זוגיות וכסף – מותר לדבר על זה, מאת: ג'רמי קוטנר - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

זוגיות וכסף – מותר לדבר על זה

י"א בטבת תש"ף, 8.1.2020
קו מפריד גלויה

כדי לפתור כמה מהדאגות שלנו על ההתנהלות הכלכלית בבית, כדאי לאפיין לאיזה מארבעה "טיפוסי כסף" אנחנו ובני זוגנו משתייכים

בהשאלה משירו של יהודה פוליקר, 'הצל שלי ואני' – אם יש דבר אחד המלווה אותנו כצל מתחילת חיינו הבוגרים ועד 120 זה הכסף, או יותר נכון: העיסוק בכסף או הדאגה שמא יחסר לנו כסף. לכאורה, שורש המילה 'כסף', נקשר לכיסופי אהבה וזוגיות, ומנוגד לתכליתו הגשמית והפרקטית כל כך של כסף בחיינו, אך המציאות מלמדת ששני הנושאים הללו, כסף וזוגיות, קשורים ביניהם קשר בל ינתק. 

Bruce Mars unsplash
צילום: Bruce Mars

בעיות בחשבון וליקויים בתקשורת הזוגית

נהוג לחשוב שיש מעגל קסמים שמחבר בין קשיים בזוגיות ובין קשיים כספיים, והשאלה היא רק מה מוביל למה – האם בעיות כספיות יוצרות בעיות בזוגיות או להפך: בעיות בזוגיות הן אלה הגורמות להידרדרות במצב הפיננסי של המשפחה. בשנים האחרונות מתחדדת התובנה כי נכון יותר לדבר על התקשורת סביב כסף בין בני זוג כגורם המאתגר את היחסים הזוגיים. במהלך שנות עבודתי בבנק שמעתי פעמים רבות מלקוחות משפטים כגון "אבל אשתי לא יודעת כמה ירד ערך תיק ההשקעות שלנו", או "בעלי לא מוכן לדבר על מצב יתרת החובה בחשבון", ואפילו "בבקשה, אל תגיד לה מה מצב החשבון" (בקשה שבחשבון משותף הבנק לא רשאי להיענות לה). אין ספק שדאגותיהם הכספיות של הלקוחות היו בעצם נעוצות במערך רחב יותר של ליקויים בתקשורת הזוגית

אבל מדוע זה ככה? האם אפשר אחרת? נמצא כי זוגות שמתגרשים מדווחים על שתי סיבות מרכזיות כגורם לפירוק הזוגיות שלהם: הפרות אמון בתחום המיני ובתחום הכספי. ומהם שני הנושאים שיועצים זוגיים מדווחים כקשים ביותר לבני הזוג לדבר עליהם? הפלא ופלא – יחסי מין וכסף! שני נושאים אלה טעונים מאוד, מעוררים רגשות עזים, דורשים אמון הדדי ומבטאים את קיומו או את היעדרו, ומכאן ששניהם זקוקים לתקשורת פתוחה וכנה סביבם. 

ארבעה טיפוסים ביחס לכסף

בדומה לתחומים אחרים, גם בתחום הפיננסי תקשורת זוגית טובה מתחילה קודם כל בבירור פנימי ואישי: כיצד אני מתייחס לכסף? אילו רגשות הוא מעורר בי? הפסיכולוג האמריקני ד"ר בראד קלונץ הוא אחד החלוצים בתחום הטיפול הזוגי הפיננסי, ומטרתו הבסיסית היא לגשר בין שני התחומים כבסיס לטיפול זוגי. 

קלונץ זיהה ארבעה דפוסי התייחסות לכסף: הימנעות, הערצה, כסף כמבטא מעמד, ודאגנות. לכל אחד מהדפוסים הללו יש השפעה לא רק על ההתנהלות הפיננסית האישית של האדם אלא גם על ההתנהלות הפיננסית הזוגית, ובאופן בלתי נמנע – גם על טיב הזוגיות בכלל. לפיכך, בטרם אנו ניגשים לבדיקת התקשורת הפיננסית שלנו כזוג, חשוב שכל אחד מבני הזוג יברר קודם כל עם עצמו, מהו הדפוס הפיננסי המאפיין אותו, מהן ההנחות או המוטיבציות המניעות אותו בכל הקשור לכסף, וכיצד הן משליכות הלאה על בן או בת הזוג. 

ג'רמי קוטנר כסף
צילום: Icons8 team

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

  1. "לא יפה לדבר על כסף"; "אני לא מסוגל לבדוק את מצב החשבון שלי בעצמי" 
    אנשים מקטגוריה זו הם נמנעים. הם מזהים כסף כדבר שלילי, והוא מעורר בהם רגשות דחייה או רתיעה, אם מתוך אידיאליזם ואם מתוך קושי להתמודד עם העולם הפיננסי הסבוך. אנשים כאלה יעדיפו, במודע או שלא במודע, להתעלם מחשבון הבנק, "לטאטא" את הטיפול הכספי מתחת לשטיח. לאורך זמן, גישה זו עלולה לגרום להזנחת המצב הפיננסי ובמקרי קיצון אף לתלות כלכלית על המשפחה או על החברה ולפגיעה בתפקוד הכללי.
  2. "כסף קונה אושר"; "אם אקנה לה יותר, היא תאהב אותי יותר"
    אנשים מקטגוריה זו הם מעריצים. שלמה המלך קבע כי "הכסף יענה את הכל". דפוס זה מייצג את האמונה שכסף עונה על צורך פנימי, ושכסף יכול לפתור כל בעיה ועל כן הוא משמש כלי להבעת הערכה, חיבה, אהבה ("איך הוא אוהב אותה, הוא קנה לה טבעת יהלום"), נחמה ופיצוי ("החבר עזב אותי אז קניתי לי נעליים חדשות"). מקרי קיצון יכולים להוביל טיפוסים אלה לקנייה כפייתית, ל'ווֹרְקָהוֹלִיזְם' (התמכרות לעבודה) ואף, באופן מפתיע – לפזרנות חברתית: תרומה מוגזמת של כספים מעבר ליכולת הפיננסית, מתוך אמונה שהדבר גורם לאחרים אושר. 
  3. "כולם נוסעים לחו"ל, גם אני חייב"; "הוא כנראה מצליח בחיים, איזה ג'יפ יש לו" 
    אצל אנשים מהקטגוריה הזו הכסף מזהה מעמד. בניגוד לטיפוס הקודם שמשתמש בכסף כדי לרכוש דברים שיגרמו לו או לאחרים אושר (מוקד פנימי), טיפוס זה מביט סביבו ומעריך את עצמו בהשוואה לאחרים. הוא מאמין כי ערכו נמדד לפי מעמדו החיצוני, ובפשטות: ערך כספי = ערך עצמי. טיפוס זה ינסה להעלות את מעמדו החברתי דרך רכישת מוצרים חיצוניים – בגדי מותגים, מכונית חדשה וכדומה. במקרי קיצון, טיפוס זה עלול להגיע להתמכרות להימורים או נטילת סיכונים מופרזים בשוק ההון, כדי להשיג סכומי כסף שאין ביכולתו להרוויח.
  4. "אין לי מספיק כסף, אני לא רוצה שאף אחד יידע"; "אני לא מאמין בבנקים, עדיף שהכסף יהיה אצלי במזומן" 
    אנשים מקטגוריה זו הם דאגנים. במובנים רבים, זהו התסריט המורכב ביותר. כמעט כולנו משוכנעים בשלב זה או אחר שאין לנו מספיק כסף (ומתי זה בכלל 'מספיק'?). אבל טיפוס זה מתאפיין בחוסר רצון או בחוסר יכולת להודות בכך ולדבר על זה. כסף נתפס כטאבו וכנושא רגיש לשיחה עם בן/בת הזוג. הטיפוס מתאפיין בנטייה לא לשתף את בן/בת הזוג במידע פיננסי, לא לספר את האמת על התנהלות פיננסית. במקרי קיצון קיימות תופעות של אגירת מזומנים במקום מסתור בבית, בהתנהלות פיננסית לא מושכלת (שמרנית באופן קיצוני), אלימות כלכלית על ידי מידור בן/בת הזוג מגישה לחשבון ועוד. 

בכל אחד מאתנו נמצאים לרוב כמה טיפוסי כסף אלה, בשילובים שונים. בסדנאות שאני עורך לזוגות צעירים, משרטט כל אחד מבני הזוג את המפה האישית שלו ורק לאחר מכן אנו יכולים לגשת לשלב החשוב באמת – כל אחד מציג לבן או בת זוגו את המפה שלו, מסביר מהם המניעים שלו והאמונות שלו בהתייחסות לכסף, ויחד מחפשים את נקודות ההשקה ופותחים ערוץ תקשורת סדיר המבוסס על כנות ופתיחות סביב ההתנהלות הפיננסית. 

כל זוג שיוצא מהסדנה לומד את הדרך המתאימה לו לקיים תקשורת זו. במהלך החיים המשותפים המצפים להם, זוגות יידרשו לסוגיות פיננסיות כבדות משקל ומגוונות, המשתנות בכל שלב בחיים (ואף לאחר מכן) – החל מניהול תקציב שוטף וחסכונות לילדים ועד שאלות של פנסיה, משכנתא, ביטוח חיים ועוד. וחשוב להניח כבר בתחילת הדרך את היסודות שיאפשרו אמון וכנות בנושאים אלה.

הציווי "וְדָבַק בְּאִשְׁתּוֹ וְהָיוּ לְבָשָׂר אֶחָד" מעולם לא היה פשוט. לצד החיבור הפיזי, הרגשי, והרוחני שבזוגיות, יש גם חיבור של חשבונות בנק, חסכונות ותכניות פיננסיות לעתיד – החיים עצמם. אך כמו בלימוד שפה חדשה, גם כאן, אימוץ מוקדם של הרגלים נכונים ותקשורת פתוחה יכול להקל על ההתמודדות עם האתגרים בהמשך הדרך, למנוע טעויות קריטיות, ולזכות בזוגיות טובה ובריאה, עד 120.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

מדריך פיננסי ומלווה זוגות צעירים, אימהות יחידניות, גמלאים וכל מי שזקוק למורה דרך במבוך הפיננסי הישראלי – בנק, ביטוח, משכנתא, פנסיה, חסכונות ועוד.
מעביר סדנאות לקבוצות וליחידים. בעל ניסיון של 25 שנה במערכת הבנקאית כיועץ השקעות ויועץ פנסיוני.

לעמוד העסקי של ג'רמי
מהפך פשטא: הדרכה פיננסית ליחידים ולקבוצות

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״ט באלול התשפ״א 6.9.2021
מאת
צוות גלויה
סקירה של כל התכנים החדשים שעלו בערב ראש השנה ה׳תשפ״ב למגזין גלויה
כ׳ בתשרי תשפ״א 8.10.2020
מאת
צוות גלויה
ה׳סגר׳ בתקופת הקורונה מפגיש זוגות צעירים והורים לילדים עם מתחים רבים המשפיעים על רמות החרדה והמציאות האינטימית שלהם. שיחה מקצועית עם שולמית שפרבר מתמחה בטיפול מיני ומושון לוינגר מטפל מיני מוסמך, על אתגרי האינטימיות בסגר.
כ׳ בתשרי תשפ״ד 5.10.2023
מאת
צוות גלויה
הזמנה למשלוח אלינו מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המקיימים שיחה עם מעגל השנה.
ט׳ בניסן התשפ״ב 10.4.2022
מאת
צוות גלויה
עוד מעט יתחיל כאן מדור של המלצות על ספרים עם הקשר לתכנים של מגזין גלויה.
י"א בשבט תש"ף, 6.2.2020
מאת
צוות גלויה
מאמרים חדשים שעלו במגזין גלויה מהעדכון הקודם ועד י"א שבט תש"ף, 6.2.20 בנושאים זוגיות, הלכה, מיניות, ספרות ורוח.
כ׳ בסיוון תשפ״ב 19.6.2022
מאת
צוות גלויה
גלויה שמחה לראיין את ד״ר מיכל פרינס ולהתוודע למסע המקצועי שלה, לעשיה בתחום המיניות הבריאה בשנים האחרונות בכלל ועל הספר והפודקאסט שלה בפרט

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם