב היחסים מחדש בתוך המשפחה משפיע על כלל הנוכחים בטקס, ועל התרבות כולה.

אפשר להסתכל על חייו של אדם כתהליך ארוך של פרידה: הילד גדל ויוצר לעצמו זהות נבדלת משל הוריו ואנשים אחרים. ההורים נפרדים מילדיהם, ומכירים בכך שיש להם חיים עצמאיים, שמשלב מסוים כבר אינם תלויים בהם. הפרידה הפיזית כרוכה בתהליך נפשי טעון ברגשות מעורבים.

בחינה היסטורית של טקסי החיים היהודיים מראה שהם השתנו במהלך הדורות, הן במשמעות הניתנת לחיים והן באופן שבו המשמעות הזאת מעוצבת בטקס. ניתן לראות שמוטיב הנפרדות והפרידה עובר כחוט השני בכל טקסי החיים, ונשאר כציר מרכזי לאורך הדורות.

אנו רגילים לראות בטקס הכלולות את החיבור בין שני אנשים. עיון מעמיק בטקס הכלולות המסורתי כפי שהתעצב במהלך הדורות מראה שהפרידה של הבת והבן מהוריהם משמעותית בטקס לא פחות. בחתונה, כל אחד מבני הזוג נפרד מבית הוריו והם הופכים להיות יחידה משפחתית מובחנת. תפקידו של הטקס לתמוך בתהליך הזה: להעביר את הצעירים הנישאים לשלב הפורה בחייהם; ולהעביר את ההורים אל עמדה אחרת של מחויבות או אחריות כלפי ילדיהם. מתחיל שלב חדש ביחסים, כנאמר בבראשית ב, כד: "עַל כֵּן יַעֲזָב אִישׁ אֶת אָבִיו וְאֶת אִמּוֹ וְדָבַק בְּאִשְׁתּוֹ וְהָיוּ לְבָשָׂר אֶחָד".

החתונה מציפה באופן טבעי רגשות חזקים, הן מצד בני הזוג והן מצד ההורים. ההורים עשויים להרגיש שמחה על הבית החדש שקם, דאגה לזוג הצעיר, קושי להיפרד ורצון להמשיך ולהיות מעורבים בחיי הילדים, עצב על הפרידה ועל הקן המתרוקן וחשבון נפש על הורותם. כל אלה טבולים בהתרגשות עצומה סביב האירוע החגיגי.

מתבקש לתת מקום ורשות לרגשות האלה.

שמחת אם החתן-הכלה - הרבה הדס רון זריז
צילום: שרה סגל-כץ

התפתחותו של טקס שמחת אם החתן/כלה

הטקס צמח במדרשה באורנים – מרכז חינוכי להתחדשות החיים היהודיים בישראל, שנוסד ב-1989. הצוות המייסד של המדרשה כלל חבורה של אנשים צעירים שעסקו באופן אינטנסיבי בלימוד של מקורות יהודיים ויצירה חדשה מתוכם. העיסוק המקצועי של אנשי המדרשה פגש את שלבי חיינו: בכל נקודה בדרך עלה הרצון לציון משותף, חגיגי, טקסי, שמבוסס על המקורות ומותאם לתפיסותינו ולצרכינו: יצרנו טקסים וחגגנו ביחד בריתותבנים ולבנות), בר ובת-מצווה וחתונות. לימים, כשבגרנו, נזקקנו גם לעיצוב טקסי אבלות.

אחד מהתחומים שפותחו במדרשה היה "ניגון נשים" – בית-מדרש לנשים מכל הזרמים, ללימוד מקורות יהודיים מזווית מגדרית פמיניסטית. מתוך "ניגון נשים" נוצרו טקסים ייחודיים לנשים, לציון אירועים משמעותיים בחייהן.

כשהתחלנו לחתן בנים ובנות עלה הצורך ליצור טקס נשי, שבמרכזו אם החתן/הכלה; טקס שיתן מקום ליחסים הקרובים, השלובים והמורכבים בין אמהות ובנות/ובנים, שיעזור בפרימת החוטים הסבוכים, ויאפשר לאם להגיע לחתונה פנויה ומשוחררת יותר. חלק חשוב בטקס הוא זה שבו האם מדברת על תחושותיה לקראת החתונה. ככל שהמעגל קרוב ואינטימי, כך מתאפשר ביטוי פתוח ובטוח.

היות שהפרידה חלה על שני ההורים, ניתן לשאול על מקומו של האב ועל הצורך בטקס משותף לשני ההורים (עם חבריהם הקרובים) או טקס מקביל לאב (עם חבריו הגברים). זאת שאלה חשובה, שלא נעסוק בה כאן.

טקס שמחת אם החתן או הכלה
צילום: Xavier Mouton Photographie

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

הטקס

הכנות לטקס:

  • קביעת מנחה לטקס (רצוי מישהי שמכירה אישית את האם), שתיצור את האווירה המתאימה, תאפשר את המרחב הבטוח ותוביל את מהלך הטקס.
  • קביעת רשימת המוזמנות, בתיאום עם האם. בדרך כלל המעגל כולל חברות ובנות משפחה קרובות. יש להניח שלא כולן מכירות זו את זו. כדאי לעודד את האם לבחור את המוזמנות לפי מידת הנוחות והקירבה שלה איתן (את "לא נעים" או "מה יגידו" להשאיר לחתונה…)
  • בחירת השירים לטקס, ביחד עם האם. עורכים את השירים הנבחרים על דף מעוצב בחגיגיות, שיחולק למשתתפות. אפשר לשלב גם קטעי קריאה. לא הרבה מדי – זה לא העיקר (ראו דוגמה מצורפת).
  • בחירת המקום וקביעת תאריך (רצוי סמוך למועד החתונה). כדאי לפנות שלוש שעות, כדי להיות נינוחות.
  • הכנת המשתתפות: שמירת התאריך, כתיבת ברכות, הכנת דבר מאכל, מתנה משותפת לאם.
  • כדאי לקיים את הטקס במקום נעים וביתי. אם נפגשים בביתה של האם, רצוי ששאר בני הבית לא יהיו, והיא לא תהיה טרודה באירוח (חברה/ות יכולות לעזור בזה), כדי לאפשר לה להיות חופשייה.
  • ביום המפגש, כל אחת מביאה עמה כיבוד. מתיישבות במעגל.

מבנה הטקס:

  • המנחה פותחת, עם חיבור לזמן היהודי, לטקס הכלולות ולאמא. 
  • כדאי להתחיל בסבב היכרות בו כל אחת מציגה את עצמה ואת הקשר שלה לאם.
  • מרכז האירוע הוא ברכות של המשתתפות, בשילוב שירים. המנחה תזמין את המשתתפות לברך. הברכות יכולות להיות מוכנות מראש, או ספונטניות.
  • לקראת הסוף המנחה מזמינה האם לספר על הבן/הבת, על הזוג, על האימהות, על הרגשות לקראת החתונה, על המקום שלה בתוך התהליך – לפי מה שמתאים לה.
  • סיום במחווה טקסית: הרמת כוסית לחיים / מעגל של מילות ברכה: כל אחת מהמשתתפות אומרת מילה אחת של איחול (בעמידה) / שיר או תפילת סיום (בעמידה)
  • מתנה: אנחנו נוהגות לקנות במשותף מתנה לאם, וזה הרגע להעניק לה אותה. אם זה מתאים, מבקשות ממנה להראות לכולן את בגדי החתונה שלה.

"לפני החתונה זכיתי לטקס מיוחד במינו שנוצר על ידי חברותי במדרשה, טקס 'שמחת אם החתן'. בתהליך החתונה הזוג הצעיר נמצא במרכז. טקס שמחת האם מבקש לשים במרכז את אם החתן או הכלה, ולהעניק לה לערב אחד את תשומת הלב, דרך ברכות, איחולים ותפילות. הטקס אמנם נערך בביתי, אבל אורגן כולו על ידי חברותי. כל אחת הביאה ממטעמיה, שרנו, בורכתי, התפללנו, רקדנו ובעיקר שמחנו. זהו טקס נשי מאד, נינוח מאד, וכחלק ממנו בגדי החתונה מוצגים לראווה. מאז התפשט המנהג, וטקסים כאלה נערכים במקומות רבים."

רעיה אפנר, מתוך: שבע ברכות, שלוש חתונות ומה שביניהן, איגרת נשים לחודש כסלו, המדרשה באורנים, כסלו תשע"ו נובמבר 2015. 

* תודה לרן רון ואורית רוזנבליט, שרעיון הפרידה בטקסי חיים, וניסוחו כאן, שאובים מתוך ספרם שעומד לצאת לאור. 

* השתמשתן/ם בהצעות שלנו לטקס? נשמח לקבל עדכונים ותיוגים בכתיבה שלכן/ם על הטקס – #נָחוּגָה / #נחוגה.

מעגל אימהות, לחתן ילדים
צילום: תמר הרצברג-שוסיוב

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

ממייסדות המדרשה באורנים, וכיום מרכזת ומנחה בה את תכנית ”עמיתי קהילה“. בעלת תואר ראשון בפילוסופיה יהודית ותיאטרון, ותואר שני בייעוץ חינוכי. בוגרת לימודי תעודה לטיפול משפחתי וזוגי.

מוסמכת בית המדרש לרבנות ישראלית של המדרשה באורנים ומכון הרטמן, ומשמשת כראש תחום "פני אדם" בתוכנית. מייסדת-שותפה ומובילה של קהילת ”יפעת שברוח“ בקיבוץ יפעת. מרצה ומנחה במכללת אורנים, בלימודי תואר ראשון בעבודה עם נוער בסיכון. מדריכה מלוות/ים רוחניות/ים.
חיה ביפעת עם רן, אמא לשלושה.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״ח באב תשפ״ג 15.8.2023
גלויה מארחת
הרבנית שלומית פיאמנטה
שיחה גלויית עיניים עם הרבנית שלומית פיאמנטה על חינוך, על לימוד תורה ושו"ת, ועל מקומן של נשים בקודש - עם כניסת לתפקיד מנכ״לית ארגון רבני ורבניות בית הלל.
כ"ט בניסן תש"ף 23.4.2020
מאת
צוות גלויה
מיתוסים רבים נקשרו בקרום הבתולין ורבים לא יודעים להבחין בין עובדות לסיפורים. נשים רבות יודעות כיצד הוא נראה לא מדברות עליו כלל.
י״ג בניסן תשפ״ב 14.4.2022
גלויה מראיינת את
חלי טל שלם
דו-שיח עם המשוררת חלי טל שלם, על המפנה בו השירה החלה לתפוס יותר נפח בחייה, על חוויית הלבד ועל עולמות חיים מיצירות שמלוות אותה תמיד.
י״ב בניסן תשפ״ג 3.4.2023
גלויה מראיינת את
הרב יוני רוזנצוויג
״אדם לא צריך להיות נתון בסבל נפשי בצורה מתמדת בכדי לקיים הלכה״ - ראיון עם הרב יוני רוזנצוויג
כ"ו בכסלו תש"ף 24.12.2019
מאת
צוות גלויה
⏱️ 4 דקות קריאה
שלושה משוררים וחמישה שירים על הרווקות, על ההמתנה ועל הבדידות: רחלי ריף, שלומית נעים-נאור ואלנתן מיה
כ״ט בתמוז ה׳תשפ״ד 4.8.2024
מאת
צוות גלויה יחד עם כנפי דרור
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל חרמות.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם