המדריך המעשי לחלומות ועושר, מאת: בת-שבע מרים פורת - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

המדריך המעשי לחלומות ועושר

כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
קו מפריד גלויה

לעיתים תהליך ליווי כלכלי נתפס כנוקשה ושרירותי, כאשר בפועל המציאות שונה לחלוטין. תהליך כלכלי נועד לאפשר חלומות. חלומות יוצרים סדרי עדיפויות, וסדרי עדיפויות מאפשרים תוכנית עבודה. תהליך כלכלי מוצלח צומח מתוך החלומות, השאיפות וסולם הערכים של המשפחה.

פעם שאלתי בקבוצת הפייסבוק שלי "מה הייתם עושים לו היה לכם 50 מיליון ש"ח?" לא חמש מיליון או אפילו חמש עשרה, אלה שאלות קלות. כולנו היינו קונות בית לנו ולילדים, את היתרה משקיעות בצדקה והכסף נגמר.
גיליתי שקשה מאוד לקבל תשובות קונקרטיות מאנשים מה היו עושים עם סכום כל כך גדול. דווקא בגלל שהוא לכאורה "מאפשר" כל כך הרבה. חמישים מיליון שקל הם סכום שנתפס כעצום ודימיוני, כמעט בלתי אפשרי במחשבות שלנו.

הפער בין היכולת להגדיר חלומות במילים גם עבור סכומים כאלה גדולים מקושר למה שמכונה פעמים רבות "תודעת השפע" או "תודעת העושר".

צילום: שרה סגל-כץ

האמנם "תזמינו את הטוב"?

תודעת השפע היא מושג מתעתע בצורה שבו משתמשים בו היום. הרבה פעמים השימוש בו הוא ערטילאי מאוד – הזמנת הטוב, תחשוב טוב יהיה טוב, תהיו בהודיה. אבל מה זה בעצם אומר? מה הן הוראות ההפעלה של צורת חשיבה כזאת? מה אם אני לא חושבת בצורה כזאת? או שקשה לי מכדי להרים מבט מהחוויה הכלכלית היומיומית שלי?

יתרה מזאת, יש גוון דק של האשמת קורבן בטענה שכל מה שצריך לעשות כדי לשנות את מצבנו הכלכלי הוא לחשוב מחשבות חיוביות, להזמין את הטוב ולהגיד שאני חושבת "שפע".

בספרו "מדע ההתעשרות" מציג וואלאס ד. ווטלס, את תודעת העושר בדיוק הרב ביותר, באופן שהכתיר אותו לאבי ספרי ההתעשרות. המושגים שבהם השתמש עברו התאמה ונמצאים כיום ברוב ספרי המוטיבציה וההתפתחות העצמית. באופן אירוני, ספרי המוטיבציה הם אלה שהחדירו לחיינו את המושגים ללא ההקשר המקורי הפרקטי שלהם. הצורה בה הוא מגדיר תודעת שפע היא הרבה יותר פרגמטית וישומית. הוא משתמש במושגים מדעיים כמו חוק שימור החומר, מדבר על יכולות האדם להשפיע על רוח, נפש וסביבה והצלחה חומרית של האדם כביטוי של הרצון האלוקי בעולם. 

צילום: .Evie S. V

לדוגמא הוא מביא אל קדמת הבמה את מושג ההודיה. היום ישנה תחושה שנדרש מאיתנו להודות על מצבנו, אך למשפחה במצב כלכלי מורכב קשה הרבה פעמים להסתכל על חצי הכוס המלאה. "מדע ההתעשרות" מסביר את ההיגיון: הודיה אין פרושה להגיד תודה על מה שיש, ואם לא – אנחנו כפויי טובה. אלא מדובר בדרך להתחבר להצלחה. הוא לא מתאר לנו כיצד אנחנו מרגישים לכאורה, אלא מסביר שמדובר בשריר שחייבים לאמן גם אם לא מרגישים את זה.

אמירת תודה לכוח עליון גורמת לאמונה בהצלחה ולתחושה טובה יותר, דברים שמאפשרים לנו להתחבר לתחושות חיוביות יותר וכך נצליח לראות אפשרויות הנקרות בדרכנו. זהו שריר שצריך לאמן, לפעמים מאפס. הוא לא דורש מאיתנו להגיד תודה, הוא מגדיר לנו בדיוק איך לעבוד על זה עד שנרגיש שזה טבעי לנו.

ככה, נקי. בלי סלסולים, בלי האשמה. ב"מדע ההתעשרות", הוא אף יוצא נגד ביטויים כמו "תחשבו טוב יהיה טוב" או "תזמינו את הטוב לחייכם", בדיוק בגלל שהם רק ביטויים כלליים מידי. הוא אומר: תחלמו בגדול, תעבדו לקראת החלום הזה בדרך מדוייקת וזה יתגשם. הוא לא מתעלם מקשיים ומשברים, אלא שצריך לעבוד בדרך פרקטית וספציפית שתעצב את מעשנו בכדי שהקשיים האלה יעלמו, והעושר יגיע "כמעט" מעצמו. הדרכה פרגמטית, ולא סתם נפנופי ידיים ומילים יפות שמסוות האשמה.

צילום: חורש אל עמי

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

לעבוד אצל עצמי ולא אצל הבנק

לאחרונה התוודעתי ליחסי הציבור הגרועים שזוכה לו המקצוע של מאמן ויועץ לכלכלת המשפחה. חברה שעברה תהליך כלכלי אמרה לי: "אתם נתפסים כביקורתיים, מנחיתי הוראות שיתעלמו מצרכי ורצונות המשפחה. כטכניים".

היא צודקת בהרבה מובנים. אני אכן עוברת על המידע, מכינה תיק ואמונה על עשית סדר במצב הכלכלי של בני הזוג. ייתכן שאני אהיה זאת שאאלץ להגיד למשפחה שיש לצמצם הוצאות או להגדיל הכנסה. יתכן שאאלץ לומר להם שסולם הערכים של המשפחה יאלץ לעבור הסתגלות קצרת טווח בגלל המצב הכלכלי. אולם המטרה שלי היא לא לחנוק חלומות, ההפך הוא הנכון. מטרתו של תהליך כלכלי היא לאפשר חלומות.

לדוגמה, ליויתי זוג שבו היה מתח זוגי רב משום שהאישה כעסה מאוד על בן זוגה שבשל מצבם הכלכלי המורכב היא אינה יכולה לקנות בגדים בכלל. תחושת הצמצום הייתה עצומה עבורה, ביחוד בתקופות בה כל חברותיה קונות בגדים חדשים להן ולבני ביתן, כמו בתקופות החגים. היא לא רצתה לכעוס, אבל הרגישה ששאלת הבגדים היא ביטוי לעוני וממנו לא ידעה איך לצאת.

כבר בפגישתנו הראשונה, סיפרו לי בני הזוג שחלומם הוא לטוס למקום מסויים בעל חשיבות דתית עצומה בשבילם. שאלתי אותה האם היא מוכנה להצטמצם בשביל לאפשר להם את אותה נסיעה, ותשובתה היתה כן מוחלט.

בכל זאת כאשר באתי להראות לה את התקציב, חששתי מתגובתה משום שאני עומדת "להנחית" עליה את העובדה ששוב איננה יכולה לקנות בגדים בחג הקרוב. אולם להפתעתי ולשמחתי היא הגיבה באופן שליו ואף אמרה, "בטח, אין בעיה". כאשר התעמקתי איתה ביחסיה כלפי הסוגיה היא הרחיבה והאירה את עיניי, "הרי את אומרת לי שאם אנהג לפי הכללים הכלכליים האלה אוכל להגשים חלומות שלי, ולכך אני מוכנה. חשוב לי להרגיש שאני עובדת ומצטמצמת למען עצמי, למען החלומות שלי, ולא בשביל הבנק".

הם הגשימו את חלום הטיסה וחלומות רבים נוספים.

צילום: Andrik Langfield

להוריד חלומות לקרקע

ניתן לדבר רבות על תפקידו של המטפל והליווי הכלכלי למשפחות, אולם הכוח המניע מאחורי תהליך ושינוי מוצלח הוא לעולם המשפחה עצמה. זהו כוחו של חלום ויעד.

לכן, אני לא נוהגת לבקש "להזמין את הטוב" או "להיות בהודיה". אני מבקשת מכם לאמן את שריר החלומות שלכם, ולהתוות את הדרך אל החלום הזה. ליצור תוכנית פעולה באמצעותה תגיעו לחלום שאתם מעוניינים להגשים. אינכם צריכים להצדיק את החלומות שלכם, או את התחביב שאתם מעוניינים לקדם. רק אתם חיים את חייכם. 

אל תתנו לאף אחד להגדיר עבורכם על מה מותר לחלום ועד איזה גובה, הרשו לעצמכם לעוף לגבהים חדשים. חלומות יוצרים סדר עדיפויות, סדר עדיפויות מוביל לחסכונות ולחיים בתוך ההכנסות, וזו התחלת הדרך לעושר.

עושר חשוב מסיבה אחת בלבד – הוא מאפשר לנו לחיות את החלום שלנו. 

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

אם יחידנית ירושלמית לשלושה זאטוטים מהממים. מאמנת ויועצת לכלכלת המשפחה, מלווה משפחות, זוגות ויחידים להצלחה פיננסית ולביטחון כלכלי. מעבירה סדנאות בנושאי התנהלות כלכלית נכונה לקבוצות מגוונות, מלווה מוסדות בתקצוב פרוייקטים חינוכיים.

פוסטים נוספים מאת בת-שבע מרים פורת

י"א בניסן תשפ"א 24.3.2021
גלויה מארחת
בת-שבע פורת
בת שבע פורת מתארת את המסע הארוך של הבחירה בטיפולי פוריות, מסבירה על סוגי הטיפולים ומעניקה הצצה לעולמם של אלו המבקשים ומבקשות את ההורות.
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
גלויה מארחת
בת שבע פורת
בניגוד לדימוי הנוקשה של תהליך כלכלי, מטרתו העיקרית היא ליצור סדרי עדיפויות שיאפשרו למשפחה להגשים חלומות ושאיפות
ח' בשבט תשפ"א 21.1.2021
גלויה מארחת
בת שבע פורת
⏱️ 4 דקות קריאה
כל אימהות היא מורכבת, ואימהות יחידנית על אחת כמה וכמה. בת שבע פורת פורטת לפרוטות את האימהות היחידנית, להיות אם ורווקה בו זמנית.
כ"ט באלול תשפ"א 6.9.2021
גלויה מארחת
בת-שבע פורת
בת-שבע פורת ברשומה אישית, ומתוך התנסות אישית, על ההיבט הכלכלי של טיפול הפוריות: עלויות, שיקולים והיבטים שצריך וכדאי להכיר.
כ׳ בתשרי תשפ״א 8.10.2020
גלויה מארחת
בת שבע פורת
⏱️ 5 דקות קריאה
הכניסה לשנת תשפ"א מלווה בחוסר ידיעה ובאי יציבות כלכלית. בת שבע פורת מציעה כלים מעשיים להתנהלות כלכלית בימים כתיקונם ובשעת משבר

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם