מאמרה של הרבנית שרה סגל-כץ על ה"תַלַאתֵה" - טקס חלופי לחלאקה לבנות בynet יהדות
תפריט
תפריט
כ״ג באייר תש״ף 17.5.20

מאמרה של הרבנית שרה סגל-כץ על ה"תַלַאתֵה" – טקס חלופי לחלאקה לבנות בynet יהדות

גלויה וynet יהדות: על יצירתו של טקס כניסה לגיל חינוך עבור בנות, "תַלַאתֵה", מתוך התכתבות עם מסורת ה"חלאקה" ומשמעות גיל השלוש עבור ילדים, ילדות והוריהם.

מאמרה של הרבנית שרה סגל-כץ, אחת, שתיים, תלאתה – הצעה לטקס לכבוד גיל שלוש של ילדות, פורסם לראשונה במגזין 'גלויה'. אנו שמחות לשתף פעולה עם ynet יהדות אשר פרסמו גרסה מעובדת למאמר מתוך הכרה בחשיבות הנושא ובצורך לחשוף ולהנגיש את הכתוב לקהל רחב וגדול ככל הניתן. הנה מספר ציטוטים מתוך המאמר המעובד והזמנה לקריאת התכנים במלואם.

ציטוטים מתוך המאמר בynet:

"גיל שלוש נתפס כשלב מעבר בין תקופת הינקות לתקופת הילדות. על פי תיאוריות התפתחותיות רבות, זהו הגיל שבו הילד מתחיל לפתח מודעות עצמית ויכולת למידה. מנהג גילוח השיער והשארת הפאות בחלאקה, מסמל את השלב החדש אליו נכנס הילד, גיל חינוך – לתורה, למסורת ולמצוות."

״כשביתנו הגיעה לגיל שלוש, רצינו לחגוג לה את הכניסה לגיל החינוך באופן המעניק לרגע זה חשיבות, כשם שעשינו עם אחיה הבכור. המחשבה על כך היתה פשוטה עבורנו: אם אנו מבקשים לחנך לחוויה של שייכות לעולם הדתי והלמדנות שבו, לעולם המצוות ולפשר הרוחני שנמזג בהם, הרי שאנו מבקשים לגבש שפה שבה הילדים שלנו יחושו בני בית בחיים הדתיים, ללא תלות במגדרם.

על כן, החלטנו ליצור לה טקס משלה שיהיו בו מוטיבים מן החלאקה המסורתי, ושמהותו תהיה פתיחת שערי האוריינות ותחושת הביתיות בעולם הלמדני, אם לא מיד אז בוודאי בהמשך. כך נוצר לו טקס ה"תלאתה", ומאז הספקנו לחגוג אותו עם בת נוספת ולהעבירו לעשרות משפחות שביקשו מאיתנו את הרעיון כהשראה. הריני מפקידה אותו כאן בידי המשפחות החפצות לאמץ את רעיון זה.

[…] אישי ואני, ביקשנו שם קרוב, בעל משמעות רלוונטית, שמשמר את אווירת המפגש של הצליל הערבי עם הרוח החסידית של ה"יישוב הישן". לכן הענקנו את השם החלופי לטקס בביטוי הספרה "שלוש", גם הפעם בערבית: תַלַאתֵה״.

<<לקריאת המאמר המלא בynet יהדות- לחצו כאן>>

<<לקריאת המאמר המלא במגזין גלויה, היכנסו לקישור הבא>>

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

תלאתה - חלאקה של בנות - נחוגה מגזין גלויה
צילום מסך מתוך ynet

לקריאה נוספת על:

אנא עקבו אחר תקנון האתר ביחס לתנאי השימוש במגזין גלויה ובתכנים המפורסמים בו. הטקסטים הפואטיים וביצועי שירים המופיעים ב׳גלויה׳ מתפרסמים הודות להסדרת זכויות היוצרות והיוצרים באקו״ם. באם נפלה שגגה ויש לתקן פרסום כלשהו באתר, אנא שלחו לנו הודעה.

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים שנכתב עליהם במגזין.

תוכן נוסף מהמגזין:

ג׳ בסיוון תשפ״ב 2.6.2022
גלויה מראיינת את
הרב אביע״ד סנדרס
גלויה שמחה לארח את הרב אביע"ד סנדרס, ר"מ במדרשת לינדנבאום ואחראי על פיתוח והשמה בכולל דעה ע"ש סוזי ברדפילד.
ד' בסיון תש"ף 27.5.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 5 דקות קריאה
ידע והסבר על המתרחש בבדיקה גינקולוגית - בפעם הראשונה ובשגרה - על מנת לדעת למה לצפות בבדיקות השונות, ומתוך ידיעת זכויותייך.
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל ספירת העומר, כתקופה של ציפיה וייחול, על מנהגי האבלות לזכר המגפה בקרב תלמידיו של ר׳ עקיבא, כחיבור לתודעת הטבע המשתנה והציפיה לחיטה הצומחת שוב.
ט׳ בטבת תשפ״ד 21.12.2023
מאת
צוות גלויה
שירים ותפילות הנוגעים באובדן, בחורבן ובזיכרון, שעלו בשבוע האחרון למגזין גלויה ומפורסמים עתה בסמוך לעשרה בטבת.
י״ט באלול ה׳תשפ״ה 12.9.2025
ראיון עם
קמה שיר
ראיון עם המשוררת קמה שיר על כתיבת וקריאת שירים, על המפגש של שירה עם עולם הטיפול, ועל הדרך הספרותית שלה. בתוך כך מספרת גם על שני רגעי מפתח בחייה: קריאת "אהבה" של דליה רביקוביץ' בתיכון וניתוח טקסטואלי ל"ניגון עתיק" של אלתרמן, שלימדו אותה להחזיק קונפליקטים בשירה ובחיים.
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 3 דקות קריאה
שינויים הפיזיים וההורמונליים בתקופת ההריון עלולים להוות אתגר עבור בני הזוג, מן הצד המיני. מהם השינויים וכיצד כדאי להתמודד איתם?
Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם