אונס דינה לאור מעשה אמנון ותמר, מאמר מאת: הרב אבי נוביס-דויטש - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

אונס דינה לאור מעשה אמנון ותמר

ט״ו בכסלו תשפ״ג 28.11.2023
קו מפריד גלויה

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

ותצא דינה לראות בבנות הארץ. כך פותח הפרק העוסק באונס דינה והשתלשלותו. פרק שמאפשר לנו להרחיק את האונס מאיתנו מעט. שכן, בשביל להיאנס צריך לצאת, והאנס הוא הזר – שכם בן חמור. אבל קריאה ראויה של הסיפור קוראת אותו לאור סיפור הבבואה שלו מעשה אמנון ותמר.
במידה רבה, רק קריאה של שניהם זה מול זה נותנת לנו תמונה קצת יותר מלאה להבנת האונס. מצד אחד אמנון התוקף בת משפחה ומזמן את הסיטואציה בעזרת שערי הפגיעה המשפחתיים ומאידך הזר, שכם. מנצל את שערי הפגיעה המזומנים לו, היותו מקורב להנהגה ומנצל את סמכותו ופשוט לוקח את דינה. בשני הסיפורים, הדבר מוביל למוות ואלימות וכך שני הסיפורים מדגישים בפנינו כי אונס שייך לעולם דיני הנפשות – כפי שמציין ספר דברים לגבי אונס נערה מאורסה: ״כִּי כַּאֲשֶׁר יָקוּם אִישׁ עַל רֵעֵהוּ וּרְצָחוֹ נֶפֶשׁ כֵּן הַדָּבָר הַזֶּה״ (דברים כ"ב, כ"ו).

שני הסיפורים עם זאת, גם מתכתבים וקוראים תיגר על האפשרות להסדיר את האונס המצוייה בחוק בדברים העוסק בנערה בתולה. במקרה של שכם הסיפור אף יוצר אשליה שאכן מן האונס ניתן לעבור לנישואין, ובסיפורה של תמר, היא מציעה לפתור את העניין בנישואין אך אמנון מסרב לפתרון. כך ממעשה שכם, אנו למדים שאל לנו כחברה לאפשר הסדרה של האונס בעזרת נישואין, ומעשה אמנון אף מדגיש כי אונס אינו מעשה של אהבה או תשוקה אלא מעשה של אלימות בעצמו,ולכן אמנון אינו רוצה עוד בתמר, וממילא לא ניתן להסדירו בנישואין. מכאן גם ניתן וראוי ללמוד כי אין מקום להסדיר אלימות בכלל ובפרט אונס כחלק ממערכת זוגית.

פרשות השבוע מזכירות לנו חדשים לבקרים את האלימות המינית, מלקיחת נשים תוך ניצול שררה וכח, דרך גילוי ערוותו של אב, איסורי העריות ונכונותו של לוט לאפשר לאנשי סדום לאנוס את בנותיו (וכך להימנע מאונס אורחיו). במובן זה לוח הקריאה, וקריאת הפרשה מידי שבוע דורשת מאיתנו לעסוק בנושאים אלו, נושאים שתגובת הבטן רוצה להרחיק אותם מעלינו.

סיפור סדום כמו סיפור אמנון מדגישים כי אונס הוא ביטוי קיצוני של אלימות והעיסוק בהם מזכיר לנו כי עיסוק באונס אינו עיסוק במין אלא עיסוק בכפייה ובכח.
סיפורי לקיחת הנשים מדגישים כי אונס אינו מחייב אלימות פיזית , אלא ניצול כח. והחזרה הנשנית על איסורי העריות מדגישה שהם לצערנו חלק מן המציאות האנושית וכי ניצול בתוך המשפחה הוא תופעה רווחת שיש הכרח להילחם בה ולהזכירה במהלך הקריאה השנתית ואף להדגישה ביום הקדוש בשנה, יום הכפורים.

לצערי , למרות מאות שנות קריאה בפרשת השבוע האלימות המינית לא עברה ממקומותינו והיא נוכחת אצלנו . המחקרים מראים כי היא קורת בחברות שמרניות וליברליות אצל אנשים עשירים ועניים כאחד . גם השבעה באוקטובר, חידד לנו כי אונס הוא מעשה של אלימות , ורק המחשבה על מעשי האונס שהיו חלק מן היום הנורא הזה היא בלתי נתפסת בעבורי ומעוררת תגובות רגשיות ופיזיולוגיות– תגובות שאולי ניתן להיעזר בהן כדי לחסום את הרצון הטבעי לברוח ולהתרחק מן הגועל.

אסור לנו, להתרחק מן הגועל, אסור לנו להסתיר אותו, עלינו להכיר בכך שהוא חלק מן המציאות בה אנו חיים ולפעול כדי למנוע אותו , כדי ליצור מרחבים מוגנים יותר , מרחבים בהם לא ניתן לקחת נשים, ובהם אנו קשובים למי שמעיד/ה על פגיעה . התורה, והסדרת הקריאה בה מלמדים אותנו שעלינו לעסוק בנושאים אלו , ללמוד אותם ולהבין יותר, כדי שנוכל ליצור מוגנות ובטחון.

אונס דינה לאור מעשה אמנון ותמר, מאמר מאת: הרב אבי נוביס-דויטש - מגזין גלויה
צילום: neom

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

קווי החירום לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

שאלון זיהוי למצבי סיכון

שאלון אנונימי של משרד הרווחה שנכתב עם מומחים לטיפול
כדי לזהות את מצבך או את מצב הסיכון של בן או בת משפחה ובסביבתך הקרובה.

רב מסורתי, שימש במשך שמונה שנים דיקן בית המדרש לרבנים ע"ש שכטר. הוא מלמד תלמוד והלכה ובימים אלו עוסק במחקר לקראת כתיבת עבודת דוקטורט בתלמוד. הוא שימש כאיש סיוע בקו הסיוע הדתי לגברים דתיים, יזם ופעיל חברתי.

תוכן נוסף מהמגזין:

י״ח באייר תשפ״ג 9.5.2023
מאת
צוות גלויה
לקראת ל"ג בעומר המזוהה עם טקס החלאקה, מקובצות ברשומה שלפניכם המלצות למאמרים, שירים ותפילות מתוך המגזין, שיסייעו ביצירת טקס 'חלאקה' או 'תלאתה' משלכם.
י"ז באייר תשפ"א 29.4.2021
מאת
צוות גלויה
⏱️ 7 דקות קריאה
'גלויה' בראיון עם גילי פליסקין, מחברת הספר 'דברים שרציתי לגעת", מתוך בקשה לעסוק בנושא האוננות הנשית בצורה פתוחה, כנה ומכילה, ולהציע לו נקודת מבט עכשווית ונשית.
כ"ו בכסלו תש"ף 24.12.2019
מאת
צוות גלויה
אמצעי המניעה הקיימים, דעת ההלכה עליהם, איך להשתמש בהם ומה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם
א' באדר תש"ף 26.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 5 דקות קריאה
אורגזמה היא חוויה טעונת משמעויות ומיתוסים רבים נקשרו אליה. כדאי להבחין בין עובדות לסיפורים, ולשרטט דרך אל שיא העונג
כ״ח באלול תשפ״ג 14.9.2023
מאת
צוות גלויה
שנה חדשה התחדשה עלינו במגזין גלויה. לפני שאנחנו שועטים קדימה לשנת תשפ"ד, קיבצנו עבורכם כמה מהתכנים שעלו במגזין. שֶׁיָּפָה ושׁוֹנָה תְּהֵא הַשָּׁנָה אֲשֶׁר מַתְחִילָה לָהּ!
כ"ט בניסן תש"ף 23.4.2020
מאת
צוות גלויה
מיתוסים רבים נקשרו בקרום הבתולין ורבים לא יודעים להבחין בין עובדות לסיפורים. נשים רבות יודעות כיצד הוא נראה לא מדברות עליו כלל.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם