חוק אונס ומפתה בימינו, מאמר מאת: ד"ר גבי ברזלי - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

חוק אונס ומפתה בימינו

י״ז בכסלו תשפ״ד 30.11.2023
קו מפריד גלויה

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

ד"ר גבי ברזלי מתבונן מחדש בדיני אונס ומפתה בחוקי המקרא בכדי למצוא את הציווי המוסרי – חינוכי שמתבקש מאתנו בימינו.

מה הערך ללמוד את חוקי המקרא? איזה מסר רלוונטי אנחנו יכולים למצוא במערכת חוקים עתיקה כל כך, שמבוססת על הנחות יסוד חברתיות ומוסריות שונות כל כך מאלו שמקובלות בעולם שלנו? אחת הדוגמאות שמייצגות את הדילמה הזאת במלוא חריפותה הוא החוק העוסק בדינו של אונס בתולה (דברים כב 29-28) – חוק מקומם והזוי בעיני כל קורא בן זמנינו.

מישהו תופס נערה צעירה ברחוב חשוך או בשדה, כופה את עצמו עליה ואונס אותה. מעשה נבלה שאין כדוגמתו, מעשה שהתורה עצמה, רק פסוקים מעטים לפני כן, משווה לרצח (דברים כב 26), ומה דינו? "וְנָתַן הָאִישׁ הַשֹּׁכֵב עִמָּהּ לַאֲבִי הַנַּעֲרָה חֲמִשִּׁים כָּסֶף, וְלוֹ־תִהְיֶה לְאִשָּׁה תַּחַת אֲשֶׁר עִנָּהּ לֹא־יוּכַל שַׁלְּחָהּ כָּל־יָמָיו" (דברים כב 29). זה הפתרון? לחייב אותו להתחתן איתה? לחייב אותה להתחתן איתו? האם מישהו שאל אותה בכלל אם זה מתאים לה? פתרונות שכאלה נראים לנו היום לא מוסריים, בלתי מתחשבים, מוסיפים חטא על פשע, הזויים.

חוק אונס ומפתה בימינו, מאמר מאת: ד"ר גבי ברזלי - מגזין גלויה
צילום: zoran borojevic

בפוסט קצר שכתב צחי לב-רן למיזם 929, הוא מעלה את כל השאלות האלו וגורס שכדי להבין את חוק התורה לאשורו יש צורך להשוות אותו לחוקי אונס בקבצי חוקים אחרים מתקופת המקרא. למזלנו, מצויים בידינו כתבים משפטיים וקבצי חוקים לא מעטים מהמרחב הגאוגרפי-היסטורי של המזרח קדום, חלקם בני זמנו של המקרא, אחרים קודמים לו בעשרות ובמאות שנים. מתוך המאגר הטקסטואלי הזה ניתן ללמוד רבות על הייחס לנשים בתקופת המקרא, על משמעות הנישואין, ועל המשמעות שיוחסה לאונס ולאנסים בעולם המשפטי שבו התפתחו גם חוקי המקרא. 

מתוך ההשוואה הזאת, מגיע לב-רן למסקנה שהיחס לנשים שמשתקף בחוק אונס בתולה בתורה, ממש כמו בחוק המקביל לו בספר שמות – דינו של מי שמפתה בתולה (שמות כב 16-15), מוסרי ומתחשב בהרבה מחוקים מקבילים בעולם שמסביב. כיוון שהנישואין בעולם העתיק (למעשה, עד המאה האחרונה ממש) היו הסכם כלכלי-חברתי בין משפחות שנוהלו על ידי אבות המשפחה, וכיוון שבתוליה של הנערה נחשבו לנכס כלכלי של אביה, הרי שהחוק המקראי דואג למעמדה הכלכלי-חברתי-משפטי של הנערה. חיוב האנס להתחתן עם הנאנסת מטיל עליו את האחריות לשלומה ולרווחתה לכל ימי חייו, וזה מה שחשוב לתורה להדגיש. אדם אחראי למעשיו ומקבל על עצמו את האחריות לכל התוצאות הנלוות של מעשיו, בין אם התכוון להן ובין אם לא. ומה באשר לרגשותיה של הנאנסת? אלו אינם מהווים שיקול בפסיקה.

חוק אונס ומפתה בימינו, מאמר מאת: ד"ר גבי ברזלי - מגזין גלויה
צילום: adrian swancar

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

ועדיין לא נחה דעתנו. גם אם למדנו שתורה רואה לנגד עיניה את מעמדה הראוי של האישה, בימי קדם, גם אם הבנו שתורה מטילה על האדם אחריות מלאה למעשיו, עדיין איננו מסוגלים לקבל את הפתרון המשפטי שמציעה התורה לנערה הנאנסת. אז ערך חינוכי או חברתי יש למידע הזה?  

מתוך הניתוח של צחי לב-רן אפשר להציע את הדרישה המשפטית-מוסרית הבאה. כפי שחוקי נשים במקרא משקפים יחס מכבד יותר לנשים, בהשוואה לעולם שמסביב, כך גם מערכות החוק והמשפט היהודי-ישראלי בימינו חייבות להתייצב בחזית השאיפה לשוויון בין המינים ולהיאבק על כבודן של נשים, על זכויותיהן ועל שלומן, יותר ממערכות משפטיות וחוקיות של מדינות ותרבויות אחרות בנות זמנינו. הלוואי שנעמוד בדרישה זו.

אני מבקש להציע פתרון נקודתי יותר לעונשו של אנס, שמשתמש במסקנות המשפטיות של החוק המקראי ומתרגם אותן למושגי חובות וזכויות מודרניים. מובן שאין כל הצדקה מוסרית או משפטית לחייב את הנאנסת להתחתן עם האנס, אבל חובתו לדאוג לרווחתה, לשלומה, לבריאותה הנפשית והגופנית, למשך כל ימי חייו בעינה עומדת. במערכת המשפטית הנהוגה כיום בישראל, כמו ברוב מערכות החוק והמשפט בעולם המערבי, מחויבות זו איננה נלקחת בחשבון. אנסים נשפטים כפושעים פליליים שפוגעים בחברה, ונענשים בעונשי מאסר. שלומה ומצבה של הנאנסת הוא משני במהלך המשפט ובמקרים רבים כלל לא מהווה שיקול בסוג העונש או בחומרתו. במקרה הטוב יטילו בתי המשפט פיצוי כספי חד פעמי על האנס, לטובת הנאנסת, ובמקרים רבים גם זה לא. אבל אם נאמץ את העקרונות של המשפט המקראי, יידרשו השופטים לחייב את האנס לשלם לנאנסת תשלום חודשי קבוע, לכל ימי חייו, תשלום שמותאם לצרכים הכלכליים של הנאנסת. תשלומים קבועים שכאלה יסייעו לנפגעות לעמוד על רגליהן, ומצד שני יחייבו את הפוגעים באחריות מלאה לתוצאות מעשיהם.

חוק אונס ומפתה בימינו, מאמר מאת: ד"ר גבי ברזלי - מגזין גלויה
צילום: Camila Quintero Franco

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

קווי החירום לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

שאלון זיהוי למצבי סיכון

שאלון אנונימי של משרד הרווחה שנכתב עם מומחים לטיפול
כדי לזהות את מצבך או את מצב הסיכון של בן או בת משפחה ובסביבתך הקרובה.

מרצה לתנ"ך במכללה האקדמית לחינוך בגבעת וושינגטון, ומשמש כראש החוג לתנ"ך במכללה. מתמחה בספרות מקראית, בפרשנות הקדומה למקרא ומשמש גם כמדריך טיולים. עמית במחזור ה' של בית המדרש לרבנות ישראלית של מכון הרטמן והמדרשה באורנים.

במשך עשרים וחמש שנה לימד גבי ברזלי במרכז יעקב הרצוג ללימודי יהדות, והוא פעיל באירגוני ההתחדשות היהודית. לימד מקרא, פרשנות ותרבות יהודית במסגרות אקדמיות ועממיות רבות, ונחשב למרצה מבוקש. שימש כאיש תוכן במיזם 929 וכתב חומרים רבים למיזם זה.

בוגר תואר ראשון בתנ"ך ולימודי ארץ ישראל, ובעל תואר דוקטור מטעם אוניברסיטת בר-אילן בנושא פרשנות המקרא במגילות קומראן.

גבי ברזלי מתנדב כעשור וחצי בקידום תרבות, חינוך ורווחה במסגרת "שותפות ביחד" באזור מגוריו. כמו כן, הוא פעיל ומתנדב בעמותת מל"א לקידום מודעות עצמית כמנוף לצמיחה אישית וחברתית.

גר במרכז שפירא, נשוי לאסתרק'ה, אב לחמישה וסב לשישה (עד כה).

(מתוך האתר של מכון הרטמן)

פוסטים נוספים מאת ד״ר גבי ברזלי

י״ד בכסלו תשפ״ד 27.11.2023
דף לימוד מאת
ד״ר גבי ברזלי
מקורות ללימוד על דמותה של אסנת, שלדעת פרשנים מסוימים היא בתה של דינה, בעזרת מקורות רבים מן הפרשנות של ימי בית שני וחז"ל.
י״ז בכסלו תשפ״ד 30.11.2023
מאמר מאת
ד"ר גבי ברזלי
אני מבקש להציע פתרון נקודתי יותר לעונשו של אנס, שמשתמש במסקנות המשפטיות של החוק המקראי ומתרגם אותן למושגי חובות וזכויות מודרניים. מובן שאין כל הצדקה מוסרית או משפטית לחייב את הנאנסת להתחתן עם האנס, אבל חובתו לדאוג לרווחתה, לשלומה, לבריאותה הנפשית והגופנית, למשך כל ימי חייו בעינה עומדת.
ב׳ במרחשוון ה׳תשפ״ה 3.11.2024
שיר מאת
גבי ברזלי
לִבְנוֹת בַּיִת זֶה קַל (יַחֲסִית) / אֲבָל אֵיךְ נוֹטְעִים בּוֹ נְשָׁמָה?
חדש

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם