כניסה ל'גיל חינוך':חגיגות גיל שלוש של ילדים וילדות, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

כניסה ל'גיל חינוך':חגיגות גיל שלוש של ילדים וילדות

ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
קו מפריד גלויה

במסורת היהודית קיים טקס לציון המעבר של התינוק בן השלוש לגיל חינוך: 'חלאקה' או 'אָפּשערן'. כאן, ב'נחוגה' מונחת הצעה גם לכינון טקס מקביל עבור בנות, בשילוב הסבר על חשיבות גיל שלוש בהיבט התפתחותי וקוגניטיבי. הזמנה למשפחה לחגוג ולציין שלב מכריע זה בחיי הפעוט והפעוטה.

הטקס הראשון שנערך לילדים ביהדות, אחרי ברית המילה או זבד הבת, מציין את שלב התפתחותם הקוגניטיבית ואת היכנסם להיכל הלימוד של התרבות היהודית, המהווה אבן יסוד בה.

גיל חינוך, טקס, טקס לגיל שלוש לילדות - חלאקה תלאתה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Ben White

 בן חמש למקרא?

"הוא היה אומר: בן חמש שנים למקרא, בן עשר למשנה, בן שלש עשרה למצות, בן חמש עשרה לתלמוד, בן שמונה עשרה לחופה, בן עשרים לרדוף, בן שלשים לַכֹּחַ, בן ארבעים לבינה, בן חמשים לעצה, בן ששים לזקנה, בן שבעים לשיבה, בן שמונים לגבורה, בן תשעים לָשׁוּחַ, בן מאה כאילו מת ועבר ובטל מן העולם"

(פרקי אבות, פרק ה, משנה כא)

המשנה פורשׂת בפנינו את שלבי ההתפתחות השכלית והרוחנית של האדם, לצד התפתחותו הפיזית והחברתית. לפי המשנה, בגיל חמש הילד מסוגל ללמוד מקרא, כלומר לרכוש מיומנויות קריאה ולפתוח את שערי הלימוד. ככל שעוברות השנים, הילד גדל ועובר לרמות למידה גבוהות יותר ורוכש יכולות תפקודיות וחברתיות, אך תחילת חינוכו מתרחשת בהיותו ילד רך בשנים, פעוט במובנים רבים. על כן, התקבע גיל שלוש כ׳גיל חינוך׳ בעולם היהודי. מגיל זה מלמדים את הילדים את יישום המצוות ומתרגלים איתם את התפילות והברכות, על מנת שיגיעו כעשור לאחר מכן כשכל חיובי המצוות ידועים וטבעיים בסדר יומם. כמובן שהתרגול מתחיל גם קודם לגיל שלוש, אלא שהוא מהווה מעין גילוי של השפה והמנהגים, דרכי חיי המצוות כחלק מהחיים במשפחה, בקהילה ובתרבות. בשונה מגילאי הינקות, הכניסה אל גיל הפעוטות מכילה דרישה לשינון שיביא לידי ביצוע ולא רק להתחלת הכרות. כלומר, בשונה ממצב בו ילדים שמתחילים לדבר שומעים ברכות ותפילות סביבם בחיי המשפחה והקהילה ומנסים לחקות או מלמדים אותם לחקות, אף עם הומור ורוך מרוב, הרי שמגיל שלוש הרוך איננו נעלם אבל כולל בתוכו דרישה לצבירה של יותר ויותר תרגול ונסיון ויותר ויותר נטילת חלק עם המבוגרים, עדיין כילדים. מתוך סימון המטרה להיות בני אוריין ופעילים בחיי המצוות הן כיחידים והן כקהילה, גיל זה מהווה מעבר שמקדים את המעבר הרשמי עם הכניסה אל גיל המצוות – שלוש עשרה או שנים עשר.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

איבן (ישראל) מרקוס מתאר בספרו 'טקסי ילדות',[1] את תהליך חינוכו הפורמלי של ילד יהודי בימי הביניים ביהדות אשכנז. תהליך זה החל בטקס חניכה שהתרחש בסביבות דאז בגיל חמש, בבוקר חג השבועות, מועד מתן תורה לפי חז"ל. הילד היה נעטף בטלית ונישא מביתו אל בית המלמד בקהילה, וזה היה מראה לו לוח שעליו אותיות האלף בית וקורא אותן בסדר משתנה ובזוגות, ומעודד את הילד לחזור אחריו. לאחר מכן, היה המלמד מורח על האותיות דבש ונותן לילד ללקק אותן. על עוגות שנאפו מקמח, דבש, שמן וחלב וכן על ביצים קשות, נכתבו פסוקי מקרא. המורה היה קורא את הפסוקים, והילד היה חוזר אחריו וזוכה לטעום מהמאכלים. הטקס היה נחתם בהשבעה כנגד 'שר השכחה', דקלום שלימדו את הילד לומר כדי למנוע ממנו שכחה וסתימת לבו ללימוד. בסיום ההשבעה קיבל הילד אגוזים, פירות ושאר מטעמים, והלך עם המלמד לשפת הנהר או הנחל, כדי להמחיש כי לימוד התורה אין לו סוף, בדיוק כמו המים השוצפים תדיר בנהר. 

הטקס המפורט מדגיש את השינון וההבנה השפתית של הילד. המוטיב החוזר הוא הכרת אותיות, פסוקים, קריאה ושינון. במקורות עתיקים יותר המליצו להתחיל בלימוד בגיל צעיר יותר, עם רכישת יכולת הדיבור, ועל כן יש שערכו את הטקס כבר בגיל שלוש (שם).

טקס ה'חאלקה', טקס לרגל התספורת הראשונה שנערך לבנים בהגיעם לגיל שלוש, משמר בדרך אחרת את כניסת התינוק לגיל חינוך. בשפה הערבית 'חלאקה' (حلاقة) משמעותה תגלחת. מסורת זו התעצמה בעקבות חוגי המקובלים בצפת במאה השש-עשרה, התפשטה לארצות ערב ולקהילות חסידיות, שם קיבלה שם מיוחד ביידיש: 'אָפּשערן'.

כאמור, גיל שלוש נתפס כגיל מעבר בין תקופת הינקות לתקופת הילדות; בגיל זה הילד מתחיל לפתח מודעות עצמית ויכולת למידה, ומנהג גילוח השיער והשארת הפאות מסמל את השלב החדש שאליו הוא נכנס: תורה, מסורת ומצוות. התספורת הראשונה של הילד מבטאת בתוך כך את הפיכת התינוק ל'בן תרבות', את המעבר של שיער הינקות הנגזז וצמיחת שיער עבה יותר, סדור יותר כמי שאיננו עוד ינוקא. שערו כבר אינו גדל פרא אלא מותאם לנורמות החברה. וכבן תרבות הוא מתחיל ללמוד ולהיחשף לחוכמת החברה שלתוכה נולד.

יש שמקבילים בין גיל שלוש כשלב מעבר של הילדים הרכים, כמצב המקביל בין נטע רך לבין המעבר לכדי צמיחה של עץ הנותן פירות לסביבתו. כלומר, כשם שכחלק מהמצוות התלויות בארץ, שלוש השנים הראשונות עם נטיעת עץ מאכל מהווה שנים של ערלה, כך הוא מצבו של הילד בתחילת חייו. שלוש שנים העץ איננו נינגע להנאה ונמצא בפועל במצב ביניים שבין שתיל לבין עץ של ממש, כך הוא הילד שבין הולדתו לבין היגמלו נמצא בשלב מעבר רך ואף שיערו לא נגזז.
עם הכניסה לשנה הרביעית ישנם כבר פירות, ישנה ציפיה להשמעת דיבורים מובנים יותר מהינוקות ההופכים לפעוטות ואו-אז מכוונים את הילדים אל לימוד המצוות באופן ברור יותר וגם מתחילים בחשיפתם לאותיות ולהקניית הקריאה כפי שהתקבע ב׳חדרים׳ האשכנזיים.

בילקוט שמעוני על ויקרא י״ט, סימן תרט״ו מובא רעיון זה:

"וּנְטַעְתֶּם, וַעֲרַלְתֶּם עָרְלָתוֹ אֶת פִּרְיוֹ" מְדַבֵּר בְּתִינוֹק.
"שָׁלשׁ שָׁנִים יִהְיֶה לָכֶם עֲרֵלִים" שֶׁאֵינוֹ יָכוֹל לֹא לְהָשִׂיחַ וְלֹא לְדַבֵּר. "וּבַשָּׁנָה הָרְבִיעִת יִהְיֶה כָּל פִּרְיוֹ קֹדֶשׁ" שֶׁאָבִיו מְקַדְּשׁוֹ לַתּוֹרָה.
"הִלּוּלִים" שֶׁמְּהַלֵּל להַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא. "וּבַשָּׁנָה הַחֲמִישִׁת תֹּאכְלוּ אֶת פִּרְיוֹ" מִשָּׁעָה שֶׁהוּא מַתְחִיל לִקְרוֹת בַּתּוֹרָה, "לְהוֹסִיף לָכֶם תְּבוּאָתוֹ".
מִכָּאן שָׁנוּ רַבּוֹתֵינוּ: בֶּן חָמֵשׁ שָׁנִים לַמִּקְרָא, בֶּן עֶשֶׂר שָׁנִים לַמִּשְׁנָה.
בָּעוֹלָם הַזֶּה אָדָם מְלַמֵּד אֶת בְּנוֹ תּוֹרָה וּמְשַׁכְּחָהּ, אֲבָל לֶעָתִיד לָבֹא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא מְלַמְּדָהּ, שֶׁנֶּאֱמַר: "וְכָל בָּנַיִךְ לִמּוּדֵי ה' וְרַב שְׁלוֹם בָּנָיִךְ".

טקס משפחתי, גיל חינוך גיל חינוך, טקס, טקס לגיל שלוש לילדות - חלאקה תלאתה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: תמר הרצברג-שוסיוב

 גיל שלוש – פיתוח זהות אוטונומית

כדי להבין לעומק את משמעות המעבר מינקות לילדות, יש להרחיב על תחום התפתחות הילד ולהכיר מעט מן היסודות התיאורטיים שלו. המחקר מצביע על כמה סולמות התפתחותיים של ילדים המתרחשים במקביל: התפתחות חושית-תנועתית (סנסו-מוטרית), התפתחות רגשית, התפתחות חברתית, התפתחות שכלית (קוגניטיבית) והתפתחות שפתית. אימוץ זווית ראייה התפתחותית מאפשרת לראות את הילד או הילדה על רצף התפתחותי גמיש ודינמי ולא במיקום גילי נוקשה. המושג 'התפתחות', בשונה מ'גדילה', מבטא לא רק שינוי פיזי בגובה או במבנה הגוף, אלא בעיקר שינוי באיכויותיו ובכישוריו של האדם.[2] פריזמה זו מעניקה הקשר עמוק ורחב בו זמנית, וממקמת את טקסי המעבר, כמו טקס החלאקה וטקס ליקוק האותיות, על רצף התפתחותי המכיר בשלב המסוים והסובייקטיבי שבו נמצא הילד.

התיאוריות ההתפתחותיות השונות מצביעות על גיל שלוש כשלב מכריע בהתפתחות: פרויד למשל קובע, כי בגיל שלוש הילד נכנס ל'שלב הפאלי' בהתפתחותו הרגשית (או ליתר דיוק, התפתחותו הפסיכו-מינית), והוא מפתח הכרה של סביבתו ושליטה בסוגָרים והנאה. פיאז'ה ממקם את גיל שלוש, בתאוריית ההתפתחות הקוגניטיבית, כשלב שבו הילד מתחיל להשתמש בשפה ובסמלים, ורוכש הבנה מופשטת יותר של המציאות, מעבר לחושים ולקונקרטי. אריקסון, בתיאוריה הפסיכו-חברתית שפיתח, מתמקד ביחסים החברתיים של האדם, ורואה בגיל שלוש את תחילת השלב השלישי בהתפתחות הילד, בו הוא מפתח עצמאות כלפי סביבתו, שואל עליה, מגיב אליה, חוקר אותה ואת תגובת הזולת אליה. בתאוריית ההיפרדות של מאהלר (ספרציה-אינבידואציה), גיל שלוש הוא נקודת הסיום של תהליך ההיפרדות המתחיל ברגע הלידה, ובו רוכש הפעוט את עצמאותו, מפתח זהות ייחודית משל עצמו ולומד להבחין בינו ובין סביבתו.[3]

אף כי התיאוריות שונות זו מזו באופן החלוקה שלהן לשלבי ההתפתחות השונים ובמישור ההתפתחות שבו הן מתמקדות, כולן מציינות את גיל שלוש כנקודת מפנה קריטית בהתפתחות הילד וכציון דרך משמעותי שעיקרו הוא הכרת הילד במה שמעבר לו – הסביבה, הזולת, פיתוח זהות עצמאית ויכולת הבחנה. טקס החלאקה מאפשר לסביבתו הקרובה של הילד לציין ולחגוג שלב קריטי זה בחייו, ולערוך לו קבלת פנים ראויה ומתווכת לקראת היכנסו לשלב חדש בחייו.

גיל חינוך, טקס, טקס לגיל שלוש לילדות - חלאקה תלאתה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Jonathan Borba

חלאקה לבנים – תאלתה לבנות

במסורת היהודית התפתח טקס החלאקה לבנים, ולא נוצר מנהג מקביל עבור בנות הנכנסות לגיל חינוך. מציאות ימינו ואופן הסתכלותנו השווה על בנים ובנות בגיל זה, לא מצדיקה הפרדה זו. כיום אנו נמצאים בעיצומו של תהליך התחדשות ויצירה ביחס למסורת ולהלכה היהודית ולמפגשן עם החיים הקהילתיים, המשפחתיים והאישיים שלנו. טקס החלאקה המסורתי, והרעיון של הכניסה לגיל חינוך העומד במרכזו, זוכים גם הם לבחינה מחודשת, בדומה למה שקרה בטקס הברית / זבד הבת ובטקס בר/בת המצווה. אם כך, אך מתבקש לפתח מקבילה ראויה למעמד החלאקה כדוגמת טקס ה'תלאתה' המוצע כאן.

חאלקה לבן

במרכז הטקס עומדת גזירת השיער של התינוק שמעניקה לו מראה בוגר. יש המכבדים דמויות משמעותיות בחיי המשפחה בגזירת התלתל הראשון ויש המעניקים את הכבוד לסבים וסבתות. לצד הגזירה הפעוט זוכה ללקק אותיות מדבש או ממתקים, בהתאם לסגנונה של המשפחה, ומוענקים לו במתנה החפצים ופרטי הלבוש הראשונים בחינוך למצוות: כיפה, ציצית, וסידור לילדים. את הטקס ניתן ללוות בפסוקים, ברכות וכוונות.

תאלתה לבת

גם כאן ניתן לבנות את הטקס מסביב לשיער הפעוטה, ניתן להעניק לה תספורת חדשה ובוגרת, או להסתפק בסירוקה הסמלי וקישוט שערותיה בסיכות וגומיות מחמיאות. הפעוטה זוכה ללקק אותיות מתוקות על נייר או על עוגיות, ואולי אף לאפות אותן ביחד הוריה כחיבור למצוות שבאופן מסורתי נחשבו לקרובות לליבן של נשים. למרות שאין לבת פרטי לבוש מובהקים בשלב הזה כמו לבן, ניתן להעניק לה סידור תפילה לילדים, ספר לימוד מותאם לילדים או בעקבות נטיות ליבה והחיבור שלה לפרטים מיוחדים שכבר החלה להכיר כמו גביע קידוש קטן עם שמה.

מערכת מגזין גלויה שמחה להגיש בפניכם שתי הצעות אקטואליות לטקס כניסה לגיל חינוך לבנים ולבנות, שיאפשרו לכם לחגוג את המעבר המשמעותי של ילדיכם מינקות לילדות ולציין אבן דרך זו בחייהם ובקרב משפחתכם: 

הצעה לטקס החלאקה
הצעה לטקס התלאתה

* השתמשתן/ם בהצעות שלנו לטקס? נשמח לקבל עדכונים ותיוגים בכתיבה שלכן/ם על הטקס – #נָחוּגָה / #נחוגה.

גיל חינוך 3 - חלאקה תלאתה - טקסי חיים נחוגה מגזין גלויה

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

הפניות ביבליוגרפיות

[1]  ראו מרקוס, טקסי ילדות, עמ' 11–12.

[2] ראו דניאל, התפתחות הילד, עמ' 5–6.

[3] שם, עמ' 66–71.

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל המגזין המקוון ׳גלויה׳, מנהלת גם את מיזם ״ברית אמונים״.
מורת הלכה המשיבה לציבור רחב, כותבת ומפרסמת בבמות שונות: מאמרים, שירים ותפילות.

מוסמכת תכנית ההלכה לנשים של בית מורשה ובוגרת כולל ההלכה לנשים של ישיבת מעלה גלבוע.
לקראת הסמכה נוספת (קיץ ה׳תשפ״ה) בישיבת מהר״ת, ניו יורק.
מוסמכת גם לרבנות ישראלית מבית המדרש לרבנות ישראלית במכון הרטמן.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״ ואף בארגון קולך, במסגרתו עוסקת בקידום נשים למדניות והתנדבה כרכזת בתחום הפגיעות המיניות.

מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה, ביחס למקוואות ולבחינות הרבנות מטעם המדינה, הסגורות בפני נשים.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה עם משפחתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

ט"ז בכסלו תשפ"ד 29.11.2023
גלויה מראיינת את
יונינה פלנברג
שיחה גלויית עיניים עם יונינה פלנברג על מוגנות ושערי פגיעה, טיפול והתמודדות עם טראומה, ועל האתגרים החדשים שעלו בעקבות השבעה באוקטובר.
י״ח בחשון תשפ״א 5.11.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
בין אם אתם שמחים בבחירה ובין אם חושבים שהם לא בחרו נכון, שיחה בין הורים לילדיהם המאורסים היא אחד הדברים שילדיכם זקוקים לו.
  • 2
  • 3

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.