השתהות והשתאות: יצירת מרחב משחקי במיניות, מאת: חננאל רוס - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

השתהות והשתאות: יצירת מרחב משחקי במיניות

ג' בשבט תש"ף 29.1.2020
קו מפריד גלויה

המונח "מרחב משחקי" מתאר תחום ביניים בו הדמיון תופס באופן זמני ומודע את מקומה של המציאות. ההתייחסות ליחסי מין כ"מרחב משחקי" יכולה לאפשר לבני זוג מעבר קל יותר ממשא היומיום לחיי המיניות.

"המרחב המשחקי" הוא ביטוי שטבע הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט, והוא מתייחס ליכולת של האדם להיות באיזה "תחום ביניים" בו הדמיון תופס באופן זמני ומודע את מקומה של המציאות. המרחב הזה מושפע מפנטזיות, מדימויים וממציאות שהיא חיצונית למשחק.

המשחק הוא חוויה העומדת בפני עצמה, ומי ששוהה במרחב של משחק לא רשאי להכניס לתוכו את המציאות הקשיחה, משום שכך יפוגג את ההוויה המשחקית. כאשר אנחנו משחקים, אנחנו מתייחסים ל"משחקיות" בה אנחנו שרויים ברצינות מענגת. למשל מבוגרים שמשחקים עם ילדים וכחלק מהמשחק לוגמים מסיר שבו הילדים 'בישלו' 'מרק', לא יכולים לומר שלא היה פה שום בישול ושאין שום מרק – אחרת המשחק יסתיים בבכי. 

המרחב המשחקי ויניקוט
צילום: Leo Rivas

המיניות כמרחב משחקי

כמו "המרחב המשחקי", גם המיניות היא מרחב בעל מאפיינים המקשים לתפוס, למלל ולפענח אותו. אצל ויניקוט, "מרחב מַעֲבָר" הוא מקום בו לא ניתן לזהות את הפער בין המציאות והדמיון. ההכרה במרחב המיני קודם כול כמרחב שעומד בפני עצמו וחורג ממרחבי החיים "המציאותיים", יכולה להסביר את המפגש המתעתע והמבלבל עם המיניות. 

בשל הקושי לתאר את המיניות, ישנה תחושה החוזרת בקרב זוגות רבים, שהתקשורת הזוגית שלהם סביב המיניות היא טובה, אך פעמים רבות כמעט שלא מתקיימת ברובד המילולי. ייתכן כי לגוף קל יותר לפעול במרחב המיני, וכי ליכולות המילוליות והקוגניטיביות קשה יותר להסתגל אליו. כך יכולים בני אדם למצוא את עצמם מובלים על ידי גופם.

גם הפער בין ההכרה במיניות האישית לבין הקושי להכיר או לדמיין שאצל אחרים קיימת מיניות, עשוי להיות מוסבר בזכות ראיית המיניות כשייכת למרחב ביניים, שאינו כאן ואינו שם ויש לו (היעדר של) כללים משלו. 

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

החיבור בין המיניות למרחב המשחקי עשוי להניח את הבסיס להתרגלות לשהייה בתוך המרחב המיני ולמצוא בתוכו את הדרכים שניתן ללכת בהן ואת אלו שעדיף לוותר עליהן. בבסיס מרחבי המעבר ניצבת יצירתיות הכרוכה בחוסר וודאות ובאי חתירה לדרך מוגדרת ונוקשה. לא ניתן להפריד בין היצירתיות לבין עוצמת החוויה המינית, כפי שציטטה ממחקרה תמר מור סלע: "אפשר מהר מאוד להיכנס לשגרה בתוך מין. כל אחד יודע על איזה כפתור ללחוץ כדי לגרום לשני להגיע לאורגזמה ומהר מאוד הכול מתרוקן מתוכן" (מור סלע, 2017.) 

המשחקיות היצירתית חותרת תחת היווצרות שגרה ומנביעה את החיבור לחוויית ההווה, וכאשר מוציאים אותה מהמשחק, המפגש המיני יכול להפוך לפעילות טכנוקרטית, מונוטונית ותפלה. 

המרחב המשחקי ויניקוט
צילום: JR Korpa

שבעה פעלים ללימוד אהבה

אסתר פרל מקשרת את התיאוריה הזו ליכולת של אדם להיות נינוח במערכת זוגית ובייחוד ברגעים אינטימיים, ומעניקה כלי לעבודה אישית של כל אדם אל מול יכולת ההִקָּשְׁרוּת שלו. פרל מציינת שבעה פעלים הנרכשים בשלב הראשוני של למידת כל שפה, ושלטענתה הם גם הבסיסיים ביותר בלמידה של אהבה בזוגיות.  שבעת הפעלים הם: 

לשאול, לקחת, לקבל, לתת, לשתף, לסרב, לשחק ולדמיין

פרל מספרת כי הפעלים הללו מהווים את היסוד לפענוח מנגנוני ההגנה ומיומנויות ההישרדות שלנו. היכולת שלנו לתרגל פעלים אלה מגלמת בתוכה גם את היכולת להתמודד עם החוזקות והחולשות, הפְּגִיעוּת והכוחות שלנו. 

בעזרת שבעת הפעלים האלו, אומרת פרל, נוכל להבין את ההיסטוריה והעתיד של מערכות היחסים שלנו. כשהפעלים הללו נלמדים בתחילת החיים, חלקם הופכים לנקודות חוזקה וחלקם נותרים בצל, במסגרת המיומנויות החברתיות ומערכות היחסים השונות שכל אדם חווה בחייו. היא ממליצה לבחון את הפעלים: אילו מהם נחווים כנקודות חוזקה ואילו כחולשות שלנו? אילו פעלים קיבלו משמעות במסרים והערכים שהתקבלו במשפחת המוצא שלנו, ואילו מתוכם תופסים מקום בשגרת החיים. 

כל אחד מן הפעלים הללו מעורב במערכות היחסים, בחיי המשפחה ובמיומנויות המשחקיות של האדם. בתוך המסגרת הזוגית, כל הפעלים הללו נכנסים לפעולה, ולכן להערכה העצמית של הפעלים יש ערך בתוך המסגרת של עבודה על הזוגיות. 

מרחב מעבר ויניקוט חננאל רוס
צילום: Greyson Joralemon

לשחק, לדמיין

באופן אוטומטי, הפועל הראשון שבולט בהקשר של השורות שנכתבו כאן הוא הפועל האחרון ברשימה של פרל, הלוא הוא לשחק/ לדמיין. חשיבותו אינה מסתירה את החשיבות שיש לכל אחד מהפעלים ביחס ליכולת שלנו ליצור קשר ומרחב מוגן שבו המפגש המיני מתרחש. שכלול של הפעלים כיחידה אחת וגם של כל אחד בנפרד, יוכל לסייע להתנתק מהיומיום ולהתחבר אליו. 

היכולת להיכנס, לצאת ולשהות במרחב המשחקי מאפשרת מיניות זוגית בריאה, שיש בה עונג ותקשורת הדדית. המונח של "מרחב מעבר" – בו לא ניתן (ולא נכון) לזהות הבדל בין מציאות לדמיון – מאפשר גם לזוגות עם משרות תובעניות וילדים, שמצויים בשטף שהיומיום מספק להם, להתנתק מרשימת המשימות ולהיות נוכחים במעשה המיני יחדיו. בניגוד למצב הנפשי המודרני, התובע מכל אדם להיות בעשייה באופן מתמיד, מפגש מיני מיטיב מחייב נוכחות של being, של תהליכיות איטית ונכונות לשהייה נינוחה במצב הנוכחי. 

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

פסיכולוג בהתמחות קלינית, חוקר גבריות ומיניות.
עוסק ופוגש את מרחבי המיניות השונים: דימויי גבריות, מיניות בריאה וטובה, פוגעים מיניים ואנשים שעברו פגיעה מינית.

לקריאת ראיון עם חננאל רוס במדור גלוית עיניים, היכנסו: ״ההלכה הפגישה אותי חזיתית עם א-לוהי הפרטים הקטנים״.

טלפון: 0505834678
אימייל: Hananel.ross@mail.huji.ac.il

פוסטים נוספים מאת חננאל רוס

ח' בשבט תשפ"א 21.1.2021
גלויה מארחת
חננאל רוס
⏱️ 5 דקות קריאה
הצבת ההלכה במרכז ליל הטבילה ומצוות עונה, עלולה להביא לידי פערים ומתח בין בני זוג מחד, ולהוות מעין 'פטור' להתמודדות עם הרגשות מאידך. על דינמיקה ותקשורת זוגית כפתרון וכמוקד.
כ"ט באלול תשפ"א 6.9.2021
גלויה מארחת
חננאל רוס
חננאל רוס צולל לרבדים השונים והאינטימיים של חיי זוגיות הלכתיים בין איש ואישה, ומפריד בין שפת החוק ההלכתי לבין השפה הרגשית של בני הזוג.
י"ז באלול תש"ף 6.9.2020
גלויה מארחת
חננאל רוס
⏱️ 8 דקות קריאה
מתוך דיון בקיום יחסים להנאה ולא להולדה, הרב חננאל רוס דן הלכתית בביאה דרך איברים, במקורות הדיון בו ובגבולותיו במסגרת הזוגיות.
כ' בתמוז תש"ף 12.7.20
גלויה מארחת
חננאל רוס
פגיעה נותרת במקרים רבים סוד. הסוד הזה מציב מכשולים בפני גורמי אכיפה וטיפול ובפני הנפגעים עצמם. זוהי בעיה חמורה שראוי שתכאיב ותדאיג את הציבור כולו
ד' בטבת תש"ף 1.1.2020
גלויה מארחת
חננאל רוס
⏱️ 4 דקות קריאה
היכרות עם תאוריות שמסבירות את האופן בו עובדת מיניות יכולה לעזור לזוגות להבין מה עוזר לחיי האישות שלהם ומה פוגם בה
ח' בשבט תשפ"א 21.1.2021
גלויה מארחת
חננאל רוס
חננאל רוס מנסה להתיר את הקשר הלשוני הכרוך סביב המיניות, השפה העברית, והדיבור והשתיקה שאופפים אותה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם