אונס דינה בפרשת השבוע הוא תזכורת כואבת עבורנו לפגיעות המיניות שעברו אחיותינו במהלך המלחמה. הקהילה הדתית מתמודדת עם האתגר ליצור מרחב מוגן עבור ילדינו וילדותינו
בשבת נקרא את פרשת "וישלח", פרשה המעניקה לנו הזדמנות לעמוד מול מראה חברתית על היחס לנפגעות פגיעה מינית אז והיום. הפרשה מזמינה אותנו לחשוב על האחריות שלנו בתוך כל קהילה להנחה הפשוטה שיש בקרבנו נפגעות ונפגעים. בפרשה מתואר מעשה דינה, בתם של יעקב אבינו ולאה אימנו, שביציאתה "לראות בבנות הארץ" נאנסת על ידי שכם בן חמור. הסיפור הזה, שהוא הראשון המתאר אונס במקרא, אינו רק אירוע מקראי, אלא קריאה חיה ומטלטלת לעמוד לצד כל מי שנפגעות ונפגעים מהטרדה, תקיפה מינית ואלימות.
אתגר הקהילה הדתית נוכח פגיעות מיניות
"וַתֵּצֵא דִּינָה… וַיִּקַּח אֹתָהּ וַיִּשְׁכַּב אֹתָהּ וַיְעַנֶּהָ" — הפסוקים האלו, שהם כה קצרים אך כה טעונים, מגלים את עומק הפגיעה שחוותה דינה. תגובת אחיה שמעון ולוי — הנקמה — ממקדת את השיח במעגלי הכוח והכאב, אך משאירה את קולה של דינה עצמו באלם. בשום שלב היא אינה מופיע בספר בראשית ומביעה את קולה. היא נותרת דמות שתוקה, סמל לכל מי שנפגעו ושקולן אינו נשמע. איננו יודעים מה אירע לה לאחר אינוסה, וגם היציאה של אחיה לפעולה לא היוותה הכרה בה ומבט אל מכוותיה ומצוקתה.
כחברה וכקהילה דתית, אנו עומדים מול האתגר: איך ליצור מרחבים מוגנים? איך לוודא שנוכל למנוע הישנות של "דינה" נוספת? זו אינה רק משימה מוסרית; זו חובה דתית ואנושית. כפי שאנו מצווים בתורה "לֹא תַעֲמֹד עַל דַּם רֵעֶךָ", כך עלינו לפעול כעת, באומץ וברגישות, להגן על כל מי שנמצאות ונמצאים בסיכון. יהיו אלה נשים, גברים, ילדות וילדים.
בימים האחרונים התקיימו שיעורים ופעילויות שונות במסגרת "שבוע דינה" כדי להתייצב לצידה ולהעניק לה קול, ובתוך כך לסייע לנו להיות מודעים יותר לקיומן של פגיעות, לצורך הקריטי בליווי מקצועי לשם ריפוי ובמחוייבות להעניק דפוסים וכללים כדי להגדיל מוגנות בתחום המיני והרגשי.
במהלך "שבת דינה",יינשאו דרשות על פרשת השבוע שמטרתן לסייע בהעלאת מודעות ובמתן כלים למניעת פגיעות. מתוך הבנה שהקהילה עצמה, החל מבית הכנסת ובית הספר, יכולה וצריכה להיות מודל למרחב בטוח ומוגן. מתוך הקהילה נוכל להתחיל בשיח על כבוד, אחריות והושטת יד.
אי אפשר לדבר על הדברים האלו מבלי לזכור את החטופות והחטופים שסובלים בעזה. זה הזמן שלנו להצטרף לעמידה על המשמר. זו אינה משמרת של ימין או שמאל, אלא משמרת של חיים. בואו נזכור: כל אחת ואחד מאיתנו יכולים להיות דינה, וכל אחת ואחד מאיתנו חייבים להיות חלק מהפתרון. בואו נעמוד יחד ונשיב את אחיותינו ואחינו הביתה. ניצור קהילות מגנות ונבטיח שדינה לעולם לא תהיה לבדה.
במסגרת "שבת דינה" מתקיימים במאות בתי כנסת בארץ ובעולם מפגשים ודיונים על מוגנות מינית בקהילה, עמידה לצד נפגעות ונפגעים, ובקריאה לשחרור החטופות והחטופים. הארגונים המובילים: רבנות ישראלית, בית הלל, רשות הרבים, התנועה המסורתית, התנועה הרפורמית וארגונים נוספים.